Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας – Πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες


Την επιτάχυνση των διαδικασιών σε σχέση με την αντιμετώπιση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας εξήγγειλε μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Για το λόγο αυτό τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός όλων των αρμόδιων υπουργείων, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών και η ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και η δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησης τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, προανήγγειλε ότι ζήτησε ανάκληση αδειών ώστε να είναι έτοιμη η επιτροπή της επόμενες μέρες.
Αναφορικά με το εξωτερικό στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ανάληψη όλων των πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα στην ΕΕ και προς τον ΟΗΕ με ενίσχυση της συνεργασίας με όμορες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία. «Πρέπει να πάμε σε συνεννόηση  με την Τουρκία, καθώς δεχόμαστε 2.000.000 πρόσφυγες. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με άλλες αραβικές χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση. Οι μεταναστευτικές ροές υπερβαίνουν τις δυνατότητες της κρατικής υποδομής. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας, αλλά χρειαζόμαστε την άνεση ανταπόκριση της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στο μεταναστευτικό η ΕΕ είναι ευκαιρία να δείξει την πραγματική αλληλεγγύη που δεν έδειξε σε θέμα οικονομίας, ενώ άσκησε κριτική σε «όψιμα μέλη της Ε.Ε. που αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση.»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα κινητοποιηθούν άμεσα οι υφιστάμενες κρατικές δομές και οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα αξιοποιηθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στο ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως. Όπως είπε, υπήρξε καθυστέρηση στην εξεύρεση χώρου προσβάσιμου αλλά όχι εντός κατοικημένης περιοχής, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να προηγηθούν οι εργασίες ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. «Στόχος ένας χώρος φιλόξενος σε συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής» ανέφερε.
Διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει η Μεσόγειος νεκροταφείο. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, δεν είναι στη λογική μας να βυθίζουμε σκάφη, βεβαίως τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αιτία τους και είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που γίνονται» είπε ο κ. Τσίπρας. «Μετά τους ανέμους που κάποιοι έσπειραν καλούμαστε εμείς να θερίσουμε τις θύελλες» τόνισε.
Ενώ κλείνοντας ανέφερε: «Πιστεύουμε όμως ότι με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με το αίσθημα της αλληλεγγύης που διακρίνει τον ελληνικό λαό, που έχει στο DNA του την προσφυγιά – οι Έλληνες ήταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια πρόσφυγες  και από την Μικρά Ασία, αλλά και από τον ελλαδικό χώρο σε άλλες χώρες, της Αμερικής, της Ευρώπης, μετανάστες και πρόσφυγες – οι Έλληνες λοιπόν καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσουμε με βάση αυτές τις αξίες, διεκδικώντας όμως τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτού του κοινού προβλήματος.»
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι αναπληρωτές υπουργοί για Θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο  Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη





aftodioikisi.gr