Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΓΟΡΓΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ




gorgi-anadiorganosi-toy-ypoyrgeioy-toy-diapistonei-o-kostas-moysoyroulis 
Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με άξονες την πολιτική ασφαλείας, τη λιμενική πολιτική, τη νησιωτική και τη ναυτιλιακή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Μουσουρούλης, από τη Μυτιλήνη.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΟΥΤΗΞΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ




sok-sti-mytilini-gynaika-voutikse-sto-keno-apo-kentriko-ksenodoxeio-foto 
Σοκ και αναστάτωση επικράτησε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια 37χρονη γυναίκα βούτηξε στο κενό από τον τρίτο όροφο του ξενοδοχείοBlue Sea, που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του νησιού, σύμφωνα με το lesvosnews.net.

Οι περαστικοί είδαν τη γυναίκα να πέφτει, μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου.

Τα αίτια της αυτοκτονίας είναι άγνωστα και η γυναίκα κατά πάσα πιθανότητα έχει καταγωγή από τηΜυτιλήνη, προσθέτει το δημοσίευμα.
newpost.gr

AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ


Απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσε για το αεροδρόμιο της Χίου έλαβε ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος. Στην απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου αναφέρεται ότι τα θέματα παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να έχει θέσει δέκα αρχές, ενόψει της παρουσίασης του σχετικού νομοσχεδίου, χωρίς να υπάρχει ειδική και συγκεκριμένη αναφορά στον Κρατικό Αερολιμένα Χίου, σύμφωνα με την κατατεθείσα Ερώτηση.
Πρώτον, «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για την μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης ενός σημαντικού αριθμού αεροδρομίων σε ιδιώτες επενδυτές…..με το ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί την ιδιοκτησία των αεροδρομίων, καθώς, επίσης, την εποπτεία και τον έλεγχο».
Ακολουθεί «η επιδίωξη μίας ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια που δεν θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, θα τα αναλάβει ένα αρμόδιο κρατικό νομικό πρόσωπο που είτε θα τα διαχειρίζεται το ίδιο, είτε κατόπιν διαγωνισμού, θα εκχωρεί το μάνατζμεντ σε τρίτο φορέα».
Τρίτη αρχή αποτελεί «ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών με διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές….Με τη μέθοδο dualtill….θα οριστεί ένα συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, ειδικά για τα αεροπορικά έσοδα του παραχωρησιούχου. Σε περίπτωση που το επιτρεπόμενο αυτό περιθώριο υπερβαίνει τον μέσο όρο των χρεώσεων αντίστοιχων αεροδρομίων, τότε θα αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω».
Τέταρτος στόχος είναι «η αξιολόγηση των παραχωρησιούχων βάσει και των προτάσεών τους για επενδύσεις και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών». «Πέμπτη βασική αρχή είναι η απρόσκοπτη αεροπορική μεταφορά των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών. Διατηρούμε όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους». «Έκτον, ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών και της χρήσης των υποδομών». Ακολουθεί «η αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα γίνει φυσικά διαβούλευση με τους εργαζόμενούς της. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί μέχρι τέλους του έτους και συμπληρώνει το πλαίσιο αναδιοργάνωσης που είχε θέσει ο Ν. 3913/2011». «Όγδοη βασική αρχή, η τήρηση των κανόνων εθνικής ασφάλειας».
Η δέκατη αρχή αφορά την επανεξέταση του θέματος της τιμολογιακής πολιτικής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο εναπόκειται στη διαπραγμάτευση που θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με το μέλλον της σύμβασης παραχώρησης του παραπάνω αερολιμένα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΧΙΟΥ




Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η πρόταση να τεθεί εκτός λειτουργίας η Χημική Υπηρεσία Χίου έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση και προβληματισμό στο ακριτικό νησί μας. Με το κλείσιμο της Χημικής Υπηρεσίας  Χίου οι εξαγωγές από τις τοπικές επιχειρήσεις  που οι δραστηριότητες τους είναι συνδεδεμένες με την ύπαρξη της Χημικής Υπηρεσίας Χίου (ποτοποιεία, οινοποιεία, βιοτεχνίες γλυκών κ.α)  θα πραγματοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση αφού ο έλεγχος και η έκδοση των Δελτίων Χημικής Ανάλυσης θα πραγματοποιούνται  από τη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης και παράλληλα θα επιβαρύνονται οικονομικά οι επιχειρηματίες που ήδη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω του ακριτικού χαρακτήρα του τόπου μας. Σοβαρά προβλήματα θα προκληθούν επίσης στη διακίνηση  της  φυσικής μαστίχας Χίου και των προϊόντων της,  που αποτελούν μοναδικά ελληνικά προϊόντα και εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις αγορές της ανατολής. 
Επιπρόσθετα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η Χίος  αποτελεί γεωγραφικά κομβικό σημείο για τις εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Ευρώπης και Ασία καθώς βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Τσεσμέ και  τη Σμύρνη και η απουσία Χημικής Υπηρεσίας Χιου θα παρεμπόδιζε καθημερινά τη σωστή λειτουργία των Τελωνείων και των δικαστικών, αστυνομικών και  λιμενικών αρχών στις οποίες η εν λόγω υπηρεσία προσφέρει επιστημονική υποστήριξη.
Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο το γεγονός να κλείσει η Χημική Υπηρεσία που εδρεύει σε μία εκ των  επισήμων πυλών εισόδου μεταξύ Τουρκίας και  Ευρώπης και σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ
 
 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΧΙΟΥ






κ. Διευθυντή
Με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια του Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Χίου και προκειμένου να υπάρξει η πλήρης εικόνα της ένταξης και κατασκευής του έργου, με στόχο την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών σας, ας μου επιτραπεί μια  αναφορά στο ιστορικό του.


Μάρτιος 2008: Υποβολή μελέτης από Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου στο Νομάρχη Χίου και  την Δ/νση Σχεδιασμού Προγραμματισμού της Ν.Α. Χίου, προκειμένου να γίνει προσπάθεια ένταξης του έργου στον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό, Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου  2004-2009.

Απρίλιος 2008:  Υποβολή Πρότασης Χρηματοδότησης  από τη Δ/ση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Ν.Α. Χίου στο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο Πλαίσιο της Υλοποίησης Έργων συγχρηματοδοτούμενων από Χ.Μ. Ε.Ο.Χ. 2004 – 2009 και το ΠΔΕ.

Νοέμβριος 2008: Υπουργική Απόφαση προέγκρισης του έργου του έργου: "Ίδρυση Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Νομού Χίου" και  διαβίβαση του στον Χ.Μ - ΕΟΧ, για τελική απόφαση.

Υποβολή από τη Δ/ση Σχ. & Πρ. ΝΑ Χίου στην Αγγλική, Πρότασης Χρηματοδότησης στο Πλαίσιο της Υλοποίησης Έργων συγχρηματοδοτούμενων από Χ.Μ. Ε.Ο.Χ. 2004 – 2009 και το ΠΔΕ.

Μάρτιος 2009: Επιτόπου Επίσκεψη Εξωτερικής Αξιολόγησης από τον ΕΟΧ για να διαπιστώσει την σκοπιμότητα και ωριμότητα του προτεινόμενου έργου και τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης. 

Απρίλιος  2009: Παραλαβή θετικής Έκθεσης Αξιολόγησης (Detailed Appraisal Report) του έργου» από το Γραφείου Χ.Μ. Ε.Ο.Χ. 2004 – 2009, και επιστολή Πρόθεσης Συγχρηματοδότησης (Grant Offer Letter) της Επιτροπής Χ.Μ. Ε.Ο.Χ. 2004 – 2009.

Σεπτέμβριος 2009: Υπογραφή Σύμβασης Χορήγησης Χρηματοδότησης (Grant Agreement) Επιτροπής Χρηματοδοτικού Μηχανισμού και Ελληνικού Κράτους (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών) για την υλοποίηση έργων του Χ.Μ. Ε.Ο.Χ. για το 2004 – 2009.

Νοέμβριος 2009: Υπογραφή  Προγραμματικής Σύμβασης για την Υλοποίηση του Έργου μεταξύ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου (Φορέας Υλοποίησης), Ιατρικός Σύλλογος Χίου (Εταίρος 1 – Φορέας Λειτουργίας) Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» (Εταίρος 2 – Ιδιοκτήτης Κτηρίου).

Μάρτιος 2010: Απόφαση Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για Χρηματοδότηση και Επιχορήγηση Ν.Α. Χίου για την υλοποίηση του έργου: "Ίδρυση Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Νομού Χίου" και έγκριση έναρξης υλοποίησης.

Ιούλιος 2010: Επικαιροποίηση και βελτίωσης κατατεθειμένης μελέτης και τευχών δημοπράτησης από Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α Χίου του Υποέργου: «Επισκευή αποκατάσταση, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και Η/Μ εγκαταστάσεις κτηρίου Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Νομού Χίου».

Οκτώβριος 2010: Διεξαγωγή  Διαγωνισμού του Υποέργου 1 Υποέργου: «Επισκευή αποκατάσταση, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και Η/Μ εγκαταστάσεις κτηρίου Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Νομού Χίου».

Νοέμβριος 2010: Υπογραφή Σύμβαση Κατασκευής του Υποέργου , μεταξύ Ν.Α Χίου και Αναδόχου – Κ/Ξ Αθανασιάδου Κυριακή του Δημητρίου – Κορομηλά Ιωάννα Άννα του Θεοδώρου.   

Ιανουάριος 2011: ΠΕ Χίου, Γρ. Αντιπερ. "Αίτημα Παράτασης Υλοποίηση Έργου, λόγω προβλημάτων που εντοπίστηκαν στον Φέροντα οργανισμό του κτηρίου κατά την υλοποίηση του κατασκευαστικού έργου.   
        
Μάρτιος 2011: Επίσκεψη Εξωτερικού Κλιμακίου Ελέγχου από τον Χ.Μ. ΕΟΧ (monitoring procedure) για την αξιολόγηση προόδου και προβλημάτων κατά την υλοποίηση.

Απρίλιος 2011: Ολοκλήρωση αποκατάστασης εξωτερικών τοίχων του κτηρίου και διακοπή εργασιών μέχρι να επιλυθεί οριστικά η ασφαλής, στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτηρίου, αλλά και να εγκριθεί η αιτηθείσα χρονική παράταση υλοποίησης.
  
Μάιος 2011: Το Εθνικό σημείο επαφής (Διαχειριστική Αρχή) του Προγράμματος (για να διαπιστώσει την εξέλιξη του έργου και να αποφανθεί για την αιτηθείσα  παράταση), πραγματοποίησε επιτόπια διοικητική επαλήθευση του έργου κατασκευής.

Ιούνιος 2011: Π.Ε Χίου, Γρ. Αντιπεριφερειάρχη Υποβολή νέου Αιτήματος Παράτασης Έργου προς το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ιούλιος 2011: Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών - Όχληση για Αποζημίωση, λόγω καθυστέρησης πληρωμής εργασιών από την Ανάδοχο Κ/ΞΙΑ του Υποέργου Κατασκευής.

Αύγουστος 2011: Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Χίου και υπηρεσιακών παραγόντων στo Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας για την απεμπλοκή του έργου.

Οκτώβριος 2011: Έγκριση από τον Χ.Μ. ΕΟΧ της αιτηθείσας χρονικής παράτασης υλοποίησης του Έργου.

Νοέμβριος 2011: Υπογραφή Μνημονίου Κατανοήσεως για την υλοποίηση ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 στην οποία εγκρίθηκε η υλοποίηση της αιτηθείσας χρονικής παράτασης υλοποίησης του Έργου.  

Υπογραφή Συμφωνητικού για την συνέχιση του 1ου Υποέργου μεταξύ: Π.Ε. Χίου – Café Bar Satva – ιδιοκτήτες Ισογείου – Ιατρικού Συλλόγου Χίου
Επανέναρξη Εργασιών 1ου Υποέργου.

Επίσκεψη Εξωτερικού Ελέγχου από τον Χ.Μ. ΕΟΧ για να διαπιστώσει την πορεία του έργου.

Δεκέμβριος 2011:  Αποφάσεις Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για α. έγκριση τροποποίησης στατικής μελέτης για την ασφαλή ενίσχυση του κτηρίου, β. έγκριση παράτασης του συμβατικού χρόνου περαίωσης του 1ου υποέργου έως τις 30 Απριλίου 2012 και γ. έγκριση ποσού 135.000 € από τις Πιστώσεις της Περιφέρειας για την κάλυψη αναγκών της ασφαλούς ολοκλήρωσης του έργου (ειδική σκαλωσιά για την λειτουργία του καφέ μπαρ Satva).

Ιανουάριος 2012:Αποστολή από Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Χίου των τευχών δημοπράτησης των υποέργων εφαρμογή Μουσειολογικού προγράμματος Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Νομού Χίου και προμήθειες οπτικοακουστικών μέσων και επίπλων προς Ε. Σημείο Επαφής  για έγκριση.

Φεβρουάριος 2012: Διενέργεια διαγωνισμού Υποέργου οπτικοακουστικών μέσων
Υποέργου Προμήθειας Επίπλων και Υποέργου Μουσειολογικού προγράμματος και αξιολόγηση προσφορών για την ανάδειξη μειοδότη.  

Μάρτιος 2012: Υπογραφή Σύμβασης Υλοποίησης των Υποέργων 

Απρίλιος 2012: Ολοκλήρωση και Παραλαβή του συνόλου των υποέργων του έργου:  "Ίδρυση Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Νομού Χίου" από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χίου

Αύγουστος 2012: Διοικητική Παράδοση του έργου από την Π.Ε Χίου ως Φορέας Υλοποίησης του έργου στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου ως Φορέα Λειτουργίας του έργου.



Γίνεται σαφές, πιστεύω, από τα παραπάνω ότι με πολυετή και εργώδη προσπάθεια των πολιτικών ηγεσιών και των υπηρεσιών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, αντιμετωπίστηκαν οι  δυσκολίες και  έγινε δυνατή η πλήρης και επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου.
Θεωρώ ότι στοιχειώδης αντικειμενικότητα καθώς και ο σεβασμός της δεοντολογίας επιβάλουν την αναφορά στο ιστορικό του έργου και ιδιαίτερα στην προσπάθεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, κάτι που υποχρεούμαι να καλύψω με την παρούσα επιστολή μου. 


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ

EOΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Θ.ΔΡΙΤΣΑΣ : ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ




th-dritsas-na-min-apolythoun-ypalliloi-toy-ypoyrgeioy-naytilias-kai-aigaioy 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Θοδωρής Δρίτσας με γραπτή δήλωση καλεί τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαλιου, «να τηρήσει τη δέσμευσή του και να σταματήσει κάθε διαδικασία προετοιμασίας απολύσεων».

Όπως σημειώνει ο κ. Δρίτσας, «το Υπουργείο έχει ανάγκη τους εργαζόμενους και η κοινωνία δεν αντέχει άλλους ανέργους».    

«Όταν ακόμα και οι πιο κατηγορηματικές και δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ενός Υπουργού αποδεικνύονται τόσο αναξιόπιστες, αυτό σημαίνει, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, παρά μόνο αδιαφανή κέντρα εξουσίας. Ο κύριος Μουσουρούλης, ενώ μόλις την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο απολύσεων δήλωνε ότι «στο Υπουργείο το πολιτικό προσωπικό δεν έχει να φοβάται τίποτα», το Σάββατο οι υπηρεσίες του Υπουργείου του δήλωσαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι δώδεκα υπάλληλοι εμπίπτουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ


Στο γραφείο του Γιώργου Καμίνη οι εκπρόσωποι του ΟΤΑ- Κλειστό το κέντρο


sto-grafeio-toy-giorgoy-kamini-oi-ekprosopoi-toy-otakleisto-to-kentro 
Νέο γύρο κινητοποιήσεων, με στάσεις εργασίας, καταλήψεις σε υπηρεσίες δήμων και πορείες αρχίζει από σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ


Mετά από επικοινωνία με το Ίδρυμα Δια Βίου Μάθησης για την Χίο, αναμένεται να λειτουργήσουν τα παρακάτω προγράμματα :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ Κ.Δ.Β.Μ.

Α/Α
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΩΡΕΣ
ΤΜΗΜ.
1
ΟΙΚΟΝΟΜΙA - EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


1.1
Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα – Διοίκηση Επιχειρήσεων
25

1.2
Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
50
1
1.3
Επιχειρηματικότητα και Τουριστική – Πολιτιστική Ανάπτυξη
25
1
1.4
Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Marketing Αγροτικών Προϊόντων
25

1.5
Βιολογικά Προϊόντα: Παραγωγή – Πιστοποίηση – Διάθεση
25
1
1.6
Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα – e-επιχειρείν
25

1.7
Πράσινη Επιχειρηματικότητα
25
1
1.8
Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση
25
1
1.9
Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές
25

1.10
Υπολογίζοντας τις δαπάνες του νοικοκυριού
25


1.11
Συμβουλευτική σταδιοδρομίας
25

1.12
Επαγγελματική ενεργοποίηση ανέργων γυναικών
25
1
2
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


2.1
Περιβάλλον και καθημερινή ζωή
25

2.2
Γεωργία και Φυσικοί Πόροι
25

2.3
Συλλογικές Περιβαλλοντικές Δράσεις
25

2.4
Οικολογικές λύσεις για το σπίτι
25
1
2.5
Προστασία και Δικαιώματα Καταναλωτή
25

2.6
Ασφάλεια –Ποιότητα Τροφίμων
25
1
2.7
Αστικοί λαχανόκηποι
25

2.8
Πρακτικές συμβουλές (υγιεινής) διατροφής
25
1
2.9
Αγωγή Υγείας – Πρώτες Βοήθειες
25
1
2.10
Διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων
25
1
3
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ


3.1
Επεξεργασία Κειμένου – Διαδίκτυο (Ι)
50
1
3.2
Υπολογιστικά Φύλλα – Παρουσιάσεις (ΙΙ)
50
1
3.3
Βάσεις Δεδομένων – Εξειδικευμένα θέματα (ΙΙΙ)
50
1
3.4
Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή
25
1
3.5
Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)
25

3.7
Δημιουργία Ιστοσελίδας
50
1
3.8
Ηλεκτρονική εφημερίδα
50

4
ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


4.1
Ελληνικό Αλφαβητικό σύστημα
25

4.2
Βελτιώνω την ορθογραφία μου
25

 
4.3
Σύνταξη εγγράφων – φορμών
50
1
4.4
Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2-Β1)
25
1
4.5
Αγγλικά για τον τουρισμό (Α2)
25
1
4.6
Γαλλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)
25
1
4.7
Γερμανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)
25
1
4.8
Ιταλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)
25
1
4.9
Ισπανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)
25
1
4.10
Ρωσικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)
25

4.11
Κινεζικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)
25

4.12
Τουρκικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)
25
1
5
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ


5.1
Διαχείριση εργασιακού άγχους/Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
25

5.2
Αποτελεσματική συνεργασία στον εργασιακό χώρο
25

5.3
Αποτελεσματική ηγεσία στην εργασία
25

5.5
Διαχείριση χρόνου
25

5.6
Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων
25

5.7
Επικοινωνία και δυναμική της Ομάδας
25

5.8
Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία
25

5.9
Αποτελεσματική επικοινωνία με φορείς και υπηρεσίες
50
1
5.10
Αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην καθημερινή ζωή
25
1
6
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ


6.1
Ιστορία της Τέχνης
25

6.2
Εικαστικό Εργαστήρι
50
1
6.3
Φωτογραφία
25

6.4
Κινηματογράφος
25

6.5
Εργαστήρι δημιουργίας Βίντεο
50

6.6
Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω τη δική μου παράσταση)
50
1
6.7
Εργαστήρι μουσικής
50

6.8
Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής
50

6.9
Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
25

7
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ


7.1
Μετανάστες – Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή
25
1
7.2
Τσιγγάνοι – Γλωσσικές δεξιότητες Ι
50

7.3
Τσιγγάνοι – Γλωσσικές δεξιότητες ΙΙ
50

7.4
Τσιγγάνοι – Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή
25

7.5
Κρατούμενοι – Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1)
125
1
7.6
Κρατούμενοι – Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2)
175
1
7.7
Κρατούμενοι – Υποστήριξη κρατουμένων
25

7.8
Μουσουλμανική Μειονότητα – Γλωσσικές δεξιότητες Ι
50
1
7.9
Μουσουλμανική Μειονότητα – Γλωσσικές δεξιότητες ΙΙ
50


 

 Πρόταση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Προγράμματα ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ



Τίτλος Προγράμματος:
Υφιστάμενες καλλιέργειες στη Χίο( Μαστίχα , εσπεριδοειδή, αμπέλι, ελιά  κ.α)- Προοπτικές για νέες καλλιέργειες
Προτεινόμενη διάρκεια (ώρες):
 50 ώρες
Στόχος Προγράμματος:
Ενημέρωση σχετικά με υφιστάμενες καλλιέργειες  – στροφή  προς νέες καλλιέργειες
Ομάδα Πολιτών, στους οποίους
 το πρόγραμμα απευθύνεται:
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ
Τεκμηρίωση
εκπαιδευτικής ανάγκης:
Ιδιαιτερότητα καλλιεργειών της Χίου(Μαστίχα εσπεριδοειδή κλπ)
Αξιοποίηση υφιστάμενων αγροτικών καλλιεργειών .
Επαγγελματική διέξοδος



Πρόταση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Προγράμματα ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ



Τίτλος Προγράμματος:
Μεταπυρική εκπαίδευση, οργάνωση και ευαισθητοποίηση εθελοντών Νομού Χίου
Προτεινόμενη διάρκεια (ώρες):
 50 ώρες
Στόχος Προγράμματος:
Η εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών και στις ενέργειες αποκατάστασης καμένων εκτάσεων. Η ενίσχυση του κινήτρου εθελοντικής προσφοράς στη δασοπροστασία. Η εκπαίδευση σε θεμελιώδεις αρχές του εθελοντισμού. Εισαγωγή σε θέματα δασοπυρόσβεσης και αποκατάστασης καμένων εκτάσεων. Οργάνωση και λειτουργία εθελοντικών ομάδων.
Ομάδα Πολιτών, στους οποίους
 το πρόγραμμα απευθύνεται:
Σε μέλη εθελοντικών ομάδων. Μέλη των υπό σύσταση εθελοντικών ομάδων πυροφύλαξης.
Προέδρους δημοτικών ενοτήτων κλ.π. Γενικό πληθυσμό
Τεκμηρίωση
εκπαιδευτικής ανάγκης:
Η καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου 2012.



Πρόταση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Προγράμματα ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ

Τίτλος Προγράμματος:
Κοινωνικές και Οικονομικές προεκτάσεις της Χιακής ναυτοσύνης- ναυτική εκπαίδευση-ναυτιλιακή βιομηχανία
Προτεινόμενη διάρκεια (ώρες):
 125 ώρες
Στόχος Προγράμματος:
Συνειδητοποίηση του άρρηκτου δεσμού ναυτιλίας – Χίου- Στροφή στη ναυτιλία-Καταπολέμηση της ανεργίας
Ομάδα Πολιτών, στους οποίους
 το πρόγραμμα απευθύνεται:
Ενήλικες 18-64 ετών
Τεκμηρίωση
εκπαιδευτικής ανάγκης:
Η γνώση και εκτίμηση της προσφοράς της ναυτοσύνης στο νησί της Χίου, διαχρονικά και ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης.