Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ

Το Σωματείο Οικοδόμων Χίου καλεί τα μέλη του και όσους συμπολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία που θα γίνει την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χίου από τις 9:30 πμ το πρωί έως και 13:30 μμ το μεσημέρι.




ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη



Γ. Πατούλης: Ζητήσαμε διακριτό ρόλο των δήμων στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ στη βάση της αρχής της εγγύτητας

Η συμβολή των δήμων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα νωρίς το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Ειδικότερα τέθηκαν τα εξής θέματα: η συμμετοχή των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ, οι δημόσιες συμβάσεις και το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, η λειτουργία των λιμανιών της χώρας και η λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, εκ μέρους της ΚΕΔΕ τονίστηκε ότι οι επιχορηγήσεις στους δήμους για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) από 1.107 εκ. ευρώ το 2009, προβλέπεται να μειωθεί στα 130 εκ. ευρώ το 2015, ενώ το «εθνικό σκέλος» του ΠΔΕ, που θα καλύπτει ανάγκες χρηματοδότησης της κεντρικής και της γενικής Κυβέρνησης, ανέρχεται σε 700 εκ. ευρώ ετησίως για την τριετία 2015 - 2018. Τούτων δοθέντων για τους δήμους το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 προβάλλει ως η μόνη βασική χρηματοδοτική πηγή για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Όμως στο νέο ΕΣΠΑ δεν περιλαμβάνεται Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με δικαιούχους τους δήμους, όπως πρότεινε η ΚΕΔΕ. Επίσης τα ΕΠ «Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Απασχόληση» και «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» έχουν μειωμένους πόρους, κατά 60% και 75% αντίστοιχα, σε σχέση με τους αντίστοιχους πόρους 2007-2013.
Η ΚΕΔΕ λοιπόν, σε ότι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη μεταξύ των άλλων εξής:
·         κατά την εξειδίκευση των Τομεακών και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων να διασφαλιστούν συγκεκριμένες κατηγορίες δράσης για τους δήμους,
·         να προβλέπεται ρητά η δυνατότητα ορισμού φορέων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης,
·         να κατοχυρωθεί η συμμετοχή της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στην εξειδίκευση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
·         Να εγκριθεί η χρηματοδότηση υποστήριξης των Δήμων από την Τεχνική Βοήθεια, που διαχειρίζεται η ΜΟΔ για την ωρίμανση των νέων έργων τους, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
·         Να οριστεί η ΕΕΤΑΑ, ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης κατηγοριών δράσης που αφορούν τους Δήμους. Ο προϋπολογισμός των εν λόγω κατηγοριών δράσης πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δις €.
Επίσης για το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013, να λυθεί η εκκρεμότητα χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων των Δήμων τα οποία διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης.
Τέλος πριν οριστικοποιηθεί το νέο σύστημα επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας και ιδίως της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, να υπάρξει διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, ώστε όσοι Δήμοι την έχουν ήδη αποκτήσει βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας να τη διατηρήσουν, να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό στους δήμους που θέλουν να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια και στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγραμματισμού, να διασφαλιστούν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι διαχειριστικής επάρκειας ή υλοποίησης των έργων, όπως η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών η ΚΕΔΕ τόνισε ότι ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρότεινε την αναβολή έναρξης ισχύος του Ν.4281/2014, δεδομένου ότι δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά ΠΔ και οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των διατάξεών του.
Για τα θέμα των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου η ΚΕΔΕ ζήτησε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων να δοθεί αποκλειστικά στους δήμους.

Σε ότι αφορά στα λιμάνια η ΚΕΔΕ ζήτησε να δοθούν λύσεις και η λειτουργία τους να συνδεθεί οριστικά με τη ζωή και τη λειτουργία των πόλεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφερόμενος στη συνάντηση δήλωσε:
«Κατά τη συνάντηση τονίσαμε στον κ. Σταθάκη ότι εμείς εκπροσωπούμε την Αυτοδιοίκηση και σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ μας ενδιαφέρει το διακριτό του δικού μας ρόλου και η διασφάλιση της αρχής της εγγύτητας. Ειδικότερα για το νέο ΕΣΠΑ τονίσαμε την ανάγκη να βρεθούν άμεσα λύσεις τέτοιες που να διασφαλίζουν την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης. Συμφωνήσαμε να συσταθούν δύο ομάδες εργασίας, αντικείμενο της πρώτης θα είναι το ΕΣΠΑ και η ανάπτυξη και της δεύτερης θέματα που αφορούν στον τουρισμό και στα λιμάνια».

Να σημειωθεί ότι στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης, ο γραμματέας Γιάννης Μουράτογλου, οι επικεφαλής των παρατάξεων Απόστολος Κοιμήσης, Γιώργος Ιωακειμίδης και Δημήτρης Μπίρμπας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ Αλέξης Καστρινός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης  Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Παναγιώτης Βασιλείου, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Πάνος Ζυγούρης και ο συνεργάτης της ΚΕΔΕ Πάνος Μαΐστρος.



Απεργία πείνας από τους κρατούμενους στο «κολαστήριο» του Κορυδαλλού


Όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε κείμενο διαμαρτυρίας

Μετά την δημοσίευση του αρχικού σχεδίου νόμου για τις φυλακές, ασθενείς κρατούμενοι του νοσοκομείο Κορυδαλλού "Άγ. Παύλος" διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το νομοσχέδιο καθιστά δυσμενέστερη την μεταχείρισή τους, αφού, όχι μόνον, δεν αποκαθιστά τις ανισότητες και τις αδικίες που ταλανίζουν τους ασθενείς κρατούμενους, αλλά, τους αφαιρεί και τα λιγοστά ευεργετήματα που ήδη είχαν με τον προηγούμενο νόμο:

σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά γράφει από την αρχή το άρθρο 110Α. Προβλέπει αποφυλάκιση υπό όρο για κρατούμενους που είτε πάσχουν απο συγκεκριμένες ασθένειες (προβλέπονται περισσότερες κατηγορίες ασθενών από πριν), είτε έχουν αναπηρία από 67% και πάνω, είτε έχουν 50% και πάνω και έχει αποδειχθεί από την πραγματογνωμοσύνη ότι η παραμονή τους στη φυλακή καθίσταται επαχθής. Ευεργετούνται, λοιπόν, περισσότεροι. Επιπλέον, α) βγαίνει η προηγούμενη διάταξη, που προέβλεπε χρήση του 110Α μόνο μια φορά (ωφελείται, δηλαδή, και ο υπότροπος κρατούμενος που έκανε χρήση παλαιότερα, πράγμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κρατουμένων) και β) την πραγματογνωμοσύνη διατάσσει ο εισαγγελέας και όχι το Συμβούλιο, ώστε η διαδικασία να επιταχύνεται.
Όπως έχει επισημάνει όμως και το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, "το προβληματικό είναι ότι μπαίνει ως όρος για όλους η πραγματική έκτιση του 1/5 της ποινής, όταν πρόκειται για πρόσκαιρη κάθειρξη (5-20 χρόνια). Για τα ισόβια μπαίνει ο όρος ο κρατούμενος να έχει μείνει 5 χρόνια και να έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω – δηλαδή γίνεται διάκριση, και οι ισοβίτες πρέπει να έχουν από 80% και πάνω, ενώ προβλέπεται όρος έκτισης ποινής που πριν δεν υπήρχε" (πηγή: Αυγή).
Αναλυτικά το κείμενο διαμαρτυρίας:

«Κύριε Υπουργέ,οι κρατούμενοι και νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Κρατουμένων ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την μεταχείριση, που μας επιφύλαξε το νομοσχέδιο σας ,όπως διοχετεύθηκε στο τύπο, γιατί συνειδητοποιούμε (για μία ακόμη φορά), ότι αντιμετωπιζόμαστε ως "μιαρά απορρίμματα" της σωφρονιστικής πολιτικής, της οποίας η προσοχή και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων, κάθε φορά, κατηγοριών κρατουμένων με την αφειδή παροχή ευνοιών και προνομίων.....

Δεν αρνούμαστε τέτοιες διακρίσεις, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι δεν προσβάλλουν, δεν αναιρούν, δεν καταργούν και δεν παραβιάζουν τις βασικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, διαφορετικά αναπαράγεται ο γνωστός ιδιότυπος πατερναλιστικός ελιτισμός, υπό την σκέπη, μάλιστα, της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η δική σας προσωπική, επιστημονική, βιωματική και ιδεολογική διαδρομή και ιστορία ήταν για όλους εμάς εγγύηση, πως κάτι θα άλλαζε στο άνυνδρο και άδενδρο τοπίο της δήθεν σωφρονιστικής πολιτικής και πρακτικής της χώρας.
Αντ' αυτού έκπληκτοι βλέπουμε το νομοσχέδιο σας να είναι μια χύδην αποσπασματική και ασπόνδυλη καταγραφή ρυθμίσεων, χωρίς λογική, ειρμό, πολιτικό-δικαιϊκό μπούσουλα και αρχές.

Κατανοούμε βέβαια π.χ. (με καρτερική ανοχή και αντοχή..... )τις εξαντλητικές ρυθμίσεις του άρθρου 6 για τους χρήστες ναρκωτικών, που οδηγούν σε πλήρη, σχεδόν, ποινική ασυλία τους, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η ίδια, τουλάχιστον, μεταχείριση δεν γίνεται ΚΑΙ στους ασθενείς κρατουμένους, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, ούτε έχουν επιλέξει αλλά ούτε και φταίνε οι ίδιοι για την κατάσταση της υγείας τους!

Το χειρότερο, όμως, είναι, ότι όλοι εμείς οι νοσηλευόμενοι (και όχι μόνον...) βλέπουμε, ότι με το νομοσχέδιο σας ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ η θέση μας, ενώ οι διαδικασίες και ρυθμίσεις που εισάγει δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ατέρμονες, χρονοβόρες, ατελέσφορες, περιττές και αδιέξοδες δικονομικές διεργασίες επαμφοτερίζουσες ερμηνείες και γραφειοκρατικές τυπολαγνείες.
Ακόμη και οι περί τα νομικά αδαείς, σαν και εμάς, αναρωτιούνται αν οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν σχέση με την ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ της νομικής επιστήμης, της δικονομικής διαδικασίας και της διοικητικής πρακτικής.
Απελπισμένοι και απογοητευμένοι δεν μας δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά μόνον να αντιδράσουμε, σε περίπτωση που επιμείνετε, με το μοναδικό μέσο, που έχουμε στην διάθεση μας, δηλαδη: ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ,ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ελπίζοντας, πλέον, ΜΟΝΟΝ στην απελπισία και την δική μας μοίρα!
Σας δηλώνουμε λοιπόν ότι από σήμερα παραδίδουμε τα φάρμακα μας και απέχουμε από το συσσίτιο και σας καλούμε να τηρήσετε αυτά που μας υποσχεθήκατε.

Κορυδαλλός 23/3/2015

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

Οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι του Νοσοκομείου Φυλακών Κορυδαλλού


left.gr

Τα ναυτεργατικά σωματεία για τη φωτιά στο HIGHSPEED 5


Για ευθύνες του υπουργείου Ναυτιλίας και των εφοπλιστών για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας κάνουν λόγο, σε κοινή ανακοίνωση τους, τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «ο Στεφενσων» και Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

Όπως αναφέρουν «οι ευθύνες του ΥΝΑ και των εφοπλιστών για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, γίνονται ακόμα βαρύτερες, γιατί από το τραγικό γεγονός του NORMAN ATLANTIC, και σε άλλα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καμία έκθεση συμβάντων δεν έχει δοθεί, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για να συγκαλύπτουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
left.gr

Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ για προκλητική δήλωση Χιώτη στο Βήμα FM


Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωση της καταγγέλλει διαπλοκή επιχειρηματιών με δημοσιογράφους, με αφορμή την επίθεση του διευθυντή του σταθμού «ΒΗΜΑ FM», Β. Χιώτη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλο, επειδή υπερασπίστηκε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο ΣτΕ σχετικά με τη μεταφορά από την προηγούμενη κυβέρνηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το υπ. Παιδείας στο Εργασίας

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για δήλωση στην οποία προέβη προ ολίγου σε ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού «ΒΗΜΑ FM» ο Διευθυντής του κ. Χιώτης. Στη δήλωση αυτή επιτίθεται εναντίον του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλου, διότι υπερασπίστηκε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση εφαρμογής της εφαρμογής της εγκυκλίου Φ.18/93893/Δ5/12-07-2013 του Υ.ΠΑΙ.Θ. (γνωστής κι ως εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου). Θυμίζουμε ότι η εν λόγω εγκύκλιος προέβλεπε τη μεταφορά της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας και την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών τους σχέσεων κατά παράβαση του Συντάγματος (γι’ αυτό άλλωστε και η εφαρμογή της εγκυκλίου ανεστάλη από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ).
Είναι ουσιώδες να αναζητήσει κανείς την αιτία της αναφοράς του κ. Χιώτη στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ποιοι ήταν αυτοί που κρύβονταν πίσω από την συγγραφή και εφαρμογή της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου; Οι διατάξεις της, πριν ακόμη καν υπογραφεί, εφαρμόστηκαν παρανόμως από μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη μνημονιακή περίοδο το συγκρότημα του οποίου επιφανές στέλεχος είναι ο κ. Χιώτης πραγματοποιούσε έμμεσες, ή ακόμη και άμεσες επιθέσεις εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων τους, επιχειρώντας να αποδομήσει τον κλάδο και να προετοιμάσει (όπως έντεχνα έπραττε και εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων) την κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία ότι από την εφαρμογή της εγκυκλίου (που στη συνέχεια ψηφίστηκε αυτούσια ως διάταξη νόμου για να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» του ΣτΕ) οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δεν φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε συνήγορο υπεράσπισης του κ. Κατρούγκαλου στην λυσσαλέα επίθεση εναντίον του, άλλωστε είναι απολύτως ικανός να ανταπεξέλθει. Είναι, όμως, υποχρέωσή μας να καταδείξουμε, στο βαθμό που αφορά τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, τη σχέση ανάμεσα στα ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αναφορά του Διευθυντή του ΒΗΜΑ FM στην υπόθεση δεν είναι τυχαία. Η εκπεφρασμένη άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να επαναφέρει την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο φυσικό της χώρο, το Υπουργείο Παιδείας, και η κατάργηση αντισυνταγματικών διατάξεων που μετατρέπουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε είλωτες και τα ιδιωτικά σχολεία σε πρατήρια πτυχίων, έχει προφανώς θορυβήσει όσους μέχρι σήμερα απροκάλυπτα ευνοούνταν, τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και τους πολιτικούς τους προστάτες. Αφήνουμε τον αμερόληπτο πολίτη να κρίνει.
ΥΓ Με αφορμή τον επιθετικό μηντιακό κιτρινισμό των τελευταίων ημερών, είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε με την πάντα επίκαιρη συμβουλή του μεγάλου διανοητή Noam Chomsky που περιέχεται στο βιβλίο του Necessary Illusions: Thought Control in Democratic Societies  (1989):
«Οι πολίτες στις δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να παρακολουθούν μαθήματα διανοητικής αυτοάμυνας, ώστε να προστατεύονται από την απόπειρα χειρισμού και ελέγχου τους (από τα εταιρικά ΜΜΕ) και να μπορούν να θέσουν τις βάσεις της ουσιαστικής δημοκρατίας». 

left.gr

Τι γνώριζαν από την Πέμπτη Βορίδης και Άδωνις; Ήταν αυτοί οι πηγές του "Βήματος";


Από την Πέμπτη 19/3 και στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων οι Μάκης Βορίδης και Άδωνης Γεωργιάδης γνώριζαν για την "αποκάλυψη" του Βήματος κατά του Κατρούγκαλου.

Έτσι εύλογα δημιουργείται η απορία αν οι δύο βουλευτές της ΝΔ και πρώην υπουργοί αποτελούν οι ίδιοι την "πηγή" για το ρεπορτάζ της εφημερίδας που πετάει λάσπη στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μάλιστα και οι δύο σήμερα ζητούν τα συμφωνητικά Κατρούγκαλου από το ΔΣΑ.

Για να είναι σίγουροι οι Βορίδης και Γεωργιάδης ότι η απειλή για "δημοσίευμα - βόμβα" θα ακουστεί την επανέλαβαν και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια στη Βουλή.
Πάντως σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι οι δύο πρώην υπουργοί γνώριζαν για το δημοσίευμα από την Πέμπτη επιβεβαιώνει τη διασύνδεση του "Βήματος" με τη ΝΔ και αυτό που χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Κατρούγκαλος "συμβόλαιο διαπλοκής".
Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του Νίκου Σβέρκου στην Εφημερίδα των Συντακτών  την Πέμπτη συνεδρίαζε επί μακρόν από κοινού η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στο οποίο περιλαμβανόταν και το άρθρο 24 περί του ΤΑΙΠΕΔ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξεκινούν οι αιτιάσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα από τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το ρόλο του γ.γ. της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά, αναφορικά με την δικηγορική του ενασχόληση σε υπόθεση της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ».
Η συζήτηση μεταφέρθηκε στην υπόθεση της ENERGA, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, να υπενθυμίζει ότι η τότε κυβέρνηση και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν παρέστησαν στη δίκη, ενώ ρωτούσε ποιος ήταν δικηγόρος της εταιρείας (δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ήταν ο Μάκης Βορίδης). Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μ. Βορίδη, ο οποίος ξεκίνησε να απαντά. Κατά τη διάρκεια της απάντησής του ανέφερε «υπερασπίζομαι τους βουλευτές δικηγόρους να δικηγορούν και να αναλαμβάνουν υποθέσεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης παρενέβη εκτός μικροφώνου και επισήμανε ότι όταν ο Μ. Βορίδης ανέλαβε την υπόθεση ήταν υπουργός. Ο βουλευτής της Ν.Δ. απάντησε ότι «όταν κάποιος είναι υπουργός έχει υποχρεωτική αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος», με τον Νίκο Φίλη να ανταπαντά σε μορφή ερώτησης «το γραφείο του;».
Εκείνη τη στιγμή υπήρξε αναστάτωση από όλες τις πλευρές με τον Μάκη Βορίδη να λέει χαμογελώντας «προσέξτε τώρα, προσέξτε κ. Φίλη». Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης φώναζε «προσέξτε, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις» και άλλα ακατάληπτα. Ο δε Μάκης Βορίδης προσπαθούσε χαμογελώντας να ηρεμήσει τον Αδ. Γεωργιάδη λέγοντάς του: «Όχι ακόμα Άδωνι, μη ρε παιδί μου, κάτσε φρόνιμα, σιγά σιγά». 
Όλες αυτές οι αναφορές θυμίζουν κάπως την υπόθεση του Γ. Κατρούγκαλου που ανέδειξε το «Βήμα». Αν όμως υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για το αν γνώριζαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, τότε αυτός ο ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα.
Οι δυο πολιτικοί βγήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το επεισόδιο από τη συνεδρίαση και συμμετείχαν σε ουκ ολίγα «πηγαδάκια» με δημοσιογράφους. Οι εκπρόσωποι των μέσων τους ρωτούσαν γιατί ο Μάκης Βορίδης συγκρατούσε τον Άδωνι Γεωργιάδη. Η απάντησή τους ήταν χαρακτηριστική: «Το Σάββατο θα σκάσει "βόμβα". Θα τα διαβάσετε». 
Εν τέλει η «βόμβα» αφορούσε την δικηγορική δραστηριότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αποκαλύφθηκε το περασμένο Σάββατο...

left.gr

ΔΙΝΟΥΜΕ 670 ΕΚΑΤ.ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

Η δωρεάν Παιδεία φαίνεται πως συνεχίζει να μην είναι και τόσο δωρεάν, καθώς έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) καταδεικνύει ότι οι μισοί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου δέχονται εξωσχολική στήριξη, με τις οικογένειες τους να διοχετεύουν συνολικά 670 εκατ. ευρώ ετησίως σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.
Σε καιρούς κρίσης συγγενείς και φίλοι επιστρατεύονται ως εξωσχολικοί δάσκαλοι, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό γονιών που απευθύνονται σε καθηγητές του Δημόσιου σχολείου για να κάνουν ιδιαίτερα στα παιδιά τους. Ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που είναι εκτεταμένο στον χώρο της παραπαιδείας.
Οι μισοί (49%) μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης (Γυμνασίου και Λυκείου) έχουν κάποιου είδους εξωσχολική στήριξη.
Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 340.000 μαθητές περίπου. Η εξωσχολική υποστήριξη αφορά σε διαφορετικό βαθμό του μαθητές του Γυμνασίου (30% - 95.000 μαθητές) και τους μαθητές του Λυκείου (66% - 245.000 μαθητές).
Η πλειοψηφία των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης  που έχουν εξωσχολική υποστήριξη απευθύνονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (54% ή 184.000 μαθητές), ενώ περίπου 1 στους 3 (36% ή 121.000 μαθητές) καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι στο Γυμνάσιο (όπου οι απαιτήσεις είναι ηπιότερες και οι στόχοι λιγότερο πιεστικοί), η πλειοψηφία των μαθητών που έχουν εξωσχολική υποστήριξη καταφεύγουν σε ιδιαίτερα μαθήματα (57% έναντι 35% που απευθύνονται σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης), ενώ στο Λύκειο η μεγάλη πλειοψηφία στρέφεται στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (61% έναντι 27% στα ιδιαίτερα).
Καταρρίπτεται ο μύθος που θέλει το ιδιαίτερο μάθημα να αποτελεί προνόμιο των εισοδηματικά ισχυρών ομάδων του πληθυσμού, καθώς το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης παρουσιάζει σχετικά ομοιόμορφη διείσδυση στις διάφορες εισοδηματικές ομάδες.
Στην εποχή της κρίσης, φίλοι και συγγενείς επιστρατεύονται προκειμένου να παρέχουν εξωσχολική υποστήριξη στους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς  1 στους 5 μαθητές παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα με φίλο ή συγγενή της οικογένειας. Εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι το ότι το 9% των μαθητών που παρακολουθούν ιδιαίτερα μαθήματα, επιλέγουν να συνεργαστούν με κάποιο καθηγητή Δημόσιου Σχολείου (παρά το γεγονός της δυσκολίας παραδοχής παραβατικής συμπεριφοράς σε τηλεφωνική συνέντευξη). Το φαινόμενο εμφανίζεται εντονότερα σε μαθητές Λυκείου.
Στην αγορά των ιδιαίτερων μαθημάτων υπάρχει μεγάλο εύρος προσφερόμενων ωριαίων αμοιβών που ξεκινά από τα 3,5 ευρώ την ώρα και φτάνει μέχρι και τα 60 ευρώ, με το μέσο όρο να βρίσκεται στα 13 ευρώ ανά ώρα και με μέση διάρκεια εβδομαδιαίας υποστήριξης τις 4,5 ώρες την εβδομάδα.
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών που αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα μαθήματα Μέσης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 250 εκατ. ευρώ (ή ακόμα τα 280 εκατ. ευρώ αν ληφθούν υπόψη και οι μαθητές που μοιράζουν τη δαπάνη για την εξωσχολική τους υποστήριξη μεταξύ ιδιαιτέρων μαθημάτων και φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης).
Μάλιστα, προκύπτει ότι η μέση δαπάνη της οικογένειας για κάθε εβδομαδιαία ώρα ιδιαίτερου μαθήματος σε ετήσια βάση φθάνει τα 500 ευρώ.
Με βάση την ανάλυση των αντίστοιχων κοστολογικών δεδομένων για τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, ο κύκλος εργασιών σε πανελλαδικό επίπεδο εκτιμάται στα 420 εκατ. ευρώ (ή 450 εκατ. ευρώ αν ληφθούν υπόψη και οι μαθητές που μοιράζουν τη δαπάνη για την εξωσχολική τους υποστήριξη μεταξύ ιδιαιτέρων μαθημάτων και φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης).
Η μέση δαπάνη της οικογένειας για κάθε εβδομαδιαία ώρα μαθήματος σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης σε ετήσια βάση φθάνει τα 250 ευρώ με βάση τους επίσημους καταλόγους διδάκτρων του ΣΕΦΑ.
Ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που είναι εκτεταμένο στον χώρο της παραπαιδείας. Η φορολογική παραβατικότητα στο χώρο των ιδιαιτέρων μαθημάτων είναι εξαιρετικά υψηλή, καθώς το 46% παραδέχεται ότι δεν λαμβάνει καμιά απόδειξη για τις δαπάνες ιδιαιτέρων μαθημάτων και μόνο το 35% ισχυρίζεται ότι λαμβάνει αποδείξεις. Κι αυτό με όλους τους περιορισμούς ως προς την παραδοχή παραβατικής συμπεριφοράς που υφίστανται σε μια έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις...
Μικρότερη είναι η φορολογική παραβατικότητα στο χώρο των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης με το 7% των γονέων να δηλώνει ότι δεν λαμβάνει αποδείξεις από Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και το 9% να λαμβάνει μεν αποδείξεις αλλά μικρότερες του πραγματικού κόστους.
Οι οικονομικοί λόγοι και η οικονομική δυσχέρεια προβάλλουν ως οι βασικοί λόγοι για την έλλειψη εξωσχολικής υποστήριξης στο Λύκειο στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

15% ΟΙ PODEMOS , 7,3% Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ



ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ  ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ  ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα οι  Podemos  εξασφαλίζουν το 14,9%  , ενώ η Ενωμένη Aριστερά το 7,3% (είχε  11,34%)
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ως αντιπολίτευση, αντέχει με 37,6% (είχε  39,52%)  το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει το 25% (από 40,6%) , χάνοντας το 40% της δύναμής του και πληρώνοντας το κόστος της οικονομικής πολιτικής  των τελευταίων ετών.
Το νέο κεντροδεξιό  Ciudadanos (προσοχή: δε σημαίνει  Ποτάμι ) εξασφαλίζει το 8,6%  και 8 έδρες.
Στις εκλογές του 2012 το Λαϊκό Κόμμα είχε κερδίσει με το 40,6%, αλλά το Σοσιαλιστικό Κόμμα  και η Ενωμένη Αριστερά  σχημάτισαν κυβέρνηση.
Εδώ και τριάντα τρία χρόνια η τοπική κυβέρνηση ελέγχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που  συχνά, όπως και πρόσφατα, σχημάτιζε κυβέρνηση   με την Ενωμένη Αριστερά.
Στις  εκλογές στην  Ανδαλουσία, ψηφίζουν 6,5 εκ. , το  20% του συνόλου των Ισπανών με δικαίωμα ψήφου.  Άρα ήταν ένα συνολικό πρώτο crash  test   για την έκφραση του κύματος της δυσαρέσκειας στην Ισπανία, τόσο από την οικονομική πολιτική και τις επιπτώσεις της, όσο και τις σοβαρές  πλέον αδυναμίες  του,  μέχρι τώρα,  πολιτικού συστήματος  να τη διαχειριστεί.
Ο ορίζοντας είναι στενός τόσο  σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές  πριν το τέλος του χρόνου, αλλά και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Μάιο και τις τοπικές εκλογές στην Καταλονία τον Σεπτέμβριο. 
Ήταν  μια  κρίσιμη δοκιμασία για τα δύο κόμματα της αριστεράς ,το Podemos και την Ενωμένη αριστερά , των οποίων η προεκλογική εκστρατεία είχε επικεντρωθεί στην αναποτελεσματικότητα της πολιτικής του Λαϊκού Κόμματος  για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας  και ανεργίας.
Στην Ανδαλουσία, την πολυπληθέστερη περιοχή της Ισπανίας,  η ανεργία ξεπερνά το 33 % και κυμαίνεται πάνω από 60% στους νέους.
Η ταξική βάση των δύο κομμάτων της αριστεράς είναι σαφέστατα διακριτή:  οι χιλιάδες νέοι άνεργοι, συνήθως πτυχιούχοι , αποκομμένοι  από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα , αναγνωρίζουν πιο εύκολα τον εαυτό τους στη  δομή και η γλώσσα των Podemos , ενώ η Ενωμένη Αριστερά έχει δεσμούς με τις λαϊκές τάξεις στις φτωχότερες αστικές ζώνες .  
Μαζί η Ενωμένη Αριστερά και οι Podemos θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση  του δικομματισμού, καθώς στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου,  η Ενωμένη Αριστερά  τριπλασίασε τις δυνάμεις της σε σχέση με το 2009 (9,9% από 3,71%),ενώ  το «Podemos» πήρε το 8% των ψήφων,(βέβαια  στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστά πάνω από 20).
Στη βάση μιας τέτοιας προοπτικής η σύγκλιση με το Podemos, παίζει κεντρικό ρόλο στη τακτική της Ενωμένης αριστεράς  αλλά και των Podemos.
Όμως :
1)      Όπως συνέβη και στην Ελλάδα, η προσμονή για μια κυβερνητική αλλαγή , έχει οδηγήσει το λαϊκό κίνημα σε σοβαρή υποχώρηση. Η ισπανική  «asignación» (ανάθεση) έχει μεταφραστεί σε υποχώρηση κατά 40% των λαϊκών κινητοποιήσεων.
2)      «Οι κανόνες που αυτή τη στιγμή διέπουν την ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι καθοριστικοί για την επιτυχία της στρατηγικής της επανενεργοποίησης της ισπανικής οικονομίας». Η άποψη αυτή των  Podemos, είναι μια διακήρυξη ολέθριας πίστης  στον μονόδρομο της Ε.Ε., ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε λογική εναλλακτικής λύσης.
3)      Είναι φανερή μια στροφή «επί το ρεαλιστικότερον» από τις αρχικές διακηρύξεις  (τη λεγόμενη «βεντάλια των επιθυμιών»).
Για το χρέος αναφέρεται  ότι πρέπει να μειωθεί ένα μέρος του με λογιστικούς ελέγχους, με στόχο αυτό να καταστεί βιώσιμο.  Υποχωρούν    ακόμα και οι δεσμεύσεις  περί εθνικοποίησης ή και κατάσχεσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας , ενώ η πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με το ΝΑΤΟ , έχει χαθεί.
Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού  έχει δημιουργήσει κρίση στο παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό. Η ανάγκη ανανέωσης του αλλά και οι ενδοαστικές και ενδοιμπεριαλιστικες  αντιθέσεις δημιουργούν κενά  που πρέπει να καλυφθούν αλλά και τις προϋποθέσεις για τις δυνάμεις της αριστεράς  . Όχι για να καταφύγουν σε διαχειριστικές λογικές . Αλλά για εναρμονιστούν με τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής  πλειοψηφίας βαθαίνοντας τη ριζοσπαστικοποίηση τους.

iskra.gr

Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ» ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΣΙΠΡΑ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Σήμερα το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία του Βερολίνου. Αφού μια ώρα αργότερα δώσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την οικοδέσποινα, στη συνέχεια θα δειπνήσουν με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αν το κύριο πιάτο στο δείπνο αυτό θα είναι ο... ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα το μάθουμε όταν θα έχουν αποφάει! Αυτή είναι ηπρόθεση των Γερμανών. Ελπίζουμε να μην υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο πάντως της γερμανικής μεθοδικής προετοιμασίας τα πάντα είναι έτοιμα. Η καγκελάριος δεν θέλει να τρομάξει εκ προοιμίου τον προσκεκλημένο της. Το αντίθετο. Θέλει να τον αποκοιμίσει, να τον χαλαρώσει ώστε να τον κατασπαράξει πολιτικά! Να τον καθυποτάξει κι αυτόν στη γερμανική πολιτική. Πληθώρα Γερμανών αξιωματούχων καθυβρίζουν και χλευάζουν καθημερινά τον Ελληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.

Οχι όμως η καγκελάριος. Η σοβαρή δεξιά εφημερίδα της γερμανικής ελίτ "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" δεν διστάζει να το γράψει καθαρά: "Διαγράφεται ένα παιχνίδι με μοιρασμένους ρόλους, οι οποίοι παριστώνται όπως στα αστυνομικά φιλμ: Η Μέρκελ στον ρόλο του "καλού μπάτσου", οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών στον ρόλο των "κακών μπάτσων"". "Πάντα λέω και επαναλαμβάνω: Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη... Επιμένω σ' αυτή τη θέση, γιατί το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. Δίπλα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουμε δημιουργήσει, είναι η ισχυρότερη έκφραση της θέλησής μας να ενώσουμε τους λαούς της Ευρώπης με το καλό και ειρηνικά" διακήρυξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Συνέχισε στο ίδιο πνεύμα: "Είναι η έκφραση της διασύνδεσης των λαών, του ενός με τους άλλους. Είναι το αμετάκλητο δίδαγμα που έχουμε βγάλει από αιώνες πολέμων και εχθροτήτων... Ισως είναι επίσης η ώρα να ξαναθυμηθούμε πώς δημιουργήσαμε αυτή τη θαυμάσια μετάλλαξη της ηπείρου των πολέμων σε ενωμένη Ευρώπη: Με δημιουργικότητα και πίστη στις συνθήκες, με σταθερές αρχές,όπως και με κατανόηση του ενός για τον άλλον και με ετοιμότητα για συμβιβασμούς".
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των δεξιών χριστιανοδημοκρατών (των κομμάτων CDU και CSU για τη Βαυαρία) Φόλκερ Κάουντερ είπε άλλα πράγματα από τα λυρικά λόγια της καγκελαρίου. "Οποιος υποχωρεί, θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη" δήλωσε αυτός. Η Ευρώπη μπορεί να πετύχει μόνο όταν οι μεν βοηθούν και οι δε αντιλαμβάνονται τη βοήθεια ως καθήκον να βάλουν σε τάξη τον προϋπολογισμό τους, να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να εργαστούν έτσι ώστε μια μέρα να μη χρειάζονται πλέον βοήθεια, πρόσθεσε. Ο δεξιός Φόλκερ Κάουντερ είναι αυτός που πριν από μερικές μέρες είχε χαρακτηρίσει "ψεύτη"(!) τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Πρόκειται περί χυδαίου ανθέλληνα. Οχι ότι είναι καλύτερος δηλαδή ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Οπερμαν, αφού χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες συνεργάζονται στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό. Μόνο η βουλευτίνα της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ τόλμησε να επιτεθεί ευθέως εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, λέγοντάς της μεταξύ άλλων: "Αν θέλετε μια ενιαία Ευρώπη, τότε σταματήστε να ταπεινώνετε άλλες χώρες και να τους επιβάλλετε προγράμματα τα οποία αφαιρούν κάθε προοπτική από τη νέα γενιά τους"! Η παρέμβαση της Μέρκελ είχε στόχο να την εμφανίσει ως την... "προστάτιδα" της Ελλάδας. "Η Μέρκελ φάνηκε να θέλει να εξαλείψει τις εντυπώσεις μετά τις φραστικές γερμανοελληνικές κατηγορίες των τελευταίων ημερών" σημειώνει επ' αυτού η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", η οποία την Παρασκευή έβριθε πραγματικά άρθρων που αναφέρονταν στην Ελλάδα. Εξι (!) είχε συνολικά.
Μόνο που με εξαίρεση αυτό που προαναφέραμε, τα υπόλοιπα πέντε ήταν όλα αρνητικά για τη χώρα μας! "Εχει ξεγράψει τις ελληνικές τράπεζες η αγορά" ήταν ο πεντάστηλος τίτλος του ενός. "Ο πιοδύσκολος ασθενής όλων των εποχών" ήταν ο τετράστηλος τίτλος άλλου, αναφερόμενου φυσικά στην Ελλάδα. "Με το ακριβό ευρώ η χώρα δεν έχει πραγματική ευκαιρία οικονομικής ανάκαμψης. Το κοινό νόμισμα παραμένει βαρύ φορτίο για την Ελλάδα και την Ευρώπη" είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε άλλο σχόλιο. Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα σκέπτονται πραγματικά για την Ελλάδα οι κύκλοι των ελίτ της Γερμανίας και αυτά θα καθορίσουν το κλίμα που θα συναντήσει απόψε στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015


iskra.gr