Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η προστασία των νερών ως πολιτική επιλογή



Η παγκόσμια ημέρα νερού φέτος μεταφέρει το μήνυμα «Νερό και Βιώσιμη / Αειφόρος Ανάπτυξη 2015» μέσω του οποίου ο ΟΗΕ αποσκοπεί στην ανάδειξη του προβλήματος της κρίσης του νερού και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων και κοινής γνώμης στο θέμα αυτό. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο στόχος μιας οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό προς το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τα οικοσυστήματα. Τα τρέχοντα φιλελεύθερα αναπτυξιακά μοντέλα που λειτουργούν συνήθως αδιάφορα ή επιθετικά προς τη φύση και τους μηχανισμούς της, αλλά και η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ή διοικήσεις σε περιφερειακό επίπεδο οδήγησαν, τουλάχιστον στη χώρα μας, στην αλόγιστη χρήση των υδάτων, στην πτώση ή στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, στην υποβάθμιση της οικολογικής ποιότητας πολλών υδάτινων οικοσυστημάτων και στην κατασπατάληση χρημάτων για περιβαλλοντικά ή αρδευτικά έργα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η απειλή της ιδιωτικοποίησης του νερού πλανάται ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας μαζί με την απειλή της ερημοποίησης και της κλιματικής αλλαγής. Επομένως το στοίχημα της ορθολογικής εκμετάλλευσης των υδατικών πόρων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ ως στοίχημα για την επιβίωσή μας και περνά αναγκαστικά μέσα από τις πολιτικές επιλογές για ανάπτυξη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε καταθέσει κατά καιρούς προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και συμμετέχουμε σε αγώνες για την προστασία υδάτινων οικοσυστημάτων σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, παραμένουμε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση της λογικής της Οδηγίας 2000/60 και τα ανορθολογικά σχέδια εκτροπής του Αώου ποταμού, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης του ποταμού Ασωπού, παραμένουμε αντίθετοι στην εκτροπή του Αχελώου, που τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να την πλασάρουν ως ενεργειακό έργο, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του ΣτΕ που δείχνουν ότι το έργο παραβιάζει ευθέως την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφτεί οριστικά, διεκδικούμε την ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και έχουμε καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ υγροτόπων & ακτών στις Κυκλάδες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Για τους Οικολόγους Πράσινους το νερό είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσιο αγαθό και η ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ η αξία των υδάτινων οικοσυστημάτων ανεκτίμητη και η προστασία τους συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας. Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων περνά αναγκαστικά μέσα από την προώθηση στοχευμένων πολιτικών στα πλαίσια των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος».