Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων: Ποια ονόματα συμπληρώνουν το «παζλ»


Σε «αχαρτογράφητα» νερά κινείται προς το παρόν η στελέχωση θέσεων γενικών γραμματέων υπουργείων. Ορισμένα ονόματα παρότι έχουν «κλειδώσει» για τις συγκεκριμένες θέσεις, δεν έχουν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, παραμένουν τα ερωτηματικά γύρω από τα πρόσωπα, καθώς, άλλωστε,η κατάσταση περιπλέκεται από την ποσόστωση του 10% στη Δημόσια Διοίκηση που έχουν διεκδικήσει και λάβει οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες». H aftodioikisi.gr επιχειρεί να συμπληρώσει το «παζλ»
Τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Κ. Πουλάκης, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στη Β΄ Αθηνών, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) του ΣΥΡΙΖΑ και ένα από τα παλαιότερα κομματικά στελέχη. Στη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων τοποθετείται η Φ. Κούβελα, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Γ.Γ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον Γ. Κατρούγκαλο, έχει αποφασιστεί ότι θα τεθεί ο Δ. Τσουκαλάς, παλαιότερα συνδικαλιστικό τραπεζικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου. Υπό τον κ. Πανούση θα υπάρχουν τρεις Γενικές Γραμματείες. Εκείνη που αφορά την Πολιτική Προστασία θα την αναλάβει ο Τ. Μαυρόπουλος, μέχρι πρότινος υπεύθυνος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μαυρόπουλος έχει υπηρετήσει στο Λιμενικό Σώμα και ήταν για σχεδόν 20 χρόνια από τους προβεβλημένους συνδικαλιστές του συγκεκριμένου κλάδου και αποστρατεύθηκε το 2010. Καθήκοντα Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Δ. Αναγνωστάκης. Στη Γ.Γ. Μετανάστευσης, ως αναπληρωτής, όπως άλλωστε όλοι όσοι υπάγονται σε αναπληρωτή υπουργό, αναμένεται να τοποθετηθεί ο Β. Παπαδόπουλος.
Οικονομίας, Υποδομών
Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (όπως είναι ο πλήρης τίτλος του) Γ. Σταθάκης, φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στους τριαντάρηδες. Στη θέση του γ.γ. του υπουργείου θα τεθεί πιθανότατα ο κ. Μ. Μανουσάκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γ.γ. για το ΕΣΠΑ αναλαμβάνει ο κ. Αλ. Χαρίτσης. Τριαντάρης θα είναι και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, Γ. Νικολακάκης. Στη θέση του γ.γ. Εμπορίου θα τοποθετηθεί, πιθανώς, ο Α. Παπαδεράκης. Γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών πιθανότατα θα αναλάβει ο Δ. Τζώρτζης, στέλεχος με πολυετή θητεία σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ γ.γ. Μεταφορών θα τοποθετηθεί η Πέτη Πέρκα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος υπεύθυνη παρακολούθησης του Τομέα Δημοσίων Εργων του κόμματος.
Στο υπουργείο θα υπάρχουν και δύο αναπληρωτές γενικοί γραμματείς, αλλά ακόμη δεν έχουν ορισθεί. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι η κατάσταση του κ. Χρ. Σπίρτζη, του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, ο οποίος δεν έχει ακόμη ορκιστεί. Ο κ. Σπίρτζης επέλεξε τον κ. Γ. Δέδε, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, ως γ.γ. Υποδομών, ωστόσο ο διευθυντής του γραφείου του επελέγη από την Κουμουνδούρου και είναι ο κ. Α. Πρωτονοτάριος. Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι πρόκειται για μοντέλο που έχει χρησιμοποιηθεί και σε επίπεδο υπουργών, όπως λ.χ. στο Εθνικής Αμυνας, όπου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνονταν άνετα με τον κ. Π. Καμμένο, γι’ αυτό και τοποθέτησαν στο πλευρό του ως αναπληρωτή τον κ. Κ. Ησυχο.
Στον Πειραιά, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας έχει προτείνει ως γενικούς γραμματείς τους Γ. Λαμπρινίδη και Θρ. Σταυριδόπουλο. Ωστόσο, ακόμη εκκρεμεί η τοποθέτησή τους, ενώ εξαιρετικά περίπλοκη είναι η κατάσταση και στα λιμάνια. Στον ΟΛΠ παραμένει προς το παρόν ο κ. Γ. Ανωμερίτης, ενώ από τον ΟΛΘ έχει ζητηθεί η άμεση αποχώρηση του Στ. Αγγελούδη, προσώπου το οποίο συνδέεται προσωπικά και πολιτικά με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά έχει ζητήσει από τον κ. Σταθάκη να παραμείνει γ.γ. του ΕΟΤ ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Π. Λειβαδάς, ωστόσο δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης θα τοποθετήσει, εκτός απροόπτου, στη θέση του γ.γ. του υπουργείου τον Απ. Αλεξόπουλο. Στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να καταλάβουν θέσεις γ.γ. οι Χ. Κασίμης και Δ. Γελαλής
Στο Οικονομικών
Στο υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης έχει διατηρήσει όλες τις Γενικές Γραμματείες ανέπαφες από πιθανή κομματική εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κομματικά στελέχη στο υπουργείο, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από την ανακοίνωση των γ.γ. που επέλεξε, την περασμένη Τετάρτη. Γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και, πρακτικά, υπεύθυνος για το Γενικό Λογιστήριο αναλαμβάνει ο καθηγητής Ν. Θεοχαράκης, στενός και παλαιόθεν φίλος του κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Θεοχαράκης θα συμμετάσχει και στο Euroworking Group, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Χουλιαράκη είναι ήδη μετριότατες και γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον παλαιό φίλο του να είναι παρών στις κρίσιμες συνεδριάσεις των τεχνοκρατών της Ε.Ε. Στη θέση του γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής έχει τοποθετηθεί ο, επίσης καθηγητής, Ν. Φράγκος. Στις θέσεις των γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Περιουσίας αναλαμβάνουν, αντιστοίχως, οι Μιχ. Χατζηθεοδώρου και Δ. Κλούρας. Σημειώνεται ότι η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί και τούτο διότι ο κ. Βαρουφάκης δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε κάποια κίνηση προτού έλθει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Στο υπουργείο Εργασίας
Πολύ πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στο υπουργείο Εργασίας. Ο Π. Σκουρλέτης για τη θέση του γ.γ. Εργασίας, που μέχρι πρότινος κατελάμβανε η Άννα Στρατινάκη, κατέληξε στον Α. Νεφελούδη, πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και εγγονό του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Βασίλη Νεφελούδη. Τη θέση της γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αναλάβει, πιθανότατα, η Μαρίνα Κουτσούρη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με ειδικότητα στη διαχείριση των ΕΣΠΑ. Ως γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων προορίζεται η Δήμητρα Χαλικιά. Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα τοποθετηθεί ο Απ. Καψάλης, δικηγόρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο οποίος, μάλιστα, το 2011 είχε κινηθεί εναντίον του ΙΝΕ δικαστικά και κατόρθωσε να αποτρέψει ως παράνομη την απόλυσή του.
Στο υπουργείο Παιδείας, ως γ.γ. τοποθετήθηκε ο Δ. Χασάπης, ενώ στη Γ.Γ. Θρησκευμάτων, λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί με την Αρχιεπισκοπή, παραμένει ο Γ. Καλαντζής. Ως γ.γ. του υπουργείου Υγείας θα τοποθετηθεί ο γιατρός και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπασκόζος, ενώ στο πλευρό του υπουργού Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλ. Φλαμπουράρη τοποθετήθηκε ο πολιτικός επιστήμονας Χρ. Βερναρδάκης.
Οι γ.γ. των ΑΝΕΛΛ
Τρεις θα είναι τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν γενικοί γραμματείς στα υπουργεία, από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες.
Στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τοποθετείται ο Φίλιππος Τσαλίδης. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γενικός γραμματέας διαφθοράς τοποθετείται ο Γιάννης Σακκάς, ενώ γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο Γιάννης Γιαννέλης.
Στο ίδιο υπουργείο (Δικαιοσύνης) γενικός γραμματέας θα είναι και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επιλογή η οποία προκάλεσε και αντιδράσεις από πλευράς ΚΙΔΗΣΟ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η επιλογή Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει διατελέσει και στέλεχος της ΕΥΠ επί Κώστα Καραμανλή είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού.


aftodioikisi.gr