Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ» ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΣΙΠΡΑ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Σήμερα το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία του Βερολίνου. Αφού μια ώρα αργότερα δώσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την οικοδέσποινα, στη συνέχεια θα δειπνήσουν με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αν το κύριο πιάτο στο δείπνο αυτό θα είναι ο... ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα το μάθουμε όταν θα έχουν αποφάει! Αυτή είναι ηπρόθεση των Γερμανών. Ελπίζουμε να μην υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο πάντως της γερμανικής μεθοδικής προετοιμασίας τα πάντα είναι έτοιμα. Η καγκελάριος δεν θέλει να τρομάξει εκ προοιμίου τον προσκεκλημένο της. Το αντίθετο. Θέλει να τον αποκοιμίσει, να τον χαλαρώσει ώστε να τον κατασπαράξει πολιτικά! Να τον καθυποτάξει κι αυτόν στη γερμανική πολιτική. Πληθώρα Γερμανών αξιωματούχων καθυβρίζουν και χλευάζουν καθημερινά τον Ελληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.

Οχι όμως η καγκελάριος. Η σοβαρή δεξιά εφημερίδα της γερμανικής ελίτ "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" δεν διστάζει να το γράψει καθαρά: "Διαγράφεται ένα παιχνίδι με μοιρασμένους ρόλους, οι οποίοι παριστώνται όπως στα αστυνομικά φιλμ: Η Μέρκελ στον ρόλο του "καλού μπάτσου", οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών στον ρόλο των "κακών μπάτσων"". "Πάντα λέω και επαναλαμβάνω: Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη... Επιμένω σ' αυτή τη θέση, γιατί το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. Δίπλα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουμε δημιουργήσει, είναι η ισχυρότερη έκφραση της θέλησής μας να ενώσουμε τους λαούς της Ευρώπης με το καλό και ειρηνικά" διακήρυξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Συνέχισε στο ίδιο πνεύμα: "Είναι η έκφραση της διασύνδεσης των λαών, του ενός με τους άλλους. Είναι το αμετάκλητο δίδαγμα που έχουμε βγάλει από αιώνες πολέμων και εχθροτήτων... Ισως είναι επίσης η ώρα να ξαναθυμηθούμε πώς δημιουργήσαμε αυτή τη θαυμάσια μετάλλαξη της ηπείρου των πολέμων σε ενωμένη Ευρώπη: Με δημιουργικότητα και πίστη στις συνθήκες, με σταθερές αρχές,όπως και με κατανόηση του ενός για τον άλλον και με ετοιμότητα για συμβιβασμούς".
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των δεξιών χριστιανοδημοκρατών (των κομμάτων CDU και CSU για τη Βαυαρία) Φόλκερ Κάουντερ είπε άλλα πράγματα από τα λυρικά λόγια της καγκελαρίου. "Οποιος υποχωρεί, θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη" δήλωσε αυτός. Η Ευρώπη μπορεί να πετύχει μόνο όταν οι μεν βοηθούν και οι δε αντιλαμβάνονται τη βοήθεια ως καθήκον να βάλουν σε τάξη τον προϋπολογισμό τους, να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να εργαστούν έτσι ώστε μια μέρα να μη χρειάζονται πλέον βοήθεια, πρόσθεσε. Ο δεξιός Φόλκερ Κάουντερ είναι αυτός που πριν από μερικές μέρες είχε χαρακτηρίσει "ψεύτη"(!) τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Πρόκειται περί χυδαίου ανθέλληνα. Οχι ότι είναι καλύτερος δηλαδή ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Οπερμαν, αφού χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες συνεργάζονται στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό. Μόνο η βουλευτίνα της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ τόλμησε να επιτεθεί ευθέως εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, λέγοντάς της μεταξύ άλλων: "Αν θέλετε μια ενιαία Ευρώπη, τότε σταματήστε να ταπεινώνετε άλλες χώρες και να τους επιβάλλετε προγράμματα τα οποία αφαιρούν κάθε προοπτική από τη νέα γενιά τους"! Η παρέμβαση της Μέρκελ είχε στόχο να την εμφανίσει ως την... "προστάτιδα" της Ελλάδας. "Η Μέρκελ φάνηκε να θέλει να εξαλείψει τις εντυπώσεις μετά τις φραστικές γερμανοελληνικές κατηγορίες των τελευταίων ημερών" σημειώνει επ' αυτού η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", η οποία την Παρασκευή έβριθε πραγματικά άρθρων που αναφέρονταν στην Ελλάδα. Εξι (!) είχε συνολικά.
Μόνο που με εξαίρεση αυτό που προαναφέραμε, τα υπόλοιπα πέντε ήταν όλα αρνητικά για τη χώρα μας! "Εχει ξεγράψει τις ελληνικές τράπεζες η αγορά" ήταν ο πεντάστηλος τίτλος του ενός. "Ο πιοδύσκολος ασθενής όλων των εποχών" ήταν ο τετράστηλος τίτλος άλλου, αναφερόμενου φυσικά στην Ελλάδα. "Με το ακριβό ευρώ η χώρα δεν έχει πραγματική ευκαιρία οικονομικής ανάκαμψης. Το κοινό νόμισμα παραμένει βαρύ φορτίο για την Ελλάδα και την Ευρώπη" είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε άλλο σχόλιο. Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα σκέπτονται πραγματικά για την Ελλάδα οι κύκλοι των ελίτ της Γερμανίας και αυτά θα καθορίσουν το κλίμα που θα συναντήσει απόψε στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015


iskra.gr