Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ



Παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και ορεινά, βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας - ιδίως στα βόρεια - θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος και βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Από το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικοί όμβροι μικρής διάρκειας τις πρωινές ώρες στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία σποραδικές βροχές η μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία και τα ανατολικά θαλασσιά τμήματα μέχρι τις πρωινές ώρες 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 30 βαθμούς κελσίου, στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους η μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και μέχρι τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 31 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και μέχρι τις πρωινές ώρες στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 33 βαθμούς κελσίου.
Πρόγνωση για την Τρίτη 08-09-2015
Καιρός: στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα τις Σποράδες και τα νησιά του βορείου Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές η σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρους όμβρους κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε πτώση.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ο «ΔΙΠΛΟΣ» ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ







Μπουλάμαντη Στεφανία
Msc Λαογραφίας –Ανθρωπολογίας του χορού
Απόφοιτη της ΣΕΦΑΑ Αθηνών

Ο Δετός είναι ο πιο γνωστός αλυσιδωτός χορός της Χίου. Είναι χορός τύπου "στα τρία" και αποτελεί μέρος του χορευτικού ρεπερτορίου τόσο του βόρειου τμήματος του νησιού όσο και του νότιου, με μικρές διαφορές στις κινήσεις του ανά περιοχή. Οι ονομασίες του είναι ποικίλες: Δετός, Περπατητός, Σιγανός, Φετός, Τραγουδητός, Απηδηνός, Σμιχτός, Κωλοσυρτός, περιγράφοντας συνήθως τον τρόπο με τον οποίο χορεύεται. Χαρακτηρίζεται ως Αποκριάτικος χορός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χορεύεται και σε άλλες χορευτικές περιστάσεις. Πιο συχνά εμφανίζεται με τραγουδιστικό χαρακτήρα, όπου ξεκινάει ο πρωτοχορευτής ή ο περισσότερο καλλίφωνος χορευτής με αυτοσχέδιους στίχους οι οποίοι επαναλαμβάνονται από τους υπόλοιπους χορευτές. Επίσης, συναντιέται και με την εκδοχή να τραγουδάει ο ένας και να απαντάει κάποιος άλλος. Παράλληλα, εμφανίζεται και με οργανική μουσική συνοδεία, η οποία συνήθως συνοδεύει το τραγούδι "όσο καυχιώμουν κι έλεγα...".

Τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε έναν από τους πιο αγαπητούς χορούς  και αυτό για δύο λόγους:
          α) πρώτον γιατί ήταν χορός που δεν χορεύονταν με μαντήλι, αλλά χέρι με χέρι και με τους χορευτές- άντρες και γυναίκες-τοποθετημένους ανάμεικτα. Με άλλα λόγια, πορόκειται για χορό στον οποίο έρχονται σε άμεση επαφή άντρες και γυναίκες.
          β) δεύτερον, γιατί δινόταν αφορμή με τα ερωτικά κυρίως δίστιχα που τραγουδούσαν να εκφράσουν οι νέοι και οι νέες τα συναισθήματά τους. Πολλά κορίτσια μήνες πριν, ετοίμαζαν τα τραγούδια που θα τραγουδούσαν στο Δετό, από το απόθεμα της μνήμης τους. Πολλές φορές όμως τα δίστιχα, τα οποία τα ετοίμαζαν εκείνη την στιγμή οι χορευτές, είχαν περιπαιχτικό χαρακτήρα, εξαιτίας της εθιμικής περιόδου που τον χόρευαν. Έτσι, κατά την διάρκεια του χορού φανερώνονταν πολλά κοινωνικά σχόλια και μικρά μυστικά του χωριού.
         
Σχεδόν κάθε χωριό έχει το δικό του ξεχωριστό τρόπο για να αποδώσει αυτόν τον χορό. Ωστόσο, στο Πυργί, ο Διπλός (τοπική ονομασία του Δετού) εμφανίζει μία ιδιαιτερότητα σχετικά με το είδος της λαβής. Γεωγραφικά το Πυργί βρίσκεται στο Νότιο μέρος του νησιού και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά Μαστιχοχώρια της Χίου. Ο Διπλός αποτελεί μαζί με τον Πυργούσικο τους πιο αγαπητούς χορούς της τοπικής κοινωνίας.   Ο χορός πήρε την ονομασία του από το είδος της  λαβής  που συνδέονται οι χορευτές, η οποία είναι μεν σταυρωτή αλλά οι μισοί έχουν και τα δύο τους χέρια από πάνω και οι άλλου μισοί από κάτω. Με αυτόν τον τρόπο αν οι μισοί σηκώσουν τα χέρια τους ψηλά και απομακρυνθούν λίγο, θα σχηματιστεί "διπλός" κύκλος.

Μολονότι στα υπόλοιπα χωριά του νησιού ο Δετός εμφανίζει δομικές και μορφολογικές ομοιότητες, εντούτοις στο Πυργί χαρακτηρίζεται από ορισμένες μορφο-συντακτικές διαφορές που δεν συναντιούνται σε κανένα άλλο χωριό της Χίου. Η πρώτη αφορά στο χορευτικό σχήμα όπου ο Διπλός εμφανίζεται με τη μορφή κλειστού κύκλου, δηλαδή ο πρώτος πιάνεται με τον τελευταίο χορευτή. Το κλείσιμο του κύκλου δεν γίνεται κάποια συγκεκριμένη στιγμή, ούτε είναι απαραίτητο να γίνει. Έγκειται στην κρίση του πρωτοχορευτή αν θα κλείσει τον κύκλο και πότε θα τον κλείσει. Υπάρχει και το ενδεχόμενο ο χορός να ξεκινήσει κλειστός και να μην υπάρχει καν πρωτοχορευτής. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι μόνο στο Πυργί παραδοσιακά έκλειναν τον κύκλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της τέλεσης του Διπλού αποτελεί το γεγονός ότι οι Πυργούσιοι συνήθιζαν να τον χορεύουν με κεριά. Πιο συγκεκριμένα, τα Σαββατοκύριακα των Απόκρεων συνήθιζαν να μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού στο λιβάδι (πλατεία), να χορεύουν και να τραγουδούν τον Διπλό. Όμως, πριν από την έναρξη του γλεντιού, τα παλληκάρια που ενδιαφερόντουσαν για κάποια νέα, πήγαιναν στον μπακάλη του χωριού, αγόραζαν ένα κερί και του ζητούσαν να το δώσει στην κοπέλα που του έλεγαν, όταν εκείνη θα πέρναγε από το μαγαζί του. Αυτός ήταν ένας έμμεσος τρόπος για να εκδηλώσει τα συναισθήματά του ο νεαρός. Η κάθε κοπέλα μάζευε όλα τα κεριά που της αντιστοιχούσαν και όταν πλέον ξεκίναγε ο χορός τα άναβε και τα κράταγε στα χέρια της. Σε περίπτωση που κάποια κοπέλα δεν είχε κερί μέχρι να ξεκινήσει ο χορός, κάποιος στενός συγγενής της (πατέρας, αδελφός κ.α.), αγόραζαν και της έδιναν το κερί της. Η κοπέλα που συγκέντρωνε τα περισσότερα κεριά τα κρατούσε με περηφάνια κατά την διάρκεια του χορού.

Ωστόσο, τα κεριά εκτός από  το συμβολικό χαρακτήρα της συναισθηματικής έκφρασης των παλικαριών είχαν και πρακτικό χαρακτήρα. Ο Διπλός ξεκίναγε βράδυ στο συγκεκριμένο χωριό επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα φωτισμού του λιβαδιού, παρά μόνο με λίγες λάμπες. Το άναμμα των κεριών κατ’ επέκταση, αποτελούσε και ένα τρόπο να φωτιστεί το μέρος και να μπορέσουν οι κάτοικοι να γιορτάσουν εκείνες τις μέρες. Συνεπώς, η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με το ξεκίνημα του Διπλού το βράδυ και τη χρήση των αναμμένων κεριών, δημιουργούσαν ατμόσφαιρα θρησκευτικότητας και κατάνυξης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.     Γιαννάκης Ισίδωρος, Το Πυργί της Χίου με τους Λαογραφικούς Θησαυρούς του – Ο Παραμυθένιος Πολιτισμός των Πυργουσών. Έκδοση φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου, Χίος 1980.

2.     Θεολογίτης Σωτήρης, Ο Παραδοσιακός Χορός Στο Πυργί Σήμερα. Πτυχιακή Εργασία, Ειδικότητα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 1996.
3.     Κολλιάρος Γιάννης. Μιαν Βολάν Τα’ έναν Τσαιρόν Ήτον… - Λαογραφία Της Χίου – Τα 21 Μαστιχοχώρια. Εκδόσεις Αιγέας, Χίος 2003
4.     Σύλλογος Πυργουσών Αττικής. Ένα Κειμήλιο: Το Πυργί της Χίου.  Αθήνα 1992
5.     Τσίκης Ν. Γλωσσικά Από Το Πυργί Της Χίου. Έκδοση του Συλλόγου Πυργουσών Αττικής «Το Πυργί Της Χίου», Αθήνα 2002
6.     Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Λαογραφικές Καταγραφές. Πρόγραμμα Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος, Συνεργασία Υπουργείων: Μακεδονίας – Θράκης, Αιγαίου, Κυπριακής Δημοκρατίας, Κομοτηνή 2006

7.   Μπουλάμαντη, Κ. Σ., Οι μουσικοχορευτικές φόρμες της Χίου: Συγκριτική Μελέτη, Πτυχιακή εργασία,  Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.

13 NEA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΟΠΩΣ ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΔΕΘ




Η διοικήτρια του ΟΕΑΔ Μαρία Καραμεσίνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, είπε ότι από τα νέα προγράμματα θα ωφεληθούν περισσότεροι από 80.000 άνεργοι. Ανακοίνωσε ότι η υλοποίησή τους έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ παρουσίασε τις δράσεις του ΟΑΕΔ, την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2015.
Συγκεκριμένα, τα νέα προγράμματα είναι:
  • Ειδικό Πρόγραμμα “Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης”, με αριθμό ωφελουμένων έως 10.000 άτομα και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, 12μηνης διάρκειας, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους άνω των 50 ετών.
  • Πρόγραμμα επιδότησης μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρους ασφαλισμένης εργασίας σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) για 1.575 ωφελουμένους.
  • Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για Α.Μ.Ε.Α. σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).
  • Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ, και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα συμμετέχει στην υλοποίηση των εξής προγραμμάτων του Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης :
  • Πρόγραμμα “Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση” για τις ηλικίες 29-64 ετών. Το πρόγραμμα είχε ανακληθεί ως οικονομικά ασύμφορο και μικρής ωφέλειας για τους ανέργους. Το νέο πρόγραμμα αφορά πλέον όχι 16.000 ανέργους αλλά 26.000 και προβλέπεται εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών με βασικό μισθό και εργασιακά δικαιώματα και για τους 26.000 ανέργους.
  • Πρόγραμμα “Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης” για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση ή προγράμματα προώθησης στην αυτοαπασχόληση, μέσω της επιδότησης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και λειτουργικών δαπανών, για την ίδρυση και λειτουργία νέας επιχείρησης για 18 μήνες.
  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στο χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση (διάρκεια 12 μήνες).
  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση (διάρκεια 12 μήνες).
  • Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων έως 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
  • Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 ανέργων νέων 25-29 ετών με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
  • Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία startups από νέους 18-29 ετών.
  • Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία startups και
  • Πρόγραμμα μαθητείας 4.000 νέων 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.