Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

OLYMPIC AIR : MATAIΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

7. OA 766/767 Αθήνα-Χίος-Αθήνα: Αθήνα αναχώρηση 20.20, Χίος άφιξη 21.05, Χίος αναχώρηση 21.30, Αθήνα άφιξη 22.15

newsit.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΝΤΟΣΚΑ


Το ΔΣ του ΝΟ Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία απαντάει στις δηλώσεις του πρώην υδατοσφαιριστή μας, Γιώργου Ντόσκα περί λανθασμένων χειρισμών του ΝΟ Χίου στο θέμα της μη συμμετοχής του στην Εθνική ομάδα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Πραγματικά, είναι να απορεί κανείς για το γεγονός ότι το σωματείο μας που έχει αναδείξει δεκάδες αθλητές στα αθλήματα του υγρού στίβου, πολλοί εκ των οποίων και Ολυμπιονίκες, φθάνει σε σημείο να δέχεται κριτική για τις αποφάσεις του, που με γνώμονα και μόνο το συμφέρον του ιστορικού συλλόγου και των αθλητών του λαμβάνονται σε κάθε περίσταση.
Είναι λυπηρό δε, τα βέλη κατά ημών και κατά του Ν.Ο. Χίου να έρχονται από έναν καταξιωμένο Χιώτη υδατοσφαιριστή όπως ο Γιώργος Ντόσκας (εκ των σπλάχνων του ΝΟΧ), που αναφέρεται σε «λάθος χειρισμούς μας» στα γεγονότα που οδήγησαν στον αποκλεισμό του από την Εθνική Ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Θα θέλαμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα:
1) Πάγια αρχή της διοίκησης και του προέδρου εκείνη την περίοδο Παναγιώτη Παππή ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα, ο Όμιλος να μην εμπλέκεται, να μην σχολιάζει, να μην κρίνει και να μην επηρεάζει τις αποφάσεις των Ομοσπονδιακών προπονητών. Πόσο δε μάλλον όταν αυτές αφορούν σε κλήσεις αθλητών μας, συμμετοχές σε Ολυμπιακούς, Εθνικά Πρωταθλήματα κ.λπ. Αυτό μάλιστα, και κατόπιν συνεννόησης του προέδρου του Σωματείου κ. Παππή και του Γεν. Γραμματέα κ. Κατσαράκη, είχε μεταφερθεί και σε συγγενικό πρόσωπο του Γιώργου Ντόσκα, όταν ζήτησε να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας για τον αποκλεισμό του πολλαπλά.
2) Είναι απαράδεκτο και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το γεγονός ότι ο Γιώργος χρεώνει σε μας λάθη και παραλείψεις. Μετά από μια ομολογουμένως απόλυτα θετική χρονιά, όπως ήταν η περσινή,  μετά από μια χρονιά όπου αγωνιστικά και  οικονομικά όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και με το παραπάνω, αν κάποιοι θα έπρεπε να είχαν παράπονο, αυτοί θα ήμασταν εμείς. Κυρίως για τον τρόπο που ο Γιώργος αποφάσισε να φύγει από την ομάδα μας…. Την ομάδα και τον πρόεδρο που τον εμπιστεύθηκε σε μια κρίσιμη για το ΝΟΧ περίοδο και του το έδειξε με κάθε τρόπο. Ας μην εκφράζονται λοιπόν παράπονα εκ των υστέρων γιατί αδικούν… πρώτα εκείνους που με αυτό τον τρόπο επιλέγουν να δικαιολογηθούν.
3) Κρίμα που το φετινό παιχνίδι Ολυμπιακός - ΝΟΧίου πριν από λίγες ημέρες δεν έγινε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, για να το δει ο Ομοσπονδιακός προπονητής. Αν έβλεπε το πάθος του Γιώργου Ντόσκα στον συγκεκριμένο αγώνα, θα ήταν βέβαιο ότι θα τον είχε επιλέξει….»
noxiou.gr

AΠΟΛΥΣΕΙΣ 10.000 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Φεβρουαρίου 18, 2013
Απολύσεις 10.000 δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί η Τρόικα ως το καλοκαίρι
Σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το κρατούν ακόμα «επτασφράγιστο μυστικό».
Τελεσίγραφο έχει δώσει η Τρόικα σε Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεση εκκαθάριση στον δημόσιο τομεά αρχής γενομένης των απολύσεων τουλάχιστον 10.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το καλοκαίρι του 2013...
Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έχουν ενημερωθεί εκτενώς γύρω από αυτές τις διαθέσεις της Τρόικας, αλλά για ακόμα μια φορά “κάνουν τις πάπιες”.Επενδύουν στην ίδια κλασική και γνωστή συνταγή που έχουν ακολουθήσει όλους τους προηγούμενους μήνες: αφήνουν το πράγμα να πάει όσο γίνεται χρονικά παραπέρα, μέχρις ότου οι δανειστές μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, και να πει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό ότι ….”οι πιέσεις ήταν μεγάλες και δεν γινόταν διαφορετικά.
Λυπόμαστε και υποσχόμαστε την επόμενη φορά να υπάρχουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης“. Τόσες και τόσες φορές έχουμε ακούσει το ίδιο τροπάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από συνεργάτες του πρωθυπουργού ο,τιδήποτε αφορά στο πρόγραμμα «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων θα συζητηθεί στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τις δηλώσεις και κυρίως τη στάση του κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τηρεί τα προσχήματα και πρέπει να πείσει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη για τις επόμενες ενέργειές του σχετικώς με τους δημοσίους υπαλλήλους, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα του κλίματος και των σκέψεων που θα χαρακτηρίσουν τη σύσκεψη.
Όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά: μιλάμε για 10.000 οικογένειες που θα πρόκειται να μείνουν στο δρόμο, απλά ακόμα δεν τους το έχουν ομολογήσει. 
Οι πληροφορίες του Newsbomb λένε ότι η Τρόικα στην αξιολόγησή της τον Μάρτιο θα θέσει το θέμα ανοιχτά, όσο εδώ οι δικοί μας επιλέγουν να “ψελλίζουν” κάτι γενικολογίες περί μετατάξεων στο δημόσιο. Οι απολύσεις στο δημόσιο είναι κάτι που ζητούσε η Τρόικα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου και αυτή την φορά είναι αποφασισμένη να τις επιβάλλει “βρέξει-χιονίσει”.
Αυτός σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες είναι και ένας λόγος που ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του μετά την αξιολόγηση του Μαρτίου από την Τρόικα βλέποντας αυτά που έρχονται. Αυτήν την επιθυμία εξέφρασε πρόσφατα σε συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη αλλά θέλησε να μείνει σε εμπιστευτικό επίπεδο. Ο συνομιλητής το συζήτησε με συνεργάτες εβδομαδιαίας εφημερίδας και το θέμα συζητείται στη Βουλή και στις ζυμώσεις σε Κολωνάκι και πολιτικά γραφεία.
Η κυβέρνηση προς το παρόν επιλέγει την μέθοδο του στρουθοκαμηλισμού στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που στο εξωτερικό λέει ανενδοίαστα “ναι” σε κάθε αίτημα που υπαγορεύεται από τους δανειστές μας. 

ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ visa Schengen


Ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος προέβη στην κατάθεση, εκ νέου Ερώτησης, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος έκδοσης θεώρησης εισόδου (visa Schengen) σε νησιά του Αιγαίου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένο από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Στη σχετική απάντηση, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει την πρόθεση του να επαναληφθεί το πιλοτικό πρόγραμμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την ερχόμενη τουριστική περίοδο, ενόψει της επιτευχθείσας ενθάρρυνσης των τουριστικών αφίξεων από την Τουρκία κατά την εφαρμογή του την περασμένη θερινή τουριστική περίοδο και την θετική αποτίμηση που αυτό είχε.

ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.Ε.Ο.Θ ΣΤΟ ΚΑΡΟΥΛΙ






Ο Μ.Ε.Ο.Θυμιανών σας προσκαλεί σε ρεμπέτικη βραδιά την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου με εκλεκτούς μεζέδες και ζωντανή μουσική. Τιμή κατά άτομο 8,5 ευρώ το φαγητό , ότι πιειτε ρεφενέ.
Στο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ – ΚΑΡΟΥΛΙ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΚΥΔΙΑΝΤΑ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΕΠΟΝ

Το ΔΣ της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος)οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση Ε.Π.Ο.Ν. (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νεολαίας). Πρόκειται για την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση την Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013 στις 11 π.μ. στην Κυδιάντα της Λαγκάδας. Η Κυδιάντα, αποτελεί κορυφαία στιγμή ταξικής πάλης για τη Χίο. Τιμούμε μνήμη των ηρωικών αγωνιστών, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ αλλά ξεχωριστά και ιδιαίτερα της ΕΠΟΝ που εφέτος γιορτάζουμε τα 70αγωνιστικά χρόνια από την ίδρυση της.

Το Γενάρη του 1948 εδώ στην Κυδιάντα σε ένοπλη επέμβαση της αστυνομίας την Κυριακή 2:30 τα ξημερώματα, μετά από ένα γαμήλιο γλέντι σκότωσαν τον αντάρτη Σταμάτη Τράτση. Οι πρώτοι εξόριστοι έφευγαν για Άη Στράτη και οι συλληφθέντες της Κυδιάντας μεταφέρθηκαν στο τμήμα μεταγωγών για να δικαστούν ενώ στις 28 Φλεβάρη χτυπήθηκε από την αντάρτικη ομάδα ο σταθμός χωροφυλακής της Λαγκάδας με επικεφαλής το Γιώργη Μαυράκη, Διαμαντή Γιωργούλη και άλλους.
Εμπνεόμαστε σήμερα από τους αγώνες της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, που ο λαός και η εργατική τάξη βρίσκονται αντιμέτωποι με την καπιταλιστική βαρβαρότητα της φτώχιας, της ανεργίας, της φοροληστείας της συγκυβέρνησης, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μόνο με τη λαϊκή αντίσταση θ’ ανατρέψουμε την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, διατηρώντας επίκαιρη την ιστορική μνήμη.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ SOS ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ



Δραματικό SOS εκπέμπει η ελληνική ακτοπλοΐα που καθημερινά βυθίζεται όλο και περισσότερο στη δίνη των συνεπειών της κρίσης.

Oι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, οι διογκούμενες ζημιές, η πτώση της επιβατικής κίνησης και η ρήξη με τους ναυτεργάτες δημιουργούν ένα σκηνικό αδιεξόδου που κάνει πολλούς να φοβούνται ότι το ενδεχόμενο να σκάσουν «κανόνια» είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Όπως σημειώνει το dealnews, ένας βασικός παράγοντας που επιτείνει το αδιέξοδο είναι η αδυναμία ουσιαστικά των διοικήσεων των ακτοπλοϊκών να αποκτήσουν μια ανάσα ρευστότητας μέσω της πώλησης κάποιων πλοίων.

Kι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Kατ αρχήν, υπάρχει ραγδαία απαξίωση του στόλου, με τη μείωση της τιμής των πλοίων, σύμφωνα με παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς, να ξεπερνάει το 30% την τελευταία χρονιά.

Aυτό σημαίνει ότι ακόμη και νέα σε ηλικία πλοία, που αποτελούν άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στόλου, δεν μπορούν να πουληθούν παρά σε πολύ χαμηλό τίμημα, λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης που δεν επιτρέπει ούτε στους ανταγωνιστές μεγάλα ανοίγματα.

Όπως μάλιστα έχει φανεί και από το παρελθόν, αυτοί ενισχύουν την παρουσία τους σε γραμμές με μεγαλύτερη κίνηση με τη χρησιμοποίηση πλοίων μέσω συνεργασιών με άλλες εταιρίες. O δεύτερος λόγος είναι ότι τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία των υπερχρεωμένων ακτοπλοϊκών είναι ήδη δεσμευμένα από τις τράπεζες.

Mέχρι πριν λίγο καιρό φαινόταν ανοιχτή η προοπτική συγχωνεύσεων, καθώς λόγω της κρίσης δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις συγκέντρωσης του κλάδου στους ισχυρότερους παίκτες. Στην παρούσα φάση, όμως, αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται.

Πέραν της κινητικότητας του ομίλου Grimaldi και τη συνεργασία του με τη NEL, δεν υπάρχει κανένα νέο στον ορίζοντα, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεργειών και λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένα τα δρομολόγια. Όπως αναφέρουν παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς «όσες συνεργασίες είχαν αντικείμενο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Aδριατική και την Kρήτη».


Tα αγκάθια

Tα βαρίδια που τραβάνε προς τον πάτο την ελληνική ακτοπλοΐα είναι πολλά, με πρώτο τον υπέρμετρο δανεισμό τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι πέντε μεγαλύτερες εταιρίες, η ANEK, η NEL, η MINOAN, η ATTICA και η HSW, έχουν συνολικό δανεισμό που υπερβαίνει τα 1,2 δις ευρώ, ενώ οι συσωρρευμένες ζημιές τους την τελευταία πενταετία προσεγγίζουν τα 400 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν την αλματώδη αύξηση στην τιμή των καυσίμων που στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας έχει ξεπεράσει το 100% και αντιστοιχούν πλέον στο 50% του κόστους των πωλήσεων.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρίες έχουν επιβαρυνθεί μόνο για την περσινή χρονιά με 100 εκ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2011 και 300 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2009, καθώς η τιμή ενός τόνου πετρελαίου για τα συμβατικά πλοία έφτασε το 2012 στα 594 ευρώ όταν το 2011 ήταν 480 ευρώ και το 2010 στα 380 ευρώ.

Στο πλούσιο «μενού» των αιτιών της κατάρρευσης έρχονται να προστεθούν η ραγδαία πτώση της επιβατικής κίνησης, που φτάνει το 23,3% στην ελληνική αγορά και το 39% στην Aδριατική, η υψηλή φορολόγηση και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, η μη αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών του δημοσίου. O συνδυασμός όλων αυτών έχει προκαλέσει «μαύρη τρύπα» συνολικού ύψους 900 εκ. ευρώ.


Oι ναυτεργάτες

Mπορεί το μέτωπο με τους ναυτεργάτες να βρίσκεται προσωρινά σε ύφεση μετά την επιστράτευση, αλλά είναι θέμα χρόνου πότε θα ανοίξει ξανά. Tο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Nαυτιλίας, συντηρεί ένα εκρηκτικό κλίμα.

H πρωτοβουλία να αλλάξουν οι απαιτήσεις επανδρώσεων στην ακτοπλοΐα, από τη μία δίνει μια δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στις ελληνικές εταιρίες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που κινείται με σαφέστατα χαμηλότερο μισθολογικό κόστος, αλλά από την άλλη δημιουργεί τον προφανή κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας, και μάλιστα μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης, ο οποίος με τη σειρά του θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την ένταση στα λιμάνια. Tο ζήτημα των επανδρώσεων είναι όμως ένα από τα αιτήματα των ακτοπλόων και το μόνο στο οποίο δρομολογείται λύση, καθώς όλα τα άλλα βρίσκονται στο κενό.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Nαυτιλίας βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το μείζον θέμα των καυσίμων, όπου ζητείται η κυβερνητική παρέμβαση προς τα EΛΠE για την παροχή πιστώσεων, αλλά χωρίς μέχρι τώρα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Tο άλλο μεγάλο και πάγιο αίτημα αφορά τη μείωση του ΦΠA στα εισιτήρια, που σήμερα είναι 13% για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα, ενώ υπάρχει και περαιτέρω επιβάρυνση με τον επίναυλο, που είναι 3%, και με τα λιμενικά τέλη 5%. Oι ακτοπλόοι θεωρούν τη μείωση του ΦΠA εκ των ων ουκ άνευ για την ενίσχυση της καταρρέουσας επιβατικής κίνησης, αλλά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κάθετη άρνηση της Tρόικας.


Oι κάνουλες των τραπεζών παραμένουν κλειστές
Kλειστές παραμένουν μέχρι τώρα οι κάνουλες των τραπεζών για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Kατά την απεργία των ναυτεργατών υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργού Nαυτιλίας K. Mουσουρούλη που μιλούσαν για κυβερνητική παρέμβαση στις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να δοθούν πρόσθετες πιστώσεις στις εταιρίες για να πληρώσουν τα δεδουλευμένα και μάλιστα σε δυο δόσεις.

Aν και οι πληροφορίες για το τι απέδωσαν αυτές οι παρεμβάσεις διίστανται, αποτέλεσμα μέχρι τώρα δεν υπάρχει, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή τόσο στους τραπεζικούς κύκλους, όσο και σε άλλους κλάδους που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, όπως τα ναυπηγεία και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες και αξίωσαν αντίστοιχη αντιμετώπιση.

Tραπεζικά στελέχη μιλούσαν μάλιστα για «πιέσεις άλλων εποχών» που δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την κατάσταση των τραπεζών εν όψει ανακεφαλαιοποίησης, ούτε όμως και το γεγονός ότι πλέον λειτουργούν υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εισηγήσεις των τραπεζικών στελεχών που είναι αρμόδια για τις χορηγήσεις είναι κάθετα αρνητικές, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ανοίξουν νέα γραμμή χρηματοδότησης από τη στιγμή που οι ακτοπλοϊκές είναι υπερχρεωμένες και τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν ήδη υπερκαλυφθεί ως εγγυήσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ κάποιες δεν ανταποκρίνονται ούτε στα προγράμματα αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει. Όλα αυτά δείχνουν ότι αν τελικά υπάρξει κάποια, έστω περιορισμένη, έκτακτη ένεση ρευστότητας, αυτό θα επιτευχθεί μόνο μετά από πολιτική παρέμβαση σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο.




zougla.gr
e-nautilia.gr

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ



Tο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Η Ελληνική Ναυτική Εκπαίδευση αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα εθνικής παιδείας που συνδέεται ιστορικά με την πορεία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας και την ακολουθεί διαχρονικά.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, παρατηρείται έντονη μεταστροφή των νέων προς τo ναυτικό επάγγελμα, ενώ, παγκοσμίως, είναι διαρκής η ανάγκη για περισσότερους και καλύτερα καταρτισμένους ναυτικούς.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το προηγούμενο έτος μεγάλος αριθμός νέων στράφηκαν προς τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, αποβλέποντας στην επαγγελματική τους αποκατάσταση στην εμπορική μας ναυτιλία.

Είναι σαφές ότι η ορθή οργάνωση και διοίκηση του Συστήματος Ναυτικής Εκπαίδευσης και ο συνεχής εκσυγχρονισμός των υποδομών και του εκπαιδευτικού προγράμματος με σκοπό την ταχεία προσαρμογή και ανταπόκρισή του στις διεθνείς προκλήσεις και εξελίξεις, αποτελούν προϋποθέσεις καθοριστικής σημασίας για τη σύνδεση της ναυτικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ναυτικών και του εμπορικού μας στόλου με την παροχή ολικής, σταθερής και ομοιόμορφης ποιότητας επιλογών ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εκτός από το σχεδιασμό που υλοποιεί για την αναβάθμιση του οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και την πλήρη εναρμόνισή της με τα νέα πρότυπα εκπαίδευσης που θέτει η αναθεωρημένη Διεθνής Σύμβαση STCW 1978 (Standards of Training Certification and Watch keeping), κατήρτισε τα ακόλουθα προσχέδια των κανονιστικών πράξεων λειτουργίας ιδιωτικών Σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης, κατ’ εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 3153/2003, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 3450/2006):

1. Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος: «Περιεχόμενο, διαδικασία, τρόπος άσκησης εποπτείας των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ), υποχρεώσεις των εποπτευομένων και επιβαλλόμενες διοικητικές κυρώσεις».

Το εν λόγω σχέδιο καταρτίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως και 7 του ν. 3153/2003 (Α΄ 153) περί «Ναυτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης και ρύθμισης άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» , όπως τροποποιήθηκαν με τα άρθρα 16 έως και 18 του ν. 3450/2006 (Α΄ 64) «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

2. Σχέδιο Απόφασης Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου: «Ορισμός πιστοποιητικών που αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) - διαδικασία ελέγχου τήρησης Αρχείων και Βιβλίων των ΝΕΚΕ - καθήκοντα και υποχρεώσεις Διευθυντή ΝΕΚΕ»

Το εν λόγω σχέδιο καταρτίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 3, της παραγράφου 2 του άρθρου 5 και της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 3153/2003.

3. Σχέδιο Κοινής Απόφασης Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου – Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού: «Προϋποθέσεις, όροι και διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ ), αναγκαία υποδομή, εξοπλισμός και διασφάλιση ποιότητας».

Το εν λόγω σχέδιο καταρτίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3153/2003.

Τα ανωτέρω προσχέδια τίθενται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα ενός μηνός. Στόχος της διαβούλευσης είναι η συγκέντρωση και αξιολόγηση απόψεων και προτάσεων με γνώμονα τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ναυτικής εκπαίδευσης που παρέχονται στη χώρα μας.

Προς τούτο καλούμε τη ναυτική οικογένεια και την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

Σχόλια, απόψεις και προτάσεις μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: dekn@yen.gr

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα εκκινήσει θεσμικός κοινωνικός διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, υπό τις προϋποθέσεις (α) αυστηρού κρατικού ελέγχου και εποπτείας κατά τα σύγχρονα πρότυπα άλλων χωρών και (β) αναβάθμισης της δημόσιας, ναυτικής εκπαίδευσης, μπορούν να εγγυηθούν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα της Ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνή ανταγωνισμό.


Ακολουθεί ενημέρωση σχετικά με τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί για την αναβάθμιση του Συστήματος Ναυτικής Εκπαίδευσης.

1. Βρίσκεται σε εξέλιξη η απαιτούμενη προσαρμογή του συστήματος Ναυτικής Εκπαίδευσης στις τροποποιήσεις της Διεθνούς Σύμβασης STCW (Manila Amendments) η οποία ορίζει τα ελάχιστα κοινά πρότυπα – επίπεδα εκπαίδευσης και πιστοποίησης, με έναρξη εφαρμογής την 1/7/2013. Για την εναρμόνιση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Σχολών Ε.Ν. και την πιστοποίηση της εγκυρότητάς τους σύμφωνα με τις εν λόγω τροποποιήσεις, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας με τη συνδρομή του Ευγενιδείου Ιδρύματος.

Η Ομάδα εργασίας έχει ήδη ολοκληρώσει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Ευγενιδείου Ιδρύματος προς δημόσια διαβούλευση προσχέδια αναλυτικών προγραμμάτων των Α.Ε.Ν. (Πλοιάρχων- Μηχανικών).

2. Η Ομάδα Έργου που έχει συγκροτηθεί, έχει ήδη υλοποιήσει προτάσεις για τη βελτίωση της τριμερούς συνεργασίας (Εργοδοσία, Ναυτεργασία, Υπουργείο), με σκοπό την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος εξεύρεσης πλοίου για την πραγματοποίηση του Α και Β εκπαιδευτικού ταξιδιού των σπουδαστών Α.Ε.Ν..

Για το 2013 επεκτάθηκε ο παρεχόμενος χρόνος ολοκλήρωσης κάθε εκπαιδευτικού ταξιδιού από δύο σε τρία χρόνια και μειώθηκε ο ελάχιστος απαιτούμενος συνολικός χρόνος πρώτου και δεύτερου εκπαιδευτικού ταξιδιού από οκτώ σε επτά μήνες προκειμένου οι σπουδαστές να συνεχίσουν τις σπουδές τους ακόμα και αν δεν έχουν πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Παράλληλα, η Ομάδα Έργου έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με (δημοσίους και ιδιωτικούς) αρμόδιους φορείς σχετικά με το σύστημα εποπτείας και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και διοικητικού έργου των Σχολών Ε.Ν.

3. Σε συνεργασία με τους θεσμικούς εταίρους, μελετάται σχεδιασμός για την ενίσχυση του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης.

4. Προωθούνται διαγωνιστικές διαδικασίες από τις κατά τόπους Α.Ε.Ν. για την σίτιση των σπουδαστών (ολοκληρώνονται στο πρώτο τρίμηνο του 2013).

5. Ακολουθώντας σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση του συνόλου των εγκαταστάσεων της Α.Ε.Ν. Μακεδονίας, αποτυπώθηκαν ήδη σε τοπογραφικά σχέδια τα κτίρια όλων των Α.Ε.Ν. και προωθείται αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ 2007-2013 και χορηγιών της ΕΕΕ.

6. Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) «Εκπαίδευση και διά βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας, έχει μέχρι στιγμής δεσμευθεί προϋπολογισμός 49 εκατ. ευρώ.

7. Στο περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί και δημοσιεύτηκε η σχετική προκήρυξη για δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,2 εκατ. Ευρώ για την προμήθεια Τεχνικού και Εκπαιδευτικού Εξοπλισμού.

Στο ΠΕΠ «Μακεδονίας – Θράκης» έχει ενταχθεί πράξη για την προμήθεια Τεχνικού και Εκπαιδευτικού Εξοπλισμού συνολικού Π/Υ 3 εκατ. ευρώ, ενώ για το ΠΕΠ «Αττικής» έχει εκδοθεί σχετική πρόσκληση και βρίσκονται στο στάδιο υποβολής, προτάσεις για προμήθεια αντίστοιχου εξοπλισμού ύψους 7 εκατ. ευρώ».
e-nautilia.gr

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΑΛΦΑ (Ομάδα Α)



Στα πλαίσια της αλληλοβοήθειάς μας με την Εθελοντική ομάδα Πυρόσβεσης-Πυρασφάλειας-Αναδάσωσης με την επωνυμία "ΟΜΑΔΑ Α" που δημιουργήθηκε στο χωριό μας δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το προσωρινό Συμβούλιο της Εθελοντικής Ομάδας Πυρόσβεσης-Πυρασφάλειας-Αναδάσωσης με την επωνυμία "ΟΜΑΔΑ Α" καλεί τα μέλη του την Κυριακή 3-3-2013 και ώρα 14:00μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Συκούση για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1) Εκλογή Τριμελούς Επιτροπής για την Γενική Συνέλευση και την Εκλογική Διαδικασία.
2) Γενική Συνέλευση-Απολογισμός Προσωρινού Συμβουλίου
3) Συμπλήρωση αιτήσεων και στοιχείων-Συμμετοχή σε τεστ Δεξιοτήτων και ερωτηματολογίου.
4) Κατάθεση υποψηφιοτήτων
5) Ομιλία Υποψηφίων
6) Έναρξη Εκλογικής Διαδικασίας
7) Λήξη Εκλογών
Τα άτομα που επιθυμούν να είναι υποψήφια θα πρέπει να γνωρίζουν το καταστατικό και να θέσουν υποψηφιότητα μόνο εάν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες από το καταστατικό γνώσεις.
Εάν κάποιο άτομο επιθυμεί να εγγραφεί,αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και πριν την έναρξη της Εκλογικής Διαδικασίας και αφού πληρώσει την ετήσια εισφορά των 5 ευρώ.
Εκ του Προσωρινού Συμβουλίου
Ζενιώδης Σταμάτης,Σίμος Βασίλειος,Κούλα Ανδριώτου,Βασίλειος Ποδιάς, Δέσποινα Κύλη,Ανδριάνα Βαρή,Νικόλαος Μονιώδης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΑΚΑΣ : ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



Η στροφή του ΠΑΣΟΚ προς τον νεοφιλελευθερισμό είναι μη αναστρέψιμη κι έχει συντελεστεί ήδη από τη δεκαετία του '90 τονίζει ο Αντώνης Κοτσακάς και -όπως λέει- από τότε ο ίδιος εξέφρασε τις διαφωνίες του και πήρε αποστάσεις από αυτό. Συνεπώς, επισημαίνει, δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις στο συνέδριο ως προς την κατεύθυνση του κόμματος. Ο τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός της δεύτερης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, μέλος πλέον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, καταθέτει στην "Αυγή" της Κυριακής τις απόψεις του για για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του οποίου ήταν στέλεχος, εν όψει του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

* Εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η στάση του σε σχέση με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση;

H συντηρητική μετατόπιση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη συνολικά αλλά και στη χώρα μας, με καθυστέρηση κάποιων ετών, αποτελεί στρατηγική επιλογή. Η επιλογή αυτή τη μετέτρεψε πλήρως σε συστημική δύναμη. Κατά συνέπεια, δεν περιμένω σοβαρή διαφοροποίηση.

* Μετά την πρόσδεση του ΠΑΣΟΚ στον νεοφιλελευθερισμό και το Μνημόνιο, πώς εκτιμάτε το μέλλον του κόμματος; Υπάρχει περίπτωση να προκύψουν διαφωνίες επί των στρατηγικών αυτών ζητημάτων; 

Διαφωνίες θα υπάρξουν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι μειοψηφικές. Το μέλλον του κόμματος σχετίζεται άμεσα με την οριζόντια κίνηση των κοινωνικών δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ, για να υπάρξει στο μέλλον είναι υποχρεωμένο να προσδιορίσει με σαφήνεια τις κοινωνικές ή τις ταξικές του αντιστοιχίσεις. Να απαντήσει δηλαδή καθαρά στο ερώτημα: "με ποιους και για ποιους;"

* Ποιες ήταν οι καθοριστικές στιγμές που σας οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσετε από το ΠΑΣΟΚ;
Η κρίση μου για το ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι εμπεριέχει τον υποκειμενισμό ενός ανθρώπου που επί 35 χρόνια ήταν μέλος και στέλεχός του. Αντιμετωπίζω με μεγάλο σεβασμό τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, αλλά βρίσκομαι σε απόλυτη διαφωνία με τις ηγετικές του ομάδες, από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Φοβάμαι ότι το Κίνημα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου κινδυνεύει να καταγραφεί στη συλλογική ιστορική μνήμη του λαού μας ως κάτι αρνητικό. Αυτό θα το αδικεί και ίσως το καλύτερο θα ήταν να κλείσει τον κύκλο του με αλλαγή ονόματος και συμβόλων.

* Ο ιστορικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας έχει διαρρήξει τους δεσμούς του με τα μεσαία στρώματα που εκπροσωπούσε παραδοσιακά. Προς τα πού κινούνται αυτή τη στιγμή; Με ποιον τρόπο μπορεί να συνάψει σχέσεις η ριζοσπαστική Αριστερά με αυτά;
Τα μεσαία στρώματα συμπιέζονται προς τα κάτω και αναπτύσσουν έναν ιδιότυπο ριζοσπαστισμό. Ο ριζοσπαστισμός δεν έχει ιδεολογικό προσανατολισμό και περιορίζεται στην αντίθεση. Η πολιτική ιστορία διδάσκει ότι όταν τα μεσαία στρώματα βρίσκονται σε κρίση και δεν έχουν πολιτική έκφραση στο εποικοδόμημα, συνήθως μετατοπίζονται προς τις ακραίες συντηρητικές δυνάμεις. Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί παρά να μελετήσει με προσοχή τα μεσαία στρώματα και να προσπαθήσει να τους δώσει πολιτική έκφραση και προσανατολισμό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια προγραμματική πλατφόρμα που θα είναι ρεαλιστική και συνάμα οραματική.

* Έχουν κάποια τύχη κινήσεις όπως αυτή του Α. Λοβέρδου;
Νομίζω πως όχι. Στην καλύτερη γι' αυτές περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν οριακά και συμπληρωματικά, αν η οικονομική ελίτ το θελήσει, ως μικρές συνιστώσες των συστημικών δυνάμεων. Ας μην αποκλείσουμε εν τέλει τη διαμόρφωση ενιαίου πολιτικού μετώπου του λεγόμενου "Φιλοευρωπαϊκού Τόξου", ως τελευταία γραμμή άμυνας του σημερινού status!!!
avgi.gr

TO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΧΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ



Στα πλαίσια της Δράσης «Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες» της Πράξης «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου» πραγματοποιηθήκαν, τηνΤρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2013, συναντήσεις εργασίας μεταξύ των μελών της ομάδας έργου της Δράσης, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του ΔήμουΧίου του Επιμελητηρίου Χίου και των εκπροσώπων επαγγελματικών και παραγωγικών τάξεων.
Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των φορέων της Χιώτικης κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η συνέργεια του Πανεπιστήμιου με τους παραπάνω φορείς στα παρακάτω θέματα:
• Επικαιροποίηση των γνώσεων των στελεχών των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματιών μέσω διαφόρων επιμορφωτικών προγραμμάτων.
• Συνέχιση και επέκταση του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης φοιτητών του ΠΑ σε υπηρεσίες/ τμήματα των παραπάνω φορέων.
• Σύνδεση θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος με θεματολογία διπλωματικών εργασιών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και διδακτορικών διατριβών.
• Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ενίσχυσης της καινοτομίας και βελτίωσης της επιχειρηματικότητας σε διάφορους παραγωγικούς τομείς.
Προτάσεις σχετικά με τις ανάγκες επιμόρφωσης και τυχόν σχετικές ερωτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στο e-mail της Δράσης: pns4@aegean.gr.
Χίος 08.02.2013
Καθηγητής Βασίλης Αγγελής
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Δράσης

EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ


     Τη Χίο επισκέφθηκε η Διοικητική Επιτροπή των Καθηγητών Γιατρών Δερματολόγων από την Τουρκία, με σκοπό τη προετοιμασία εκδρομής που θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας στις 11 Μαΐου. Την Επιτροπή υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Χίου Κωνσταντίνος Μούνδρος, ενώ κατά τη συνάντηση τέθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκδρομής. Η επίσκεψη των γιατρών προγραμματίζεται με την ευκαιρία της οργάνωσης του Συνεδρίου «8th Eagean Dermatology Days», που θα γίνει στον Τσεσμέ 8-12 Μαΐου 2013. Η επίσκεψη 250 και πλέον γιατρών επιστημόνων αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία προβολής του νησιού μας και ενίσχυσης του τουρισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟ : 2423 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ 1891 "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ"



Στην ανακοίνωση 2423 θέσεων οι οποίες θα καλυφθούν από 1891 υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα προχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για θέσεις ευαίσθητων υπηρεσιών πρώτης γραμμής με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως για παράδειγμα τουυπουργείου Υγείας, όπως  το Ε.Κ.Α.Β, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ και τα νοσοκομεία (προκειμένου να απελευθερωθούν πληρώματα που μέχρι τώρα εκτελούσαν διοικητικά καθήκοντα), του υπουργείου Εργασίας, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ  και το Σ.ΕΠ.Ε, του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως σωφρονιστικά καταστήματα, Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία, των Δήμων, όπως τα ΚΕΠ , αλλά και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα, τροχαία (προκειμένου να απελευθερωθούν αστυνομικοί που μέχρι πρότινος εκτελούσαν διοικητικά καθήκοντα):Πρόκειται για τα τέσσερα υπουργεια τα οποία έχουν πάνω από 90% του συνόλου των θέσεων (2213 από τις συνολικά 2423 κενές θέσεις).
Οι θέσεις είναι 24% περισσότερες από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ώστε να υπάρχουν επαρκή περιθώρια επιλογής.
Προθεσμία 20 ημερών
Υπενθυμίζεται  ότι, εντός προθεσμίας  είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης,    οι προς μετάταξη υπάλληλοι υποβάλλουν Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση προς το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με Υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους Φορείς Προέλευσης,  στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/ Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους.
Το  Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) καταχωρίζει τη βαθμολογία και ακολούθως εκδίδει ενιαίο Πίνακα Βαθμολογίας,  Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων.
Στην συνέχεια, εκδίδεται η απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη μετάταξη των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ταυτόχρονα, το Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. αναλαμβάνει πρωτοβουλία να εξαιρέσει από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας υπαλλήλους προερχόμενους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: 2
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ: 21
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: 670
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: 535
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: 2
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: 10
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: 544
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: 126
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ: 32
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: 10
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: 7
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: 464
ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣΕΩΝ: 2.423 (ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: 1891)
aftodioikisi.gr

ΣΤΗΝ "ΚΑΤΑΨΥΞΗ" ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2016



«Παγώνουν» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όλες οι προσλήψεις προσωπικού στους δήμους και τις περιφέρειες και σε όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, για όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες, σύμφωνα με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εστάλη σήμερα στους ΟΤΑ της χώρας (ΑΔΑ: ΒΕΥ8Ν-82Υ), και απορρέει από το μνημόνιο 3.
Εξαιρέσεις…
Στις εξαιρέσεις υπάγονται οι νησιωτικοί δήμοι (δόγμα «ένα νησί – ένας δήμος» και οι προσλήψεις για τακτικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ με ειδικά προσόντα (αλλά εδώ χρειάζεται απόφαση κατανομής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα εντάσσεται στο πλαίσιο του κανόνα 1-5).
aftodioikisi.gr

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΛΟΓΩ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ



Την πρωτοβουλία να εξαιρέσει από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας υπαλλήλους προερχόμενους από τηνΑποκεντρωμένη Διοίκηση και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,λόγω της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας, αναλαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου με τα 2423 κενά για τους 1891 «διαθέσιμους».
aftodioikisi.gr

TO ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ   ΧΙΟΥ  «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»









ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Σωματείο Οικοδόμων Χίου συμμετέχει στη Γενική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου 2013 στην πλατεία στις 11:00 πμ για να υπερασπιστούμε τις συμβάσεις μας, τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.




ΤΟ Δ.Σ.