Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΛΕΙ Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
Την απαξίωση των δημόσιων δομών του συστήματος Υγείας στην Ικαρία, ως άμεσο απότοκο των επιλογών της μνημονιακής συγκυβέρνησης, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, που παραδόθηκε σε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου:

»Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου παραμένει μονοθέσιο.

»Όσον αφορά το Π.Ι. Ραχών, παρέμενε χωρίς ιατρό αρκετά συχνά κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, ενώ από τον Οκτώβρη, παρέμεινε χωρίς ιατρό.

»Αναφορικά με την αναβάθμιση του Π.Ι. Ραχών Ικαρίας σε Κέντρο Υγείας, σας γνωρίζουμε ότι εκκρεμεί αίτημα της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγάιου για το χαρακτηρισμό του Περιφερειακού Ιατρείου ως Πολυδύναμου και σύστασης θέσεων προσωπικού.

»Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το  χαρακτηρισμό του ιατρείου και τη σύσταση των θέσεων προσωπικού του, εκκρεμεί ανυπόγραφο από τον Υπουργό Οικονομικών λόγω έλλειψης πιστώσεων.

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπηρετούντων ιατρών στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την κάλυψη της κενής θέσης ιατρού στο Π.Ι. Ραχών, αλλά και την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το χαρακτηρισμό του Περιφερειακού Ιατρείου ως Πολυδύναμου, με την παράλληλη σύσταση θέσεων προσωπικού.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
 ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ-ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

κ.κ. Υπουργοί,

Σας διαβιβάζω άνευ περαιτέρω σχολίων, επιστολή του Συλλόγου «Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας», ο οποίος διαμαρτύρεται εντόνως για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιες δομές του συστήματος Υγείας στην Ικαρία.

Στην επιστολή της, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε για μία ακόμα φορά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές του συστήματος Υγείας στην Ικαρία.

Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου παραμένει μονοθέσιο.

Όσον αφορά το Π.Ι. Ραχών, παρέμενε χωρίς ιατρό αρκετά συχνά κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, ενώ από τον Οκτώβρη, παρέμεινε χωρίς ιατρό.

Αναφορικά με την αναβάθμιση του Π.Ι. Ραχών Ικαρίας σε Κέντρο Υγείας, σας γνωρίζουμε ότι εκκρεμεί αίτημα της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγάιου για το χαρακτηρισμό του Περιφερειακού Ιατρείου ως Πολυδύναμου και σύστασης θέσεων προσωπικού. Επισημαίνουμε ότι το σχέδιο της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το  χαρακτηρισμό του ιατρείου και τη σύσταση των θέσεων προσωπικού του, εκκρεμεί ανυπόγραφο από τον Υπουργό Οικονομικών λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπηρετούντων ιατρών στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου;

2.Θα καλύψετε την κενή θέση ιατρού στο Π.Ι. Ραχών;

3.Πότε θα απαντήσετε στο αίτημα της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για το χαρακτηρισμό του Περιφερειακού Ιατρείου ως Πολυδύναμου και πότε θα συστήσετε επιπλέον θέσεις προσωπικού;

4.Θα υπογράψει επιτέλους ο Υπουργός Οικονομικών την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το χαρακτηρισμό του ιατρείου ή λόγω «έλλειψης πιστώσεων», θα εξακολουθήσει να κωλυσιεργεί;

5.Σε περίπτωση που δεν «δύναστε» να βρείτε τα απαιτούμενα κονδύλια, γιατί δεν τα αντλείτε από τον Ειδικό Λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, στον οποίο ήδη κατατίθενται τα ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις;

6.Ποιος θα φέρει την ποινική και αστική ευθύνη από θανάτους που θα προκύψουν στο νησί λόγω της μειωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας;

7.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων»;
Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


ΤΡΟΪΚΑ : "2.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ" - ..."ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ" Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Τρόικα: 2.000 απολύσεις ΤΩΡΑ - Σκληραίνει η Κυβέρνηση
Με το πρώτο "κύμα" διαθεσιμότητας να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί - σε εκκρεμότητα οι 1.349 Διοικητικοί Υπάλληλοι των Α.Ε.Ι. -, το δεύτερο, από "κύμα" μετατρέπεται σε "τρικυμία" μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας.

Η θέση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εφόσον προκύψουν απολύσεις από την αναδιάρθρωση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων να προσμετρηθούν στις απολύσεις και να λογιστούν, επίσης, ως απολύσεις και οι αποχωρήσεις των συμβασιούχων υπαλλήλων, που παραμένουν στο Δημόσιο, με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα - εφόσον βέβαια η Δικαιοσύνη αποφασίσει την απόλυση τους -, όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκει κάθετα αντίθετη την Τρόικα, η οποία επιθυμεί, τόσο οι υπάλληλοι των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ & ΛΑΡΚΟ, που θα αποχωρήσουν απ' αυτές, να μην αναγνωριστούν ως απολυμένοι, όσο και οι 6.000 περίπου συμβασιούχοι που παραμένουν στις θέσεις τους, με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα - εφόσον βέβαια αποφανθεί η Δικαιοσύνη την απόλυσή τους - ζητώντας την άμεση απόλυση 2.000 δημοσίων υπάλληλων, όπως αναφέρει στο σημερινό φύλλο της η «Ελευθεροτυπία».

Η ίδια σκληρή θέση της Τρόικας διατυπώνεται και για τους απολυμένους της ΕΡΤ, αφού όπως υποστηρίζει, ο όποιος αριθμός απολυμένων προκύψει τελικά από το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στον αριθμό των απολυμένων της μνημονιακής δέσμευσης, που είναι 4.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013, αφού κάποιοι απ' αυτόν τον αριθμό προσλαμβάνονται από το νέο Φορέα της ΔΤ. 

Η Κυβέρνηση, με τη σειρά της, είναι αποφασισμένη να δώσει τη δική της «μάχη», εμμένοντας στην αρχική της θέση: «Η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων θα "τροφοδοτήσει" το σύνολο των 15.000 της μνημονιακής δέσμευσης μέχρι το τέλος του 2014», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στη «μάχη» αυτή «μπαίνει» και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υπενθυμίζεται πως, χθες, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε

«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που φαίνεται ότι υποτιμούν, τόσο τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού, όσο και τη βελτίωση των Οικονομικών Δεικτών».

epoli.gr