Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

AITHMA ΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΩΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ





Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπέβαλε προς την Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα κηρύσσει  τη Χίο πυρόπληκτη, καθώς και για ένταξη της Χίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Το δεύτερο αίτημα δια του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πυρκαγιά της Χίου δεν αποτελεί καταστροφή εθνικής κλίμακας, αποτελεί όμως περιφερειακού χαρακτήρα καταστροφή η αντιμετώπιση της οποίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης.  Αντίστοιχη περίπτωση η οποία έτυχε αρωγής, ήταν οι πλημμύρες στο Νομό Έβρου το Μάρτιο του 2006.
Επιπρόσθετα η καταστρεπτική πυρκαγιά της Χίου εντάσσεται στην κατηγορία των εξαιρετικών φυσικών καταστροφών (extraordinary disasterκατά το Άρθρο 2.2 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης) κυρίως λόγω:
·        Καταστροφή σημαντικού μέρους της παραγωγής και της παραγωγικής υποδομής του παγκοσμίως μοναδικού προϊόντος της μαστίχας.
·        Η εν λόγω καταστροφή επηρεάζει (άμεσα ή έμμεσα) το σύνολο της τοπικής οικονομίας και του πληθυσμού του νησιού.
·        Η φυσική καταστροφή συνέβη σε απομακρυσμένη, παραμεθόρια, νησιωτική περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικοί φορείς, οφείλουν να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν πόρους από το σύνολο των εθνικών και ευρωπαϊκών μηχανισμών χρηματοδότησης. 
Ο πλήρης φάκελος στον οποίο τεκμηριώνεται το αίτημα έχει κοινοποιηθεί επίσης, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στους Βουλευτές του Βορείου Αιγαίου, στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων του Βορείου Αιγαίου, των οποίων η στήριξη είναι απαραίτητη για την προώθηση του αιτήματος.

42 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΥΔΑΤΟΣ , ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ


«Ένεση» 42 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ από το υπουργείο Εσωτερικών


http://newpost.gr/post/162122/enesi-42-ekat-eyro-stoys-ota-apo-to-ypoyrgeio-esoterikon/
eurokinissi
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, το υπουργείο Εσωτερικών θα ενισχύσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ποσό των 42 εκατ. ευρώ.

Το παραπάνω ποσό προκύπτει από τα έσοδα από το φόρο Ζύθου, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίαςκαι το Τέλος Διαφημιστικής Κατηγορίας Δ.

Πιο συγκεκριμένα, κατανέμεται ποσό περίπου 8,2 εκατ. από τον φόρο Ζύθου, 12,5 εκατ. από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και 21 εκατ. από το Τέλος Διαφήμισης κατηγορίας Δ. Το υπόλοιπο ποσό, που τηρείται σε λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και τα λοιπά έσοδα από τα τρία τέλη που θα συγκεντρωθούν, θα κατανεμηθούν στους ΟΤΑ με επόμενη απόφαση εντός του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του κ. Στυλιανίδη κατανέμεται ένα εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τα Εργοστάσια Αφαλάτωσης Ύδατος των δήμων Νισύρου, Σύμης, Ιθάκης, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Σίφνου, Σύρου- Ερμούπολης, Τήνου, Οινουσσών και Χίου.

ΞΥΛΟ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ




Ένταση επικράτησε εχθές το απόγευμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταξύ απεργών του ΠΑΜΕ και επιβατών του πλοίου BLUE STAR PATMOS.

Λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα, διαδηλωτές του ΠΑΜΕ κατέλαβαν τον καταπέλτη του πλοίου,περιφρουρώντας έτσι την απεργία των ναυτεργατών της ΠΝΟ

Το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει για από Χίο για Πειραιά στις 20.00 το βράδυ. 

Σιγά – σιγά άρχισαν να καταφθάνουν οι επιβάτες του πλοίου, oι απεργοί του ΠΑΜΕ όμως, δεν επέτρεπαν την είσοδο σε κανέναν και διαδήλωναν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας. 

Η κατάσταση άρχισε να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, όταν κάποιοι αγανακτισμένοι από την ταλαιπωρία επιβάτες του πλοίου επιχείρησαν να παρακάμψουν την ανθρώπινη αλυσίδα που είχαν δημιουργήσει οι απεργοί του ΠΑΜΕ και να περάσουν στο εσωτερικό του πλοίου. 

Τότε απεργοί και επιβάτες πιάστηκαν στα χέρια, με αποτέλεσμα ένας από τους επιβάτες να βρεθεί στο έδαφος, από σπρώξιμο διαδηλωτή του ΠΑΜΕ

Η κατάσταση πήγε να ξεφύγει με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά ευτυχώς παρενέβησαν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τα πράγματα προς στιγμήν ηρέμησαν. 

Η Λιμενική Αρχή ενημέρωσε την Εισαγγελία της Μυτιλήνης για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και ήταν συνέχεια σε ανοικτή επικοινωνία.   

Λίγο αργότερα απειλήθηκαν νέα επεισόδια, όταν ομάδα επιβατών που περίμεναν έξω από το πλοίο επιχείρησαν και πάλι να σπάσουν τον κλοιό των απεργών. 

Ευτυχώς όμως, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, αποφεύχθηκε και αυτή η συμπλοκή. 

Τελικά γύρω στις 20.10 οι απεργοί αποχώρησαν από τον καταπέλτη του πλοίου και αφού επιβιβάστηκαν σε αυτό οι επιβάτες και τα αυτοκίνητα, απέπλευσε γύρω στις 20.30 για τον προορισμό του.

Πηγή: lesvosnews.gr

ONOMATOΔΟΣΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΧΙΟΥ


 Πρακτικό  υπ’αρ.  02/20-09-2012

Στην Χίο σήμερα, ημέρα Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, στο Τμήμα Διοίκησης Ν.Χίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, και ώρα 12:00 συνήλθε η Επιτροπή του άρθρου 8 του Ν.3463/2006, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 4071/12, για την ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών, πλατειών των δήμων.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απαρτία, αφού σε σύνολο πέντε μελών, παρευρέθηκαν τέσσερα μέλη δηλαδή: 1)Μελαχροινούδη Ευαγγελία, Προϊσταμένη του Τμήματος Διοίκησης Ν.Χίου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος, 2)Στεφάνου Παντελής, Αντιδήμαρχος Δήμου Χίου, μέλος, 3)Θλιβίτου Αθηνά, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας,  μέλος, 4)Κατσάλα Βασιλική, Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Χίου, μέλος.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΘΝΟΣΗΜΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

Χίος 12/10/2012
Αριθ. πρωτ. 49676

Δ/νση Διοίκησης
Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων Δήμου Χίου
Δημοτικού Συμβουλίου Χίου
Τηλέφωνο 22713-50808, 50818
Fax 22713-50857
Mail:dimotikosimvouliochiou@yahoo.com
Βαθμός Προτεραιότητας:ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ
(όπως ο πίνακας αποδεκτών)


ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου, (άρθρο 67 Ν. 3852/2010)

Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου «Μιχ. Βουρνούς» την 19η του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης.


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου



Κλεισσάς Κ. Ηλίας


Συνημμένα:
Πίνακας θεμάτων ημερήσιας διάταξης
Παρακαλούνται οι παρατάξεις να ορίσουν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης με γραπτή δήλωση τους στο Προεδρείο τους ειδικούς αγορητές ανά θέμα.
Με τον ίδιο τρόπο παρακαλούνται να εγγραφούν ως ομιλητές και οι δημοτικοί σύμβουλοι που επιθυμούν να τοποθετηθούν ανά θέμα. (Άρθρο 67, παρ. 6 του Ν. 3852/2010, άρθρο 10 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 19/10/2012.
ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 49676/2012 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Άρθρο 67, Ν.3852/10)
Αρ. θέματος
Θέμα
Εισηγητής
 1
Ενημέρωση για έκτακτη επιχορήγηση του Δ. Χίου για κάλυψη δαπανών που προέκυψαν κατά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της 18ης/8/2012.
κ. Δήμαρχος
 2
Yποβολή "Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου" (ΟΣΑΠΥ)
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ. και  Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
 3
Τροποποίηση πίνακα προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος ως προς τη διάθεση των εκτάκτων ειδικευμένων εσόδων του χρηματικού υπολοίπου.
Δ/νσεις Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
 4
Αποδοχή ποσού-Τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. έτους 2012.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών.
 5
Έγκριση αποφάσεων των Ν.Π. του Δ. Χίου.
κ. Μάντικας, κ. Γιαννάρας.
 6
Αίτημα της ΛΑ.Σ. για συζήτηση στο Δ.Σ. των θεμάτων του λιμένα της Χίου και της ακτοπλοίας.
κ. Σκούφαλος.
 7
Έγκριση της προμήθειας με τίτλο "Προμήθεια φωτιστικών κεντρικού ΚΕΠ Δήμου Χίου".
κ. Αποστολίδης, Αντιδήμαρχος Τ.Υ. & Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.
 8
Συμμετοχή του Δ. Χίου στην έκθεση PHILOXENIA.
Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης
 9
Πρακτική άσκηση σπουδαστών μαθητών των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.
κ. Δήμαρχος
 10
Αίτηση της ΜΙΧΑΗΛ ΜΟΝΙΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. για αλλαγή χρήσης του μισθίου και αλλαγή επωνυμίας.
κ. Δήμαρχος
 11
Αίτημα της Μαντζώρου Λαμπρινής για μείωση της καταβολής των -4- μισθωμάτων στο ελάχιστο.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 12
Αιτήσεις για μείωση μισθωμάτων.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 13
Εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος επί των οδών Αιγαίου και Ροδοκανάκη.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 14
Παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου στο Φιλοπρόοδο Σύλλογο Μέσας Διδύμας και στον Αναπτυξιακό Όμιλο Μέσα Διδύμας.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 15
Παράταση μίσθωσης δημ. ακινήτου στην Τοπική Κοινότητα Βέσσας.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 16
Ονοματοδοσία οδών.
κ. Στεφάνου, Αντιδήμαρχος Χίου
 17
Διαγραφές οφειλών.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 18
Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 19
Πρόσληψη ατόμων με δίμηνη σύμβαση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών εργασιών.
κ. Δήμαρχος
 20
Μετακινήσεις.
κ. Κλεισσάς, Πρόεδρος Δ.Σ.
 21
Έγκριση δαπανών για την επέτειο της 11ης Νοεμβρίου.
Αυτοτελές Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων