Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ




Σε αιματηρή συμπλοκή κατέληξε ο καυγάς μεταξύ δυο ανδρών στην Αγιάσο της Λέσβου, με τον έναν από αυτούς να πυροβολεί εν ψυχρώ τον άλλον στο πρόσωπο. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ο δράστης έσπευσε να εξαφανιστεί και οι έρευνες των αστυνομικών για τον εντοπισμό του βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το επεισόδιο συνέβη το πρωί, όταν οι δύο άνδρες που είχαν προσωπικές διαφορές άρχισαν να λογομαχούν έντονα και δεν άργησαν να έρθουν στα χέρια. Ξαφνικά, ο 36χρονος βρέθηκε με μια κυνηγετική καραμπίνα στα χέρια με την οποία πυροβόλησε τον 41χρονο. Τα σκάγια τον βρήκαν στο πρόσωπο και σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος.
Στην περιοχή επικράτησε πανικός, καθώς οι γείτονες έσπευσαν να βοηθήσουν τον τραυματία που διακομίστηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ότι τα τραύματά του ήταν ελαφρά. Πάνω στην αναστάτωση, ο 36χρονος δράστης βρήκε την ευκαιρία να εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση και η Αστυνομία ερευνά την ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό του.
protothema.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΥΚΙΑΔΑΣ




Συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Συκιάδας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κώστας Γανιάρης, κατόπιν αιτήματος των πρώτων για επιπλέον στελέχωση του Δημοτικού Σχολείου με έναν ακόμη δάσκαλο.
Ο κ. Γανιάρης, θεωρώντας εύλογο το παραπάνω αίτημα, δεσμεύτηκε για την προώθησή του στους αρμόδιους φορείς.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΕΝΩΣΕΩΣ




Εργασίες συντήρησης και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας επί της παραλιακής Λεωφόρου Ενώσεως πραγματοποιούν συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Συγκεκριμένα εκτελούν εργασίες καθαρισμού του οδικού δικτύου, βαφής ρείθρων, τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων ασφαλείας και κώνων ρύθμισης της κυκλοφορίας.
Στις εργασίες απασχολούνται και εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. 

TO MEΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ


Το μέλλον της ναυτιλίας θα είναι πράσινο !
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε «καθαρότερα» καύσιμα για τα πλοία Εισηγήτρια ευρωβουλευτής των Πράσινων

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου νέα αναθεωρημένη ευρωπαϊκή νομοθεσία  για τη μείωση της ρύπανσης από το περιεχόμενο στα ναυτιλιακά καύσιμα θείο (1). Η τελική νομοθετική συμφωνία θα εισάγει νέα αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές θείου από τα πλοία στις Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών Θείου (Sulphur Emission Control Areas) μέχρι το 2015  και για όλες τις θάλασσες στην ΕΕ μέχρι το αργότερο το 2020

MAZIKH ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Στο υπουργείο Οικονομικών κατέληξε η μαζική πορεία των αιρετών της χώρας  - με αίτημα να σταματήσουν οι περικοπές και η υποχρηματοδότηση των δήμων για να μη καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση -  όπου αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών ότι ήδη 14 δήμοι της χώρας δεν κατέβαλαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τους μισθούς των εργαζομένων και ότι αρκετοί δυσκολεύτηκαν πολύ να τους καταβάλουν. 
Επεσήμαναν στον κ. Στουρνάρα ότι αν δεν αποδοθούν τα προϋπολογισθέντα, δηλαδή 2,7 δις ευρώ – εκ των οποίων το 1 δις ευρώ προορίζεται για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά των μαθητών, κ.λπ.- τον επόμενο μήνα περίπου 100 δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την κατανόησή του για τα προβλήματα, αλλά τόνισε ότι, εάν δεν πάρουμε τη δόση των 31 δις ευρώ τον Νοέμβριο, δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Δεσμεύτηκε επίσης ότι μετά την εκταμίευσή της να συζητήσουν αναλυτικά και κατά προτεραιότητα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τόσο από την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών όσο από την προηγηθείσα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, διευκρινίστηκε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα εκταμιευτεί το ποσό των 35 εκ. ευρώ, έναντι της τέταρτης δόσης, ύψους 213 εκ. ευρώ, από τις παρακρατηθείσες οφειλές του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση. Για το υπόλοιπο ποσό δεν δόθηκε οριστική απάντηση αλλά ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποδοθεί εγκαίρως στους δήμους.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα εξετάσει  το θέμα της επιμήκυνσης κατά 8 έως 10 χρόνια για την αποπληρωμή των χρεών των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την περίοδο χάριτος κατά ένα χρόνο, τη μείωση του επιτοκίου προωθώντας άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το πρωί οι αιρετοί της χώρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία πήραν μέρος και οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Αύριο Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου, δεύτερη ημέρα της αναστολής λειτουργίας των δήμων της χώρας, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στις 10 το πρωί θα παρευρεθεί σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ, στις 13.00 θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Βουλής. Στη διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους της Εθνικής Αντιπροσωπείας και θα ζητήσουν τη στήριξη των Πολιτικών Κομμάτων για να μην καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναμένεται να συνεδριάσει μετά τις συναντήσεις προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης της χώρας.

ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ : ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ



Τρία χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο
Στις 16 Σεπτέμβρη 2012, συμπληρώνονται τρία χρόνια από το χαμό του Κωνσταντίνου Ερμή Μάριου.  Ο χαρισματικός Χιώτης  ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, υπήρξε ο σημαντικότερος δάσκαλος θεάτρου στον τόπο Konstantinos-Marios.jpgμας. Το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Ε. Μάριου, δίνοντας συνέχεια στο σπουδαιότερο από τα έργα του: Την εκπαίδευση.
Ο Κωνσταντίνος, υπήρξε απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου το 1977, μετεκπαιδεύτηκε στο LDCPA της Νέας Υόρκης (Δημοτικό Πανεπιστήμιο) και συνέχισε την εκπαίδευσή του παρακολουθώντας Σεμινάριο θεατρικής πρακτικής στη Μόσχα. Το 1978 συν-ίδρυσε το "Ασκητικό Θέατρο" (1978 - 1988) και διετέλεσε Καλλιτεχνικός του Διευθυντής. Όταν το κεφάλαιο του "Ασκητικού Θεάτρου" έκλεισε, ο Κωνσταντίνος Μάριος επέστρεψε στη γενέτειρά του τη Χίο (1989), όπου ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου, ξεκινώντας άμεσα με τη θεατρική εκπαίδευση ντόπιου δυναμικού. Στο Ο.Π.Κ.Δ.Χ ξεκίνησε τη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν πολλοί καλοί ηθοποιοί, που σήμερα εργάζονται επαγγελματικά σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση.
Από το 1989, ο Κωνσταντίνος Ε. Μάριος οργάνωνε την ίδρυση του «Δημοτικού Θεάτρου Χίου», σχέδιο που υλοποιήθηκε μερικά χρόνια αργότερα (1993). Το 1995, έχοντας στο πλευρό του εκπαιδευμένους και μυημένους στην τέχνη του, μαθητές και προσωπικούς φίλους, προχώρησε στην πρόταση "μετεξέλιξης" του "Δημοτικού Θεάτρου Χίου", σε «ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου» με έδρα τη Χίο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και τιμητικά ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του.