Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

MAZIKH ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Στο υπουργείο Οικονομικών κατέληξε η μαζική πορεία των αιρετών της χώρας  - με αίτημα να σταματήσουν οι περικοπές και η υποχρηματοδότηση των δήμων για να μη καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση -  όπου αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών ότι ήδη 14 δήμοι της χώρας δεν κατέβαλαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τους μισθούς των εργαζομένων και ότι αρκετοί δυσκολεύτηκαν πολύ να τους καταβάλουν. 
Επεσήμαναν στον κ. Στουρνάρα ότι αν δεν αποδοθούν τα προϋπολογισθέντα, δηλαδή 2,7 δις ευρώ – εκ των οποίων το 1 δις ευρώ προορίζεται για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά των μαθητών, κ.λπ.- τον επόμενο μήνα περίπου 100 δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την κατανόησή του για τα προβλήματα, αλλά τόνισε ότι, εάν δεν πάρουμε τη δόση των 31 δις ευρώ τον Νοέμβριο, δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Δεσμεύτηκε επίσης ότι μετά την εκταμίευσή της να συζητήσουν αναλυτικά και κατά προτεραιότητα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τόσο από την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών όσο από την προηγηθείσα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, διευκρινίστηκε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα εκταμιευτεί το ποσό των 35 εκ. ευρώ, έναντι της τέταρτης δόσης, ύψους 213 εκ. ευρώ, από τις παρακρατηθείσες οφειλές του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση. Για το υπόλοιπο ποσό δεν δόθηκε οριστική απάντηση αλλά ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποδοθεί εγκαίρως στους δήμους.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα εξετάσει  το θέμα της επιμήκυνσης κατά 8 έως 10 χρόνια για την αποπληρωμή των χρεών των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την περίοδο χάριτος κατά ένα χρόνο, τη μείωση του επιτοκίου προωθώντας άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το πρωί οι αιρετοί της χώρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην οποία πήραν μέρος και οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Αύριο Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου, δεύτερη ημέρα της αναστολής λειτουργίας των δήμων της χώρας, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στις 10 το πρωί θα παρευρεθεί σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ, στις 13.00 θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Βουλής. Στη διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους της Εθνικής Αντιπροσωπείας και θα ζητήσουν τη στήριξη των Πολιτικών Κομμάτων για να μην καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναμένεται να συνεδριάσει μετά τις συναντήσεις προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης της χώρας.