Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ : ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ



Τρία χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο
Στις 16 Σεπτέμβρη 2012, συμπληρώνονται τρία χρόνια από το χαμό του Κωνσταντίνου Ερμή Μάριου.  Ο χαρισματικός Χιώτης  ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, υπήρξε ο σημαντικότερος δάσκαλος θεάτρου στον τόπο Konstantinos-Marios.jpgμας. Το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Ε. Μάριου, δίνοντας συνέχεια στο σπουδαιότερο από τα έργα του: Την εκπαίδευση.
Ο Κωνσταντίνος, υπήρξε απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου το 1977, μετεκπαιδεύτηκε στο LDCPA της Νέας Υόρκης (Δημοτικό Πανεπιστήμιο) και συνέχισε την εκπαίδευσή του παρακολουθώντας Σεμινάριο θεατρικής πρακτικής στη Μόσχα. Το 1978 συν-ίδρυσε το "Ασκητικό Θέατρο" (1978 - 1988) και διετέλεσε Καλλιτεχνικός του Διευθυντής. Όταν το κεφάλαιο του "Ασκητικού Θεάτρου" έκλεισε, ο Κωνσταντίνος Μάριος επέστρεψε στη γενέτειρά του τη Χίο (1989), όπου ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου, ξεκινώντας άμεσα με τη θεατρική εκπαίδευση ντόπιου δυναμικού. Στο Ο.Π.Κ.Δ.Χ ξεκίνησε τη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν πολλοί καλοί ηθοποιοί, που σήμερα εργάζονται επαγγελματικά σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση.
Από το 1989, ο Κωνσταντίνος Ε. Μάριος οργάνωνε την ίδρυση του «Δημοτικού Θεάτρου Χίου», σχέδιο που υλοποιήθηκε μερικά χρόνια αργότερα (1993). Το 1995, έχοντας στο πλευρό του εκπαιδευμένους και μυημένους στην τέχνη του, μαθητές και προσωπικούς φίλους, προχώρησε στην πρόταση "μετεξέλιξης" του "Δημοτικού Θεάτρου Χίου", σε «ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου» με έδρα τη Χίο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και τιμητικά ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του.