Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑ "ΒΛΟCK" , OI SYNODOIPOROI TOY KAI TA "ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ " ΤΟΥΣ

του   Μάρκου Ζαννίκου

Πραγματικά κινδυνεύουμε σαν κοινωνία αν επιβιώσουμε από την κρίση σίγουρα να έχουμε ψυχολογικά προβλήματα, λόγω του καταιγισμού που καθημερινά έχουμε από τους σωτήρες μας της ενημέρωσης. Σαν ένας προβληματισμένος πολίτης, για να «ξεδώσω» και να ξεφύγω από αυτήν την «μέγγενη» της κατάθλιψης, καταθέτω τις απόψεις μου, για κάθε κρίση.
Άποψη 1η:
Ποιοι καθοδηγούν αυτό το αντιμνημονιακό“Block”; η άλλως το “Block” της δραχμής;
·         Οι Πάτρωνες της ενημέρωσης .Δηλαδή Επιχειρηματίες πού έχουν κατέχουν δεν χορταίνουν, και θέλουν ακόμη περισσότερα. Αν ρίξουμε μια ματιά ποιοι ελέγχουν όλα τα μέσα Ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) και πως διαπλέκονται μεταξύ τους, σχεδόν (όλοι σε όλα)…..θα καταλάβουμε πώς παίζεται το Παιχνίδι.
Όλοι αυτοί «πουλάνε» είτε προϊόντα είτε υπηρεσίες σε όλους μας μέσω του κράτους, που κάθε φορά εκφράζεται μέσω της εκάστοτε κυβέρνησης.
Παράλληλα πολλοί από αυτούς διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα σήμερα κάνουν διάφορες «αγαθοεργίες», από πολύ-πολύ σοβαρές έως του όλοι για όλα!!!!
            Με γνώμονα πάντα, να έχουν τον έλεγχο τους κράτους μέσω της ενημέρωσης.
Ποιοι οι άμεσοι και έμμεσοι προπαγανδιστές  της κοινής γνώμης;
·         Οι έμμεσοι και άμεσοι προπαγανδιστές είναι:
1.      Γενικά οι δημοσιογράφοι της Οικονομικό-Πολιτικής έως και της φαύλης ενημέρωσης που παίζουν ανάλογα  με τα «θέλω» των επιχειρηματιών τους.
2.      Οι καθημερινοί παράθυρο-φοροτεχνικοί οι οποίοι αναλύουν τους φορολογικούς νόμους πριν ακόμη δημοσιευθούν.
3.      Οι περισσότεροι των «πεφωτισμένων» οικονομολόγων καθηγητάδων μας, που πολύ εύκολα σαν μεταλλάσσονται σε πολιτικά πρόσωπα και εντάσσονται στην εξυπηρέτηση των ιδίων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ποιοι τελικά είναι οι Εκτελεστές του «Αντιμνημονιακού Block» που οδηγεί στην δραχμή με αποτέλεσμα την εξαφάνιση και της μεσαίας τάξης. (Που κατά κύριο λόγο είναι οι ιδιοκτήτες μιας μικρής σχετικά ακίνητης περιουσίας, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, και οι συνταξιούχοι) .   
·         Τα πολιτικά κόμματα, εντός  Βουλής
1.      ΣΥΡΙΖΑ : Καλά θα ήταν να λέγεται «Νέο ΠΑΣΟΚ» ..
Είναι ένα ακριβές και κακέκτυπο αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ τον πρώτο καιρό της μεταπολίτευσης. Αντιγράφοντας  τα πάντα.  Τον λόγο τις κινήσεις την χροιά της ομιλίας του «Αείμνηστου» αλλά και τις επιλογές του για την αναρρίχηση στην Εξουσία.
Δηλαδή  «φραστικά» μόνον εναντίον των πλουσίων εντός αλλά μαζί με τους ισχυρούς εκτός!!! Υποσχόμενοι τα πάντα σε πλούσιους-φτωχούς και ιδιαίτερα στους
                                                                                                                                                            1


εργαζόμενους στο δημόσιο, μέχρι να έλθουν στην εξουσία και μετά;;
Το ίδιο «έργο» που μας έφερε στο σήμερα.                                                      
2      Χρυσή Αυγή:
Δεν πρόκειται να πέσουν τα ποσοστά της, εφόσον κυριαρχεί το «δόγμα» του διπολισμού. Δηλαδή η αντιπολίτευση «ΟΧΙ» σε όλα και η κυβέρνηση «ΝΑΙ» σε όλα.
Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της τακτικής κάνει μια μεγάλη μερίδα πολιτών να αγανακτεί και να θέλει την τιμωρία των κομμάτων εξουσίας.
3      Ανεξάρτητοι Έλληνες:
       Δεν έχω καταλάβει ακόμη τι επιδιώκουν. Σίγουρα όμως επιτυγχάνουν να            παραμένουν στην βουλή και στην Επικαιρότητα χωρίς σοβαρά επιχειρήματα      στηριζόμενοι και αυτοί στην ίδια φιλοσοφία της «τιμωρίας» των κομμάτων        εξουσίας. Όμως εδώ η πλειοψηφία της βάσης του κόμματος αλλά και οι      βουλευτές έχουν καταδείξει στον αρχηγό τους και στη ηγετική τους ομάδα ότι   σκέπτονται, και δικαιολογημένα υφίστανται διαρροές και λοξό-κοιτάσματα         βουλευτών τους. Για αυτό στην σημερινή ονομαστική ψηφοφορία για την μείωση
       της  τιμής των Φαρμάκων θα αποσυρθούν και δεν θα συμμετέχουν.
 

                                                                                                                  Ζαννίκος Μάρκος

                                                                                                            ____________________
                                                                                                            Συντ/χος Πλοίαρχος Ε.Ν

                                                                                                                 Χίος 27/11/2013

ΠΡΟΤΑΣΗ -ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Περικοπές συντάξεων ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων πρότεινε στο υπουργείο Εργασίας η ομάδα Ράιχενμπαχ μαζί με συμβούλους του ΔΝΤ. Κάτι ανάλογο ισχύει στην Αυστραλία και αυτό ήταν ένα βασικό επιχείρημα των εισηγητών, που όμως συνάντησαν την άρνηση της ελληνικής πλευράς, όπως λέγεται από πηγές του υπουργείου Εργασίας. Πάντως, το θέμα μπήκε στο τραπέζι και, όπως όλα δείχνουν, η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος απασχολεί έντονα την Τρόικα που δεν έχει επί της ουσίας αποδεχθεί τον προϋπολογισμό του 2014, όπως κατατέθηκε μονομερώς από την ελληνική πλευρά.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή»
Της Χριστίνας Κοψίνη
Θέμα νέας αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού φωτογραφίζοντας το σύστημα της Αυστραλίας ήγειρε χθες η ομάδα των συμβούλων της τεχνικής βοήθειας σε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η ομάδα των συμβούλων του ΔΝΤ και της Ε.Ε., αποτελούμενη από τους Τόμας ΣτόριΤζον ΚρότιΠάτρικ Ντε Μετς, συνεπικουρούμενοι από τους εκπροσώπους της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομάδας κρούσης του Χ. Ράιχενμπαχ, υπέδειξαν ως πλέον ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα τη χορήγηση «συντάξεων βάσει εισοδήματος». Η πρόταση αυτή, μετά και τις επαφές που είχαν στα μεγάλα Ταμεία αντικρούστηκε από την πλευρά του υπουργείου, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε αρκετά έντονο ύφος.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα στην Αυστραλία προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του. Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης ή την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου αλλά και από τη γενικότερη εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.
Για κάθε μία κατηγορία συνταξιούχων (άγαμος, σε συμβίωση, διαζευγμένος με αναπηρία) είτε πρόκειται για πλήρη σύνταξη, είτε για μερική συνταξιοδότηση προβλέπονται διαφορετικά πλαφόν συνολικού εισοδήματος, πάνω από το οποίο επέρχεται μείωση σύνταξης. Επί παραδείγματι, για τον άγαμο πλήρους σύνταξης με ιδιοκατοίκηση το περιουσιακό όριο, πάνω από το οποίο αρχίζει μείωση της σύνταξης, ορίζεται το ποσό των 132.350 ευρώ. Για κάθε 672 ευρώ πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά περίπου 1 ευρώ (1,50 δολάριο Αυστραλίας) κάθε δεκαπενθήμερο.
Βεβαίως, η συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας ούτε τόσο αναλυτική ήταν, ούτε παρέπεμπε ευθέως σε μοντέλο Αυστραλίας το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στόρι ο οποίος έθεσε το ζήτημα «συντάξεις βάσει εισοδήματος» είχε διατελέσει εκτελεστικός γενικός διευθυντής στο Κέντρο Ανάλυσης και Αναφορών των Συναλλαγών στην Αυστραλία.

H συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών που πραγματοποιούν οι τεχνικοί σύμβουλοι -οι οποίοι εισηγήθηκαν το νέο σύστημα αναμόρφωση εισφορών της κοινωνικής ασφάλισηςμε διοικητές Ταμείων, υπηρεσιακούς παράγοντες, στελέχη του υπουργείου αλλά και με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Ο γενικός γραμματέας Ασφαλίσεων κ. Παν. Κοκκόρης ανταπαντώντας στις προτάσεις των συμβούλων για συντάξεις με βάση τα εισοδήματα υποστήριξε ότι παρόμοιες αλλαγές μπορούν να συζητηθούν μόνο στις εποχές των παχιών αγελάδων κι όχι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και πολυετούς ύφεσης. Συμφώνησε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι δομικές αλλαγές στα Ταμεία ώστε να υπάρξει πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση με τους μηχανισμούς δημόσιων εσόδων αλλά αντέκρουσε τη λήψη νέων διοικητικών μέτρων και ποινών για ασφαλισμένους και εργοδότες που δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων. «Ας δώσουμε τη δυνατότητα στους 370.000 οφειλέτες (σε σύνολο 880.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ) που είναι εκτός συστήματος γιατί έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις τους ή έχουν χρεοκοπήσει να μπουν σε ένα καλύτερο σύστημα και να αποπληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές και στη συνέχεια εάν δεν το πράξουν ας επιβάλλουμε τότε αυστηρότερα μέτρα» επισήμανε στο κλιμάκιο των συμβούλων ο κ. Κοκκόρης.


aftodioikisi.gr

EKTAKTH ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ , ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 28/11/2013


Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα «Οι δήμοι στηρίζουν την Τοπική Ανάπτυξη και τις Τοπικές Κοινωνίες: Αποκέντρωση, Αυτοτέλεια και Ανάπτυξη τώρα», συγκαλεί η ΚΕΔΕ αύριο Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου και ώρα 10 το πρωί στην Αθήνα (ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ).
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα ξεκινήσουν με την κεντρική εισήγηση, του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη.
Στη συνέχεια αναμένεται να μιλήσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των αιρετών.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Γενική Συνέλευση είναι τα εξής:
·         οι προβλέψεις του υπό ψήφιση Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2014 για την Αυτοδιοίκηση,
·         η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα,
·         η αιφνίδια και αδικαιολόγητη κατάργηση υπηρεσιών και δομών των δήμων,
·         ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο της κρίσης.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, www.kedke.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ 10 ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ


Απόφαση - δικαίωση 10 Σχολικών Φυλάκων
Με πανηγυρική δικαίωση ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του δικαστικού αγώνα των Σχολικών Φυλάκων του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, οι οποίοι, έχοντας στο πλευρό τους τη Δημοτική Αρχή και τον ίδιο τον Δήμαρχο, Σίμο Δανιηλίδη, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων, ζητώντας να παραμείνουν στη θέση τους, μετά την κατάργησή τους στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση.
Μετά τη δικαίωσή τους, με την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία είχαν ήδη επιστρέψει στις θέσεις εργασίας τους, σήμερα νωρίς το απόγευμα αναρτήθηκε και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (24277/26.11.2013, Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), που αφορά στο αποτέλεσμα της κύριας δίκης, που έγινε στις αρχές του μήνα. 
Σύμφωνα με αυτήν, η αίτηση των δέκα Σχολικών Φυλάκων του Δήμου Νεάπολης - Συκεών θα συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα σχολικά κτίρια μέχρι την εκδίκαση της τακτικής αγωγής, η οποία τοποθετείται στα τέλη της άνοιξης.
«Πρόκειται για μια νέα πανηγυρική δικαίωση του αγώνα μας. Από την πρώτη στιγμή τονίζαμε την ανάγκη της παραμονής των σχολικών φυλάκων στις θέσεις τους, διαφωνώντας πλήρως με την απόφαση που τους κατήργησε, μαζί με τους Δημοτικούς Αστυνομικούς, μέσα σε μια νύχτα. Ο αγώνας μας αυτός, όμως, όσο και αν κάποιοι εγκάθετοι προσπαθούν να τον αγνοήσουν ή να τον απαξιώσουν, θα συνεχισθεί μέχρι την τελική δικαίωση των σχολικών φυλάκων» δήλωσε ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Να σημειωθεί ότι, ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, ήταν ο μοναδικός και βασικός μάρτυρας υπεράσπισης και στις δύο δίκες που προηγήθηκαν, ενώ από τη θέση του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ.Κ.Μ.), όσο και από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, πρωτοστάτησε στη στήριξη των εργαζομένων και τη λήψη αποφάσεων για την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης.
Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών: «Ο αγώνας θα συνεχισθεί»
«Ο νόμος που κατήργησε τους Σχολικούς Φύλακες είναι άδικος και κινείται έξω από κάθε λογική νόμου και συντάγματος. 
Κατ’ αρχήν η αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τους σχολικούς φύλακες δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το φερόμενο στόχο για την εξυγίανση της οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών, αφού η μισθοδοσία των Σχολικών Φυλάκων δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε με ένα ευρώ, δεδομένου ότι τα χρήματα καταβάλλονται απευθείας από το ταμείο του δήμου. 
Δεύτερον, τα χρήματα που είναι αναγκασμένος ο δήμος να δαπανήσει για την αποκατάσταση της λειτουργίας των σχολικών κτιρίων μετά από κάθε είδους ζημιές και βανδαλισμούς, είναι πολλαπλάσια από το κόστος της μισθοδοσίας των Σχολικών Φυλάκων, η παρουσία των οποίων είναι αποτρεπτική για κάθε επίδοξο βάνδαλο», τόνισε και στις δυο καταθέσεις του ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, απαντώντας σε ερωτήσεις της "έδρας", ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δικαίωση των εργαζόμενων, που σφραγίσθηκε με τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου.
Ανέφερε, μάλιστα, το γεγονός ότι, ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών διέθεσε 1,5 εκατ. ευρώ από το δημοτικό ταμείο για συντηρήσεις, επισκευές, ελαιοχρωματισμούς, εξοπλισμό και εργασίες αναβάθμισης στα σχολικά συγκροτήματα στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά πριν ακόμα ξεκινήσει η σχολική χρονιά σημειώθηκαν ήδη διαρρήξεις και εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εντοπίστηκαν και υλικά χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε σχολικούς χώρους! Το διάστημα, δε, της απουσίας τους τα κρούσματα διαρρήξεων και βανδαλισμών σημείωσαν ιδιαίτερη έξαρση.
Ωστόσο, ο κ. Σ. Δανιηλίδης δηλώνει αποφασισμένος να μην αρκεστεί σ’ αυτές τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά να συνεχίσει τον αγώνα και μέσα από την ΚΕΔΕ, για την τελική δικαίωση των Σχολικών Φυλάκων, αλλά και την επέκταση του θεσμού και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Η κατάργηση του αναντικατάστατου θεσμού των Σχολικών Φυλάκων δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από κανέναν που ζει την πραγματικότητα της καθημερινότητας. Δεν θριαμβολογούμε για το αποτέλεσμα. Ο αγώνας είναι μεγάλος μέχρι την τελική δικαίωση των εργαζομένων, που θα είναι η πλήρης ακύρωση του νόμου» δηλώνει και προσθέτει: 
«Ακολουθούμε σταθερή γραμμή με αποφασιστικότητα και επιδεικνύουμε με πράξεις ότι στηρίζουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. 
Παράλληλα, εστιάζουμε και στην προστασία της σχολικής κοινότητας, των μαθητών και εκπαιδευτικών, και την ασφαλή λειτουργία των σχολικών κτιρίων».

epoli.gr

ΣΕ 4 ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ 2.858 ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ


Την ανακοίνωση επανατοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, υπέγραψε σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της γνωμοδότησης του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Νόμος 4024/2011) του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγουν 1.536 θέσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 758 θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 382 θέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, 152 θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και 30 θέσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
Οι περισσότεροι στην ΕΛ.ΑΣ.
Από τη συγκεκριμένη κατανομή γίνεται φανερό ότι η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός θα αξιοποιηθεί ως φύλακες σε σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης («one stop shop») του υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ενταχθούν κάτοχοι πτυχίων σχετικών με το επιχειρησιακό αντικείμενο.
«Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα όπως η ενίσχυση των υπαρχόντων σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και το άνοιγμα νέων πτερύγων στα σωφρονιστικά καταστήματα της Νιγρίτας του Νομού Σερρών και των Χανίων, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η καλύτερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των παράλληλων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί, όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή, ενώ τέλος ενισχύονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την απονομή ιθαγένειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η εξέλιξη αυτή κάνει πράξη τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών. Επιπλέον, αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας σε θέσεις και υπηρεσίες αντίστοιχες με τα προσόντα τους, ενώ παράλληλα η επανατοποθέτηση αυτή γίνεται σε υπηρεσίες με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κάτι που θα συμβάλλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Τα τέσσερα βήματα
Από εδώ και πέρα –σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης – τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση των δημοτικών αστυνομικών, είναι τα εξής:
1. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (θα γίνει το αργότερο μέχρι αύριο), να υποβάλουν στις Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού των Δήμων στην οποία κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
2. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.
3. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.
4. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής.

aftodioikisi.gr

EΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ , ΓΙΑ ΤΗ ΕΚΔΟΣΗ VISA SCHENGEN , AΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Και

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς
τον Υπουργό Εξωτερικών,
 τον Υπουργό Οικονομικών,
τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης
και
την Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: Έκδοση visa SCHENGEN

Το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης visa στα έξι νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κώ, Ρόδο, Καστελόριζο), εκ του αποτελέσματος, έχει κριθεί ως επιτυχημένο. Και αυτό γιατί, τονώνονται οι τοπικές οικονομίες των νησιών, χάρη στην αυξημένη τουριστική κίνηση προς αυτά, από χώρες που είναι εκτός SCHENGEN. Επισημαίνεται ότι αύξηση σημειώνουν τόσο τα δημόσια έσοδα, όσο και οι δείκτες που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα στις τοπικές κοινωνίες.

Στη διάρκεια της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκαν αρκετές βελτιώσεις. Φέτος (2013), με τη μείωση του κόστους της έκδοσης visa από τα 60 στα 35 ευρώ που ίσχυε το έτος 2012, την επέκταση της ισχύος της θεώρησης εισόδου (visa) για δεκαπέντε ημέρες, με δυνατότητα επανεισόδου στην Ελλάδα, αλλά και την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των επισκεπτών στα νησιά, στα οποία εφαρμόστηκε το πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στη Χίο, ενώ το έτος 2012 εκδόθηκαν 1313 άδειες εισόδου (visa) στο νησί,  κατά το έτος 2013 εκδόθηκαν 4521.

Στα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα του πιλοτικού προγράμματοςγια το έτος 2013.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον Ιούλιο 2013, υπήρξε η ενημέρωση ότι ήταν σε εξέλιξη η διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης ενόψει της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτό το δεδομένο εξεταζόταν το ενδεχόμενο της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης visa, αλλά και της μονιμοποίησης της διαδικασίας έκδοσης visa στα ελληνικά νησιά.

Στα πλαίσια της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων, είναι ανάγκη να συζητηθεί η καθιέρωση της ηλεκτρονικής visa στην Ε.Ε. και στον χώρο SHENGEN. Με αυτόν τον τρόπο θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης visa, θα καταστεί η Ε.Ε. πιο εξωστρεφής και ταυτόχρονα πιο ελκυστική και φιλική προς τους τουρίστες Τρίτων Χωρών. Σε μια τέτοια προοπτική τα οφέλη για την χώρα μας θα είναι πολλαπλά.

Εκ των ανωτέρω εκτεθέντων, καθίσταται σαφής η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών και προφανής η αναγκαιότητα για:
α. Επανάληψη του προγράμματος την επόμενη χρονιά (2014),
β. Επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος κατά τρεις επιπλέον μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2014),
γ. Επέκταση του και σε άλλα νησιά και
δ. Καθιέρωση έκδοσης visa, μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, σε μόνιμη βάση.

Κατόπιν των παραπάνω:

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

  1. Ποια είναι η ελληνική πρόταση, ενόψει της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά τόσο με την ηλεκτρονική visa, όσο και με την καθιέρωση λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης visaστα νησιά του Αιγαίου;

  1. Ποιος ο σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να συνεχισθεί το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης βίζας, να διευρυνθεί ο χρόνοςεφαρμογής του ή ακόμη και να μονιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός;

Παρακαλείσθε για την κατάθεση των συγκριτικών στοιχείων κατά τη διάρκεια των ετών ισχύος του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης βίζας στα νησιά του Αιγαίου.

26 Νοεμβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ



Η απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για αποδοχή των προτάσεων που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποτελεί το πλέον καθοριστικό βήμα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας και της ομαλότητας τόσο του ιδρύματος, όσο και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικά.

Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός, ότι ύστερα από διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων πλέον ανοίγει ο δρσει﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ λειτουργτρεις μήνες, θηνaccusations were directed towards my superiors in our mother party, resolving in creating a fόμος για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, θέση που ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή.  Στη βάση αυτή, καλούμε και τον σύλλογο των εργαζομένων του ΕΚΠΑ να συμβάλλει και αυτός, ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, να ανοίξουν οι σχολές και με αυτές ανοιχτές, να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε επιτακτική την ψήφιση της τροπολογίας για διεξαγωγή εξεταστικής για όλους τους φοιτητ΄﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽φοιτητγποίηση της πρκότηνaccusations were directed towards my superiors in our mother party, resolving in creating a fές σε όλα τα μαθήματα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθημάτων και εξαμήνου εγγραφής, βάση της πρότασης που έχουμε καταθέσει από την αρχή της ακαδημαϊκής περιόδου.


Τέλος, θα πρέπει άμεσα να δοθεί βάρος στην διεκπεραίωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών καθώς και στον κατάλληλο προγραμματισμό, ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες και να αποτραπεί η απώλεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  

 

Πέραν των πολλών διοργανώσεων προώθησης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκαν από την Π.Β.Α. εντός του 2013 και ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και ικανοποιητικά αποτελέσματα, τρεις συγκεκριμένες δράσεις της Π.Ε. Λέσβου βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν: 

Α. ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ “ΚΟΤΙΝΟΣ”

Όπως ήδη είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της έκθεσης “Ε-ΛΑΔΙ-ΟΙΝΟΣ 2013” που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και συμμετείχε η Π.Ε. Λέσβου, είχε διεξαχθεί από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ», ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποιότητας & Συσκευασίας Τυποποιημένου Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “ΚΟΤΙΝΟΣ”, με Πρόεδρο της Επιτροπής το γνωστό διαπιστευμένο γευσιγνώστη ελαιολάδου και μέλος της Επιτροπής του Ισπανικού διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου “MARIO SOLINAS” κ. Βασίλη Καμβίση. Το νησί της Λέσβου, μέσω 5 εταιρειών τυποποίησης ελαιολάδου, είχε κατακτήσει 7 συνολικά βραβεία, τα περισσότερα από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας, καταδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου. 

Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ερευνών της Αθήνας, η τελετή απονομής των εταιρικών βραβείων “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013” και καλούνται οι 5 Λεσβιακές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, να παρευρεθούν δια εκπροσώπου τους για την παραλαβή των επαίνων. Υπενθυμίζεται ότι τα βραβεία που κατακτήθηκαν στο διαγωνισμό, είναι:           

1.   Χρυσό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους γεύσης: IRINI ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ”, της Κωνσταντίνας Καλαμποκά. 
2.   Χρυσό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία ελαφράς έντασης φρουτώδους γεύσης: MEROPI”, της Μερόπης Ανδριάνη.
3.   Αργυρό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία ισχυρής έντασης φρουτώδους γεύσης: GERAS”, του Γρηγόρη Γλιγλή. 
4.   Αργυρό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους γεύσης: OLVIA”, του Μιχάλη Τζωρτζή.
5.   Χάλκινο βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία ελαφράς έντασης φρουτώδους γεύσης: MITILINI”, της Ένωσης Αγροτικών Συν/σμών Λέσβου (LESEL).
6.   Χάλκινο βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ”: MEROPI”, της Μερόπης Ανδριάνη.
7.   Χάλκινο βραβείο  “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ”: GERAS”, του Γρηγόρη Γλιγλή.


Β. ΕΝΤΑΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ “GREEK BREAKFAST

Ως γνωστόν, από το 2012, υλοποιείται σε πανελλήνιο επίπεδο από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το πρόγραμμα «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού». Βασικός στόχος του προγράμματος, αφενός η γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του κάθε τόπου (ιδιαίτερης σημασίας είναι να ξεκινά η ημέρα ενός επισκέπτη με ένα καλό τοπικό πρωινό) και αφετέρου η διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.    

Η Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α., σε στενή συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και το  Επιμελητήριο Λέσβου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ξ.Ε.Ε., έχει ενεργοποιηθεί και έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες από την πρώτη στιγμή, προς την κατεύθυνση εφαρμογής του προγράμματος στο νησί της Λέσβου (αλλά και στα υπόλοιπα νησιά) και με απώτερο σκοπό να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη μεταξύ του τουριστικού και του πρωτογενή τομέα το «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού».

Μέχρι σήμερα, 4 ξενοδοχεία της Λέσβου και 10 συνολικά από το Βόρειο Αιγαίο, έχουν λάβει το αντίστοιχο «σήμα» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, πιστοποιούμενα ότι συμπεριλαμβάνουν στο μπουφέ τους “πρωινό”, από υλικά και συνταγές της περιοχής τους. Τα ξενοδοχεία αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται ήδη στην ιστοσελίδα του “Ελληνικού Πρωινού” του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν και να πληροφορηθούν από το web site: www.greekbreakfast.gr), είναι τα ακόλουθα:  

Aphrodite” (Λέσβος), “Heliotrope” (Λέσβος), “Pasiphae” (Λέσβος), “Theofilos Paradise” (Λέσβος), “Archontiko” (Λήμνος), “Varos Village” (Λήμνος), “Argentikon Luxury Suites” (Χίος), “Volissos Holiday Homes” (Χίος), “Anema” (Σάμος) και Scorpios (Σάμος).

Επιπλέον και παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανταπόκρισης και ενεργοποίησης είναι σχετικά αργοί,  άλλα 12 ξενοδοχεία της Λέσβου που ήδη σερβίρουν τοπικό πρωινό, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υποβολής των δικαιολογητικών στο Ξ.Ε.Ε. προκειμένου να πιστοποιηθούν και αναμένεται εντός του 2014 να ενταχθούν στο δίκτυο του Ελληνικού Πρωινού, το οποίο σήμερα αριθμεί συνολικά 202 ξενοδοχεία από όλη την Ελλάδα (η Κρήτη κατέχει τα πρωτεία, με 40 εντάξεις).  


Γ. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Όπως είναι γνωστό, με αφορμή την υφιστάμενη αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνης – Ηρακλείου Κρήτης, εδώ και ένα χρόνο είχε ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ Π.Ε. Λέσβου, Επιμελητηρίου Λέσβου και Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου αφενός και της αεροπορικής εταιρείας “MINOAN AIR”  αφετέρου, με στόχο την προώθηση της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού στην Κρήτη και την προσέλκυση επισκεπτών από τη μεγαλόνησο. 

Η συνεργασία αναφερόταν σ’ ένα φιλόδοξο marketing project, το οποίο εφαρμόζεται υπό το γενικό συντονισμό της αεροπορικής εταιρείας, ενώ η Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α. είχε αναλάβει το σκέλος της προώθησής του στην Κρήτη, μέσω μιας ολοκληρωμένης διαφημιστικής εκστρατείας Η εν λόγω καμπάνια περιλάμβανε κατ’ ιδίαν επισκέψεις και συναντήσεις ενημέρωσης σε όλα τα συνεργαζόμενα με τη “MINOAN AIR” τουριστικά πρακτορεία της Κρήτης, δημιουργία ειδικού εντύπου και διανομή του επίσης σε όλα τα τουριστικά γραφεία του νησιού, τοποθέτηση ειδικών αφισών σε καίρια σημεία όλων των κρητικών πόλεων, κοινή παρουσίαση με την αεροπορική εταιρεία του project σε τοπική εμπορική – τουριστική έκθεση, συνεντεύξεις τύπου και παρουσιάσεις στα κρητικά Μ.Μ.Ε., κ.ο.κ.

Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του project, κυρίως λόγω των συχνών διακοπών των δρομολογίων της εταιρείας, η συνεργασία έχει αρχίσει αμυδρά να αποδίδει καρπούς, με τους Κρητικούς να κάνουν σιγά σιγά τα πρώτα βήματα “απόδρασής” τους στη Λέσβο. Αρκετοί μεμονωμένοι επισκέπτες, αλλά και ορισμένα πολυπληθή  groups θρησκευτικού κυρίως χαρακτήρα από την Κρήτη, επισκέφθηκαν τη Λέσβο μέσα στο 2013 με πολύ θετικές εντυπώσεις, ενώ εκτιμάται ότι εντός του 2014, τόσο με τη σταθερότητα των δρομολογίων της “MINOAN AIR”, όσο και με τη δρομολόγηση νέων αεροσκαφών από τη “SKY EXPRESS”, η επισκεψιμότητα από την Κρήτη θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Στο πλαίσιο του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν οι δύο αεροπορικές εταιρείες για την εν λόγω “γραμμή” και προκειμένου να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των Κρητικών για τη Λέσβο, έχει ζητηθεί από τους εκπροσώπους τους, η περαιτέρω συνεργασία με την Π.Ε. Λέσβου στις αρχές του νέου έτους, αναφορικά με το σκέλος της προώθησης των τουριστικών πακέτων που είχαν δημιουργηθεί. 


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηρακλής Βερβέρης, αφού συνεχάρη όλες τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις για τις επιτυχίες τους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκρισή τους στις δράσεις της Π.Β.Α., δήλωσε ότι οι κοινές προσπάθειες μέσω συμπράξεων του ιδιωτικού τομέα με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση για την προώθηση της εξωστρέφειας των νησιών σε όλα τα επίπεδα πρέπει να συνεχιστούν, γιατί αποτελούν μονόδρομο στη διαφυγή από την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.