Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ , ΓΙΑ ΤΗ ΕΚΔΟΣΗ VISA SCHENGEN , AΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Και

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς
τον Υπουργό Εξωτερικών,
 τον Υπουργό Οικονομικών,
τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης
και
την Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: Έκδοση visa SCHENGEN

Το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης visa στα έξι νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κώ, Ρόδο, Καστελόριζο), εκ του αποτελέσματος, έχει κριθεί ως επιτυχημένο. Και αυτό γιατί, τονώνονται οι τοπικές οικονομίες των νησιών, χάρη στην αυξημένη τουριστική κίνηση προς αυτά, από χώρες που είναι εκτός SCHENGEN. Επισημαίνεται ότι αύξηση σημειώνουν τόσο τα δημόσια έσοδα, όσο και οι δείκτες που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα στις τοπικές κοινωνίες.

Στη διάρκεια της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκαν αρκετές βελτιώσεις. Φέτος (2013), με τη μείωση του κόστους της έκδοσης visa από τα 60 στα 35 ευρώ που ίσχυε το έτος 2012, την επέκταση της ισχύος της θεώρησης εισόδου (visa) για δεκαπέντε ημέρες, με δυνατότητα επανεισόδου στην Ελλάδα, αλλά και την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των επισκεπτών στα νησιά, στα οποία εφαρμόστηκε το πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στη Χίο, ενώ το έτος 2012 εκδόθηκαν 1313 άδειες εισόδου (visa) στο νησί,  κατά το έτος 2013 εκδόθηκαν 4521.

Στα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα του πιλοτικού προγράμματοςγια το έτος 2013.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον Ιούλιο 2013, υπήρξε η ενημέρωση ότι ήταν σε εξέλιξη η διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης ενόψει της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτό το δεδομένο εξεταζόταν το ενδεχόμενο της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης visa, αλλά και της μονιμοποίησης της διαδικασίας έκδοσης visa στα ελληνικά νησιά.

Στα πλαίσια της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων, είναι ανάγκη να συζητηθεί η καθιέρωση της ηλεκτρονικής visa στην Ε.Ε. και στον χώρο SHENGEN. Με αυτόν τον τρόπο θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης visa, θα καταστεί η Ε.Ε. πιο εξωστρεφής και ταυτόχρονα πιο ελκυστική και φιλική προς τους τουρίστες Τρίτων Χωρών. Σε μια τέτοια προοπτική τα οφέλη για την χώρα μας θα είναι πολλαπλά.

Εκ των ανωτέρω εκτεθέντων, καθίσταται σαφής η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών και προφανής η αναγκαιότητα για:
α. Επανάληψη του προγράμματος την επόμενη χρονιά (2014),
β. Επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος κατά τρεις επιπλέον μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2014),
γ. Επέκταση του και σε άλλα νησιά και
δ. Καθιέρωση έκδοσης visa, μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, σε μόνιμη βάση.

Κατόπιν των παραπάνω:

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

  1. Ποια είναι η ελληνική πρόταση, ενόψει της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά τόσο με την ηλεκτρονική visa, όσο και με την καθιέρωση λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης visaστα νησιά του Αιγαίου;

  1. Ποιος ο σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να συνεχισθεί το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης βίζας, να διευρυνθεί ο χρόνοςεφαρμογής του ή ακόμη και να μονιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός;

Παρακαλείσθε για την κατάθεση των συγκριτικών στοιχείων κατά τη διάρκεια των ετών ισχύος του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης βίζας στα νησιά του Αιγαίου.

26 Νοεμβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος