Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΟ ΣτΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ- ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ



Διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη διατύπωση παρατηρήσεων πριν τη διαβίβασή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τις Ανώτερες Σχολές Κινηματογραφίας – Τηλεόρασης
Τα Προεδρικά Διατάγματα αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των Ανώτερων Σχολών Κινηματογραφίας – Τηλεόρασης, τα προσόντα για την πρόσληψη του διδακτικού προσωπικού και την επικαιροποίηση του απαιτούμενου κτιριακού και τεχνικού εξοπλισμού τους. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατήσεις που είχαν υποβληθεί κατά τη δημόσια διαβούλευση, η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου εισηγήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής, βελτιώσεις αναφορικά με:
  • Τη σύνδεση της ποσότητας του τεχνικού εξοπλισμού με τον αριθμό των σπουδαστών της κάθε Σχολής, διατηρώντας, σε κάθε περίπτωση, την ύπαρξη ενός κατώτατου ορίου εξοπλισμού ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των Σχολών,
  • Την εισαγωγή διάταξης με την οποία επιτρέπεται η διδασκαλία και προαιρετικών μαθημάτων, δίνοντάς έτσι στις Σχολές τη δυνατότητα να εντάξουν στο πρόγραμμά τους τόσο την τεχνική του φιλμ όσο και άλλα μαθήματα που θα συμβάλουν στην αρτιότερη εκπαίδευση των σπουδαστών τους,
  • Την πρόβλεψη εύλογου χρόνου, πέραν της τριετίας, για την ολοκλήρωση της φοίτησης αλλά και τον καθορισμό ανώτατου ορίου φοίτησης (5ετία) προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των «αιωνίων σπουδαστών»,
  • Την αντικατάσταση δυσανάλογα απαιτητικών προϋποθέσεων για τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝΥΜΑ ΓΚΑΛΜΠΡΕΙΘ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: Η ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΕΜΠΝΕΕΙ



Υπέρ του Αλέξη Τσίπρα εν όψει των εκλογών τάσσεται ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Κ. Γκαλμπρέιθ με μήνυμα του προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ξέρω ότι από αύριο θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις το έργο του, να συνεγείρεις ολόκληρο τον ελληνικό λαό με το μέρος σου», αναφέρει ο αμερικανός οικονομολόγος και συνεχίζει: «Σ' έχω δει δυο φορές, σε περιστάσεις που απαιτούσαν τον καλύτερό σου εαυτό - με την ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και τη βραδιά των εκλογών τον περασμένο Μάη. Δεν θα συμπεριλάβω την περίπτωση εδώ στο Ώστιν. Η αυτοκυριαρχία που έδειξες και τις δύο φορές μου εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη». Πηγή: www.lifo.gr

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ



Ο Δήμος Χίου ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση διατηρητέου κτηρίου ή νεώτερου μνημείου, προκειμένου να υποβάλει πρόταση για την απόκτησή του σε σχετική πρόσκληση του ΥΠΕΧΩΔΕ/Πράσινο Ταμείο (http://www.prasinotameio.gr). Η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, εφ’ όσον η πρόταση εγκριθεί, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000€. Επίσης, η αξία ενδεχόμενης αγοράς του ακίνητου δεν πρέπει να υπερβαίνει την αντικειμενική του αξία, ούτε την εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή. Η πρόταση του Δήμου Χίου θα είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες που θα κατατεθούν, δεδομένου ότι οι συνολικά διατιθέμενοι πόροι για όλη την Ελλάδα είναι 3.430.000€.
Ο Δήμος Χίου ενδιαφέρεται πρωτίστως για κτήριο που βρίσκεται σε κεντροβαρικό σημείο της πόλης της Χίου. Σκοπός της απόκτησης του κτηρίου είναι να χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση κοινωνικής ή πολιτιστικής ή διοικητικής, κτηριακής υποδομής. Δεν είναι επιλέξιμα ακίνητα που ανήκουν σε διατηρητέα κτήρια κυριότητας του δημοσίου ή/και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Για τη συγκρότηση μιας ανταγωνιστικής πρότασης του Δήμου Χίου στην τελική επιλογή ακινήτου θα συνεκτιμηθούν, μεταξύ των άλλων, η θέση του ακινήτου, το μέγεθος του, η κατάσταση διατήρησης, ο αστικός του περίγυρος, η σχέση της τιμής απόκτησης σε σχέση με την εμπορική του αξία, ο περιβάλλων χώρος του, η προσαρμοστικότητα της διαμόρφωσης των χώρων του, τα ενεργειακά του χαρακτηριστικά, η προσπελασιμότητά του, η γειτνίασή του με άλλες λειτουργίες της πόλης, οι αξίες που διαμορφώνουν τον διατηρητέο χαρακτήρα του, καθώς και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των σκοπών για τον οποίο ενδιαφέρεται ο Δήμος.
Ο Δήμος Χίου, μετά και από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23/12/2014, καλεί τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες που διαθέτουν διατηρητέο ακίνητο ή νεώτερο μνημείο το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση μιας ισχυρής προτάσεως του Δήμου Χίου προς το Πράσινο Ταμείο και δεν έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα αίτηση, να την υποβάλλουν, έως την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014, στην Δ/νση Προγραμματισμού του Δήμου (Οινοπίωνος 1, 1ος όροφος, τηλέφωνο 2271351614, email: programmatismos@chios.gov.gr), από όπου και μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από το ΦΕΚ κήρυξης του διατηρητέου κτηρίου ή νεώτερου μνημείου, καθώς και από στοιχεία που θα επιτρέπουν τη διαμόρφωση εικόνας για το ακίνητο (ενδεικτικά: τοπογραφικό, σχέδια, αντικειμενική αξία, τιμή προσφοράς, ιστορικό, κ.λπ.).





ΛΕΥΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ



Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, κυρίως στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 έως 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 6 έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: στα βόρεια από 03 έως 06 και στα νότια από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου.
Για αύριο Τέταρτη, Παραμονή Πρωτοχρονιάς στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο στα νότια, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά, ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Στα δυτικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές, χιονιά στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 με 9 και στο βόρειο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός.
Την Πέμπτη ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στα δυτικά και βόρεια αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις ακόμη και στις νοτιότερες περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο, καθώς και στα ορεινά της νότιας και νησιωτικής χώρας. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο νότιο Αιγαίο.Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός. Στη βορειοδυτική Μακεδονία θα είναι ολικός.

ΟΑΕΔ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ



Αλλαγές στα όρια για το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μικρές αλλαγές στα όρια που ισχύουν για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, προσδιορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση  του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Ειδικότερα για δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες καπνεργάτες, μουσικούς – μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, κεραμοποιούς, πλινθοποιούς, αγγειοπλάστες και υποδηματεργάτες, οι δικαιούχοι τουβοηθήματος πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής του, από 50 έως 210 ημερομίσθια σε εργασίες του οικείου επαγγελματικού κλάδου. Προκειμένου για μισθωτούς ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης να έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 230 ημερομίσθια σε εργασίες του οικείου επαγγελματικού κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι το όριο ήταν έως τώρα από 50 – 230 ημερομίσθια ή από 70 – 230 ημερομίσθια ανάλογα την περίπτωση. Από τις αλλαγές αυτές, προκαλείται επιπρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ύψους 385.000 ευρώ περίπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, το ειδικό εποχικό βοήθημα, αναμένεται να το λάβουν περίπου 50.000 δικαιούχοι.

www.dikaiologitika.gr


ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ-25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ




Πρόωρες εκλογές έδειξε το τελικό αποτέλεσμα της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια: 168 βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και 132 ψήφισαν «παρών».

 όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Συντάγματος, εντός δεκαημέρου διαλύεται η παρούσα Βουλή και προκηρύσσονται άμεσα εθνικές εκλογές. Η πρώτη και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εργασία της νέας Βουλής, αμέσως μόλις αυτή συγκροτηθεί σε σώμα, είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρώτη ψηφοφορία, αυτή τη φορά, απαιτεί 180 ψήφους (3/5 του όλου αριθμού), ενώ σε περίπτωση αποτυχίας η διαδικασία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες και απαιτεί 151 (απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού). Εάν και πάλι δεν προκύψει αποτέλεσμα, τότε στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μετά την πάροδο άλλων πέντε ημερών, απαιτείται σχετική πλειοψηφία, ακόμη και αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι.


Σημειώνεται ότι έως ότου εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του ο Κάρολος Παπούλιας.