Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΧΙΟΣ!


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

 Γιορτάζουν:

 

Γεγονότα

1790: Ανακαλύπτεται στην πόλη του Μεξικού το πέτρινο ημερολόγιο των Αζτέκων.
1817: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα των Ιόνιων Νησιών, το οποίο, παρά την ύπαρξη Γερουσίας και Βουλής, δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλελεύθερο, αφού ο άγγλος αρμοστής διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Το Σύνταγμα αυτό ίσχυσε μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
1825: Αρχίζει η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.
1903: Στις 10:35 π.μ. στη Βόρειο Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διήρκεσε 1 λεπτό, καλύπτοντας 850 πόδια. (Ημέρα της Αμερικανικής Αεροπορίας)
1966: Σε μυστική συνάντηση στα ανάκτορα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, οΓεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.

Γεννήσεις

1830: Ζιλ Ντε Γκονκούρ, γάλλος συγγραφέας και εκδότης. Μαζί με τον αδελφό του Εντμόν αθλοθέτησαν το Γκονκούρ, το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. (Θαν. 20/6/1870)
1900: Κατίνα Παξινού, ηθοποιός. (Θαν. 22/2/1973)
1930: Μπομπ Γκουτσιόνε, αμερικανός εκδότης του περιοδικού Penthouse. (Θαν. 20/10/2010)

Θάνατοι

1830: Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής.(Γεν. 24/7/1783)
1878: Σοφία Αφεντάκη, νεαρά κόρη των Αθηνών, στον τάφο της οποίας στο Α' Νεκροταφείο υπάρχει γλυπτό της (Κοιμωμένη), φιλοτεχνημένο από τον Γιαννούλη Χαλεπά. (Γεν. 1860)
2008: Λουκάς Χατζηιωάννου, κύπριος μεγαλοεφοπλιστής, που αποκλήθηκε βασιλιάς των τάνκερ. (Γεν. 1927)

ME ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" ΓΙΑ ΣΑΜΟ- ΙΚΑΡΙΑ-ΦΟΥΡΝΟΥΣ

Σε κατάληψη του καταπέλτη του πλοίου της ΑΝΕΚ «Ιεράπετρα» στο λιμάνι του Πειραιά προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής δεκάδες μέλη των εν Αθήναις συλλόγων Ικαρίας και Φούρνων, καθώς και ναυτεργατικών σωματείων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση με το συγκεκριμένο πλοίο του «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Sea Ways, το οποίο αποσύρεται για την ετήσια συντήρησή του.

Στόχος τους, όπως είπαν, ήταν να αποτρέψουν τον απόπλου, καθώς θεωρούν ότι η δρομολόγηση ενός πλοίου 36 ετών τους γυρνά τα νησιά τους πολλά χρόνια πίσω και φέρνει στις μνήμες τους το ναυάγιο του «Σαμίνα». Τελικά το πλοίο άρχισε να επιβιβάζει λίγο πριν τις 10 το βράδυ και αναμενόταν να αποπλεύσει.

Σύμφωνα με τον πίνακα δρομολογίων, που εκδίδεται από τις λιμενικές αρχές το «Ιεράπετρα» επρόκειτο να ξεκινήσει στις 18.00, το πρώτο του δρομολόγιο για Σύρο, Εύδηλο, Αγ. Κήρυκο, Φούρνους, Καρλόβασι, Βαθύ.

Ωστόσο, τελικά, μετά την λήξη της κινητοποίησης άρχισε η επιβίβαση οχημάτων και επιβατών λίγο μετά τις 19.30. Οι σύλλογοι έχουν προειδοποιήσει ωστόσο ότι εξίσου «θερμή υποδοχή» του ετοιμάζεται και στα λιμάνια όπου προβλέπεται να «δέσει» σε Σάμο, Φούρνους και Ικαρία.

Στην Ακτή Βασιλειάδη, όπου παρέμενε αγκυροβολημένο το πλοίο, βρίσκονταν δυνάμεις του Λιμενικού, οι οποίες παρακολούθησαν διακριτικά όσα συνέβαιναν, καθώς επίσης και επιβάτες που περιμένουν να επιβιβαστούν. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει:

«Εμείς δεν έχουμε πλοία να βάλουμε. Αδειοδοτούμε σε ορισμένες γραμμές. Εάν υπάρχει μόνο μία εταιρεία που εκδηλώνει ενδιαφέρον, τότε κάνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος για να δούμε εάν ενδιαφέρεται κάποια άλλη εταιρεία . Επικοινώνησα προσωπικά και με τις δύο άλλες εταιρείες οι οποίες δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη γραμμή».

Επιπροσθέτως παρατήρησε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους τοπικούς φορείς τους ενημέρωσε ότι το «Ιεράπετρα» εξετάστηκε - κατόπιν εντολής του - και κρίθηκε αξιόπλοο. Ο ίδιος είπε στους φορείς μετά από αυτά: «Το Ιεράπετρα είναι το μόνο πλοίο που μπορεί να πηγαίνει εκεί. Δεν υπάρχει άλλο».

Πηγή: tovima.gr

ΓΙΟΡΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ
"ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τα παιδιά της συντροφιάς των παραμυθιών για να μεταδώσουν σ' όλους τη χαρά των Χριστουγέννων ετοίμασαν μια μικρή γιορτή και σας περιμένουν στην ενοριακή αίθουσα του Ιερού Ναού κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 στις6.00 μ.μ.

Παράλληλα θα λειτουργήσει "Έκθεση Βιβλίου", τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του ενοριακού έργου στον τομέα της νεότητας.
.

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε με Απόφαση του Εφετείου Αιγαίου καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδας για τη διενέργεια των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων στην περιοχή του Κεντρικού Αερολιμένα Χίου, προκειμένου να προχωρήσει το έργο εκσυγχρονισμού και βελτίωσής του.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες από την πλευρά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δέσμευσης- παρακατάθεσης του απαιτούμενου ποσού για τη διενέργεια των απαλλοτριώσεων.
Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία του έργου για την ακριτική περιοχή μας και ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση


Κωνσταντίνος Γανιάρης
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Προς
κυρία Μένη Μαλλιώρη
Πρόεδρο ΟΚΑΝΑ
Χίος, 16 Δεκεμβρίου 2011
Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,
τις τελευταίες ημέρες έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Χίου, ο εντοπισμός και η σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης στο νησί, με πολύχρονη και εκτεταμένη δράση, που αφορούσε σε εμπορία και χρήση ναρκωτικών ουσιών, βιαιοπραγίες κατά συμπολιτών μας, καταστροφές περιουσιών κ. ά.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες και κατηγορούμενους, υπάρχουν ανήλικα παιδιά ή άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία έχουν εμπλακεί στο φαύλο κύκλο των ναρκωτικών, με αποτέλεσμα, τόσο τα ίδια, όσο και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Θεωρώ, κυρία Πρόεδρε, ότι, πέραν από τη δικαστική εξέλιξη του θέματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη χρονική στιγμή, η ενημέρωση και η στήριξη, από την πλευρά της Πολιτείας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επί της ουσίας.
Γι’ αυτό κρίνω, ως ιδιαίτερα χρήσιμη την παρέμβασή σας, ως Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να επισκεφθεί τη Χίο, κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων και ψυχολόγων, τόσο από τον ΟΚΑΝΑ, όσο και από το ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω, προκειμένου, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης, να βοηθηθούν όσοι το έχουν ανάγκη.
Είμαι, βέβαιη, κυρία Πρόεδρε, ότι, με δεδομένη την ευαισθησία και την εμπειρία σας, στα θέματα αυτά, θα υπάρξει η, όσο το δυνατό, περισσότερο αποτελεσματική παρέμβασή σας.

Με εκτίμηση,
Ελπίδα Τσουρή

EΓΚΑΙΝΙΑ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ... ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην τελετή εγκαινίων του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε χθες 15/12 το μεσημέρι στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής –παρουσία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης.

Ο κ. Βερβέρης εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιο Γιακαλή οποίος δεν παρέστη στην τελετή εξαιτίας μίας προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης στην οποία υπεβλήθη, με δήλωσή του με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, χαρακτήρισε ως «νίκη της Λεσβιακής κοινωνίας, των φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του νομικού κόσμου του νησιού», την ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γραπτή δήλωση του απουσιάζοντα από την εκδήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιου Γιακαλή, για την ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου:
«Η σημερινή ημέρα επισφραγίζει κόπους και διεκδικήσεις δεκαετιών για ένα παλλαϊκό αίτημα για τους πολίτες της Λέσβου και όλου του Βορείου Αιγαίου. Η χαρά είναι μεγάλη για όλους μας. Και θα πρέπει να τονιστεί πως για την ίδρυση και τη λειτουργία του Εφετείου σήμερα, συμπορευτήκαμε όλοι μας. Τόσο οι φορείς, όσο και οι πολίτες αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω μίας δημιουργικής συνεργασίας, που έκαμψε ακόμα και τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής.
Το αίτημά μας ήταν δίκαιο και έστω με καθυστέρηση, έγινε πραγματικότητα, προς όφελος των πολιτών που για χρόνια ταλαιπωρούνταν επιβαρυμένοι και με τα έξοδα των μετακινήσεών τους, για θέματα δικαιοσύνης.
Η σημερινή μέρα είναι ιστορικής σημασίας για το νομικό κόσμο και την κοινωνία της Λέσβου.».

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Ισμήνη Λέντζου -----

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα ειναι οι ισχυροί άνεμοι που θα δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Προσοχή και στη στεριά από κλαδιά που θα κοπούν από δέντρα, πινακίδες που θα φύγουν και γλάστρες που θα πέσουν.
Οπως προέβλεψε o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός οι βροχές και οι μπόρες σήμερα είναι το πρελούδιο μιας αλλαγής του καιρού που θα συνεχιστεί αύριο με θυελλώδεις νοτιάδες που θα φτάσουν τα 8 και τα 9 μποφόρ και την κακοκαιρία την σοβαρή που θα ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής με βροχές στα πεδινά, καταιγίδες στις παραθάλασσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Πιο αναλυτικά:

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Οι βροχές και οι μπόρες ξεκίνησαν από τα δυτικά και σιγά - σιγά θα πάνε ανατολικότερα. Το πρωί και μέχρι το μεσημέρι θα βρέχει
- στα Ιωάννινα
- στη Θεσσαλονίκη
- στην Αττικοβοιωτία
- στην Καβάλα
- στη Θράκη

Τις επόμενες ώρες και μέσα στο απόγευμα αυτές οι βροχές θα μεταφερθούν (διαβάστε αναλυτικά που θα βρέχει)
- στο Αιγαίο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
- στα Δωδεκάνησα

Οι βροχές αυτές θα είναι παροδικές και μετά από λίγη ώρα θα βγει ήλιος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 εώς 14 βαθμούς, στα κεντρικά από 8 εώς 19 βαθμούς και στα νησιά από 12 εώς 19 βαθμούς. Οι άνεμοι πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις μέχρι 8 μποφόρ στα πελάγη κυρίως στις νοτιότερες περιοχές των Κυθήρων, στις Κυκλάδες και μεταξύ Κρήτης και Ρόδου.

ΑΤΤΙΚΗ
Μετά τις πρωϊνές βροχές σιγά - σιγά ο καιρός θα βελτιωθεί και θα βγει ήλιος. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις θα φτάσουν τα 5 με 7 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 εώς 18 βαθμούς κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ
Περιμένουμε περισσότερες βροχές στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, όπου θα έχουμε και σποραδικές καταιγίδες έντονες κυρίως στην Κέρκυρα και την Ηπειρο. Στις υπόλοιπες περιοχές θα συννεφιάσει, θα έχουμε λίγες βροχές αλλά και χιόνια στα βουνά της βόρειας χώρας. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού του Σαββάτου είναι οι πολύ δυνατοί κύριοι άνεμοι που θα φτάσουν τα 6 με 8 μποφόρ και στα πελάγη τα 9 μποφόρ, δυσκολεύοντας κατά πολύ τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και δημιουργώντας προβλήματα ακόμη και στις στεριές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κοπούν κλαδιά από δέντρα, κάποιες ταμπέλες να φύγουν ή κάποιες γλάστρες να πέσουν.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει λόγω των νοτιάδων σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα κυμανθεί από 1εναν εώς 14 βαθμούς στα βόρεια, από 3 εώς 19 βαθμούς στα κεντρικά και από 10 εώς 20 βαθμούς στα νησιά.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε συννεφιά αλλά και αρκετά διαστήματα με ήλιο, νότιους - νοτιοδυτικούς ανέμους 7 με 8 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 9 εώς 18 βαθμούς κελσίου. Τη νύχτα όμως του Σαββάτου προς την Κυριακή περιμένουμε βροχές και στην Αττικοβοιωτία.

ΚΥΡΙΑΚΗ
Περιμένουμε στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, βροχές και μπόρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει άστατος καιρός με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα με ήλιο. Οι άνεμοι δυτικοί - βορειοδυτικοί θα φτάσουν τα 7 μποφόρ από το βράδυ όμως θα πέσουν στα 5 με 6 μποφόρ και σιγά - σιγά θα εξασθενήσουν.

ΑΤΤΙΚΗ
Θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με τον υδράργυρο από 8 εως 18 βαθμούς κελσίου και ανέμους ασθενείς 3 με 4 μποφόρ αλλά τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιες βροχές.

Ισχυρή κακοκαιρία περιμένουμε σε όλη τη χώρα ουσιαστικά τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ
Αστατος θα είναι ο καιρός με αρκετές συννεφιές αλλά και ήλιο κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Σποραδικές συννεφιές περιμένουμε το πρωί κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Επιδείνωση του καιρού περιμένουμε από τη νύχτα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα βουνά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινομενα θα είναι κατά τόπους έντονα το απόγευμα της Δευτέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια, βόρειοι - βορειονατολικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι - νοτιονατολικοί 4 με 6 μποφόρ αλλά σιγά - σιγά στο Ιόνιο θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 εως 11 βαθμούς, στα κενρικά από 1εναν εως 17 βαθμούς και στα νησιά από 10 εώς 18 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε νεφώσεις με βροχές αλλά και αρκετά διαστήματα με ήλιο, νοτιάδες που θα φτάσουν τα 4 με 5 μποφορ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 εως 17 βαθμούς κελσίου.

ΤΡΙΤΗ
Περιμένουμε εκτεταμένη κακαιρία σε όλη τη χώρα και κυρίως στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά με βροχές και καταιγίδες και χιόνια ακόμη και στις νοτιότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Στα δυτικά, δηλαδή στο Ιόνιο, στην Ηπειρο, στην Αιταιλωακαρνανία, στη δυτική Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 7 και στο Ιόνιο ακόμα στα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί από -2 εως 11 βαθμούς στα βόρεια, θα φτάσει τους 16 βαθμους στα κεντρικά και τους 18 βαθμούς στα νησιά.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε άστατο καιρο με αρκετή συννεφιά αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 6 εώς 16 βαθμούς κελσίου.

Μητροπολίτης Σεβαστιανός. Χριστούγεννα 1992

OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΝΙΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ"

Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, για τη συμμετοχή σας στην αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του «Καλαθιού Προϊόντων του Βορείου Αιγαίου».
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για την Περιφέρεια μας, ένα σημαντικό στόχο που έχει να κάνει με τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας, με την τοπική παραγωγή, με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Τι είναι το «Καλάθι Τοπικών Προϊόντων»;

Μια συντονισμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια κοινής προβολής και προώθησης προϊόντων του Βορείου Αιγαίου, με δράσεις υποστήριξης του παραγωγού και εμπόρου, με ενίσχυση πρωτοβουλιών για το άνοιγμα σε νέες αγορές, με έρευνες αγοράς, συμμετοχή σε εκθέσεις, με την αξιοποίηση της απαιτούμενης γνώσης και τεχνογνωσίας.

Για την τοπική μας οικονομία το «Καλάθι Προϊόντων» αντιπροσωπεύει μια πρόκληση, ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε. Το στοίχημα της εξωστρέφειας, της διαφοροποίησης των τοπικών μας προϊόντων, της εισόδου του χιώτη παραγωγού και της χιώτικης επιχείρησης στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.
Αντιπροσωπεύει ακόμα μια σημαντική ευκαιρία που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να «σταθεί στα πόδια της», αξιοποιώντας τις δικές της δυνάμεις και δυνατότητες. Οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Είναι βέβαιο ότι διαθέτουμε προϊόντα με χαρακτηριστικά ιδιαιτερότητας και ποιότητας τα οποία μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό το συνολικό σχεδιασμό.
Πέρα από τη Μαστίχα και τα προϊόντα της τα οποία σαφώς και κατέχουν κεντρική θέση, μπορούμε να επεκταθούμε με επιτυχία και σε άλλους τομείς. Γαλακτοκομικά, ποτά, χιώτικα γλυκά, χυμοί, αρωματικά φυτά, αλιεύματα, όλα αυτά μπορούν να βρουν τη θέση τους σ’ αυτή την προσπάθεια.
Δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο, επιτρέψτε μου όμως δυο παρατηρήσεις πριν κλείσω.
 Το Καλάθι Τοπικών Προϊόντων έχει άμεση διασύνδεση με την προσπάθεια ανάδειξης της ιδιαιτερότητας και της φυσιογνωμίας των νησιών μας και την προβολή τους ως τουριστικού προορισμού.
 Επίσης συνδέεται με την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει για να καταστεί η Χίος Πύλη Εισόδου προϊόντων τρίτων χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σαφώς μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα και για τα δικά μας προϊόντα.
Σας ευχαριστώ και πάλι για τη συμμετοχή σας, θα ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή την παρουσίαση που έχει ετοιμάσει η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας μας, αλλά και τις δικές σας απόψεις και προτάσεις.