Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΝΙΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ"

Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, για τη συμμετοχή σας στην αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του «Καλαθιού Προϊόντων του Βορείου Αιγαίου».
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για την Περιφέρεια μας, ένα σημαντικό στόχο που έχει να κάνει με τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας, με την τοπική παραγωγή, με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Τι είναι το «Καλάθι Τοπικών Προϊόντων»;

Μια συντονισμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια κοινής προβολής και προώθησης προϊόντων του Βορείου Αιγαίου, με δράσεις υποστήριξης του παραγωγού και εμπόρου, με ενίσχυση πρωτοβουλιών για το άνοιγμα σε νέες αγορές, με έρευνες αγοράς, συμμετοχή σε εκθέσεις, με την αξιοποίηση της απαιτούμενης γνώσης και τεχνογνωσίας.

Για την τοπική μας οικονομία το «Καλάθι Προϊόντων» αντιπροσωπεύει μια πρόκληση, ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε. Το στοίχημα της εξωστρέφειας, της διαφοροποίησης των τοπικών μας προϊόντων, της εισόδου του χιώτη παραγωγού και της χιώτικης επιχείρησης στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.
Αντιπροσωπεύει ακόμα μια σημαντική ευκαιρία που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να «σταθεί στα πόδια της», αξιοποιώντας τις δικές της δυνάμεις και δυνατότητες. Οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Είναι βέβαιο ότι διαθέτουμε προϊόντα με χαρακτηριστικά ιδιαιτερότητας και ποιότητας τα οποία μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό το συνολικό σχεδιασμό.
Πέρα από τη Μαστίχα και τα προϊόντα της τα οποία σαφώς και κατέχουν κεντρική θέση, μπορούμε να επεκταθούμε με επιτυχία και σε άλλους τομείς. Γαλακτοκομικά, ποτά, χιώτικα γλυκά, χυμοί, αρωματικά φυτά, αλιεύματα, όλα αυτά μπορούν να βρουν τη θέση τους σ’ αυτή την προσπάθεια.
Δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο, επιτρέψτε μου όμως δυο παρατηρήσεις πριν κλείσω.
 Το Καλάθι Τοπικών Προϊόντων έχει άμεση διασύνδεση με την προσπάθεια ανάδειξης της ιδιαιτερότητας και της φυσιογνωμίας των νησιών μας και την προβολή τους ως τουριστικού προορισμού.
 Επίσης συνδέεται με την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει για να καταστεί η Χίος Πύλη Εισόδου προϊόντων τρίτων χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σαφώς μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα και για τα δικά μας προϊόντα.
Σας ευχαριστώ και πάλι για τη συμμετοχή σας, θα ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή την παρουσίαση που έχει ετοιμάσει η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας μας, αλλά και τις δικές σας απόψεις και προτάσεις.