Κυριακή 8 Απριλίου 2012

"ΝΑΥΑΓΙΟ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΥΕΛΛΩΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΟ

ΜΙΝΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ναυάγιο στη θυελλώδη συνάντηση με την ΠΝΟ - Άκαμπτοι οι ναυτεργάτες, μπλοκάρουν τα πλοία


 
Άκαρπη ήταν η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με την ΠΝΟ. Σε κλίμα έντασης η Άννα Διαμαντοπούλου έδωσε διορία μέχρι απόψε το βράδυ στους εκπροσώπους των ναυτεργατών ώστε να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην προαναγγελθείσα 48ωρη απεργία την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη. Από την πλευρά της η ΠΝΟ δηλώνει αποφασισμένη να εμμείνει στη στάση της και σύμφωνα με πληροφορίες όλα δείχνουν ότι απόψε το βράδυ δεν θα γίνει η συνεδρίαση της ΠΝΟ. Παρών στην επί σχεδόν τρεις ώρες συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Μίνι υπουργικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο οι ναυτεργάτες συναντώνται με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο. 

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στην οποία συμμετέχουν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υπουργοί: Άννα Διαμαντοπούλου, Μάκης Βορίδης (για το θέμα των ΚΤΕΛ), Γιώργος Κουτρουμάνης, και Ανδρέας Λοβέρδος.

Η συνάντηση μύριζε μπαρούτι...
Τα ναυτεργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ κατήγγειλαν την υπουργό για παρέμβαση στον συνδικαλιστικό φορέα των ναυτικών. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, τόνισε ότι «για εμάς ισχύει η απεργία». 

«Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν είναι ικανοποιητικές», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς. 

«Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα που αφορούν τον Οίκο του Ναύτου» δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Δώσαμε τις γραπτές μας απαντήσεις. Ο οίκος του Ναύτου θα διατηρήσει την αυτονομία του» επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει από τους συνδικαλιστές ναυτικούς να αποφασίσουν σήμερα αν θα υλοποιήσουν ή θα ανακαλέσουν την απόφασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Η κυρία Διαμαντοπούλου αποκάλυψε ότι «κατατέθηκαν απειλές για απεργίες Ιούλιο – Αύγουστο με στόχο να πληγεί ο τουρισμός που είναι ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας» και προειδοποίησε: «Αυτό δεν θα το δεχθούμε». 

Στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Νικόλαος Λίτινας, ο διευθυντής Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθανάσιος Πάλης και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Κυριάκος Σουλιώτης. 

Οι ναυτεργάτες έκαναν δεκτή σχετική πρόσκληση της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για νέες συνομιλίες και για εξάντληση όλων των περιθωρίων διαλόγου. 
Το Σάββατο η υπουργός Ανάτυξης απέστειλε επιστολή προς τους ναυτεργάτες στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιοποίησε θέσεις και δεσμεύσεις για όλα τα θέματα που έθεσε η ΠΝΟ μεταξύ των οποίων και το «καυτό» ζήτημα για τον Οίκο Ναύτου. Η Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στη ΝΕΤ επιβεβαίωσε ότι τη Μεγάλη Δευτέρα η ΠΝΟ θα έχει συνάντησει με τουν υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο για τον Οίκο Ναύτου. 

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι εκκλήσεις για αναστολή της απεργίας. Το Σάββατο η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κάλεσε τους συνδικαλιστές να προσέλθουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου τονίζοντας ότι «οι ακτοπλοϊκές γραμμές πρέπει να μείνουν ανοιχτές». Υπογράμμισε δε ότι «μια απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη νησιωτική Ελλάδα και τον τουρισμό».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία επιμένει να προχωρήσει κανονικά με την προαναγγελθείσα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τη Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη, καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις της υπουργού στα αιτήματα των ναυτεργατών και παρά τις έντονες αντιδράσεις τουριστικών φορέων και παραγωγικών ομάδων.

Η απεργία συμπεριλαμβάνει τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη τη Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 μετά τα μεσάνυχτα και λήξη τη Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00.

Σε ομηρεία οι εκδρομείς 

Γολγοθάς προβλεπέται για χιλιάδες εκδρομείς και για τς τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά η προαναγγελθείσα 
απεργία καθώς Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη αρχίζει η κίνηση προς τα νησιά και ο μεγάλος όγκος των επιβατών που έχει κόψει εισιτήρια θα είναι δύσκολο τις επόμενες ημέρες να μετακινηθεί με άλλα πλοία, λόγω των υψηλών πληροτήτων.

Εμπορικοί φορείς κάνουν λόγο για καταστροφή στην τουριστική κίνηση των νησιών ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχονται συνεχώς ακυρώσεις και μεταθέσεις εισιτηρίων για άλλες ημέρες.

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση της ΠΝΟ αποτελεί «μνημείο αναλγησίας». 
newpost.gr