Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΙΟΥ


Ανακοινώνεται ότι πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των αγώνων της γ' φασης κυπέλλου ερασιτεχνών και ανέδειξε τους εξής αγώνες:
ΚΑΝΑΡΗΣ ΝΕΝΗΤΩΝ-ΔΑΦΝΗ ΔΑΦΝΩΝΑ
ΕΝΩΣΗ-ΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΥΜΙΑΝΩΝ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ
ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΓΙΟΥ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πέφτει η θερμοκρασία από αύριο!


kairos_
Στα δυτικά και βόρεια κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωϊνές ώρες.Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.
Δείτε αναλυτικότερα την πρόγνωση του καιρού, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 02 έως 16 βαθμούς κελσίου
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις πρωινές και τις νυχτερινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 07 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα βόρεια τμήματα
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 07 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα
Θερμοκρασία: από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο στα ανατολικά και βόρεια θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες
Άνεμοι: ασθενείς και βαθμιαία νότιοι 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 06 έως 15 βαθμούς κελσίου

e-nautilia.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



      ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
      ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
      ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΓΟΝΙΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ
      ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΠΑΡΩΔΙΑ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
           Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
            Θέλουμε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για τα παρακάτω:
            Στις 31/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας.
            Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η συζήτηση, ο Υπουργός αιφνιδιαστικά και εκτός ατζέντας απαίτησε λίγο-πολύ από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να δεσμευτεί ότι «δεν θα ξαναδώσει κατεύθυνση για την οργάνωση κινητοποιήσεων από τις ΕΛΜΕ όταν επισκέπτεται ο ίδιος τα σχολεία της περιφέρειας και το ίδιο να κάνει η ΟΛΜΕ με τις παρελάσεις». Την πρόταση αυτή την ονόμασε moratorium (πάγωμα) κινητοποιήσεων, ενώ με προβοκατόρικο τρόπο ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ δεν του δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφτεί τάχα τα σχολεία. «Θέλω να επικοινωνώ απ’ ευθείας με εκπαιδευτικούς και μαθητές και όχι μέσα από διαμεσολαβητές-παράγοντες κι εσείς είστε παράγοντες», είπε επί λέξη! Με προβοκατόρικο επίσης τρόπο, ανέφερε ότι «το ΠΑΜΕ το 2009 είχε διαλύσει την παρέλαση στον Πειραιά», γεγονός πέρα για πέρα αναληθές!
            Στην απόπειρα παρέμβασης του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ άρχισε να βαράει το χέρι στο τραπέζι, να φωνάζει, να μιλάει απαξιωτικά με εκφράσεις του στυλ: «ποιος είσαι εσύ ρε, θα μιλάς με εμένα μόνο άμα σου δίνω το λόγο, θα σηκώνεις το χέρι σου για να μιλήσεις» και άλλα τέτοια!
            Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ απάντησε στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Τόνισε επίσης ότι το αντικείμενο της συνάντησης είναι συγκεκριμένο, δηλαδή να δοθούν απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών-γονιών και μαθητών κι όχι να μας πει ο Υπουργός πως και πότε θα κάνουμε κινητοποίηση!
            Στην πορεία και ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη, ο Υπουργός έδωσε εντολή να βγει δελτίο τύπου για την αρνητική απάντηση που εισέπραξε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στην πρόταση για πάγωμα των κινητοποιήσεων! Δήλωσε επίσης ειρωνικά-απαξιωτικά σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «άμα δεν κάνω καμιά επίσκεψη στα σχολεία .. τρεις κι ο κούκος είστε»!
            Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα λίγα λεπτά που μπόρεσε να γίνει στοιχειωδώς κάποια μορφή συζήτησης, ο Υπουργός απάντησε πως δεν μπορεί να καλύψει τα κενά στα σχολεία, πως θέλει τουλάχιστον άλλα 1500 άτομα (Α/θμια και Β/θμια μαζί) για να καλύψει με επάρκεια κι όχι με πληρότητα τα σχολεία, πως δεν έχει πιστώσεις ούτε για έναν ακόμα αναπληρωτή, πως δεν θα υπογράψει καμία συνταξιοδότηση εκπαιδευτικού, πως θα γυρίσει τους αποσπασμένους σε υπηρεσίες πίσω στο σχολείο (σε σχολείο της περιοχής όπου έχουν αποσπαστεί και μόνο για τις ειδικότητες που έχει κενά). Για μια ακόμα φορά δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται για τους 85 συναδέλφους σε διαθεσιμότητα-όσοι δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση, ενώ για τους υπόλοιπους επανέλαβε για μια ακόμα φορά την πρόθεσή του να βγει νέα ανακοίνωση-προκήρυξη, αν και εφόσον συμφωνήσει και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Άλλοι παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας έκαναν κριτική στους εκπαιδευτικούς που υπέβαλλαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση εκπρόθεσμα (λες και τα οικογενειακά προβλήματα προκύπτουν με βάση το πρόγραμμα του κάθε Υπουργού), ή γιατί δεν συναινούν οι ΕΛΜΕ να γίνονται συμπτύξεις τμημάτων!
            Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στη συνέχεια: Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση και ο Υπουργός δεν είχε δώσει καμία ουσιαστική απάντηση δήλωσε ότι θα αποχωρήσει γιατί έχει … άλλη συνάντηση. «Πείτε μου μόνο για τις πλημμύρες στα σχολεία γιατί πρέπει να φύγω».
            Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κατήγγειλε τη στάση του Υπουργείου, το γεγονός ότι η συνάντηση μετατράπηκε κυριολεκτικά σε παρωδία και αποχώρησε. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να νομιμοποιήσει άλλο με την παρουσία του μία τέτοια συνάντηση. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. παρέμειναν.
           
            Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι


            Από τη στάση του Υπουργού είναι φανερό ότι δεν είχε καμία διάθεση να δώσει ουσιαστική απάντηση. Επιδίωξε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, με μοναδικό σκοπό να βγάλει δελτίο τύπου για να κάνει γνωστή την πρόθεσή του να μη γίνονται κινητοποιήσεις. Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης συμπεριφερόταν απαξιωτικά, αυταρχικά, ειρωνικά. Και πάνω απ’ όλα δεν ήθελε να ικανοποιήσει κανένα αίτημα. 

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμ. Κάρμαντζη στην Εκδήλωση της Ένωσης Καταναλωτών Χίου 1η Νοεμβρίου 2014



Αξιότιμοι Διοργανωτές
Αγαπητοί Φίλοι
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας στην αποψινή εκδήλωση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία διοργάνωσής της.
Είναι γεγονός, ότι ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που ζούμε όλοι και όλες μας τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης, είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και αναγκαία για την προστασία του καταναλωτή. Η καταναλωτική συνείδηση, η πολύπλευρη και έγκαιρη ενημέρωση, είναι από τα λίγα όπλα που έχει στη διάθεσή του ο καταναλωτής, ο καθένας και η καθεμιά από μας, για να προστατευθεί απέναντι στις στρεβλώσεις της αγοράς, στην αυθαιρεσία και στην κερδοσκοπία.  
Στο πεδίο αυτό, η Ένωση Καταναλωτών Χίου, με τις δράσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, συμβάλει με τον δικό της τρόπο. Εύχομαι ειλικρινά αυτές οι δράσεις να συνεχιστούν και να εμπλουτιστούν και, βέβαια, γνωρίζετε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου θα είναι κοντά σας για ανάπτυξη κοινών προσπαθειών και συνεργασία.
Τα θέματα της σημερινής εκδήλωσης αγγίζουν πεδία ζωτικής σημασίας για το νησί μας. Το θέμα των συγκοινωνιών-μεταφορών αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας, αφού επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινή ζωή και την τοπική ανάπτυξη, αλλά και την τοπική αγορά, το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που φτάνουν στο Χιώτη και στη Χιώτισσα. Παράλληλα, το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, απότοκο της οικονομικής κρίσης, είναι κάτι που, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερο.  Θεωρώ εξαιρετική την πρωτοβουλία της Ένωσης Καταναλωτών να ανοίξει την ενημέρωση-συζήτηση για αυτά τα θέματα, και θα ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σχετικές εισηγήσεις.
Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι καλή επιτυχία στην αποψινή εκδήλωση.


Σταμάτης Κάρμαντζης

Αντιπεριφερειάρχης Χίου

Αλλαγές στη μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη υπαλλήλων που υπέβαλαν αιτήσεις αναγνώρισης διδακτορικών ή μεταπτυχιακών – Ποιους αφορά


Αποδεκτή έγινε από τα αρμοδια όργανα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία ορίζει ότι «…για τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων, οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις για την αναγνώριση από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της συνάφειας του διδακτορικού τους διπλώματος ή του μεταπτυχιακού τους τίτλου σπουδών σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης ισχύος δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του ν.4024/2011, αλλά η σχετική απόφαση εκδόθηκε μεταγενέστερα, τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του (την 1.11.2011), δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του ν.4024/2011, τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του προϊσχύσαντος ν.3205/2003».
Κατόπιν τούτου η εγκύκλιος προσθέτει ότι «…Η καταβολή του επιδόματος (μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και διδακτορικών διπλωμάτων) ανατρέχει στο χρόνο κατάθεσης των σχετικών τίτλων στο αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση ή συνάφειά τους…».

aftodioikisi.gr

Έως 12 χρόνια επιπλέον για σύνταξη: Ποιες είναι οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που θίγονται


Η τρόικα επιμένει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό μέσα στο 2014 και στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Εάν η επιθυμία της γίνει πράξη τότε  θίγονται άμεσα όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ επιθυμούν να βγουν σε σύνταξη με 35ετία έχοντας συμπληρώσει τα 10.500 ένσημα το 2010 ή τα 10.800 στο το 2011 ή τα 11.100 το 2012 και εκείνη την εποχή δεν είχαν συμπληρώσει τα 58 έτη. Όσοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, επί της ουσίας, θα χρειαστεί να δουλέψουν επιπλέον και 3 και 4 χρόνια. Στους μεγάλους χαμένους θα είναι και οι ασφαλισμένοι σε ταμεία Τραπεζών, ΔΕΚΟ, αλλά και οι μητέρες ανηλίκων παιδιών που είχαν 25 έτη ασφάλισης που θα βρεθούν να δουλεύουν ώστε να συμπληρώσουν το 52 ή το 55 έτος ακόμη και 7 ή και 12 έτη. Το ίδιο θα συμβεί και με τις ασφαλισμένες μητέρες στο ΙΚΑ που θα πρέπει και αυτές να περιμένουν για τη σύνταξη ως τα 62, δηλαδή σε σχέση με το παλιό καθεστώς θα χρειαστεί να περιμένουν επιπλέον 12 έτη.

aftodioikisi.gr

Όργιο σπατάλης: Έδωσαν 1,5 εκατ. ευρώ για θέατρο που δεν έγινε ποτέ


Στο «μικροσκόπιο» της Δημοτικής Αρχής στην Πάτρα, έχουν μπει απίστευτα ποσά που διατέθηκαν επί προηγούμενων Δημοτικών αρχών, για την πραγματοποίηση μελετών για έργα αμφιβόλου ανάγκης αλλά πολύ περισσότερο μελέτες οι οποίες για να μεγαλώσουν τα ποσά που θα εισέπρατταν οι μελετητές δαγκώθηκαν απίστευτα.
Σύμφωνα με το PatrasTimes, πρώτη στη λίστα των υπό διερεύνηση για την σκοπιμότητά της αλλά πρωτίστως για την αναγκαιότητα της δαπάνης που έγινε, είναι η μελέτη που αφορά στην κατασκευή ανοιχτού θεάτρου και η οποία κόστισε και πληρώθηκε με το «αστρονομικό» ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Να σημειωθεί πως στη μελέτη προβλέπεται η κατασκευή σκηνής της οποία το συνολικό μήκος αγγίζει τα 60 μέτρα
ενώ το ύψος της – για θερινό θέατρο πρόκειται – φτάνει τα 20 μέτρα!
Η αναγκαιότητα και ο σκοπός της συγκεκριμένης δαπάνης βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των στελεχών της Νέας Δημοτικής Αρχής καθώς το ποσό που δαπανήθηκε σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της μελέτης – όπως αναφέρουν με νόημα Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας – παραπέμπουν στην Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης!
Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν στο patrastimes.gr, πως για το ποσό που διατέθηκε δεν κρίνεται μόνο η Δημοτική Αρχή επί των η ημερών της οποίας έγινε η ανάθεση και η πληρωμή της μελέτης, αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι παρατάξεων, οι οποίοι ψήφισαν θετικά όχι μόνο με τα… δύο χέρια αλλά και με κλειστά μάτια, παρόλο που ανήκαν και σε διαφορετικές Δημοτικές παρατάξεις.
Πηγές αναφέρουν, πως είναι θέμα ημερών να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν σε απίστευτες σπατάλες, οι οποίες έχουν γίνει επί προηγουμένων Δημοτικών αρχών.
Υπάρχουν σκέψεις, ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις σπατάλης Δημοτικού Χρήματος, που θα μπορούσε να διατεθεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την στήριξη απόρων οικογενειών της Πάτρας, να δοθούν στη Δημοσιότητα, μέσα από συνέντευξη τύπου στην οποία θα παραστεί ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης.

aftodioikisi.gr

Πώς θα έχουν περίθαλψη 1,5 εκατ. ανασφάλιστοι – Οι πέντε επιλογές & οι προϋποθέσεις (πίνακας)


Πέντε επιλογές δίνει στους ανασφάλιστους η νομοθεσία, προκειμένου να μην μείνουν χωρίς βιβλιάριο ασθενείας. Αυτό αφορά όσους δεν έχουν ασφάλεια λόγω χρεών, διακοπής επαγγέλματος, ανεργίας για 12 ή περισσότερους μήνες, αλλά και όσοι δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν «καρτέλα ενσήμων».
Από τις συγκεκριμένες διατάξεις μπορούν να ωφεληθούν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες, που μπορούν να έχουν ασφαλιστικό βιβλιάριο, το οποίο ανανεώνεται ανά εξάμηνο κατά περίπτωση και η κάλυψη μπορεί να φτάσει έως και στα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Η ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας προβλέπεται για πέντε κατηγορίες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα είναι:
Ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ και το εισόδημά τους τα έτη 2011 έως 2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ
Ανασφάλιστοι που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας είτε λόγω χρεών στα Ταμεία, είτε επειδή δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν «καρτέλα ενσήμων».
Ανεργοι ηλικίας 29 έως 55 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, ανεξάρτητα από το αν χρωστούν ή όχι εισφορές.
Ανεργοι ηλικίας μέχρι 29 ετών. Έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ, μέσω ΟΑΕΔ, εφόσον: 1. Δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, 2. Έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δίμηνο, πριν από την υποβολή της αίτησης και κατέχουν κάρτα ανεργίας που ανανεώνεται κάθε μήνα.
Μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους, καλύπτονται για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 3.000 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ.
Επίσης οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια, καλύπτονται από το ΙΚΑ για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι προϋποθέσεις για δωρεάν παροχές ασθενείας 2 χρόνων για όσους εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ:
Ηλικία/ Απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης
29     600
30     700
31     800
32     900
33     1.000
34     1.100
35     1.200
36     1.300
37     1.400
38     1.500
39     1.600
40     1.700
41     1.800
42     1.900
43     2.000
44     2.100
45     2.200
46     2.300
47     2.400
48     2.500
49     2.600
50     2.700
51     2.800
52     2.900
53     3.000
54     3.000
Πηγή: Πώς θα έχουν περίθαλψη οι ανασφάλιστοι -Οι πέντε επιλογές που προβλέπει η νομοθεσία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/176485#ixzz3HtTuxw5Z

aftodioikisi.gr

Όλες οι αλλαγές που φέρνουν τα «Ανοιχτά Δεδομένα» – Από τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ έως τον έλεγχο πλαστών


Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αποτυπώθηκε το νομοσχέδιο «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρνει ένα πλήθος αλλαγών. Αναλυτικά θεσμοθετούνται τα εξης:
Με το νέο νόμο η Ελλάδα όχι μόνο προσαρμόζεται στην  Οδηγία της Ε.Ε. 2013/37 «σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα», αλλά καθιερώνεται η αρχή της εξ ορισμού ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης της δημόσιας πληροφορίας.
Η αρχή αυτή έγκειται στο ότι:
– Τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα που κατέχει η διοίκηση είναι κατ’ αρχήν ανοικτά και προσβάσιμα στους πολίτες
– Ο αποκλεισμός της πρόσβασης και η περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του Δημόσιου Τομέα δεν δικαιολογείται για λόγους σκοπιμότητας, αλλά μόνο για λόγους νομιμότητας
– Η διοίκηση οφείλει να αιτιολογεί ειδικώς τις περιπτώσεις στις οποίες δεν διαθέτει για περαιτέρω χρήση τα δεδομένα που κατέχει
– Η περαιτέρω χρήση των δεδομένων, εφόσον θεωρείται αναγκαίο, μπορεί να επιτρέπεται με καθεστώς γενικής ή ειδικής άδειας.
Με το συγκεκριμένο νόμο ενισχύεται η συμμετοχή, η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος και αφ’ ετέρου προωθείται η επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις, ιδίως οι νεοφυείς και όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών, έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη ώστε  να αναπτύξουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
Εξοικονόμηση 40 δισ. – Ποιοι οφελούνται
Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του το ΥΔΜΗΔ, «η ανοιχτή διάθεση δεδομένων θα ωφελήσει συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, συμβάλλοντας μεσοπρόθεσμα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Ανοικτά Δεδομένα» εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δις ευρώ για την Ε.Ε., καθώς και σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεπερνά τα  3 τρις δολάρια, σε επτά διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας (εκπαίδευση, μεταφορές, καταναλωτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη) σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτει.
Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες πληθυσμού που θα ωφεληθούν με πρακτικό τρόπο από τη χρήση των ανοιχτών δεδομένων, είναι:
– Η διάθεση στοιχείων προσβασιμότητας μειώνει τα εμπόδια για εργασία, ταξίδια και τουρισμό για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ομοίως, η ψηφιακή διάθεση των δημόσιων πληροφοριών σε ανοιχτά πρότυπα επιτρέπει την ευχερή μετατροπή σε κώδικα Braille
– Από τα ανοικτά δεδομένα ωφελείται παράλληλα και ο γενικός πληθυσμός. Έτσι, η διάθεση δεδομένων σχετικά με τις δημόσιες μεταφορές, ειδικά δεδομένων πραγματικού χρόνου, αυξάνει τόσο τον αριθμό των επιβατών όσο και το διαθέσιμο χρόνο τους
– Οι καταναλωτές μπορούν ομοίως να ωφεληθούν. Η ανάπτυξη εφαρμογών που ενισχύσουν την έρευνα αγοράς, οδηγεί μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό σε μείωση τιμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τιμές των «σούπερ μάρκετ», οι τιμές βενζίνης, καθώς και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων.
Και τρεις ακόμη αλλαγές
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και τρεις ακόμη αλλαγές:
1) Η εκτέλεση των προϋπολογισμών των Υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, πρέπει να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα τους κατά κανόνα σε πραγματικό χρόνο και να παρέχει αναλυτικές καταστάσεις και για το σκέλος των εσόδων και για το σκέλος των εξόδων ανά κωδικό αριθμό εσόδου ή εξόδου. Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης μπορεί να αξιολογεί και να έχει πλήρη γνώση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα.
2) Καθιερώθηκε η υποχρεωτική ανάρτηση στο αναβαθμισμένο «πρόγραμμα Διαύγεια» για όλες τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (μεταξύ των οποίων και οι ΜΚΟ), τα σωματεία, τα ιδρύματα και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς, οι οποίες επιχορηγούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσό άνω των 3.000 ευρώ ετησίως. Κάθε ένας από τους ανωτέρω φορείς οφείλουν να αναρτούν αναλυτική κατάσταση διάθεσης των επιχορηγήσεων που έλαβαν.
3) Καθιερώθηκε η διαδικασία του υποχρεωτικού και αυτεπάγγελτου ελέγχου της γνησιότητας όλων των δικαιολογητικών που υποβάλλονται για κάθε νέο διορισμό ή πρόσληψη. Για όλους τους υπαλλήλους, μόνιμους και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, σε όλο το Δημόσιο και για όλους τους τρόπους πρόσληψης. Για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους καθιερώθηκε ο αυτεπάγγελτος έλεγχος της γνησιότητας των δικαιολογητικών με αφορμή συγκεκριμένη σοβαρή υπηρεσιακή μεταβολή (μετάταξη ή μεταφορά) ή με την παραίτηση από την υπηρεσία.

aftodioikisi.gr

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη, στην εκδήλωση "Συμπράττοντας για την Ανάπτυξη" της Ειδικής Γραμματείας Σ.Δ.Ι.Τ. στη Θεσσαλονίκη.


 

"Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή σας παρουσία εδώ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη και είμαι ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της ευθύνης.
Ο λόγος που σας καλέσαμε σήμερα εδώ, είναι γιατί έχουμε να μοιραστούμε μαζί σας καλά νέα. Και τα «καλά νέα» αφορούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα έργα που γίνονται μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα έργα ΣΔΙΤ, αλλά και τις νέες προοπτικές που διανοίγονται.
Και αισιοδοξώ ότι με το πέρας της σημερινής ημερίδας, θα έχει οικοδομηθεί ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θετικά των έργων ΣΔΙΤ.
Κυρίες και κύριοι, 
Η σημερινή ενθαρρυντική εικόνα των έργων ΣΔΙΤ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνολική εικόνα και πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Αποτέλεσε πεποίθηση μας ότι η χώρα πρέπει να στραφεί στρατηγικά στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων. Σε αυτό το στόχο, κινηθήκαμε μεθοδικά και με σχέδιο.
Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4146/2013, συνέβαλε από το πρώτο χρόνο εφαρμογής του στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Στον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων συστάθηκε η κεντρική Αδειοδοτική Αρχή, ως υπηρεσία μιας στάσης - one stop shop. Θεσμοθετήθηκαν νέα εργαλεία όπως τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) και το δικαίωμα της Κεντρικής Αρχής να εκδίδει άδειες. Για τις επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ, θεσπίστηκε ο θεσμός του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή.
Τα αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν να μειωθούν ουσιαστικά  οι απαιτούμενοι χρόνοι αδειοδότησης και πλέον πλησιάζουν το μέσο όρο των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών και να απαγκιστρωθούν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας πολλά μεγάλα έργα.
Σύμφωνα με την μελέτη του ΚΕΠΕ, η χώρα σταδιακά γίνεται πόλος έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος και τα τελευταία 2 χρόνια έχει προσελκύσει επενδύσεις αξίας 37,6 δις ευρώ. Επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε σταθερό οικονομικό περιβάλλον, με ξεκάθαρους κανόνες και αυστηρές προδιαγραφές, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Ανάλογος καταλύτης ανάπτυξης και πολλαπλασιαστής ισχύος της ελληνικής οικονομίας, είναι και τα έργα ΣΔΙΤ.
Το θεσμικό πλαίσιο των έργων ΣΔΙΤ έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για επενδύσεις και υψηλής ποιότητας δημόσια έργα. Οι διαδικασίες ανάθεσης είναι απόλυτα ξεκάθαρες, διαφανείς και σύννομες με τις κοινοτικές οδηγίες. Υπάρχουν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες, που εξασφαλίζουν ότι το δημόσιο θα παραλαμβάνει έργα λειτουργικά και με τις καλύτερες ποιοτικές προδιαγραφές. 
Τα ελληνικά έργα ΣΔΙΤ, έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που τα καθιστούν πρωτοποριακά και μοναδικά στην Ευρώπη. Είναι τα μόνα έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη, όπου ηχρηματοδοτική συμμετοχή του δημοσίου γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων των Διαρθρωτικών Ταμείων, όπως το πρόγραμμα Jessica. Επίσης, για πρώτη φορά συμμετέχει σε έργα ΣΔΙΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία.
Μία ακόμα καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ότι το δημόσιο δεν προπληρώνει το μερίδιό του στο έργο, αλλά η αποπληρωμή γίνεται με την παραλαβή και στη βάση ενός λεπτομερούς μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στη παράδοση του έργου, ο ανάδοχος επιβαρύνεται με αρκετά υψηλό πρόστιμο για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα έργων ΣΔΙΤ. Θα σας αναφέρω μερικά, που αποδεικνύουν τη νέα πραγματικότητα στα έργα ΣΔΙΤ.
Πρώτο παράδειγμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το καινοτόμο μίγμα χρηματοδότησης, είναι η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή 24 σχολικών μονάδων σε 7 δήμους της Αττικής.
Είναι το πρώτο έργο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτήθηκε μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica και για πρώτη φορά με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Για το λόγο αυτό, για να προχωρήσει το έργο, χρειάστηκε η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεύτερο παράδειγμα, είναι η κατασκευή των 7 σταθμών της Πυροσβεστικής, ένα έργο συνολικής αξίας 25,9 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που ολοκληρώθηκε, καθώς εντός των ημερών θα παραλάβουμε και τον τελευταίο πυροσβεστικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.
Στη παράδοση του έργου υπήρξε καθυστέρηση, η οποία όχι μόνο δεν κόστισε στο ελληνικό δημόσιο, αλλά το δημόσιο θα καταβάλλει  5,7 εκατ. ευρώ λιγότερα από τις προβλεπόμενες πληρωμές.                 
Τρίτο παράδειγμα πετυχημένου έργου ΣΔΙΤ, είναι η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την υλοποίηση ως έργων ΣΔΙΤ των xray – scanners στα τελωνεία. Αυτό το έργο ήταν προγραμματισμένο από το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και 20 χρόνια περίπου, χωρίς να καταφέρει να προχωρήσει. Τελικά, επελέγη η διαδικασία των ΣΔΙΤ και είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα το δημόσιο θα αποκτήσει ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Το μεν δημόσιο θα διατηρήσει την εξουσία του ελέγχου και ο ανάδοχος θα αμείβεται στη βάση της συνεχούς λειτουργίας αυτού του συστήματος. 
Τέταρτο παράδειγμα, αλλά ίσως το πρώτο σε σημασία, είναι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που γίνονται μέσω ΣΔΙΤ. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τη σημασία των εν λόγω έργων, καθώς είναι γνωστά σε όλους τα τεράστια πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας, για τη μη ορθολογική και ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες, διαχείριση των απορριμμάτων.
Για τον λόγο αυτό, ξεκινήσαμε 13 έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια, ύψους 1,5 δις ευρώ που αφορούν το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Οι πρώτες περιοχές που έχουμε ανάδοχο είναι η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Δυτική Μακεδονία, οι Σέρρες και η Ηλεία και σύντομα θα έχουμε και στην Αλεξανδρούπολη.
Και πιο συγκεκριμένα, γιατί τα θετικά νέα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο:
Στο έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας και των Σερρώνέχουμε ανάδοχο του έργου, αναμένεται η έκδοση περιβαλλοντικών όρων και άμεσα θα έχουμε την υπογραφή των συμβάσεων. Το δε έργο της Δυτικής Μακεδονίας είναι σε τελική φάση για τη χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica.
Στο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου το οποίο είναι το έργο με τον ταχύτερο χρόνο δημοπράτησης και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπείρου, έχουμε πρόσφατα ανάδοχο και το πρώτο εξάμηνο 2015 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση.
Στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, έχουμε και εκεί θετικά βήματα προόδου.  Είμαστε στην τελική φάση του διαγωνισμού, το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα έχουμε και τις τελικές δεσμευτικές προσφορές  και μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση. Και εδώ πρέπει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στον Δήμο Αλεξανδρούπολης που κινείται υπεύθυνα και με πολύ επαγγελματισμό.
Με ξεκάθαρη πολιτική βούληση προχωράμε αποφασιστικά, για να αντιμετωπίσουμε μία χρόνια παθογένεια του ελληνικού κράτους και να δώσουμε λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και να έχουμε έργα με σωστά περιβαλλοντικά πρότυπα.
Από τον Σεπτέμβρη σε πολλούς ΟΤΑ έχουμε νέα διοίκηση.
Θέλουμε να ακούσουμε και να συζητήσουμε τις απόψεις των νέων επικεφαλής των ΟΤΑ για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων  και είμαστε πρόθυμοι να αναζητήσουμε μαζί τους κάθε τρόπο βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος.
Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των αρμόδιων φορέων και θα χαρούμε να υποστηρίξουμε και εμείς με τη σειρά μας τη λύση που θα επιλεγεί από τους αρμόδιους.
Κυρίες και Κύριοι,
Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους, πως μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ, έχετε στα χέρια σας έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος και μπορείτε να κάνετε περισσότερα και καλύτερα έργα. Περισσότερα γιατί με τους υπάρχοντες –αναμφισβήτητα περιορισμένους- δημόσιους πόρους κάνετε τα διπλάσια έργα και καλύτερα γιατί τα έργα ΣΔΙΤ περνούν από αυστηρό έλεγχο ποιότητας πριν την παραλαβή τους.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η αγορά δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στο θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ, καθώς στους διαγωνισμούς των έργων ΣΔΙΤ, συμμετέχουν πολλές ξένες και ελληνικές εταιρείες, μικρού και μεγάλου μεγέθους και ο ανάδοχος επιλέγεται στη βάση της οικονομικότερης προσφοράς για το ελληνικό δημόσιο.
Συνεπώς, ο ανταγωνισμός λειτουργεί, η αγορά λειτουργεί και όλα συνηγορούν στο ότι τα έργα ΣΔΙΤ αποτελούν τον πλέον διαφανή τρόπο για να εκτελεστούν δημόσια έργα και να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον προϋπολογισμό.
Κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί ισχυρή μου πεποίθηση και γι’ αυτό το λόγο σας καλέσαμε σήμερα εδώ, πως τα έργα ΣΔΙΤ μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα  στο νέο και ουσιαστικό ρόλο που μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κεντρική Κυβέρνηση πρέπει να αποκεντρώσει πόρους και αρμοδιότητες, οι οποίες πρέπει να ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα τα τοπικά προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.
Όπως έχω υποστηρίξει και στο παρελθόν, για τον γνωστό σε όλους μας ΕΝΦΙΑ, ο συγκεκριμένος φόρος πρέπει να πάψει να έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Αντίθετα θα πρέπει να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα και γι’ αυτό θα πρέπει να εισπράττεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Έτσι θα μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ορίζει το ύψος του φόρου ανάλογα με τις ανάγκες που έχει και ανταποκρίνεται στο σημαντικό κοινωνικό έργο που έχει αναλάβει. Πλέον ο πολίτης θα επιλέγει τι δήμο θα θέλει, ανάλογα με τους φόρους που θα πληρώνει και ποιον επικεφαλής της αυτοδιοίκησης θέλει. Μόνο έτσι ο φόρος των ακινήτων θα αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα. 
Κυρίες και Κύριοι,
Για εμάς η Αυτοδιοίκηση, ήταν και είναι, ένας φορέας δημιουργίας και ανάπτυξης. Είναι το μέρος όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Η περιφερειακή ανάπτυξη, η ισόρροπη ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, οφείλουν να είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας.
Πιστεύω ότι τα έργα ΣΔΙΤ, μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, ειδικότερα σε μια περίοδο όπου οι δημόσιοι πόροι είναι περιορισμένοι.
Και σε αυτό το σημείο προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας και θα ανταποκριθούμε άμεσα, σε όποιο τομέα μας υποδείξετε, ότι χρειάζεται η παρέμβασή μας.  
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα σταθεί δίπλα σας, αρωγός και συμπαραστάτης, προκειμένου να μεταφέρει την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές που διαθέτει για τα έργα ΣΔΙΤ, στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Πιο συγκεκριμένα: Θα συνδράμουμε τους ΟΤΑ μέσω ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα γίνουν για τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν επιφορτιστεί με τα έργα ΣΔΙΤ.
Επιπλέον, η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ μέσω των έμπειρων στελεχών της, θα συνδράμει τους ΟΤΑ σε όλη τη διαδικασία της δημοπράτησης των έργων.
Κυρίες και Κύριοι,
Πριν κλείσω την ομιλία μου και δώσω τον λόγο στον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Ματζούφα, ο οποίος έχει ουσιαστική συμβολή στη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα έργα ΣΔΙΤ και θα σας δώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες για τα έργα, θα ήθελα να πω ότι:
Η επιτυχία των έργων ΣΔΙΤ, βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στη συνολική εικόνα, που δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 υπογράφηκαν 3 συμβάσεις, αξίας 130 εκ ευρώ. Και είναι τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ που υπογράφηκαν μετά το 2009 και το ξεκίνημα της κρίσης.
Τα τρία αυτά έργα φέρνουν τη χώρα μας 4η στην γενική κατάταξη πανευρωπαϊκά στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ και 4η με όρους αξίας συμβάσεων ΣΔΙΤ, ως προς το ΑΕΠ.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, αναμένεται να υπογραφούν 9 Συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ.
Για έργα προόδου, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Η χώρα με αργά και σταθερά βήματα, αθροίζει τις δυνάμεις της και ξαναφτιάχνει το παζλ της ανάπτυξης.
Επανακάμπτει δυναμικά στο χάρτη των επενδύσεων, χρησιμοποιεί νέα εργαλεία, ενώνει δυνάμεις, προχωρά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και συμπράττει με τα δυναμικά στοιχεία της οικονομίας, με σκοπό να παράσχει κοινωνικές υποδομές, θέσεις εργασίας και δημόσια αγαθά στους πολίτες.
Σιγά σιγά επικρατεί ένας νέος, δημιουργικός τρόπος σκέψης και δράσης για την ανάπτυξη και τα έργα ΣΔΙΤ σαφέστατα δίνουν μια θετική ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Σας ευχαριστώ."