Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Απόστολος Βεντούρης, νέος πρόεδρος του ΣΕΕΝ: «Είναι νομίζω καιρός να παραδεχθούν οι ιθύνοντες ότι τα πειράματά τους απέτυχαν».

Με τα λόγια αυτά έδωσε το στίγμα του, για τη νέα πορεία που θα ακολουθήσει ο κλάδος, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης, μετά τη γενική συνέλευση που σηματοδότησε τη συνένωση του ΣΕΕΝ και της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Αφού ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της ψηφοφορίας κατά τις εργασίες της γ.σ., που είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθούν και πάλι υπό την ίδια σκέπη όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά και εκπρόσωποι της κρουαζιέρας, ο νέος πρόεδρος τόνισε:

«Είναι ίσως χιλιοειπωμένο και τετριμμένο, αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι η μόνη λύση για να αντισταθούμε και να αντεπεξέλθουμε στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που μας πλήττει είναι να ακολουθήσουμε γενναίες και δυναμικές λύσεις αψηφώντας το προσωρινό κόστος και προσβλέποντας σε μελλοντικά κέρδη. Εύκολες λύσεις και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βεντούρη οι στιγμές είναι κρίσιμες, και σε αυτό το στάδιο τα μέλη και οι διοικήσεις των δύο φορέων έδειξαν ωριμότητα και, παραμερίζοντας και διαγράφοντας όσα τους χώριζαν, επέλεξαν να εστιάσουν σε όσα μας ένωναν και μας ενώνουν.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές επιλογές στο χώρο της ναυτιλίας με την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ο νέος πρόεδρος σημείωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες συνεχών και αλλεπάλληλων πειραματισμών στο χώρο της ναυτιλίας. Είναι νομίζω καιρός να παραδεχθούν οι ιθύνοντες ότι τα πειράματά τους απέτυχαν και να επιστρέψουν στις συνταγές εκείνες και στις πρακτικές εκείνες που έχουν δοκιμασθεί στην πράξη και έχουν συμβάλει στην επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας», και προσέθεσε:

«Με τη μόνη διαφορά ότι οι καιροί αλλάζουν και πρέπει, μαζί με τους καιρούς, να αλλάζουν και οι νοοτροπίες. Αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε μονόδρομο και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας επεσήμανε ότι έπρεπε να έχει αλλάξει εδώ και 20 χρόνια και να εναρμονισθεί με το κοινοτικό δίκαιο.

«Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι πασχίζουμε να απελευθερωθεί ο κλάδος μας και η πολιτεία αρνείται πεισματικά να τον απελευθερώσει, ενώ την ίδια στιγμή απελευθερώνει άλλους που δεν θέλουν και που αντιδρούν;», ανέφερε και προσέθεσε:

«Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι ο κλάδος μας αντιμετωπίζεται ως δήθεν προνομιούχος ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης; Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι τόσο ο ναυτικοί μας, όσο και οι εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου κινδυνεύουν κάθε μέρα να βρεθούν στο αυτόφωρο χωρίς να το ξέρουν;»

Το νέο συμβούλιο

Επειτα από μυστική ψηφοφορία προέκυψε το νέο διοικητικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από τα πλειοψηφήσαντα κατά κλάδο μέλη.

Πιο συγκεκριμένα πρόεδρος εξελέγη ο κ. Απόστολος Βεντούρης, αντιπρόεδρος κρουαζιέρας ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπολους, αντιπρόεδρος επιβατηγών - οχηματαγών ο κ. Αντώνης Αγαπητός, γ.γ. ο κ. Σπύρος Πασχάλης, ταμίας ο κ. Αδαμάντιος Κρασανάκης, και μέλη οι κ.κ Αντώνης Μανιαδάκης, Εμμανουήλ Γαλανάκης, Εμμανουήλ Γαλανός, Μιχάλης Σακέλλης, Νικόλαος Καρδάρης, Ιωάννης Αβραντίνης, και Μιχαήλ Νομικός.

naftemporiki.gr

ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Έγιναν σήμερα τελικά οι αρχαιρεσίες στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Β. Αιγαίου και όπως αναμενόταν ο πρώτος Πρόεδρος του νέου θεσμού θα είναι Χιώτης και συγκεκριμένα ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης, που ακόμη σε μία μονομαχία βγήκε νικητής. Τις προηγούμενες μέρες και με αφορμή την αναβολή της πρώτης εκλογής υπήρξαν καταγγελίες και σκληρές ανακοινώσεις από τους Δημάρχους Λέσβου (Βουνάτσος) και Λήμνου (Χατζηδιαμαντής) και μάλιστα σήμερα απείχαν από τις διαδικασίες τόσο ο Βουνάτσος όσο και ο Χατζηδιαμαντής. Ο Λαμπρινούδης έλαβε 8 ψήφους, ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος. Τη θέση του Αντιπροέδρου στην ΠΕΔ την καταλαμβάνει ο Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου, Π. Πατερέλλης που ήταν επικεφαλής του συνδυασμού που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο και τη θέση του Γραμματέα πήρε ο γαλάζιος, Α. Χατζηκομνηνός, που ήταν επικεφαλής του συνδυασμού που υποστηρίχτηκε στη Λέσβο από τη Ν.Δ.. Στην Εκτελεστική Επιτροπή εκτός από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα της ΠΕΔ, συμμετέχουν ως μέλη ο Δήμαρχος Ψαρών, Κ. Βρατσάνος και ο Δήμαρχος Σάμου, Στ. Θάνος.


http://www.chiospress.gr

«ΣΤΟΧΟΣ Η ΧΙΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ»



--Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Περιφερειακού Συμβούλου Βορείου Αιγαίου

«Ο Τουρισμός, ο Θαλάσσιος Τουρισμός και η προσέλκυση της διεθνούς κρουαζιέρας αποτελεί για την Ελλάδα τον μοναδικό βιώσιμο πόρο που μπορεί να δώσει αναπτυξιακές προοπτικές σε ένα μεγάλο φάσμα οικονομικών και κοινωνικών κλάδων και τομέων που επηρεάζει. Παράλληλα, η διεθνής κρουαζιέρα αναπτύσσεται με αυξητικούς. χρόνο με τον χρόνο. ρυθμούς ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου και θα πρέπει η χώρα μας και οι δυνητικοί προορισμοί που μπορούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό να προετοιμασθούν καταλλήλως και να γνωρίσουν τις απαιτήσεις και τον τρόπο οργάνωσής τους.»

Αυτό ήταν το συμπέρασμα του Διεθνούς Συνεδρίου «Cruise and Tourism», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συμμετοχή του Λιμενικού Ταμείου Χίου , τόσο στο συνέδριο, όσο και στην έκθεση , μου έδωσε την ευκαιρία, να παρουσιάσω την Χίο ως ένα ενδιάμεσο προορισμό , για τα πλοία που κατευθύνονται προς την Κωνσταντινούπολη, διανθίζοντας και την ομιλία μου με επιλεγμένες εικόνες από τις ομορφιές του νησιού μας. Στην εισήγηση παρουσιάστηκαν και τα δύο λιμάνια: το λιμάνι της Χίου , αλλά και το λιμάνι των Μεστών , το οποίο είναι έτοιμο και πληροί τις προδιαγραφές να υποδεχθεί κρουαζιερόπλοια .
Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν έντονο, καταγράφηκαν οι απόψεις μας και ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτού , καθώς στο συνέδριο ακούστηκαν πολλές προτάσεις για επαναπροσδιορισμό των λιμένων προορισμών, στα πλαίσια ανάπτυξης της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αρχίζει να γίνεται ελκυστικός τόπος προορισμού , σε σχέση με την Καραϊβική που είναι κορεσμένος προορισμός.
Όλα τα παραπάνω για το 2013 και μετά. αφού για το 2012, έχει γίνει ήδη προγραμματισμός.
Η προσπάθεια αυτή απαιτεί και την συστράτευση όλων των φορέων του νησιού, με απώτερο στόχο το νησί να μην γίνει μόνο ένας προορισμός διέλευσης, αλλά και παραμονής
Τα οφέλη είναι πολλαπλά και δεν αποτυπώνονται μόνο σε αριθμούς, αλλά διαπερνούν το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι τοπική οικονομία στα νησί, τα καταστήματα, τα εστιατόρια, οι προμηθευτές των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών, οι μεταφορές, τα ξενοδοχεία, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που θα ωφεληθούν
Η κρουαζιέρα και ο τουρισμός γενικότερα είναι οι πιο πολλά υποσχόμενοι τομείς. όπου η Xίος θα πρέπει με συνέπεια, όραμα και εθνικό σχεδιασμό να επικεντρωθεί.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΣΤΗ ΧΙΟ





Όλη την ημέρα στην διάθεσή τους είχαν οι 668 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Ιnsinian, της Ocenian Cruises, σημαιας νησιων Μarsall,(388 μέλη πληρωματος) πριν αποπλεύσουν (στις 11 το βραδυ) με προορισμο αυτη τη φορα το Κουσάντασι

ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ

H ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ


Η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή, με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέβαλαν Αναφορά προς τα συναρμόδια υπουργεία, σχετική με την επανεξέταση της ΚΥΑ, η οποία αφορά στις διαδικασίες αδειοδότησης και χρήσης νερού (πηγάδια, πηγές, στέρνες).

Μετά από αυτήν την αναφορά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Γ. Δριβελέγκας, με δήλωσή του στις 11-10-2011 ενημερώνει ότι:

1. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, από αρδευτικές γεωτρήσεις-πηγάδια μέχρι τις 16 Ιουνίου 2012 (από 16-12-2011).

2. Τα συναρμόδια Υπουργεία θα προχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και την ελάφρυνσή τους από αδικαιολόγητα κόστη και χρονοβόρες διαδικασίες.

YΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΣΚΥΛΛΑΣ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιου Γιακαλή, υπογράφτηκε η προέγκριση δημοπράτησης του έργου «Δίκτυο Αποχέτευσης όμβριων στην περιοχή Ρέματος Σκύλλας», συνολικού προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

Ο Δήμος Χίου βραβεύτηκε με Διεθνές βραβείο από την Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης παραλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παράκτιων και Θαλάσσιων Περιοχών για την υψηλή ποιότητα των παραλιών του, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτισμό, φυσικά χαρακτηριστικά του.
Η 1η πανελλήνια τελετή βράβευσης για υψηλής ποιότητας παραλίες πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Ιεράπετρας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Δήμο Ιεράπετρας.
Συνολικά στη Νότια Ευρώπη έχουν επιλεγεί 50 τουριστικοί προορισμοί για την ελκυστικότητά τους, για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και την αειφορία.
Η Κριτική Επιτροπή Quality Coast αξιολόγησε πάνω από 500 διεθνείς τουριστικούς προορισμούς σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία.
Στην αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν τριάντα δείκτες κριτηρίων. Κάθε δείκτης αντικατοπτρίζει μια ξεχωριστή πτυχή της αειφορίας. Και οι 50 προορισμοί διαθέτουν καθαρό περιβάλλον. Μερικοί είναι τυπικοί προορισμοί της φύσης, ενώ άλλοι αποτελούν κλασσικό δείγμα προορισμού πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν κρατήσει την ταυτότητά τους με την πάροδο του χρόνου.
Να σημειωθεί πως η κριτική επιτροπή Quality Coast αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες (συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, εμπειρογνώμονες για τη φύση καθώς και από τις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. και ενώσεις επιχειρήσεων), με σχετική εμπειρία στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα βραβεία παρέλαβαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, των 13 Δήμων της χώρας, Ιεράπετρας, Αλόννησου, Χίου, Κω, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ρόδου, Σαμοθράκης, Λέσβου, Ρέθυμνου, Νάξου, Σάμου και Ηγουμενίτσας, από τον Γενικό Διευθυντή της EUCC κ. A. Salman, ο οποίος παρουσίασε τα κριτήρια επιλογής, τα σημεία που διακρίθηκε κάθε περιοχή και τη βαθμολογία, που απέσπασε από επισκέπτες και κριτική επιτροπή. Παράλληλα μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι ο τόπος που μαγεύει τους επισκέπτες ως ένας παράδεισος στη γη.
Από όλους τους παρευρισκόμενους τονίστηκε ότι αυτή η διεθνής πανευρωπαϊκή διάκριση δεν περνά απαρατήρητη, καθώς διευρύνει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες των περιοχών μας, που η διαδρομή τους περνά μέσα από το δυναμικό τρίπτυχο: περιβάλλον, φύση, πολιτισμός.
Ένα αρμονικά δεμένο σύνολο, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη συλλογική ανάπτυξη και την ευημερία, της Ελλάδας για την ατομική ανάπτυξη και ευημερία του καθένα από μας. Τους συντελεστές αυτής της τιμητικής διάκρισης, πρέπει να τους μεγεθύνουμε, πρέπει να τους αναδείξουμε, πρέπει να τους επικοινωνήσουμε, πρέπει να τους προβάλλουμε! Ιδιαίτερα σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε για το μέλλον της χώρας μας τέτοιες διακρίσεις είναι απαραίτητες. Είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Γιατί ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη αναπτυξιακή δραστηριότητα για τον τόπο μας.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κλειστή θα παραμείνει αύριο, από τις 7 το πρωϊ έως τις 23.00 μ.μ., η Λεωφόρος Αιγαίου, από το ύψος της Κανάρη, έως το ύψος της παρόδου της Λάδης

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες 11/10 το μεσημέρι -υπό την Προεδρεία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Αποστολίας Λύκου- στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, η προγραμματισμένη σύσκεψη με θέματα: συμμετοχή της Περιφέρειας στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης και δημιουργία πύλης εισόδου στην Πέτρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου της Μυτιλήνης, του Λιμενικού Ταμείου, της Ένωσης Πρακτόρων, ο Προϊστάμενος του Τελωνείου της Μυτιλήνης κ. Κουτρουμπής Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Περικλής Αντωνίου, εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Μυτιλήνης, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και άλλοι άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς.
Στη σύσκεψη ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις για τις προδιαγραφές της πύλης, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω αναλόγων υποδομών, οι αυξημένες μελλοντικές ανάγκες της περιοχής
Σε ότι αφορά στο θέμα της συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 8-11 Δεκεμβρίου, αφού ακούστηκαν όλες οι απόψεις των συμμετεχόντων για την καλύτερη δυνατή προβολή των νησιών της Περιφέρειας στη γειτονική χώρα, συγκροτήθηκε μία ομάδα εργασίας, που θα οριστικοποιήσει το ύφος, το περιεχόμενο και το στόχο των συμμετεχόντων από τα νησιά μας στην έκθεση.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστολία Λύκου μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε: «Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής. Λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις με την πολύτιμη συνεργασία όλων των συμμετεχόντων και για τα δύο θέματα που μας απασχόλησαν. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο στο θέμα της δημιουργίας πυλών εισόδου, όσο και στην συμμετοχή μας στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης, με στόχο το καλύτερη δυνατή προβολή των νησιών μας.».

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της οδού Χατζηφραγκούλη Ανδρεάδη ( Παραλιακή Βροντάδου) από την περιοχή τρείς Μύλοι εως την εκκλησία Παναγία Μούτσαινα
να μην παρκάρουν τα οχήματά τους στο πεζοδρόμιο μέχρις ώτου αποκατασταθεί η επιφάνεια του ορύγματος γιατί θα είναι αδύνατη η διεύλεση των οχημάτων.

Οι εργασίες εκτελούνται για το έργο " Αντικατάσταση σωλήνων ύδρευσης αμιαντοσωλήνων Βροντάδου" και παρακαλούμε για την κατανόηση των μόνιμων κατοίκων και την προσοχή των οδηγών για ασφαλή οδήγηση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑ- ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΧΙΟΣ




Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. – www.ioas.gr) σε συνεργασία με τους «Responsible Young Drivers» (RYD) του Βελγίου, για 5η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 εκδηλώσεις σε 18 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε 27 χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισπανία, Σλοβακία, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Φιλανδία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Ρουμανία), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύοντας στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση του κοινού και παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί:
15 Οκτωβρίου 2011 - Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
Η εν λόγω εκδήλωση θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στις παρακάτω πόλεις και νυχτερινά κέντρα:

3 ΧΙΟΣ METROPOLIS
Η συγκεκριμένη δράση διεξάγεται με την υποστήριξη των Εθελοντών του Ινστιτούτου πανελλαδικά, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία συμμετέχουν στις ενέργειες του Ι.Ο.ΑΣ. και βοηθάνε για την καλή διεξαγωγή τους ενώ τη δράση του Ινστιτούτου υποστηρίζει και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος.
Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.
Οι εθελοντές, μεταξύ 18 και 35 ετών, θα βρίσκονται έξω από τα νυχτερινά κέντρα των παραπάνω πόλεων για να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από τη νυχτερινή διασκέδαση.
Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητάνε να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Όταν θα είναι ώρα να φύγει από το μπαρ θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ για να μπορέσουμε να δούμε εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» θα επιβραβεύεται ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές μας θα συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.
Το μήνυμα της βραδιάς είναι: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»

Το έτος 2010, που επίσης πραγματοποιήθηκε η εν λόγω ενέργεια, ο αριθμός του πληθυσμού που συμμετείχε στις εκδηλώσεις ανήλθε σε 2.500 άτομα από 26 νυχτερινά κέντρα σε 14 πόλεις στην Ελλάδα και 520 άτομα στην Κύπρο.
Το 44% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ εκ των οποίων το 1/4 στο σύνολο των αποτελεσμάτων ήταν πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ.