Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και στην Ελλάδα γιορτάζεται από τη μία άκρη ως την άλλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια.
Αυτή η ιδιαίτερη λατρεία που έχει ο ελληνικός λαός για την Παναγία φαίνεται και από τα εκατοντάδες προσωνύμια που της έχουν αποδώσει, αλλά και από τα αναρίθμητα προσκυνήματα ανά την επικράτεια.
Κάθε χρόνο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρίσκεται στην Παναγία της Τήνου, όπου έχει και εθνικό χαρακτήρα, αφού εκτός από την Παναγία τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη» από τους Ιταλούς. Ήθη και έθιμα αιώνων, όμως αναβιώνουν το Δεκαπενταύγουστο σε κάθε γωνιά της χώρας με πιο γνωστά τα εξής:
Κυκλάδες (Τήνος) – Παναγία της Τήνου
Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν” αποθέσουν τα τάματά τους.
Η εικόνα των πιστών που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, γονατιστοί είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.
Το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα δηλαδή της Παναγίας, ενώ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς, που έγινε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τους Ιταλούς, τον δεκαπενταύγουστο του 1940.
Λέσβος (Αγιάσος) – Παναγία Αγιασώτισσα
Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους.
Με επίκεντρο της ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.
Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν.
Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ” τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.
Στην Αγιάσο τον Δεκαπενταύγουστο συναντά κανείς όλα αυτά που συνθέτουν την εικόνα ενός τυπικού νησιώτικου πανηγυριού, πλανόδιους πωλητές, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και λαϊκές ορχήστρες, ενώ τα σκωπτικά πειράγματα δίνουν και παίρνουν, συντηρώντας μια παράδοση αιώνων.
Κυκλάδες (Πάρος) – Παναγία Εκατονταπυλιανή
Από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου και είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς.
Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (17ου αιώνα) και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Μετά την καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που το γλεντάνε μέχρι τις πρωινές ώρες, με παραδοσιακή μουσική, παριανό κρασί και ντόπιους μεζέδες. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά.
Οι συγκεντρωμένοι, εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, περιμένουν την κορύφωση, με την άφιξη των «πειρατών» στο λιμάνι για την έναρξη της γιορτής με νησιώτικους χορούς, και πρώτο και καλύτερο τον Mπάλο.
Κυκλάδες (Κουφονήσια) – Με τα καΐκια στην Παναγιά
Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο εκκλησάκι της στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.
Με την επιστροφή ντόπιοι και ξένοι το γλεντάνε μέχρι πρωίας στα μαγαζιά του νησιού, με μουσική, κρασί, ούζο και θαλασσινούς μεζέδες για τους οποίους έχουν φροντίσει οι ψαράδες.
Κάρπαθος– Παναγία στην Όλυμπο
Για τους πιο ταξιδεμένους, που έχουν αψηφήσει την απόσταση και τις δυσκολίες στην πρόσβαση, το πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Όλυμπο της Καρπάθου είναι από τα πιο κατανυκτικά.
Εδώ, στην Όλυμπο, οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει αυτή την συγκυρία για τον Χριστιανισμό και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό, αργόσυρτο και με σοβαρή διάθεση.
Αρχικά, οι άντρες καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο, τραγουδούν και πίνουν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. Στη συνέχεια, και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν, σιγά-σιγά, και οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς και λαμπρότητας παραδοσιακές γιορτινές φορεσιές τους.
Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες και η όλη ατμόσφαιρα είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να βιώσει ο πιστός στα πανηγύρια του Αιγαίου.
Nίσυρος – Παναγία Σπηλιανή
Ένας από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγιάς πραγματοποιείται στο νησί της Νισύρου. Εδώ γιορτάζεται το Nιάμερο της Παναγίας, που ξεκινά στις 6 Aυγούστου, γιορτή της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Tο έθιμο είναι αφιερωμένο στην γυναίκα, καθώς οι μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λατρευτική δράση. Eγκαθίστανται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Iπποτών, προσκυνούν και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη.
Στην πραγματικότητα, διεξάγονται δύο παράλληλες λατρευτικές τελετουργίες, η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς και η ανεπίσημη με ιέρειες τις Eννιαμερίτισσες, που ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν.
Tην ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με τη λήξη της λειτουργίας, οι ιερείς λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας έως το χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Oι Eννιαμερίτισσες, από την άλλη πλευρά, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και προπορεύονται, ανοίγοντας το δρόμο για την ιερή εικόνα.
Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, με τον τοπικό χορό της «κούπας», τραγούδια και άφθονο κρασί, ενώ οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται.
Πάτμος– Επιτάφιος Παναγίας
Στο νησί της Πάτμου, το νησί της Ορθοδοξίας, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές.
Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.
Δωδεκάνησα (Κάσος) – Κοίμηση της Θεοτόκου
Ένα ακόμη χωριό με το όνομα Παναγία είναι ο τόπος του μεγαλυτέρου πανηγυριού της Κάσου, κάθε Δεκαπενταύγουστο. Στην τοπική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου τηρούνται, κάθε χρόνο, όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.
Εκατοντάδες Κασιώτες απ” όλη την Ελλάδα, αλλά και μετανάστες όλες τις γωνιές του κόσμου, συρρέουν στο νησί, μαζί με τους ξένους επισκέπτες, για να προσκυνήσουν στην Παναγία, να γλεντήσουν με τα πατροπαράδοτα έθιμα και να δοκιμάσουν κασιώτικα ντολμαδάκια και πιλάφι.
Δωδεκάνησα (Λειψοί) – Παναγία του Χάρου
Στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Λειψούς, η Παναγία δεν κρατάει το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, σε μια εικόνα μοναδική στην χριστιανική παράδοση. Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, δηλαδή στα εννιάμερα της Παναγίας.
Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, τοποθετούνται την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, τον Αύγουστο.
Kεφαλονιά – Παναγία η Φιδούσα
Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της Iεράς Mονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή Mαρκόπουλου, Kεφαλονιάς για να δουν τα «φιδάκια της Παναγίας». Kάθε 15 Aυγούστου τα μικρά φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του Iερού Nαού.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, την χρονιά των μεγάλων σεισμών, μερικές δεκαετίες πριν.
Ημαθία (Καστανιά) – Παναγία Σουμελά
Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό συρρέουν κάθε χρόνο και στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Παναγία Σουμελά, την ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά.
Η εκκλησία κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Μετά τον μέγα εσπερινό της παραμονής γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ ανήμερα της Παναγίας γίνεται η περιφορά της Αγίας Εικόνας, την οποία ακολουθεί πλήθος πιστών.
Στο αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, ποντιακά συγκροτήματα από την Μακεδονία προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι.

Ιωάννινα (Ζαγοροχώρια)
Ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι τα πανηγύρια της Παναγίας που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και προσφέρουν την ευκαιρία για ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς.
Κι ενώ οι δύο πρώτες ημέρες το γλέντι είναι ανοιχτό για όλους, την τρίτη και τελευταία ημέρα της χαράς και του κεφιού, τον πρώτο λόγο έχουν οι ντόπιοι, με τοπικούς σκοπούς και ηπειρώτικους χορούς.
Ιωάννινα (Παλαιόπυργος Πωγωνίου) – Κοίμηση της Θεοτόκου
Στον Παλαιόπυργο, το πανηγύρι οργανώνει Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Το μεσημέρι, μετά το φαγητό, το οποίο γίνεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ακολουθούν τα «ντολιά», ένα έθιμο το οποίο γίνονταν και παλιά και συνεχίζεται και σήμερα.
Κατά το έθιμο η εντολή ντολή -ντολιά δίνεται από τον «ντολή πασά» που ορίζεται κάποιος από τους μεγαλύτερους, και παίρνοντας το ποτήρι του με το κρασί θα το τσουγκρίσει με έναν παρευρισκόμενο (κάποιο ξένο καλεσμένο, τον παπά κ.α.). Θα πιεί τρία ποτήρια ή τρείς φορές και θα τα αφιερώσει κάθε φορά και σε διάφορους ζητώντας από τους οργανοπαίκτες να παίξουν ένα τραγούδι.
Ύστερα οι υπόλοιποι με την σειρά που ορίζει ο «ντολή πασάς» αφιερώνουν τις ευχές τους όπου θέλει ο καθένας ζητώντας και από ένα τραγούδι. Ένας και από τους σκοπούς αυτού του εθίμου ήταν να διαλύονται και οι μικροπαρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί και να υπάρχει ομόνοια μεταξύ των χωριανών.
Το βράδυ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικές ενδυμασίες και Πωγωνήσιους χορούς. Το γλέντι διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες.
Κοζάνη (Σιάτιστα) – Παναγία Μικρόκαστρου
Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε μια ευκαιρία στους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.
Στις 14 και 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού.
Την παραμονή της γιορτής οι πλατείες Χώρας, Γεράνειας και η γειτονιά του Μπούνου συγκεντρώνουν τις παρέες των καβαλάρηδων, οι οποίοι παρασύρουν Σιατιστινούς και επισκέπτες στο γλέντι.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στο φερώνυμο Μοναστήρι που βρίσκεται στο Μικρόκαστρο. Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα καταστόλιστα άλογα μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας τους επισκέπτονται αρχές και λαός.
Το γλέντι συνεχίζεται στις πλατείες της Χώρας και της Γεράνειας, στην πλατεία του Δημαρχείου, αλλά και στις γειτονιές της Σιάτιστας μέχρι αργά το βράδυ.
Καβάλα (Θάσος) – Παναγία Θάσου
Πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο περιλαμβάνει το γεύμα που παρατίθεται στο μεγάλο τραπέζι που συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που έχουν συρρεύσει στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Παναγία της Θάσου, στο χωριό που πήρε το όνομά του από τη Θεοτόκο.
Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να φουντώσει το γλέντι, με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες, κρασί.
Μαγνησία (Σκιάθος) – Επιτάφιος Παναγίας
Στο νησί της Σκιάθου το Δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν από ολόκληρο το νησί αλλά και τα γειτονικά μέρη όπου την παραμονή της γιορτής, το βράδυ, όπου γίνεται η έξοδος του επιτάφιου της Παναγίας μέσα σε μια ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης, υπό την συγκινητική μελωδία των εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες.
Ρόδος – Παναγία Κρεμαστή
Και στο νησί της Ρόδου η λατρεία, οι παραδόσεις και οι θρύλοι που συνοδεύουν την Παναγία προκαλούν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό μας. Αναμφισβήτητα το πιο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στο νησί της Ρόδου, είναι το πανηγύρι της Κρεμαστής.

Πυργί Χίου – Θρησκευτική κατάνυξη και γλέντι
Στο Πυργί υπάρχουν 50 εκκλησίες. Το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται το τοπικό πανηγύρι που ξεκινά με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην εκκλησία της Παναγιάς και ολοκληρώνεται στην πλατεία, όπου χορεύεται ο «Πυργούσικος», χορός γρήγορος και χαρούμενος.
aftodioikisi.gr

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

Αίρεται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής φορολογικής ενημερότητας από 1-1-2013 των οφειλετών για να υπαχθούν στην ρύθμιση «νέας αρχής» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μετά από τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου, μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι περιορισμοί για την υπαγωγή στην παραπάνω ρύθμιση οφειλετών οι οποίοι, ενώ είχαν την πρόθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτήν, με αποτέλεσμα τόσο την απώλεια εσόδων για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης όσο και την αδυναμία των οφειλετών να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης.
Η ρύθμιση «νέας αρχής» αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, εξέλιξη που με την τελευταία διευθέτηση των συσσωρευμένων οφειλών του 2013 αλλά και με την παρούσα τροπολογία, καθιστά περισσότερο ελκυστική και ευέλικτη την ένταξη στην ρύθμιση.

ethnos.gr

ΑΛΛΑΖΟΥΝ "ΕΔΡΑ" 6.028 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ


Αποσκευές ετοιμάζουν 4.712 καθηγητές που από το Σεπτέμβριο θα μεταταχτούν υποχρεωτικά από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τις λίστες από τις οποίες θα προκύψουν οι υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών αλλά και το πλεονάζον προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά κλάδο, ειδικότητα ή κατηγορία και οι αντίστοιχες κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Το βάρος των υποχρεωτικών μετατάξεων πέφτει σε γυμναστές, καθηγητές Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών, Πληροφορικής, Καλλιτεχνικών και Θεατρικών Σπουδών.
Συνολικά 6.028 εκπαιδευτικοί θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό και από αυτούς, οι 4.712 καθηγητές τον Σεπτέμβριο θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε δημοτικά σχολεία και σε διοικητικές θέσεις φορέων του υπουργείου Παιδείας. Οι υπόλοιπο 1.316, που μετά τις μετακινήσεις θα παραμείνουν πλεονάζον προσωπικό, θα τοποθετηθούν σε κενές θέσεις σχολείων της περιοχής τους.
Όσον αφορά το πλεονάζον προσωπικό, από τους συνολικά 6.028, οι 1.266 ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, οι 710 στην Κεντρική Μακεδονία, οι 580 στη Στερεά Ελλάδα, 525 στη Δυτική Ελλάδα, 506 στο Ν. Αιγαίο, 487 στη Θεσσαλία, 456 στη Πελοπόννησο,  340 στην Ιονίων Νήσων, 327 στη Β. Aιγαίου, 270 στην Κρήτης, 240 στην Ηπείρου, 171 στη Δ. Μακεδονίας και 150 στην Α. Μακεδονίας και Θράκης.
Αναφορικά με τους καθηγητές που μετατάσσονται οι περισσότεροι μετακινούνται στην Περιφέρεια Αττικής 1268, στην Κεντρική Μακεδονία, 675, 417 στην Θεσσαλίας, 360 στην Στερεά Ελλάδα, 330 στο Ν. Αιγαίο, 293 στην Πελοποννήσου, 258 στην Ηπείρου, 236 στην Κρήτης, 233 στην Δυτικής Ελλάδας, 207 στην Ιονίων Νήσων, 160 στην Α. Μακεδονίας και Θράκης, 155 στην Δ. Μακεδονίας και 120 στην Β. Αιγαίου.
Οι καθηγητές θα πρέπει από σήμερα μέχρι και τις 23 Αυγούστου να επισκεφθούν την ειδική σελίδα του υπουργείου Παιδείας και να καταθέσουν τις αιτήσεις προτίμησης, ώστε βάσει αυτών να συνταχθούν οι αξιολογικοί πίνακες και θα γίνουν οι μετατάξεις. Οι αιτήσεις προτίμησης υποβάλλονται στοhttp://teachers.exams.minedu.gov.gr.
Στην αίτηση θα συμπληρώσουν και τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδοτήση του όπως:
Συνολική προϋπηρεσία
Οικογενειακοί λόγοι
Συνθήκες διαβίωσης στα σχολεία στα οποία υπηρέτησαν
Κατοχή επιπλέον πτυχίων
Διδακτορικό και μεταπτυχιακό δίπλωμα.
aftodioikisi.gr

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΟΧ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ


Αναχώρησε χθες το πρωί για τη γειτονική Σμύρνη της Τουρκίας η ομάδα ιστιοπλοΐας τριγώνου του ΝΟ Χίου για να συμμετάσχει στο διεθνή αγώνα ιστιοπλοΐας για σκάφη τύπου Optimist που διοργανώνεται από το ARM Urla Sailing Club και θα πραγματοποιηθεί στα Urla της Σμύρνης από 13-18/8/2013. Η αποστολή του ΝΟΧ αποτελείται από 5 αθλητές: Δέσποινα Γεωργούλη, Νίκος Μάγειρος, Μάρκος Μπαντζός, Κώστας Αναδιώτης και Φάνης Ζήσης. Την ομάδα μας συνοδεύει ο προπονητής Άλντο Σάλβια και ο τεχνικός σύμβουλος του τμήματος Γιάννης Αναδιώτης.
Οι ιστιοπλόοι του ΝΟΧ μαζί με τον προπονητή Άλντο Σάλβια
Διεθνής Αγώνας Optimist - Urla Izmir
noxiou.gr 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ Olympic Air


Συνεχίζεται η απαράδεκτη τακτική της Olympic Air, στα δρομολόγια Χίου-Αθήνας, εν μέσω θερινής περιόδου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τιμές εισιτηρίων, για συγκεκριμένες ημερομηνίες, από Χίο, Σάμο, Λέσβο προς Αθήνα αντίστοιχα.
Για 12/08 από Χίο-Αθήνα:140€, Σάμο-Αθήνα:107€ και Λέσβο-Αθήνα: 84€.
Για 14/08 από Χίο-Αθήνα: 153€, Σάμο-Αθήνα: 107€ και Λέσβο-Αθήνα:84€
Για 16/08 από Χίο-Αθήνα: 153€, Σάμο-Αθήνα: 136€ και Λέσβο-Αθήνα: 126€.
Για 20/08 από Χίο-Αθήνα:163€, Σάμο-Αθήνα:136€ και Λέσβο-Αθήνα: 135€.
Για 21/08 από Χίο-Αθήνα:153€, Σάμο-Αθήνα:136€ και Λέσβο-Αθήνα:135€.
Ο Δήμος Χίου θα συνεχίσει την ενημέρωση σχετικά με την ανήκουστη αυτή τακτική της Olympic Air, έως ότου βρεθεί κάποια λύση και ο καθένας, επιτέλους, αναλάβει τις ευθύνες του.

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΔΩΝ


Να σταματήσει τις «κοπάνες» από το Δημόσιο επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εντείνοντας τους σχετικούς ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του mega με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη οι έλεγχοι για τον εντοπισμό και την τιμωρία των κοπανατζήδων εντατικοποιούνται και επεκτείνονται στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη έλεγχοι στην Πολιτική Αεροπορία, σε υπηρεσίες της ΔΕΗ και του υπουργείου Παιδείας αλλά και σε δήμους τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων όσοι διαπιστώνεται ότι έχουν απουσιάσει αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους πάνω από 22 ημέρες μέσα σε ένα μήνα ή 30 ημέρες το χρόνο οδηγούνται οριστικά στην έξοδο από το Δημόσιο.
Περιπτώσεις κοπανατζήδων που απολύθηκαν
Ένδειξη ότι η ατιμωρησία για τους κοπανατζήδες στο Δημόσιο τελείωσε αποτελούν πρόσφατες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων που επιτέλους ξεκίνησαν να λειτουργούν:
-Με οριστική παύση τιμωρήθηκε εκπαιδευτικός σε σχολείο της Στερεάς Ελλάδας που απουσίασε αδικαιολόγητα για τρία ολόκληρα χρόνια: Από το  Σεπτέμβριο του 2009 έως και το Μάρτιο του 2013!
-Στην έξοδο οδηγήθηκε και άλλος εκπαιδευτικός σε σχολείο της ίδιας περιοχής που πήρε πολλαπλές συνεχόμενες αναρρωτικές άδειες για  επτά μήνες  με πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις που συνέταξε  και υπέγραψε ο ίδιος και τις σφράγισε με  πλαστή σφραγίδα . Από τον Απρίλιο έως τον  Ιούνιο 2012 απουσίασε συνολικά 61 ημέρες ενώ αρνήθηκε προκλητικά να προσέλθει για ιατρική εξέταση σε υγειονομική Επιτροπή.
- Ίδια τύχη είχαν ένας μόνιμος πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που  απουσίασε αδικαιολόγητα 114 ημέρες, υπάλληλος  δήμου της Αττικής που έλειψε  2,5 μήνες από τη δουλειά του, εκπαιδευτικός σε σχολείο της Στερεάς Ελλάδας που το σχολικό έτος 2011-2012 απουσίασε περισσότερες από 70 ημερών και υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής που απουσίασε από τη δουλειά του πάνω από 30 εργάσιμες ημέρες.
Τα κόλπα των κοπανατζήδων
Να σημειωθεί ότι τα πιο συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούσαν για χρόνια οι κοπανατζήδες ήταν να χτυπούν ο ένας την κάρτα του άλλου, να χτυπούν την κάρτα τους μόνο μία φορά την ημέρα έτσι ώστε να μην μπορεί να ελεγχθεί η τήρηση του ωραρίου, να καταστρέφουν ή να αλλάζουν θέση στα μηχανήματα ελέγχου τήρησης του ωραρίου και να παίρνουν σωρηδόν αναρρωτικές άδειες . Οι πρακτικές αυτές παρόλο που ήταν προκλητικές έμεναν χωρίς τιμωρία χάρη στην ανοχή που έδειχναν οι υπηρεσίες διοικητικού προσωπικού, που σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο δεν ήταν πρόθυμες να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους αλλά, όπως αποδείχθηκε από πρόσφατη έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης επιβράβευαν τους κοπανατζήδες πληρώνοντας τους με υπερωρίες!

aftodioikisi.gr

ΤΕ ΧΙΟΥ ΚΚΕ :HXHΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

Αλλο ένα χαστούκι εισέπραξαν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν δεσμούς με σωματεία, συνδικάτα, ενώσεις εργαζομένων, εμφανιζόμενοι τάχα στο πλευρό των λαϊκών ανθρώπων. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Εργατικού Κέντρου Χίου να τους τρίψει πίσω στη μούρη το χαρτί που έστειλαν για να ...εγκαινιάσουν επαφές.
Συγκεκριμένα, σε καιρούς που η λαϊκή οικογένεια δεν έχει να πληρώσει ούτε τα βασικά, που ειδικά οι νησιώτες στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη, τη δυνατότητα απρόσκοπτης μεταφοράς μετακίνησης και επικοινωνίας με άλλα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, ό,τι τους στερούν οι παχυλά επιδοτούμενοι εφοπλιστές (αυτούς που υπερασπίζονται με κάθε μέσο και τρόπο εντός και εκτός βουλής οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής) η νεοναζιστική οργάνωση τι Ερώτηση βρήκε να κάνει προς την κυβέρνηση, αποπροσανατολίζοντας το λαό από τα κύρια προβλήματά του;
Είχε κάψα να ρωτήσει τους συναρμόδιους υπουργούς αν η κυβέρνηση «προτίθεται να προχωρήσει, (...) στην απόδοση του τίτλου "ιερή" ή "ηρωική" στις νήσους Ψαρά, Κάσο και Χίο;». Ακολούθως, έστειλαν το κείμενο της Ερώτησης στο Εργατικό Κέντρο Χίου τάχα προς ενημέρωση.
Τα μέλη του ΔΣ του ΕΚ Χίου επέστρεψαν τη σχετική επιστολή των χρυσαυγιτών, γράφοντας πάνω «ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ», κι έβαλαν τις υπογραφές τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής τρώνε τέτοια πόρτα. Το Μάρτη δοκίμασαν να πιάσουν επαφή με τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, στέλνοντάς τους επίσης μιαν Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και συμπληρώνοντας ότι «για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τον τομέα των επιστημονικών συνεργατών». Η απάντηση των εργαζομένων στην ΕΤΕ ήταν να στείλουν πίσω την επιστολή της Χρυσής Αυγής, γράφοντας πάνω με μεγάλα κεφαλαία γράμματα «ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΤΕ».
Τον Απρίλη, με ανάλογο τρόπο επεχείρησαν να προσεγγίσουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Οι λογιστές τούς επέστρεψαν το φαξ, γράφοντας πάνω: «ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ. ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ - ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ - ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ».
Το Μάη, οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν να πλησιάσουν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό Ζακύνθου. Εστειλαν στο Σωματείο Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή «σχετικά με την επιδότηση σεμιναρίων κατάρτισης του ΕΦΕΤ σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ποτών». Στην πραγματικότητα, με την Ερώτησή τους, που οι χρυσαυγίτες επεχείρησαν να παρουσιάσουν ως «φιλεργατική» παρέμβαση, ζήτησαν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τους εργοδότες που θα δεχτούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια, ενώ οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Η άμεση και αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων ήταν να στείλουν πίσω την επιστολή της Χρυσής Αυγής, γράφοντας πάνω με μεγάλα κεφαλαία γράμματα «ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ - ΜΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ»!
Τον Ιούλη, έφαγαν πόρτα και από τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας που επιστρέφοντάς τους πάραυτα φαξ που της έστειλαν, έγραψαν πάνω τα εξής αποστομωτικά: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πώς να παλεύουν για το δίκιο τους, όπως γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο των φασιστών, των ναζί και των κομμάτων τους. Εχουμε πείρα! Γι' αυτό δεν επιθυμούμε καμιά συζήτηση με απογόνους και νοσταλγούς των δημίων του λαού. Παρακαλούμε να μη μας ξαναστείλετε τίποτα!».
Και αυτές οι απαντήσεις των εργαζόμενων προς τα μαντρόσκυλα του συστήματος δείχνουν πώς απομονώνονται στην πράξη οι μπράβοι των αφεντικών και των μονοπωλίων, πώς απαντώνται πολιτικά και αποτελεσματικά οι προκλήσεις τους, με αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου τους και περιθωριοποίησή τους σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε λαϊκή γειτονιά.
902.gr