Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΛΤΕΡΗΣ : ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΔΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ



Επιβεβαιώνει, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑΠ) Τάσος Σαλτερής την προτάση της υποομάδας του ΕΚΔΔΑ για την κινητικότητα – διαθεσιμότητα, που επιχείρησε να διαψεύσει με ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Όπως λέει, «η συγκεκριμένη πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας είχε σημεία με τα οποία η ΕΝΑΠ συμφωνεί επί της αρχής, όμως υπάρχουν και θέματα που χρήζουν διερεύνησης.  Πάγια θέση μας είναι πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι διορισμένοι μέσω του ΑΣΕΠ και οι απόφοιτοι της παραγωγικής Σχολής του ελληνικού κράτους.Δεν είναι λογικό υπάλληλοι που κλήθηκαν από το κράτος να συμμετάσχουν σε Διαγωνισμό για τον διορισμό τους, να αντικρίζουν τη διαδικασία της απομάκρυνσης», προσθέτει.

ΥΠΕΣ : ΜΕΧΡΙ 11/3/2013 , ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ


Την αποστολή το αργότερο μέχρι και τη Δευτέρα 11-3-2013, στοιχεία του εκτιμώμενου κόστους για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την περίοδο από 1-1-2013 έως και 31-3-2013, απολογιστικά στοιχεία κόστους για το χρονικό διάστημα 1-9-2012 έως και 31-12-2012, καθώς και τον αριθμό των μεταφερόμενων μαθητών ζητεί το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιό του, από τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας.
aftodioikisi.gr

ΑΣΕΠ: ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ



Εκκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ειδικοτήτων ΔΕ Διοικητικών καθηκόντων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.4, της παραγράφου Ζ, του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012.
Στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr → Κινητικότητα) αναρτήθηκαν:
α) Η υπ’ αριθ. 1/2013 Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 386/Β/21-2-2013).
β) Η υπ’ αριθ. ΔΙΠΙΔΔ/B.1.1/1/οικ.5724 Εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 25ης Φεβρουαρίου 2012, με θέμα “Οδηγίες για την κινητικότητα των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα”, με τα συνημμένα σε αυτή Παραρτήματα:

  • Πίνακας Κατανομής Θέσεων στους Φορείς Υποδοχής
  • Πίνακας Φορέων Προέλευσης
  • Πίνακας Δήμων και Υπουργείων
  • Κριτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης-Δικαιολογητικά/Πιστοποιητικά Απόδειξης
  • Τίτλοι Γλωσσομάθειας-Τρόπος Απόδειξης
  • Οδηγίες Συμπλήρωσης Εντύπου Αίτησης-Υπεύθυνσης Δήλωσης ΜΔ.ΔΕ.1
  • Έντυπο Αίτησης-Υπεύθυνσης Δήλωσης ΜΔ.ΔΕ.1
  • Συμπληρωματικό Έντυπο Αίτησης για επιπλέον επιδιωκόμενες θέσεις

γ) Αναλυτικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προέλευσης των προς μετακίνηση υπαλλήλων, σχετικά με την παραλαβή και τον έλεγχο των αιτήσεων καθώς και με την κατάρτιση του ψηφιακού πίνακα συνδρομής κριτηρίων.
Μετά την παραλαβή του ψηφιακού πίνακα συνδρομής κριτηρίων από τους φορείς προέλευσης, το ΑΣΕΠ θα καταρτίσει τον ενιαίο Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων με βάση τον οποίο θα υλοποιηθεί η κινητικότητα του ανωτέρω προσωπικού στους φορείς υποδοχής της υπ’ αριθ. 1/2013 Ανακοίνωσης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
aftodioikisi.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ : ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚοιΣΕπ



Σε μικρή… παράταση του προγράμματος του «Βοήθεια στο Σπίτι» (λήγει στις 31 Μαρτίου, και αντικαθιστάται από το «Φροντίδα κατ” Οίκον») προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς οι δήμοι δεν έχουν προλάβει ακόμα να συστήσουν Κοινωνικές Επιχειρήσεις, είτε με απολυμένους εργαζόμενους είτε με ιδιώτες, που θα αναλάβουν τέτοια προγράμματα.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στη  συνάντηση ΚΕΔΕ – Στυλιανίδη, από τον οποίο και ζητήθηκε να δοθεί ολόκληρο το ποσό που προβλέπεται για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από δήμους, εργαζομένους, πρώην εργαζομένους και ιδιώτες. Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, σε επικοινωνία τους με το γ.γ. του υπουργείου ΟικονομικώνΧάρη Θεοχάρη από τα 90 εκατ. ευρώ – ευρωπαϊκό «κουμπαρά» για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, τους είπε πως τελικά θα φτάσουν στην… κοινωνική οικονομία μόλις τα 67 εκατ. ευρώ, καθώς λόγω του χαρακτηρισμού τους ως «επιχειρήσεις» υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%. Στο ζήτημα αυτό, ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργού προκειμένου τα χρήματα να πάνε όλα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα – οικονομία.
Πέραν αυτό, αποφασίστηκε να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, ΚΕΔΕ, ΥΠΕ, υπ. Οικονομικών / ΓΛΚ, προκειμένου να εξετάσει ένα προς ένα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, όπως η κατάργηση της θέσεως γραμματέως δημάρχου, η μείωση των ειδικών συμβούλων κτλ.
aftodioikisi.gr

TO NEO ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ- Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ



Μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες.που έγιναν στο σύλλογο Κρητικών Χίου Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ,  η σύνθεση του νέου ΔΣ έχει ως εξής:


Πρόεδρος   Στ. Νεοφώτιστος,
 Αντιπρόεδρος Μιχ. Μανουράς,
Γραμματέας Ν. Μπαρμπαντωνάκης,
Ταμίας Β. Μπολουδάκης
Μέλη οι Λ. Αξιώτη,
        Μαν. Δουλγεράκης
         Αντ. Μουτάφης.

ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΛΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΝ




Από χθές την σχολή μηχανικών ΑΕΝ  Χίου κοσμεί το καραβάκι της Τουρλωτής που νίκησε στον διαγωνισμό της Πρωτοχρονιάς,  

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ : Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ





Δραμεντί / 2011 / Αργεντινή, Ισπανία / Διάρκεια: 93′
Σενάριο-σκηνοθεσία: Sebastian Borensztein
Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darin, Huang Sheng Huang, Muriel Santa Ana, Enric Rodriguez, Ivan Roma Nelli
H ζωή του Roberto (Ricardo Darin – Tο Μυστικό στα Μάτια της) έχει μείνει στάσιμη εδώ και είκοσι χρόνια εξαιτίας ενός σκληρού παιχνιδιού της μοίρας. Από τότε ζει απομονωμένος και πικραμένος, έχοντας ως μοναδικό του σύνδεσμο με τον έξω κόσμο το μαγαζί του με σιδερικά. Ένα απρόσμενο γεγονός όμως θα τον ξυπνήσει και θα τον φέρει πίσω στη ζωή… Ο Roberto συναντά τον Jun στους δρόμους της πόλης και από τότε ξεκινά μια παράξενη συμβίωση των δύο τους, καθώς ο Roberto δεν μιλά κινέζικα και ο Jun ούτε λέξη ισπανικά.
Η ταινία είναι σε όλη τη διάρκειά της ένας κλαυσίγελος. Άφθονο και έξυπνο χιούμορ αλλά και έντονες δραματικές, υπαρξιακές και ανθρώπινες καταστάσεις εναλλάσσονται και προβληματίζουν. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια τυπική κωμωδία τυχαιοτήτων και παιχνιδιών της μοίρας, αλλά για ένα χαμηλόφωνο δράμα όπου το κωμικό στοιχείο ενυπάρχει χωρίς να χαλάει τη μαγιά της αλληλοκατανόησης των δυο αντρών (και λαών).
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Ρώμης
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τη Λατινική Αμερική, Βραβεία Γκόγια (Ισπανία)

ENHMEΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΠΑΧ






Στη Χίο, όταν λέμε “αγροτικό χώρο”  ή περιοχές ΟΠΑΑΧ, εννοούμε όλο το νησί, εκτός της πόλης της Χίου και της παραλιακής ζώνης από Καρφά μέχρι την Αγία Φωτεινή. Περιοχές ΟΠΑΑΧ είναι επίσης τα νησιά των Ψαρών και των Οινουσσών.
Τα προγράμματα αυτά, δεν αφορούν μόνο αγρότες, για τους οποίους υπάρχει ειδικό μέτρο (βλ. μέτρο 311 παρακάτω), αλλά και μη αγρότες, κατοίκους ή μη των περιοχών ΟΠΑΑΧ, οι οποίοι θέλουν ασκήσουν κάποια δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.
Ο μέγιστος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που θα προταθούν είναι 300.000 €, εκτός των επενδύσεων που αφορούν τουριστικά καταλύματα, τα οποία είναι επιλέξιμα μόνο για αγρότες, που μπορεί να ανέλθει σε 600.000 €.
Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 50 %.
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση είναι η 24 Απριλίου 2013.
Ακολουθεί περιληπτική παρουσίαση των μέτρων:

Μέτρο 311 
Αφορά αγρότες των περιοχών ΟΠΑΑΧ και ενισχύει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την απόκτηση εναλλακτικών (συμπληρωματικών) εισοδημάτων:
  1. Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών.
  2. Νέοι Γεωργοί στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης του Μέτρου 112.
Επιλέξιμες είναι δραστηριότητες στους παρακάτω τομείς:
- μεταποίηση             - τουρισμός              - εμπόριο               - υπηρεσίες,
Στο Μέτρο 311 περιλαμβάνεται η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός τουριστικών καταλυμάτων.

Αφορά μη αγρότες, εξαιρούνται δηλαδή αγρότες και νέοι αγρότες, και ενισχύει την ίδρυση μεταποιητικών μονάδων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών επιλεγμένων κλάδων στις περιοχές ΟΠΑΑΧ από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Οι δραστηριότητες που ενισχύονται περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες στους τομείς:
- μεταποίηση                - εμπόριο               - υπηρεσίες,

Αφορά μη αγρότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και ενισχύει τουριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές ΟΠΑΑΧ.
Οι δραστηριότητες που ενισχύονται είναι:
  1. Υπηρεσίες εστίασης
  2. Ταξιδιωτικά πρακτορεία και γραφεία οργανωμένου τουρισμού
  3. Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού
  4. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων

ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ 
ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΧΙΟΥ




Ὁ ἅγιος Ἄνθιμος τῆς Χίου σχετικὰ μὲ τὴν σιωπὴἔλεγε «Σιωπή! Ἡ σιωπὴ εἶναι καλή, ἡ σιωπὴ εἶναι ἀκίνδυνος, ἡ σιωπὴ εἶναι ἀμετανόητος, ἔλεγε καὶ ἕνας γέρων: ὁσάκις ὡμίλησα, μετενόησα, σιωπήσας δὲ οὐδέποτε μετενόησα. Ἡ σιωπὴ εἶναι ἀσκανδάλιστος, ἐκεῖνος ποὺ κρατεῖ σιωπήν, εἶναι πάντοτε εἰρηνικὸς καὶ εἶναι μακάριος. Δὲν ἐμακάρισεν ὁ Χριστὸς τοὺς πολυλόγους οὔτε τοὺς θυμώδεις οὔτε τοὺς ταραχοποιούς, ἐμακάρισε τοὺς εἰρηνοποιούς, τοὺς πραεῖς, τοὺς ὑπομονετικούς, αὐτοὺς ἐμακάρισε. Ὁ ἄνθρωπος ποὺ ἔχει ἀρετήν, μέσα στοὺς πολλοὺς θὰ φανῆ ἡ ὑπομονή του, ἡ καρτερία του, ἡ πραότης του, ἡ μακροθυμία του, ἡ ἐγκράτειά του, ἐὰν ἔχεις τοὺς καρποὺς τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, μέσα στοὺς πολλοὺς θὰ φανῆς».

Σχετικὰ μὲ τὴν συναίσθησι τῶν ἀδυναμιῶν μαςτόνιζε «Καλότυχος εἶναι ἐκεῖνος ποὺ γνωρίζει τὴν κατάστασίν του καὶ ταπεινώνεται, καὶ πάλιν κακότυχος εἶναι ἐκεῖνος ποὺ δὲν γνωρίζει τὴν κατάστασίν του, ἀλλὰ ὑπερηφανεύεται, καλότυχος εἶναι ἐκεῖνος ὁ ἄνθρωπος ποὺ ἐγνώρισε τὴν ἀσθένειά του, διότι ἡ ἀνθρώπινη φύσις ὑπόκειται εἰς τὰ πάθη, εἰς πολλὰ κακὰ πάθη καὶ καλότυχος εἶναι ἐκεῖνος ποὺ τὸ ἐκατάλαβε. Ὑπάρχουν τριῶν εἰδῶν ἄνθρωποι: σαρκικοί, ψυχικοὶ καὶ πνευματικοί. Ὁ σαρκικὸς ἄνθρωπος θέλει ὅλα τὰ τῆς σαρκός, ζητεῖ τὴν ἀνάπαυσιν, ἀγαπᾶ τοὺς ἐπαίνους, δὲν θέλει νὰ τὸν ὑβρίσουν, δὲν δέχεται νὰ τοῦ κόψουν τὸ θέλημά του, ὑπερασπίζει τὸν ἑαυτόν του. Ὁ ψυχικὸς πάλι δὲν θέλει νὰ ἀδικήση, ἀλλὰ οὔτε νὰ τὸν ἀδικήσουν. Ὁ δὲ πνευματικὸς ἄνθρωπος σκέπτεται ὅλα τὰ τοῦ πνεύματος, ἂν ἀδικηθῆ χαίρει, ἂν ὑβρισθῆ εὐχαριστεῖται».

Γιὰ τὴν σωτηρία τῆς ψυχῆς ἔλεγε «Θέλω νὰ πεινᾶτε καὶ νὰ διψᾶτε τὴν σωτηρία σας. Θέλω νὰ διψᾶτε τὴν δικαιοσύνην, νὰ εὐχαριστῆσθε μὲ τὰς θλίψεις, νὰ χαίρεσθε μὲ τὰς τιμωρίας καὶ τὰ βάσανα. Πότε ἡμεῖς, ἀδελφές, ἐβασανίσθηκαμε; Ποῦ εἶναι τὰ μυτερὰ καρφιὰ, πού μᾶς ἐκάρφωσαν; Ποῦ εἶναι ἡ λόγχη; Ποῦ εἶναι ὁ ἀκάνθινος στέφανος; Πότε μᾶς ἐμαστίγωσαν ἤ μᾶς ἔπτυσαν ἤ μᾶς ἔκαναν τίποτε ἄλλο, ἀπὸ ὅσα ἔκαναν στὸν Χριστό; Διά τοῦτο, ἐπειδὴ ἡμεῖς δὲν ἐπάθαμεν ἀκόμη τίποτε ἀπὸ ὅλα αὐτά, πρέπει μὲ ὅλη τὴν δύναμίν μας νὰ προσπαθήσωμεν νὰ μιμηθοῦμεν τὸν Διδάσκαλόν μας, διότι ἐὰν δὲν τοῦ μοιάσωμεν, δὲν θὰ καθίσωμεν καὶ ἡμεῖς ἐκ δεξιῶν τοῦ Θεοῦ, ὅπως ἐκάθισεν Ἐκεῖνος».

Γιὰ τὴν ἐλεημοσύνη στὴν ψυχὴ ἔλεγε «Ὅταν ἐλεήσης τὸν πτωχόν, ὅταν βοηθήσης τὸν πλησίον σου, τὸ δίδεις στὸν Θεό. Ἀλλὰ γιὰ πῆτε μου, ποῖος εἶναι εἰς ἡμᾶς ὁ πιὸ πλησίον μας, ποὺ ἔχει τὴν ἀνάγκη καὶ ζητεῖ νὰ τὸν ἐλεήσωμεν; Ἡ ψυχή μας. Ἡ ψυχὴ μας εἶναι ὁ πλησίον μας, τὴν ψυχήν μας νὰ βοηθήσωμεν καὶ νὰ ἐλεήσωμεν. Θὰ ἐλεήσωμεν αὐτὴν τὴν πτωχὴν ψυχὴν μὲ ἀρετάς. Ἂν θέλης νὰ ἐλεήσης τὴν ψυχήν σου, θὰ κάμης ἀρετάς, θὰ εἶσαι ὑπάκουος, ταπεινός, ὑπομονετικός, φιλαλήθης, φιλάδελφος, σιωπηλός, θὰ κόπτης τὸ θέλημά σου… Μὲ αὐτὰ θὰ ἐλεῆς τὴν ψυχήν σου καὶ θὰ δανείζης τὸν Θεόν».

Σχετικὰ μὲ τὴν καλλιέργεια τῶν ἀρετῶν τόνιζε «Ὅταν ὁ ἄνθρωπος ἐργάζεται τὴν ἀρετήν, ὅταν ἔχη τὸν ἔνθεον ἔρωτα, ὅταν ἔχη τὸ θεϊκὸν πῦρ μέσα εἰς τὴν καρδίαν του, ὅταν ἔχη τὸν ζῆλον διὰ νὰ ἀρέση εἰς τὸν Θεὸν καὶ εἰς τὸν πλησίον του, τότε ὑπομένει τὰ πάντα. Ἐκεῖνος ποὺ ἔχει ἀγάπην εἰς τὴν καρδίαν του, τὸ στόμα του ποτὲ δὲν ψεύδεται οὔτε ἐργάζεται πονηρά. Ἐκεῖνος ποὺ ἔχει ἀγάπην μέσα εἰς τὴν καρδίαν του δὲν ρίχνει τὸ βλέμμα του ποτέ, γιὰ νὰ ἰδῆ πράγματα, ποὺ δὲν ὠφελοῦν τὴν ψυχήν του, τὸ ἀφτί του δὲν τὸ στένει, γιὰ νὰ ἀκούση πράγματα, ποὺ δὲν εἶναι ὠφέλιμα». 

Γιὰ τὸν θυμὸ ποὺ τυραννεῖ τοὺς ἀνθρώπους τόνιζε «Ποτὲ νὰ μὴ δίνετε τόπον εἰς τὸν θυμόν. Ποτὲ νὰ μὴ λείπη τὸ μειδίαμα ἀπὸ τὸ στόμα σας, τὸ πασίχαρο νὰ μὴ σᾶς φεύγη ποτέ. Καρδίας εὐφραινομένης πρόσωπον θάλλει. Ὅλο εὐχαριστημένη νὰ εἶναι ἡ καρδία σας, διότι ὅταν φύγη ἡ εὐχαρίστησις εὐθὺς θὰ ἔλθη ὁ θυμός, τέλεια ἀπονέκρωσις τῆς χάριτος εἶναι ὁ θυμός».

Διδαχὲς Πνευματικὲς Ἁγίου Ἀνθίμου τῆς Χίου Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας Βοηθείας Χίου.

Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ : ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΕΠΟΠΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ


Ομιλία του υπουργού Ναυτιλίας σε εκδήλωση του ΣΕΕΝ


Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την εκτίμηση ότι ο ρυθμιστικός και ο εποπτικός ρόλος της Πολιτείας είναι σημαντικός και θα πρέπει να την επιζητεί ο ακτοπλοϊκός κλάδος, επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Την εκτίμηση ότι ο ρυθμιστικός και ο εποπτικός ρόλος της Πολιτείας είναι σημαντικός και θα πρέπει να την επιζητεί ο ακτοπλοϊκός κλάδος, επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, σε ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση των μελών του.
Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κάτι που ζητούν εδώ και καιρό οι ακτοπλόοι, ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί στο κοντινό μέλλον καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας στην παρούσα στιγμή δεν το επιτρέπει.
Αναφερόμενος στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων στην ακτοπλοΐα, εκτίμησε ότι η πρόταση που κατατέθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για το θέμα επιδότησης των καυσίμων, έχει πρόβλημα κοινοτικού δικαίου και δεν μπορεί να συζητηθεί.
Ωστόσο, ο κ. Μουσουρούλης εμφανίστηκε ανοιχτός σε άλλου είδους ενισχύσεις για τον κλάδο και σημείωσε προς αυτήν την κατεύθυνση ότι κάτι θα μπορέσει να ευδοκιμήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Υπάρχουν γειτονικές χώρες που απολαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις, όμως με καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργο, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, να εξασφαλιστεί επιδότηση από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο γεγονός έχει κάποιες τεχνικές δυσκολίες, καθώς η ακτοπλοΐα είναι μια δραστηριότητα που δεν χωροθετείται σε ένα περιφερειακό πρόγραμμα ή κάπου αλλού, σημειώνοντας ότι γίνονται συζητήσεις.
Τέλος για το δίκτυο των άγονων γραμμών, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει τη ροή της χρηματοδότησης των εταιρειών παρά τον περιορισμό των πόρων και συμπλήρωσε ότι αυτό το αναγνωρίζει και ο κλάδος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλης, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι ο διπλασιασμός της τιμής των καυσίμων τα τελευταία τρία χρόνια, ο στρεβλός μηχανισμός διαμόρφωσης του τελικού κόστους καυσίμων, η πτώση της επιβατικής κίνησης μετά το 2009 κατά 22,5% στην ακτοπλοΐα και κατά 39% στην Αδριατική, είναι οι κύριες αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Επιπλέον ανέφερε ότι πάγιο αίτημα των ακτοοπλόων είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, η μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και των κρατήσεων υπέρ τρίτων, οι επιδοτήσεις των εργοδοτικών εισφορών και ο επαναπροσδιορισμός των μισθωμάτων από τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές.
Πηγή: ΑΜΠΕ
naftemporiki.gr

MIΚΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"





Σε μικρή… παράταση του προγράμματος του «Βοήθεια στο Σπίτι» (λήγει στις 31 Μαρτίου, και αντικαθιστάται από το «Φροντίδα κατ” Οίκον») προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς οι δήμοι δεν έχουν προλάβει ακόμα να συστήσουν Κοινωνικές Επιχειρήσεις, είτε με απολυμένους εργαζόμενους είτε με ιδιώτες, που θα αναλάβουν τέτοια προγράμματα.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στη σημερινή συνάντηση ΚΕΔΕ – Στυλιανίδη, από τον οποίο και ζητήθηκε να δοθεί ολόκληρο το ποσό που προβλέπεται για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από δήμους, εργαζομένους, πρώην εργαζομένους και ιδιώτες. Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, σε επικοινωνία τους με το γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη από τα 90 εκατ. ευρώ – ευρωπαϊκό «κουμπαρά» για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, τους είπε πως τελικά θα φτάσουν στην… κοινωνική οικονομία μόλις τα 67 εκατ. ευρώ, καθώς λόγω του χαρακτηρισμού τους ως «επιχειρήσεις» υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%. Στο ζήτημα αυτό, ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργού προκειμένου τα χρήματα να πάνε όλα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα – οικονομία.
Πέραν αυτό, αποφασίστηκε να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, ΚΕΔΕ, ΥΠΕ, υπ. Οικονομικών / ΓΛΚ, προκειμένου να εξετάσει ένα προς ένα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, όπως η κατάργηση της θέσεως γραμματέως δημάρχου, η μείωση των ειδικών συμβούλων κτλ.

 aftodioikisi.gr

ΤΟ "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ"¨ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΔ ΧΙΟΥ





Χθές  26/02/2013, ξεκίνησε προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση στη ΒΔ Χίο, η οποία απειλεί για άλλη μια φορά με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση την πρόσφατα κατεστραμμένη χερσαία περιοχή του νησιού και τα ήδη επιβαρυμένα αλιευτικά πεδία της περιοχής.
Έπειτα από την καταστροφή των δασών και του χερσαίου φυσικού πλούτου της Χίου που προκλήθηκε από τις εκτεταμένες πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού, νέα περιβαλλοντική καταστροφή αναμένεται να πλήξει τη Χίο. Η προγραμματισθείσα στρατιωτική άσκηση από χερσαίες μονάδες του στρατού στη βορειοδυτική πλευρά της Χίου κατά τις 26, 27, 28 Φεβρουαρίου με πραγματικά πυρά, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο θαλάσσιο χώρο και χερσαίες περιοχές της ΒΔ Χίου, εκτιμάται σε συνολική έκταση που ξεπερνά τα 190 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 Οδιευθυντής του Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Αρχιπέλαγος κος Θοδωρής Τσιμπίδης επισημαίνει ότι «η προγραμματισμένη άσκηση προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης και αντιβαίνει στη σχετική διαταγή διαρκούς ισχύος του Υπουργείου Άμυνας, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2005, σύμφωνα με την οποία οι διεξαγόμενες ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να σχεδιάζονται στη βάση λεπτομερών στοιχείων και συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους αρμόδιους περιβαλλοντικούς φορείς».
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» υπογραμμίζει ότι η στρατιωτική άσκηση όπως σχεδιάζεται να γίνει σε μη χαρακτηρισμένο πεδίο βολής (χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και σχετικές άδειες) και αποκλειστικά στο θαλάσσιο χώρο αντίκειται στην ελληνική, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων. Επίσης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, της δημόσιας υγείας, καθώς και της διασφάλισης της βιωσιμότητας της αλιείας.
Η χρήση βαρέων όπλων και οι βολές από ξηρά προς την παράκτια ζώνη με τη χρήση πραγματικών πυρών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα προκαλούν ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο διασκορπισμός τοξικών ουσιών και βαρέων μέταλλων, που εμπεριέχονται ακόμα και στα συμβατικά πυρομαχικά, βιοσυσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και επιβαρύνουν έμμεσα την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των θαλάσσιων οργανισμών.
Πέραν τούτου, απειλείται με καταστροφή το παραγωγικότερο αλιευτικό πεδίο της Χίου, το οποίο αποτελεί και σημαντική πηγή για την τοπική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, παρατηρείται έως σήμερα ολική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και εξαφάνιση των ιχθυαποθεμάτων. Κι όλα αυτά, σε μία περίοδο όπου καταγράφεται κατακόρυφη μείωση και υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο και διευρύνεται η απόγνωση των επαγγελματιών του αλιευτικού κλάδου.
Ο κύριος Τσιμπίδης αναφέρει ότι «Χαρακτηριστικό δείγμα της σοβαρότητας με την οποία διοργανώνονται αυτές οι ασκήσεις βολής είναι, η οδηγία που αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση προς τους αλιείς και κατοίκους της περιοχής, ότι σε περίπτωση που βρουν κάποιο βλήμα που δεν έχει εκραγεί, να μην τα πλησιάσουν και να ειδοποιήσουν τον στρατό!»
Η αδράνεια που επιδεικνύει επί χρόνια το ΥΠΕΘΑ στο θέμα της χωροθέτησης και δημιουργίας σύγχρονου πεδίου βολής, το οποίο θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, τους περιβαλλοντικούς όρους και θα συμβάλει ταυτόχρονα στην εκπαίδευση και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται την απειλή της δημόσιας υγείας και να δικαιολογεί την ολική καταστροφή σπάνιων οικοσυστημάτων, με τη δήθεν επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.
Θοδωρής Τσιμπίδης,
Διευθυντής, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΝΟ - ΑΚΤΟΠΛΟΩΝ



Άκαρπη απέβη η νέα συνάντηση των ακτοοπλόων με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς οι ναυτικοί απέρριψαν όλα τα αιτήματα των ακτοοπλόων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΕΝ ζήτησε μείωση των αποδοχών των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων κατά 10% και να επανεξεταστεί το θέμα του ειδικού επιδόματος της άγονης γραμμής και των εξπρές δρομολογίων.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων των ναυτικών, ζητούν αύξηση των αποδοχών των ναυτικών, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί, άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, που σύμφωνα με τους ίδιους θίγει τα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς και άμεση καταβολή δεδουλευμένων από ορισμένες εταιρείες.

Οι ακτοπλόοι χαρακτήρισαν υπερβολικά κάποια από τα αιτήματα των ναυτεργατών, ενώ θα γίνει συνάντηση των δύο μερών την επόμενη εβδομάδα.
ethnos.gr

TA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΟΠΑΑΧ) ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Στρατής Γδύσης        
Σ. Τσουρή 11, 1ος όροφος     Τηλ – fax: 2271-043497    Κινητό: 693-2666428
  

Χίος, 27/2/2013

Το μελετητικό γραφείο του ΣΤΡΑΤΗ ΓΔΥΣΗ σας ενημερώνει ότι προκηρύχθηκαν τα προγράμματα του Αγροτουρισμού (ΟΠΑΑΧ). Οι υποβολές προτάσεων έχουν καταληκτική ημερομηνία 24/4/2013.
Στα ΟΠΑΑΧ περιλαμβάνονται τα παρακάτω Μέτρα:

1)      Μέτρο 311: Το Μέτρο 311 απευθύνεται αποκλειστικά σε γεωργούς και ενισχύει την ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων και απόκτηση εναλλακτικών εισοδημάτων σε περιοχές ΟΠΑΑΧ
Απευθύνεται σε:
1. Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών.
2. Νέοι Γεωργοί στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης του Μέτρου 112.
Επιλέξιμες είναι δραστηριότητες των τομέων μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, που αναπτύσσονται σε περιοχές ΟΠΑΑΧ.
Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται και η ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός τουριστικών καταλυμάτων.

2)      Μέτρο 312: Το Μέτρο 312 απευθύνεται σε μη γεωργούς και ενισχύει την ίδρυση μεταποιητικών μονάδων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, ορισμένων κλάδων, σε περιοχές ΟΠΑΑΧ.
Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των γεωργών και των νέων αγροτών, κάτοικοι ή μη των περιοχών ΟΠΑΑΧ που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Οι δραστηριότητες που ενισχύονται περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες από τους τομείς μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών.

3)      Μέτρο 313: Το Μέτρο 313 απευθύνεται σε μη γεωργούς και ενισχύει τουριστικές επιχειρήσεις σε περιοχές ΟΠΑΑΧ.
Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των γεωργών και των νέων αγροτών, κάτοικοι ή μη των περιοχών ΟΠΑΑΧ που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Οι δραστηριότητες που ενισχύονται είναι:
  • Υπηρεσίες εστίασης
  • Ταξιδιωτικά πρακτορεία και γραφεία οργανωμένου τουρισμού
  • Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού
  • Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
Σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται καταλύματα στο συγκεκριμένο Μέτρο για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 300.000 €, εκτός των περιπτώσεων των καταλυμάτων (μόνο για γεωργούς) που μπορεί να ανέλθει σε 600.000 €.
Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 50 %.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΑΑΧ
Περιοχές ΟΠΑΑΧ για τη Χίο είναι ολόκληρος ο Νομός εκτός από:
Ø      Την παραλιακή ζώνη Καρφά – Αγ. Ερμιόνης – Μ. Λιμνιώνα – Αγίας Φωτιάς
Ø      Την πόλη της Χίου