Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ




Τους τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία λόγω των κρουσμάτων «καταρροϊκού πυρετού του προβάτου» στη Σάμο αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Πολιτευτή του Κινήματος στη Σάμο δημοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «στις 20 Νοεμβρίου 2012, του τμήματος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στη Σάμο, στην περιοχή Χώρας του Δήμου Σάμου, διαπιστώθηκαν σε αρκετά κοπάδια αιγοπροβάτων, κρούσματα καταρροϊκού πυρετού και δόθηκαν οδηγίες στους κτηνοτρόφους να ελέγχουν σε καθημερινή βάση το ζωικό τους κεφάλαιο ειδοποιώντας άμεσα την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση που εκδηλωθούν ανάλογα φαινόμενα».

«Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ζώων που μολύνθηκαν και θανατώθηκαν και ποιο το ύψος των αποζημιώσεων που έλαβαν οι ιδιοκτήτες των ζώων;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να του «γνωρίσει σε τι ενέργειες προέβη το τμήμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, για την ταφή των ζώων και αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ταφής, μετά την καταστροφή των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με καύση ή υγειονομική ταφή».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Κύριε Υπουργέ,

Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια Σάμου, δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου, στις 20 Νοεμβρίου 2012, του τμήματος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στη Σάμο, στην περιοχή Χώρας του Δήμου Σάμου, διαπιστώθηκαν σε αρκετά κοπάδια αιγοπροβάτων, κρούσματα «καταρροϊκού πυρετού του προβάτου».

Κατόπιν τούτου δόθηκαν οδηγίες στους κτηνοτρόφους να ελέγχουν σε καθημερινή βάση το ζωικό τους κεφάλαιο και να ειδοποιούν άμεσα την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση που εκδηλωθούν ανάλογα φαινόμενα.

Σύμφωνα με το αρ.πρωτ.4886/130859 27.12.2012, έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ/νση Υγείας των Ζώων, κοινοποιήθηκε στις Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών, το Πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

Με το παραπάνω πρόγραμμα καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού.

Σε περίπτωση υποψίας, με απόφαση του Προϊσταμένου του Τμήματος Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όλα τα ζώα της εκμετάλλευσης, υπόκεινται σε περιορισμό των μετακινήσεων, συλλέγονται δείγματα αίματος  και αποστέλλονται στο αρμόδιο εργαστήριο κ.λ.π

Κατόπιν τούτου ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες ενέργειες προέβη το αρμόδιο τμήμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στη Σάμο;

2.Σε ποιες ενέργειες προέβη το τμήμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Σάμου σχετικά με την έγγραφη ενημέρωση του ιδιοκτήτη, για  τη συμπτωματολογία, την παθογένεια και την επιδημιολογία του Καταρροϊκού Πυρετού;

3. Ποια υγειονομικά μέτρα έλαβε η αρμόδια τοπική Κτηνιατρική Αρχή;

4.Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ζώων που μολύνθηκαν και θανατώθηκαν και ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεων που έλαβαν οι ιδιοκτήτες των ζώων;

5. Σε πόσους κτηνοτρόφους δόθηκαν αποζημιώσεις και ποιος το ύψος των εναπομείναντων ζώων αυτών των κτηνοτρόφων για την βιωσιμότητα των μονάδων τους;

Επειδή σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Κτηνιατρικής αρχής της Σάμου επιβεβαιώνεται θετικό κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, παρακαλώ να μου κοινοποιήσετε τα διοικητικά έγγραφα που έχουν αποσταλεί ανάλογα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού.

Επειδή τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού διαπιστώθηκαν σε οκτώ (8) κοπάδια αιγοπροβάτων στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Χώρας στη Σάμο, και επειδή Αιμοληψίες που διενεργήθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σάμου σε νεκρά ζώα, έδειξαν ότι οι θάνατοι προήλθαν από τη συγκεκριμένη νόσο, παρακαλώ:

α.Να μου γνωρίστε σε τι ενέργειες προέβη το τμήμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, για την ταφή των ζώων και αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ταφής, μετά την καταστροφή των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με καύση ή υγειονομική ταφή σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο».

β.Να μου γνωστοποιήσετε ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής (Κτηνίατρος, Γεωπόνος, Εκπρόσωπος Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που συμμετείχαν σύμφωνα με τις διατάξεις στη θανάτωση των ζώων και τα πρακτικά αυτής.

γ.Τους αριθμούς των κλειστών οχημάτων όπου έγινε η μεταφορά των μολυσμένων ζώων, σε ποια περιοχή έγινε η θανατωσή τους και πόσα χιλιόμετρα απέχει ο χώρος υγειονομικής ταφής από την πλησιέστερη κατοικία και από την πλησιέστερη κτηνοτροφική μονάδα.

δ.Να μου γνωστοποιήσετε την βεβαίωση της οικείας Νομαρχίας (τώρα Περιφερειακής Ενότητας) ότι ο χώρος αυτός,  δεν γειτνιάζει και δεν επικοινωνεί με διερχόμενα υπόγεια ύδατα.

ε.Να μου κοινοποιήσετε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μετά την αποστολή παθολογικού υλικού από δειγματολογικό έλεγχο, στα πιστοποιημένα  εργαστήρια αναφοράς της Ευρωπαικής Ένωσης, όπου και διαπιστώνεται η ύπαρξη της νόσου.

στ.Να μου δοθούν τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας που έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με την παρούσα εκτροφή.

ζ.Να μου γνωστοποιήσετε την απόφαση άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν για υποψία μόλυνσης από τον ιο του Καταρροϊκού πυρετού.



Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ