Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ... ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Toυρκική πυραυλάκατος θεάθηκε από ψαράδες και κυβερνήτες σκαφών αναψυχής να κινείται αρχικά κοντά στην Μύκονο και μετά από λίγες ώρες αναφέρθηκε από τον κυβερνήτη ενός φουσκωτού που έκανε θαλάσσιο σκι στα ανοικτά του Σουνίου ότι περνούσε από μπροστά του ένα πολεμικό σκάφος με τουρκική σημαία και κατεύθυνση προς την Αττική ! 
Οι λουόμενοι στο Σούνιο πανικοβλήθηκαν από την είδηση ​​θεωρώντας ότι πιθανόν να βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκική απόβαση, αλλά το ΓΕΕΘΑ δεν το επιβεβαιώνει.
Σε σχετικό ερώτημα απάντηση ότι ήταν μια πυραυλάκατος κλάσης Kilic, με οκταπλό εκτοξευτή πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Harpoon RGM-84, στην διαμόρφωση που πλήττουν και στόχους στο έδαφος (πρακτικά όλη η Αττική βρισκόταν εντός της ακτίνας δράσης των πυραύλων ην στιγμή που περνούσε κοντά στην Κέα ).
Τελικά επρόκειτο για την πυραυλάκατο ΑΤΑΚ (P337), η οποία είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Σμύρνης, (εδώ αποκλειστική φωτογραφία του defencenet.gr από τον απόπλου του σκάφους από το ναύσταθμο στα Δαρδανέλια) μπήκε ΣΤΑ χωρικά ύδατα Μας στις 7:00 το πρωί, όταν πέρασε μια ανάσα δίπλα από ελληνικά ψαράδικα και ένα σκάφος αναψυχής ενός ξενοδοχείου της Μυκόνου (μεταξύ Μυκόνου και Νάξου για την ακρίβεια) και κινήθηκε με δυτική πορεία μεταξύ Ν. Σίφνου και Ν.Σερίφου αρχικά στην Σέριφο έγινε αντιληπτή από το λμάνι και εν συνεχεία "ανηφόρισε" για το Σούνιο.
Πέρασε δίπλα από την Κύθνο και την Κέα και εν τέλει εξήλθε επιτέλους, από τα χωρικά μας ύδατα παντελώς ανενόχλητη, φυσικά 14:25.
Τώρα βρίσκεται ανατολικά της Άνδρου.
Βέβαια το παρακολούθησαν κάποια σκάφη του ΠΝ και δύο μαχητικά, αλλά δεν τόλμησαν να το ενοχλήσουν.
Από το ΕΘΚΕΠΙΧ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ανοικτά όλα τα συστήματά του, άρα ούτε λόγος για αβλαβή διέλευση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr .

ΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΙΒΑΝΕΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Τα Λύκεια των Καρδαμύλων -Λιβάνειο ΕΠΑΛ και ΓΕΛ - οργάνωσαν  για τους μαθητές -ιες της Β΄ τάξης, με συνοδούς καθηγητές την κ. Φράγκου Μαρία και την κ. Παπαλαμπροπούλου Γεωργία, διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στις 1 και 2 Aπριλίου 2013 στον Πειραιά.
Αναδημοσιεύουμε την περιγραφή της εκπαιδευτικής εκδρομής:
«Σε μια εποχή που η επαγγελματική αποκατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε αναλυτικά με τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν και να ενημερωθούν από κοντά για τον κόσμο της ναυτιλιας με άμεσο και αξιόπιστο τρόπο. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας ευχαριστήρια και παράλληλα τα συγχαρητήρια στην εταιρεία GasLog Ltd , τον πρόεδρο της κ. Πήτερ Γ. Λιβανό, τον γενικό διευθυντή κ. Θεόδωρο Κατεμίδη  για την κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης των μαθητών ( 18 άτομα) και των δύο συνοδών καθηγητών από και προς τη Χίο, τη διαμονή και τη σίτιση σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο του Πειραιά. Παράλληλα, να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον καπετά Mιχάλη Μπουρέκα, απόφοιτο του σχολείου μας για την αμέριστη βοήθειά του στην πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής.
Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν το παρακάτω:
Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2013, φτάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά και κατευθυνθήκαμε προς την Ακτή Μιαούλη, όπου πρώτος σταθμός υπήρξε ο  Νηογνώμονας  Lloyds   Register και αμέσως μετά η περιβαλλοντική ενημέρωση απο τηHELMEPA, δια στόματος της καταπληκτικής Καρδαμυλίτισας ωκεανολόγου Μαρίας Κτιστάκη. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και   η ναυτιλιακή εταιρεία GasLog (πρώην Serres) εκεί, μας περίμενε ο καπετάν Μιχάλης Μπουρέκας, ο οποίος μας ενημέρωσε διεξοδικά για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα . Ο καπετάν Μιχάλης κέρδισε, για μια ακόμα φορά, τους μαθητές με την αμεσότητα, την ευγένεια και το πατρικό ενδιαφέρον του. Στη συνέχεια μεταβήκαμε μαζί του στο εστιατόριο της εταιρείας, προσφορά της οποίας, ήταν και το μεσημεριανό μας γεύμα.
Κατόπιν, κατευθυνθήκαμε στην οδό Αγίου Νικολάου  στα γραφεία της North of England P&I Association. Στην   North of England μας περίμενε ο κ. Ιωακείμ Καλλίκης , ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση μας. Απολαύσαμε μια εξαιρετική παρουσίαση του ρόλου του P&I στον τομέα της ασφάλισης. Ο  κ. Ιωακείμ Καλλίκης   μας κάλυψε τα έξοδα της μεταφοράς μας απο και προς το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.    
Την επόμενη μέρα Τρίτη 2 Απριλίου 2013 το «ναυτιλιακό» μας ταξίδι συνεχίστηκε, με την επίσκεψή μας στο Κέντρο επιχειρήσεων και θαλασσίας διάσωσης του υπουργείου  Εμπορικής  Ναυτιλίας και Αιγαίου. Μας έγινε ενδελεχής  ενημέρωση απο τους  αξιωματικούς των σωμάτων του  ρόλου και τρόπου λειτουργίας του κέντρου, παράλληλα δε μας  υποδέχθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας  και Αιγαίου κ. Μουσουρούλης.  Ακολούθησε η επίσκεψη μας στο ιστορικό  πλοίο- μουσείο Hellas Liberty, όπου τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την περιήγηση τους  στο πλοίο μνημείο και τη ξενάγηση τους απο τον καπετά Βαγγέλη Κούζιλο.
Η τελευταία μας επίσκεψη ήταν στο Cosmos Nautical Training Centre. Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού κέντρου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, ο οποίος μας έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και να κατανοήσουμε πόσο απαραίτητη είναι σήμερα η συνεχής εκπαίδευση των ναυτικών. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τον προσομοιωτή γέφυρας, ως εργαλείο μάθησης για τους πλοιάρχους, τον λεγόμενο Bridge/Manoeuvring Simulator.
Τα οφέλη που αποκομίσαμε από τις άκρως ενημερωτικές αυτές επισκέψεις ήταν πολλά και καθοριστικά θα λέγαμε για την επιλογή του επαγγέλματος των μαθητών. Μέσω αυτής της ευκαιρίας κατανοήσαμε και λύσαμε απορίες για θέματα της ναυτιλίας, γνωρίσαμε ανθρώπους με μεράκι που ασχολήθηκαν με τους μαθητές προσφέροντας τις γνώσεις και εμπειρίες τους με  κατανόηση και αγάπη χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο. Μαθητές και καθηγητές τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς».
naftikachronika.gr

ΣΤΙΣ 25 ΜΑΪΟΥ 2014 ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Στην διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην ώρα τους κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι ηγεσίες των δύο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης. Μέγαρο Μαξίμου και Αγίου Κωνσταντίνου μετά από αμφιταλαντεύσεις που δημιουργήθηκαν, κυρίως, λόγω της επιμονής του τρίτου εταίρου Β. Βενιζέλου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μετατεθούν 1,5 χρόνο μετά,  πείσθηκαν ότι η παράταση της θητείας των αιρετών θα είχε τελικώς περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα, και  αποφάσισαν να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου 2014 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης σχεδόν το προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη από τα Γιάννενα.
Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τα δύο κόμματα οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση:
1) Η απόφαση για παράταση των εκλογών θα δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να «σηκώσει» το θέμα, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι φοβούνται μία εκλογική αναμέτρηση.
2) Μπορεί να ικανοποιούσε ένα τμήμα των δημάρχων κυρίως της ΝΔ που επιθυμούν την παράταση της θητείας αλλά θα δημιουργούσε έντονη δυσαρέσκεια σε αυτοδιοικητικά στελέχη ΝΔ και ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν κάτι τέτοιο.
3) Οι δύο κυβενητικοί εταίρι ευελπιστούν ότι με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών η δυσαρέσκεια των πολιτών θα εκφραστεί κυρίως στην κάλπη για την ευρωβουλή με αποτέλεσμα να την «γλιτώσουν» οι υποψήφιοι των κυβερνητικών κομμάτων που, όπως έχει γράψει ηaftodioikisi.gr, θα επιδιωχθεί να είναι κοινοί σε ορισμένες, τουλάχιστον, περιφέρειες και μεγάλους δήμους.
Οι δύο προτάσεις που απορρίφθηκαν
Μετά από αυτή την (κοινή) απόφαση ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, εκμηδενίζονται το περιθώρια πιέσεων εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του Β. Βενιζέλου, που θα πρέπει να αρκεσθεί (αν τελικώς του δοθεί και αυτό) στο υπουργείο Εσωτερικών (μέσω Πάρι Κουκουλόπουλου), προκειμένου να επιχειρήσει να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις προς ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχαν κατατεθεί ανεπισήμως δύο προτάσεις για την παράταση της θητείας των αιρετών:
-          Η πρώτη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο για διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ενάμιση χρόνο μετά, δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2015 και
-          Η δεύτερη από τη ΔΗΜΑΡ που έκανε λόγο για παράταση ενός εξαμήνου, δηλαδή, για διεξαγωγή των εκλογών το Νοέμβριο του 2014.
Το Μαξίμου θέλει και δύο ψηφοδέλτια αλλά…
Επιπλέον, εκτός από την απόφαση για διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 25 Μαΐου 2014, από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούνται σενάρια με βάση την προ τετραμήνου πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη για δύο ψηφοδέλτια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές:
-Ένα για το δήμαρχο και και τον περιφερειάρχη που θα είναι ξεχωριστό για κάθε πρόσωπο
-Ένα ενιαίο για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους
Με τον τρόπο αυτό ορισμένοι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι θα προχωρήσουν πιο εύκολα οι συνεργασίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και έτσι,  θα σταματήσουν, κυρίως, τη Χρυσή Αυγή και, δευτερευόντως, το ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα, σύμφωνα με την άποψη έμπειρων αυτοδιοικητικών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία δήμους και περιφέρειες και ως εκ τούτου κρίνεται επικίνδυνο.
aftodioikisi.gr