Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ Η ΧΙΟΣ




Από το Γραφείο Τύπου
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ ο οποίος... έχει υπό την εποπτεία του και την Εκλογική Περιφέρεια της Χίου, έκανε την εξής δήλωση: 

«Η επίσκεψή μου στο νησί της Χίου βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αναγκάζομαι να κάνω μία άμεση δήλωση απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, διότι αυτό επιβάλλει η δραματική κατάσταση που αντικρίζω σε όποιο σημείο και αν έχω πάει με τους Πολιτευτές και τους Συντονιστές του Κινήματος. 

Όπως με ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κωνσταντίνος Γανιάρης, το νησί δεν μπορεί να κηρυχθεί πυρόπληκτο, για να τύχουν του μάξιμουμ των ευεργετημάτων οι πληγέντες κάτοικοι, επαγγελματίες κλπ, επειδή με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν έχει καεί ούτε ένα…κτίριο! 

Με άλλα λόγια επειδή με ηρωικές προσπάθειες έκαναν καλά τη δουλειά τους οι πυροσβέστες, οι πιλότοι, οι εθελοντές και οι κάτοικοι του νησιού! 

Επίσης, όπως με ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρόεδρος των Μαστιχοπαραγωγών, την αποζημίωση στο 40% των μαστιχόδεντρων που κάηκαν, τη δικαιούνται βάση νόμου, μόνον οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση οι κατ’ επάγγελμα μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι όμως είναι…ισχυρή μειοψηφία. 

Το αποτέλεσμα θα είναι αν δεν αποζημιωθούν όλοι οι μαστιχοπαραγωγοί, δηλαδή και εκείνοι που δεν είναι το κύριο επάγγελμά τους (υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι αποζημιώσεις θα πάνε για αναφύτευση και για ανάπλαση των τεράστιων εκτάσεων μαστίχας που έχουν καεί), τότε η ερήμωση μαστιχοπαραγωγικών περιοχών θα δημιουργήσει βαθύτατο χτύπημα στην τοπική οικονομία και όχι μόνο, καθώς η μαστίχα είναι εθνικό προϊόν και μάλιστα παγκοσμίως μοναδικό. 

Επανειλημμένα με παρεκάλεσαν οι Αυτοδιοικητικοί Φορείς να ζητήσω από τον αρμόδιο Υπουργό να κάνει τροποποίηση του νόμου για αυτή την έκτακτη περίπτωση. 

Τη Δευτέρα το πρωί θα καταθέσω για τα δύο αυτά ζητήματα Επίκαιρη Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς με το αίτημα να συζητηθεί το ταχύτερο δυνατόν. 

Επίσης, καλώ την κυβέρνηση να στείλει το συντομότερο ζωοτροφές στο νησί, διότι όποια ζώα επέζησαν από τις καταστροφικές φωτιές κινδυνεύουν να πεθάνουν από την έλλειψη τροφής. 

Τέλος, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση στις εκκλήσεις του Δημάρχου για την άμεση έναρξη διαδικασιών προμήθειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με καύσιμα, οπότε υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος κανένα δημοτικό όχημα να μην μπορεί να κινηθεί ούτε και αυτά της καθαριότητας, με δεδομένο ότι βενζίνες και πετρέλαια δόθηκαν στα οχήματα που ασχολήθηκαν με τη μάχη κατά της φωτιάς».

ΠΑΣΟΚ : ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ




Να μη θιγούν μισθολογικά οι ένστολοι από τα νέα μέτρα ζήτησε ο εισηγητής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Κώστας Τριαντάφυλλου.
«Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει, να σεβαστεί και να προστατεύσει - και μισθολογικά - την ιδιαίτερη θέση των ένστολων, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα, πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους, για την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
newsbomb.gr

ΟΑΕΔ : ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ



Ο τέως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν βουλευτής Α' Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης ρωτούσε να μάθει επιτακτικά από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη και τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο «ποιος θα πληρώσει το πρόγραμμα τηςαυτεπιστασίας: ο ΟΑΕΔ ή οι δήμοι» (i).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Κατόπιν επικοινωνίας, την οποία είχε ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Διεύθυνση Βιομηχανικής Πολιτικής και σε συνέχεια σχετικής Ερώτησης, την οποία κατέθεσε, ο βουλευτής ενημερώνει ότι υπεγράφη σήμερα η επιταγή για τους 28 πληγέντες καταστηματάρχες, οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση από την πλημμύρα της 18ης Οκτωβρίου 2010.

Σε ό,τι αφορά τους πρώτους 109 δικαιούχους το σχετικό ποσό των αποζημιώσεων έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος από 16 Αυγούστου 2012.

Ο βουλευτής δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ- ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ ΛΙΜΕΝΩΝ Κ. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ




Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστα Μουτζούρη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου  Νάσου Γιακαλή, η προγραμματισμένη Τεχνική Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης των λιμενικών έργων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλες οι προβλεπόμενες δράσεις και η πορεία των έργων στα λιμάνια της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου, της Ικαρίας, των Φούρνων, των Οινουσσών και του Αγίου Ευστρατίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου  Ηρακλής Βερβέρης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Παναγιώτης Καπάρας, οι Προϊστάμενοι των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας και στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
Στη συνέχεια ακολούθησε νέα σύσκεψη για τα θέματα που αφορούσαν τη Λέσβο με τη συμμετοχή του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου  Κώστα Κορδώνη, του Αντιδημάρχου Λέσβου  Γιάννη Βατού και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτη Πιττού, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά και οι περιπτώσεις των λιμένων Σιγρίου και Μυτιλήνης για τις οποίες απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στις δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων για να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου να μη χαθεί καμία ευκαιρία ένταξης έργων και δράσεων αναφορικά με τα λιμενικά έργα, στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου που λήγει το 2015. Παράλληλα σχολίασε ως ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση, που θα φέρει στο άμεσο μέλλον αποτελέσματα.  Στη δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε και τη διαφωνία του –χαρακτηρίζοντάς την ως άδικη- την απόφαση για την επιβολή προστίμου ύψους 180.000 ευρώ στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στο Λιμάνι της Μυτιλήνης.
Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστας Μουτζούρης από την πλευρά του, δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση τονίζοντας την πρόθεσή του να συνεργαστεί στενά με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα ανέλαβε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες ενέργειες και επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία για την προώθηση των έργων αλλά και την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που παρατηρούνται σε ορισμένες υποθέσεις των λιμένων του Βορείου Αιγαίου.
Ας σημειωθεί ότι στο τέλος της συνάντησης, συμφωνήθηκε ότι αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

H ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FaRinn


Στο πλαίσιο της  Ευρωπαϊκού Προγράμματος διακρατικής συνεργασίας για έναν ευρωπαϊκό χώρο μετάβασης προς την ολοκλήρωση «Νοτιοανατολική Ευρώπη (South East Europe - SEE)» 2007-2013 και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), εγκρίθηκε το νέο Ευρωπαϊκό Έργο "FaRInn – Διευκολύνοντας την Υπεύθυνη Καινοτομία στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Β.Αιγαίου και υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β.Αιγαίου.


Σε γενικές γραμμές, τα σημερινά μοντέλα ανάπτυξης δεν αναγνωρίζουν τα πιθανά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη Υπεύθυνης Καινοτομίας. Ιδίως σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας, υπάρχει αναπόφευκτα μια επιστροφή σε βραχύβια μέτρα περικοπής του κόστους. Η πρόκληση είναι να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα που έχουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και η κοινωνία στο σύνολό της από μια υπεύθυνη καινοτομία και να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν ολοκληρωμένα μοντέλα για αυτό.
Το FaRInn προτείνει μια λύση διπλής κατεύθυνσης. Αφενός την ενίσχυση της ικανότητας των θεσμικών οργάνων να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν υπεύθυνες στρατηγικές καινοτομίας, αφετέρου την ευαισθητοποίηση των πολιτών που θα πρέπει να είναι ολοένα και πιο ενημερωμένοι και να συμμετέχουν στη χάραξη της δημόσιας πολιτικής.
Στο FaRInn λαμβάνονται ιδίως υπόψη: η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι χαμηλές περιβαλλοντικές  επιτώσεις, η υγεία και η ασφάλεια, οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας,  οι Επενδύσεις στην Έρευνα  & Ανάπτυξη, η δια βίου μάθηση,  η διαχείριση του κινδύνου, η δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των γενεών .
Οι 8 εταίροι, που καλύπτουν 7 από τις 16 χώρες της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, είναι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς λήψης αποφάσεων και ανάπτυξης, 1 πανεπιστήμιο και 1 Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ηγέτης Εταίρος του Προγράμματος είναι το CISE  (το Κέντρο για την Καινοτομία και Οικονομική Ανάπτυξη - του Εμπορικού Επιμελητήριου της Τσεζένα Ιταλίας) και συμμετέχουν η Περιφέρεια Β.Αιγαίου, το Επιμελητήριο Σάμου και φορείς από Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο.
Η διάρκεια του Προγράμματος είναι 2ετής, με συνολικό Προϋπολογισμό 1.240.711,31 €, από τα οποία 157.508 € (85% συμμετοχή της ΕΕ- 15% Εθνική Συμμετοχή) είναι για τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

πηγη lesvosreport.gr

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERMIS




Το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο ERMIS - Effective Reproducible Model of Innovation Systems (Ανάπτυξη ενός Αποτελεσματικού και Μεταβιβάσιμου Προτύπου Διαχείρισης Τοπικών Συστημάτων Καινοτομίας). 
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG IVC, και ήδη βρίσκεται στο τρίτο και τελευταίο έτος της υλοποίησης του, ενώ όλες του οι δράσεις βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ



Λαμβάνοντας υπόψη ότι, από την καταστροφική πυρκαγιά επλήγησαν βοσκήσιμες εκτάσεις, με αποτέλεσμα την αδυναμία των κτηνοτρόφων να σιτίσουν τα ζώα, που τους απέμειναν, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίσθηκε η διάθεση πίστωσης 10.000 ευρώ, για την παροχή ζωοτροφών (καλαμπόκι, βαμβακόπιτα) στους κτηνοτρόφους, που καταστράφηκαν οι βοσκήσιμές τους εκτάσεις.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ Ν.ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2012 "


Η ΔΤΕ ΠΕ Χίου ανακοινώνει ότι  την 4η Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Τρίτη  και ώρα  10 πρωινή διενεργεί πρόχειρο-προφορικό  μειοδοτικό διαγωνισμό για την  ανάδειξη μειοδότη του έργου   «Καθαρισμός Ρεμάτων και Χειμάρρων Ν.Χίου για το 2012», π/υ 50.000€ .
Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να λαμβάνουν πληροφορίες στα Γραφεία της ΔΤΕ της ΠΕ Χίου , Πολυτεχνείου 1, ( κτίριο Νομαρχίας) Τηλέφωνα : 22710 44251 και 2271044215