Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

H ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FaRinn


Στο πλαίσιο της  Ευρωπαϊκού Προγράμματος διακρατικής συνεργασίας για έναν ευρωπαϊκό χώρο μετάβασης προς την ολοκλήρωση «Νοτιοανατολική Ευρώπη (South East Europe - SEE)» 2007-2013 και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), εγκρίθηκε το νέο Ευρωπαϊκό Έργο "FaRInn – Διευκολύνοντας την Υπεύθυνη Καινοτομία στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Β.Αιγαίου και υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β.Αιγαίου.


Σε γενικές γραμμές, τα σημερινά μοντέλα ανάπτυξης δεν αναγνωρίζουν τα πιθανά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη Υπεύθυνης Καινοτομίας. Ιδίως σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας, υπάρχει αναπόφευκτα μια επιστροφή σε βραχύβια μέτρα περικοπής του κόστους. Η πρόκληση είναι να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα που έχουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και η κοινωνία στο σύνολό της από μια υπεύθυνη καινοτομία και να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν ολοκληρωμένα μοντέλα για αυτό.
Το FaRInn προτείνει μια λύση διπλής κατεύθυνσης. Αφενός την ενίσχυση της ικανότητας των θεσμικών οργάνων να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν υπεύθυνες στρατηγικές καινοτομίας, αφετέρου την ευαισθητοποίηση των πολιτών που θα πρέπει να είναι ολοένα και πιο ενημερωμένοι και να συμμετέχουν στη χάραξη της δημόσιας πολιτικής.
Στο FaRInn λαμβάνονται ιδίως υπόψη: η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι χαμηλές περιβαλλοντικές  επιτώσεις, η υγεία και η ασφάλεια, οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας,  οι Επενδύσεις στην Έρευνα  & Ανάπτυξη, η δια βίου μάθηση,  η διαχείριση του κινδύνου, η δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των γενεών .
Οι 8 εταίροι, που καλύπτουν 7 από τις 16 χώρες της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, είναι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς λήψης αποφάσεων και ανάπτυξης, 1 πανεπιστήμιο και 1 Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ηγέτης Εταίρος του Προγράμματος είναι το CISE  (το Κέντρο για την Καινοτομία και Οικονομική Ανάπτυξη - του Εμπορικού Επιμελητήριου της Τσεζένα Ιταλίας) και συμμετέχουν η Περιφέρεια Β.Αιγαίου, το Επιμελητήριο Σάμου και φορείς από Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο.
Η διάρκεια του Προγράμματος είναι 2ετής, με συνολικό Προϋπολογισμό 1.240.711,31 €, από τα οποία 157.508 € (85% συμμετοχή της ΕΕ- 15% Εθνική Συμμετοχή) είναι για τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

πηγη lesvosreport.gr