Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΡΓΙΕΣ




Aλλαγές στις σχολικές αργίες, αλλά και στην ημερομηνία έναρξης και λήξης του σχολικού έτους ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με το protothema.gr, το σχολικός έτος πρόκειται να επιμηκυνθεί κάτι που μπορεί μάλιστα να ισχύσει και από φέτος για τους καθηγητές. Ετσι, είναι πολύ πιθανό να κληθούν να εργαστούν έως και τα μέσα Ιουλίου.
Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο η σχολική χρονιά εφεξής να ξεκινά στις 8 και όχι στις 11 Σεπτεμβρίου και η λήξη του σχολικού έτους να γίνεται λίγες ημέρες μετά την καθιερωμένη 15η Ιουνίου.
Τέλος, μελετάται η κατάργηση ορισμένων σχολικών αργιών, όπως αυτής της 7ης Ιανουαρίου και εξετάζεται η επιστροφή στα θρανία, μετά τις διακοπές του Πάσχα, να γίνεται την Τετάρτη του Πάσχα και όχι τη Δευτέρα του Θωμά.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Την προστασία των παιδιών, που εμπλέκονται στις ροές μετακίνησης μεταναστών, ζητά από τη FRONTEX και τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού, απαντώντας σε Ερώτηση του Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ και μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την παράνομη μετανάστευση και τον χαμό μικρών παιδιών στο Αιγαίο. Το θέμα αποκτά τραγική επικαιρότητα, καθώς η απάντηση έρχεται μόλις δύο μέρες μετά το συγκλονιστικό συμβάν έξω από το Φαρμακονήσι, και τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας.

Η Επιτροπή των Υπουργών επαναλαμβάνει την ανάγκη για επιμερισμό των βαρών και έχει, επανειλημμένως, ζητήσειαλληλεγγύη (των άλλων χωρών) όσον αφορά στη διαχείριση των μαζικών αφίξεων μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα επιμέρους κράτη μέλη. Τονίζει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να βοηθήσει τα κράτη-μέλη, για παράδειγμα σχετικά με το πώς να βελτιστοποιήσουν και να απλουστευθούν οι διαδικασίες κατά την άφιξη των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο και την εφαρμογή των θεμελιωδών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρει ότι έχει κάνει ειδική σύσταση σχετικά μεπρογράμματα ζωής για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες (CM/Rec( 2007)9) και αναφέρει, επίσης, τις σχετικές πρωτοβουλίες  για την προώθηση της εφαρμογής της. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων καθορίζει ειδικά δικαιώματα για τα παιδιά. Η πρόσφατα κυκλοφορηθείσα τρίτη γενική έκθεση της GRETA, τονίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις πολιτικές υπέρ των ευάλωτων στην εμπορία ανθρώπων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα πρέπει να επωφεληθούν από τα μέτρα ένταξης για να αποφύγουν να στοχοποιηθούν από εγκληματικά δίκτυα. Η Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2012-2015) εξετάζει, επίσης, ζητήματα που συνδέονται με  «τα παιδιά των μεταναστών και των παιδιών σε μετακίνηση». 

Ο Κ. Τριαντάφυλλος, στη γραπτή Ερώτησή του, εξέφρασε την αγωνία του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη το πρόβλημα, ζητώντας να αλλάξει αφενός το επιχειρησιακό σχέδιο της FRONTEX και αφετέρου να υπάρξει επιμερισμός του μεταναστευτικού κύματος στα κράτη-μέλη, αναλόγως με τις υποδομές τους. Ιδιαίτερη έμφαση δε, δίνει στην προστασία των ανήλικων θυμάτων.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Αλλάζει προς το αυστηρότερο η διαδικασία ασφάλισης αυτοκινήτου και κλείνει η περίοδος χάριτος του ενός μήνα από τη λήξη και μέχρι να πληρωθεί το νέο ασφαλιστήριο.
Οι αλλαγές θα γίνουν με την προώθηση της εγκυκλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, με στόχο να διαμορφωθούν προδιαγραφές ασφάλισης που θα αντιστοιχούν στις αντίστοιχες προδιαγραφές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία θα πάρει και νομοθετική μορφή, καταργείται η αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, μία πρακτική που ακολουθείτο από πολλές εταιρείες και ουσιαστικά εξυπηρετούσε τις εταιρείες, τους διαμεσολαβούντες και δέσμευε τους πελάτες. Το συμβόλαιο που δεν θα έχει πληρωθεί μέχρι τη λήξη του θα ακυρώνεται.
Γι' αυτό τον λόγο, δέκα ημέρες πριν από τη λήξη του ο ασφαλιστής σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία θα ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο για την υποχρέωση που έχει να ανανεώσει την ασφάλισή του, ενώ σε περίπτωση έκδοσης νέου συμβολαίου θα πρέπει να προκαταβάλλεται το ασφάλιστρο. Επίσης προωθείται η διαδικασία να πληρώνονται τα ασφάλιστρα κυρίως μέσω των τραπεζών (καταστήματα ή ηλεκτρονική τραπεζική) κίνηση με την οποία θα σταματήσει η διακράτηση των εισπράξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Oι προτεινόμενες συνθήκες ασφάλισης επικρατούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και αποτελούν πάγιο και χρόνιο αίτημα και των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα που ήθελαν να λειτουργήσουν σε οργανωμένο καθεστώς και όχι σε περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού. Τα νέα μέτρα σίγουρα θα φέρουν άμεση ρευστότητα στις εταιρείες, αλλά θα προβληματίσουν όσους είχαν συνηθίσει να πουλούν δίνοντας μεγάλα χρονικά περιθώρια πληρωμής, όπως αναφέρει η Ημερησία.


yahoo! news

10 ΧΡΗΣΕΙΣ - ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ

Η ασπιρίνη είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο για την ανακούφιση του πονοκέφαλου και του πυρετού. Δεδομένου ότι είναι ένα φάρμακο γενικής χρήσης, πολλοί άνθρωποι το επιλέγουν σεκαθημερινή βάση. Εκτός, όμως, από το να είναι ένα σπουδαίο αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο, η ασπιρίνη έχει μια ποικιλία από εναλλακτικές χρήσεις, άγνωστες στους περισσοτέρους. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί και θα εκπλαγείτε με τις ιδιότητές της πέραν των φαρμακευτικών… 
1. Καταπολεμά τα σπυράκια της ακμής. Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε με μικρή ποσότητα νερού.Απλώστε τομείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύντε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα.

2. Μειώνει τη φαγούρα και τον ερεθισμό από τα τσιμπήματα εντόμων. Χρησιμοποιήστε το παραπάνω μείγμα πάνω στο τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας και η φαγούρα, η κοκκινίλα και ο ερεθισμός θα μειωθούν σημαντικά.

3. Αφαιρεί τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου από τα χέρια. Σπάστε 2-3 χαπάκια και αναμείξτε με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δαχτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και τάχιστα θα εξαφανσιτούν.

4. Είναι το καλύτερο λίσπασμα για το χώμα. Διαλύστε 1 δισκίο ασπιρίνης σε 1,5 λίτρο νερού και βρέχετε ανά τακτά διαστήματα το χώμα σε κήπο ή γλάστρες. Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω ασπιρίνες γιατί θα βλάψετε τα φυτά σας.

5. Απομακρυνει την πιτυρίδα. Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και οι γνώριμες νιφάδες της πιτυρίδας είναι ενοχλητικά συμπτώματα και αντιαισθητικά επίσης. Σπάστε δύο δισκία ασπιρίνης και ανακατέψτε με λίγο σαμπουάν. Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και αφήστε το για περίπου δύο λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και λουστείτε με το σαμπουάν μόνο άλλη μία φορά. Η πιτυρίδα σιγά σιγά θα εξαφανιστεί.

6. Λειτουργεί ως άριστο απολεπιστικό του δέρματος. Το σαλικυλικό οξύ που εμπεριέχεται στις ασπιρίνες χρησιμοποιείται συχνά σε απολεπιστικά και καθαριστικά προσώπου. Δημιουργήστε ένα μείγμα νερού και ασπιρίνης και τρίψτε πρόσωπο ή σώμα 1 φορά την εβδομάδα, όπως θα κάνατε και με ένα συμβατικό απολεπιστικό.

7. Αφαιρεί τους κάλους. Σπάστε έξι δισκία ασπιρίνης και αναμείξτε με μισό κουταλάκι του γλυκού νερό και το χυμό 1 λεμονιού. Εφαρμόστε το μείγμα γενναιόδωρα πάνω στον κάλο και καλύψτε με ένα ζεστό πανί. Αφαιρέστε μετά από δεκαπέντε λεπτά το πανί και τρίψτε τον κάλο, που θα έχει μαλακώσει, με μια ελαφρόπετρα.

8. Ζωντανεύει τα λουλούδια στο βάζο. Ρίξτε μια ασπιρίνη στο νερό του βάζου με τα λουλούδια και αυτά θα διατηρηθούν για περισσότερες μέρες φρέσκα.

9. Αφαιρεί τους λεκέδες από ύφασμα. Διαλύστε δυο ασπιρίνες σε λίγο νερό και απλώστε το μείγμα πάνω στο λεκέ. Αφήστε για λίγη ώρα και στη συνέχεια πλύντε το ρούχο κανονικά.

10. Προλαμβάνει τις μυκητιάσεις στα πέλματα. Σπάστε τρία δισκία και αναμείξτε με λίγο ταλκ. Ρίξτε τη σκόνη αυτή στα πόδια σας, φροντίζοντας να πάει ανάμεσα από τα δάχτυλα. Επαναλάβετε 1 φορά την εβδομάδα.

yahoo! news

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ




Λίγες  μέρες έχουν οι δικαιούχοι προθεσμία , να κάνουν τις αιτήσεις τους για το Οικογενειακό επίδομα ΟΑΕΔ 2013 , όπου μάλλον θα είναι το τελευταίο που θα χορηγηθεί αφού οδεύει προς κατάργηση από το 2014 λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας .
Το Οικογενειακό επίδομα ΟΑΕΔ για το 2013 δεν έχει καμία σχέση με το επίδομα τέκνων ή με τα τριτεκνικά επιδόματα που χορηγούνται από τον ΟΓΑ και οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα.
H καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις από τους δικαιούχους λήγουν την 31η Ιανουαρίου 2014.
Οι αιτήσεις για το Οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ 2013 γίνεται στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ (τα κατά τόπους υποκαταστήματα του οργανισμού)

Το οικογενειακό επίδομα ΟΑΕΔ για το 2013 χορηγείται:

  • Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, καθώς και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.
  • Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (αρθ. 1 παρ. 1 ν. 4075/2012). (γ) Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α’ και β΄ βαθμού (αρθ. 1 παρ.2 4075/2012).
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ είναι, κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος:
H πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας
ή τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας
ή τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία
ή τουλάχιστον δίμηνη αποχή απο την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας-λοχείας.
Σημείωση: τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορει να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται οικογενειακό επίδομα πρέπει:
να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών,
αν σπουδάζουν αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα
να είναι άγαμα να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ με απόφασή του ορίζει κάθε έτος τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών για το οικογενειακό επίδομα.
Για το οικογενειακό επίδομα έτους 2013 οι ημερομηνίες κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών έχουν οριστεί ώς εξής:
  • Για τους δικαιούχους με τρία (3) παιδιά και άνω η 24η Ιουλίου 2013
  • Για τους δικαιούχους με δύο (2) παιδιά, η 2η Σεπτεμβρίου 2013
  • Για τους δικαιούχους με ένα (1) παιδί, η 1η Οκτωβρίου 2013
Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης των αιτήσεων/ δικαιολογητικών είναι η 31η Ιανουαρίου 2014. Οι παραπάνω ημερομηνίες δεν αποτελούν και λήξη της προθεσμίας αφού όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να κ’άνουν τις αιτήσεις μέχρι την 31 Ιανουαρίο.
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δικαιούχων οικογενειακού επιδόματος μπορούν να κατατίθενται στα κατά τόπους ΚΠΑ ή Τοπικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε από τους ίδιους είτε μέσω εργοδότη ή ΚΕΠ ή ταχυδρομείου.
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δικαιούχων που κατατίθενται μέσω εργοδότη ή ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Δικαιολογητικά που προσκομίζονται από όλους τους δικαιούχους:
  • Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον εργοδότη, για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μηναίο μισθό και όχι για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για τη χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (άρθρο 18 Ν. 1346/83), μόνο για τους δικαιούχους που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά.
  • Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιός από τους δύο γονείς θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο. Στην πρίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Α.Μ. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων/γονέων.
  • Δικαιολογητικά που επιδεικνύονται από όλους τους δικαιούχους: Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου.
  • Οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Τ.Ε.Β.Ε, Τ.Σ.Α κ.λπ.).
  • Αριθμός Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με πρώτο δικαιούχο τον ενδιαφερόμενο.
  • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του δικαιούχου.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ για ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ δικαιούχων

Για τις κατωτέρω ειδικές κατηγορίες δικαιούχων απαιτείται να προσκομίζονται-επιδεικνύονται πέραν των δικαιολογητικών που αφορούν όλους τους δικαιούχους και τα εξής ανά κατηγορία:
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Ή ΔΙΑΖΕΥΞΗ
Απόφαση δικαστικής επιμέλειας των παιδιών ή ιδιωτικό συμφωνητικό ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι ο δικαιούχος βρίσκεται σε διάσταση ή διάζευξη και ότι η σύζυγος έχει την επιμέλεια των παιδιών και αδυνατεί να προσκομίσει Υ.Δ. του/της συζύγου που πληροί τις προϋποθέσεις.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΡΕΙΑ
Απόκομμα σύνταξης μηνός Απριλίου του έτους της επιδότησης. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου (αυτεπάγγελτη αναζήτηση) του /της συζύγου, μόνο κατά την αρχική αίτηση.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ
Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 για την αναγνώριση ή μη των παιδιών και ότι δεν έχει τελεστεί γάμος. Για τα αναγνωρισμένα παιδιά: σε κάθε περίπτωση δικαιούχος είναι η μητέρα, ως έχουσα εκ του νόμου την γονική μέριμνα. Η μητέρα που δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης από τον ΔΛΟΕΜ, μπορεί να εισπράξει το οικογενειακό επίδομα για τα εκτός γάμου τέκνα της με τις προϋποθέσεις του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει.
Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται ο Α.Μ.ΙΚΑ του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει. Όταν η μητέρα αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα, τότε μπορεί να είναι δικαιούχος ο πατέρας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται Απόφαση Δικαστηρίου, που να του αναθέτει τη γονική μέριμνα, μόνο κατά την αρχική αίτηση .
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΗΡΟ ΣΥΖΥΓΟ
Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα για το ποσοστό αναπηρίας και το χρόνο αναπηρίας (50% και άνω – Ν.1902/90). Αν ο / η ανάπηρος σύζυγος παίρνει σύνταξη, βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα για το ποσό της σύνταξης κατά το μήνα Απρίλιο του έτους επιδότησης.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
Για παιδιά κάτω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου Δημόσιου Φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα, εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας (φωτοτυπία επικυρωμένη στο φάκελο). Για παιδιά άνω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου Δημόσιου Φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα και έχουν συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω), εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας (φωτοτυπία επικυρωμένη στο φάκελο).
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ( 18 ΕΩΣ 22 ΕΤΩΝ)
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι: έχει εγκαταλειφθεί η οικογένεια από τον ένα γονέα ο άλλος γονέας δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης συντηρούνται τα αδέλφια από τον /την αδελφό /αδελφή
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ(ΟΡΦΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ)
Ληξιαρχική Πράξη θανάτου του γονέα (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) μόνο κατά την αρχική αίτηση.
Απόδειξη ότι ο επιζών γονέας δεν εργάζεται ή ότι δεν δικαιούται επίδομα παιδιών από τον Ο.Α.Ε.Δ. ή Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι: συγκατοικεί με τα παιδιά και επιβαρύνεται με την συντήρησή τους ο γονέας που επιζεί δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΟΡΦΑΝΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ)
Απόφαση δικαστηρίου βάσει της οποίας του έχει ανατεθεί η επιτροπεία των παιδιών, μόνο κατά την αρχική αίτηση.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Διερευνάται από την Υπηρεσία του Οργανισμού.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
Βιβλιάριο Ασθενείας
ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
Βεβαίωση από τη Στρατιωτική Μονάδα στην οποία υπηρετεί ο σύζυγος, με την ακριβή ημερομηνία στράτευσης.
ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ
Βεβαίωση της αρμόδιας Δημόσιας αρχής ή του αρμόδιου Σωφρονιστικού καταστήματος με την ακριβή ημερομηνία έναρξης εκτίσεως της ποινής. Ο ασφαλισμένος δικαιούται οικογενειακές παροχές σύμφωνα με τη νομοθεσία του αρμόδιου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα μέλη της οικογένειάς του που κατοικούν σε άλλο κράτος μέλος, σαν να κατοικούσαν στο έδαφος του πρώτου κράτους μέλους (άρθρ. 67, Καν. 883/2004).
Εάν, κατά την ίδια περίοδο και για τα ίδια μέλη οικογένειας, προβλέπονται παροχές δυνάμει των νομοθεσιών περισσοτέρων του ενός κρατών μελών, τότε οι αρμόδιοι φορείς αποφασίζουν βάσει συγκεκριμένων κανόνων (άρθρ. 68, Καν. 883/2004) για την προτεραιότητα και έπειτα χορηγούνται οι οικογενειακές παροχές. Στα πλαίσια της ορθής εφαρμογής των ανωτέρω Κανονισμών, όταν ο αιτών διαμένει πλέον σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν εξεταστεί η αίτησή του για το οικογενειακό επίδομα από τον Οργανισμό μας, πρέπει να ελεγχθεί αν ο αιτών δικαιούται οικογενειακό επίδομα από το νέο κράτος μέλος στο οποίο μετακινήθηκε. Ο έλεγχος γίνεται με τη συμπλήρωση του ευρωπαϊκού εντύπου Ε 411 GR.
Πιο συγκεκριμένα συμπληρώνεται το Ε 411 GR, μέρος Α με τα στοιχεία του αιτούντα στην παράγραφο 2 και αποστέλλεται στον φορέα χορήγησης των οικογενειακών παροχών του άλλου κράτους μέλους. Όταν επιστραφεί το έντυπο κατάλληλα συμπληρωμένο, λαμβάνεται υπόψη το τυχόν δικαίωμα του αιτούντα στο οικογενειακό επίδομα που αυτός λαμβάνει από τον αρμόδιο φορέα του νέου κράτους μέλους και τότε μόνο εξετάζεται η αίτησή του. Όταν ο αιτών δηλώνει ότι κάποιο από τα τέκνα του σπουδάζει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ελέγχεται η ακρίβεια της δήλωσής του με τη συμπλήρωση του Ε 402. Όταν ο αιτών δηλώνει ότι κάποιο από τέκνα του είναι ανάπηρο και βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ελέγχεται η ακρίβεια της δήλωσής του με τη συμπλήρωση του Ε 404 ή Ε 407.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αιτήματα πολιτών κρατών εκτός ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ για χορήγηση οικογενειακού επιδόματος θα γίνονται δεκτά, εφόσον τα παιδιά των δικαιούχων διαμένουν στην Ελλάδα και οι ίδιοι έχουν τα υπό του νόμου οριζόμενα δικαιολογητικά, δηλαδή:
  • Άδεια διαμονής για εργασία ή
  • Βεβαίωση κατάθεσης αίτησης της παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 3386/05, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, ότι έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα πλήρη δικαιολογητικά για την έκδοσή της.
Σημείωση: τονίζεται ότι οι δικαιούχοι, πολίτες κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει ταυτόχρονα με τα παραπάνω να προσκομίζουν-επιδεικνύουν όλα τα προηγούμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται και για τους Έλληνες πολίτες.
Σύμφωνα με το ν.3731/2008 και την υπ’ αριθμ. 15/2009 ερμηνευτική εγκύκλιο «όλα τα ανήλικα τέκνα νόμιμα διαμενόντων στη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών που γεννιούνται ή έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, καλύπτονται από την άδεια διαμονής του γονέα με τον οποίο διαμένουν και από τον οποίον συντηρούνται, μέχρι να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση σε αυτά ατομικής άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης».
Η παραμονή στην Ελλάδα των παιδιών πολιτών κρατών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύεται με:
  • Άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση και στις περιπτώσεις που τα παιδιά είναι μαθητές ή σπουδαστές θα προσκομίζεται βεβαίωση φοίτησης (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση μόνο στις περιπτώσεις δημοσίων εκπαιδευτικών μονάδων) εκδοθείσα από την αντίστοιχη εκπαιδευτική μονάδα.
  • Στις περιπτώσεις που αντί της άδειας διαμονής προσκομίζεται βεβαίωση κατάθεσης αίτησης με πλήρη δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διαμονής για εργασία, απαιτείται η επίδειξη και του διαβατηρίου, προκειμένου να ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος από την Ελλάδα των μελών της οικογένειας.

ΥΨΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Τα ποσά του οικογενειακού επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:


Αριθμός τέκνων
Μηνιαίο ποσό σε ευρώ
Ετήσιο Ποσό σε ευρώ
Ετήσιο ποσό με το επίδομα 3ου παιδιού
1
8,22
98,64
133,80
2
              24,65              
295,80
330,96
3
55,47
665,64
700,80
4
67,38
808,56
843,72
5
78,68
944,16
979,32
6
89,98
1.079,76
1.114,92
7
101,28
1.215,36
1.250,52
8
112,57
1.350,84
1.386,00
9
123,87
1.486,44
1.521,60
10
135,17
1.622,04
1.657,20
11
146,47
1.757,64
1.792,80
12
157,77
1.893,24
1.928,40
13
169,06
2.028,72
2.063,88
14
180,36
2.164,32
2.199,48

"MEΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ " ΣΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

«Μεγάλο Αδελφό» στη μισθοδοσία όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου (υπουργεία, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ, φορείς, οργανισμούς) ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με την εφαρμογή μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
 Την παρακολούθηση με ηλεκτρονικό τρόπο της μισθολογικής εξέλιξης των εργαζομένων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση. Οι απολαβές τους θα καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα παρακολουθείται η μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης καθώς και των φορέων.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στην τελική ευθεία για την υλοποίηση και σύντομα πρόκειται να εκδοθεί η προκήρυξη για την επιλογή του αναδόχου ο οποίος θα χτίσει τη σχετική ηλεκτρονική υποδομή.
Τα βασικά πλεονεκτήματα του νέου συστήματος θα είναι:
- η πλήρης, γρήγορη και εύκολη παρακολούθηση της μισθοδοσίας όλων των υπαλλήλων και όλων των φορέων του δημοσίου.
- η πληρωμή του συνόλου της μισθοδοσίας του δημοσίου από την ενιαία αρχή πληρωμών.
-ο υπολογισμός της μισθοδοσίας κάθε υπαλλήλου από το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.
Ενα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα στη ΓΓΠΣ θα υπολογίζει ακριβώς τους βασικούς μισθούς, τα επιδόματα, τις έκτακτες αποδοχές, τις υπερωρίες όλων των υπαλλήλων όχι μόνο του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ετσι πλέον το ύψος των αποδοχών δεν θα καθορίζεται από τις υπηρεσίες προσωπικού και τα λογιστήρια του κάθε φορέα αλλά κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών.

newsbomb.gr