Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ κ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ





Η ΚΕΔΕ μετά τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί για φέτος για τα καύσιμα των σχολείων είναι γύρω στα 80 εκ. ευρώ» και ότι «έχουν ήδη μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή δαπανηθεί 60 εκ. ευρώ απ΄ αυτά, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας κυρίως στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές» διευκρινίζει τα εξής:
  • Πρώτον, μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί στους δήμους της χώρας 60 εκ. ευρώ για την συνολική αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων (γραφική ύλη, ρεύμα, νερό, καθαριότητα και πετρέλαιο). Άρα ο ισχυρισμός του υπουργού περί διάθεσης «γύρω στα 80 εκ. ευρώ για καύσιμα», είναι τουλάχιστον αναληθής.

  • Δεύτερον, σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό για το θέμα, ο ίδιος παραδέχτηκε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων για την αντιμετώπιση των αναγκών θέρμανσης στα σχολεία.

  • Τρίτον, η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει τόσο από τον ίδιο τον κ. Στυλιανίδη, όσο και από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, να επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για δαπάνες θέρμανσης σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν οι Σχολικές Επιτροπές τους αναγκαίους πόρους. Μάλιστα ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το ποσό αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 15 εκ. ευρώ.

ΚΕΔΕ :"ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ



Στα βήματα των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής βαδίζει η ΚΕΔΕ αναφορικά με τι απολύσεις στους δήμους. Σε ψήφισμα που εξέδωσε υπογραμμίζεται η πλήρης διαφωνία της με τις απολύσεις και προτρέπονται οι αιρετοί να μηνσυμμετάσχουν σε αυτή, δηλαδή να μην δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο υπαλλήλων προκειμένου να μπει σε διαθεσιμότητα ή μετάταξη: «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εκφράζει τη πλήρη διαφωνία της με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένωνπου οδηγεί τους δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους. Δηλώνει ότι οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σ' αυτήν τη διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να μη συμμετάσχουν»αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.
Αν σε αυτή την εξέλιξη συνυπολογισθεί και η ακόμη πιο σκληρή η στάση της ΠΟΕ - ΟΤΑ η οποία δηλώνει ότι συνεχίζει «προκειμένου να μην αποσταλούν καταστάσεις και στοιχεία» των υπό απόλυση εργαζομένων, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για απολύσεις στους δήμους δεν θα είναι τόσο εύκολη.
    Σε έτερο ψήφισμα**, δε, οι δήμαρχοι επιτίθενται στην κυβέρνηση για την «Εποπτεία», το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, και επισημαίνουν την απόφασή τους για προσφυγή αντισυνταγματικότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας: «Η δημιουργία του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για την Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δεύτερο ψήφισμα.
    Ομαδικές παραιτήσεις στο συνέδριο;
    Στη συνεδρίαση ακούστηκε για μια ακόμη φορά πρόταση για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων, ύστερα από σχετική απόφαση που θα πάρουν τα δημοτικά συμβούλια, και υποστηρίχθηκε σθεναρά τόσο από τα μέλη της ΠΕΔΚΜ δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη (πρόεδρος), δήμαρχο Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και το δήμαρχο Αμπελοκήπων - ΜενεμένηςΛάζαρο Κυρίζογλου. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕΚώστας Ασκούνης όσο και ο γραμματέας της Ένωσης Απόστολος Κοιμήσης ζήτησανη απόφαση αυτή να ληφθεί από το Έκτακτο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
    Προσφυγή και για τη νομιμότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων;
    Πέραν της προσφυγής στο ΣτΕ για το Παρατηρητήριο, οι δήμαρχοι φαίνεται πως θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο προσφυγής, επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, για τη νομιμότητα ή όχι της μεταφοράς πόρων στους δήμους χωρίς πόρους (σ.σ: το 2013 πρόκειται να μεταφερθούν 213 αρμοδιότητες), αν και υπάρχει το προηγούμενο με την απόφαση του ΣτΕ για το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ για τη διαθεσιμότητα - μετατάξεις που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σχεδόν συμπίμπτουν με αυτά που ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτησή της ηaftodioikisi.gr, πρόκειται να «φύγουν» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο 2.750 άτομα, εκ των οποίων οι 750 θα είναι δημοτικοί υπάλληλοι και οι 2.000 υπάλληλοι των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Πρόκειται για υπαλλήλους ΙΔΑΧ (πρώην συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις είχαν μετατραπεί σε Αορίστου Χρόνου με τα διατάγματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου και Πρ. Παυλόπουλου), οι οποίοι όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο θα μεταταχθούν από ΟΤΑ όπου αποτελούν έως το 25% των εργαζομένων. Δηλαδή, σε όποιους ΟΤΑ οι μόνιμοι είναι ανώ του 75% του συνόλου των υπαλλήλων κρίνεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ στους υπόλοιπους όχι. Παράλληλα το 2012 αναμένεται να αποχωρήσουν από τους ΟΤΑ με συνταξιοδότηση ακόμη 808 υπάλληλοι (σύνολο 3.558).
    Αναφορικά με τις συνταξιοδοτήσεις-διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΟΤΑ, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ:
    • το 2013, θα «φύγουν» 3.048 υπάλληλοι
    • το 2014, θα «φύγουν» 3.108 υπάλληλοι
    • το 2015, θα «φύγουν» 3.108 υπάλληλοι
    • το 2016, θα «φύγουν» 2.072 υπάλληλοι
    • ΣΥΝΟΛΟ: 14.894 υπάλληλοι
    • aftodioikisi.gr

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ : ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ, ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ


    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ, ΟΔΟΙΠΟΙΡΙΚΑ

    Οι αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας μίλησαν με σκληρή γλώσσα για τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου για την Αυτοδιοίκηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως με «αντιδημοκρατική εκτροπή» θέλει να τους καταργήσει προκειμένου να βάλει διορισμένους.

    Π.Βογιατζής για τον Προϋπολογισμό 2013, Ολομέλεια 11-11-2012

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


    Συνάντηση με τη διευθύντρια μορφωτικών και πολιτιστικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη, κυρία Λούπα (ΠΥΑ’) και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη για θέματα μορφωτικών, πολιτιστικών υποθέσεων, νεολαίας και ΟΤΑ, πραγματοποίησε σήμερα, ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.
    Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις δυνατότητες ανάδειξης της Χίου ως τουριστικού προορισμού, μέσα από την προβολή της πολιτιστικής της κληρονομιάς και των πολιτιστικών της μνημείων, με έμφαση στα Μεσαιωνικά χωριά, το Κάστρο, αλλά και το κεφάλαιο για το νησί, που ονομάζεται Όμηρος.
    Ειδική αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Χίο, με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, σημαντικός πυλώνας του οποίου μπορεί να είναι ο τουρισμός, αλλά και η τεχνογνωσία μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα άλλων περιοχών.
    Ο βουλευτής ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των διαδικασιών, με στόχο την ανάδειξη της μαστίχας ως παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς, προσπάθεια η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής, προχωρά, μέσα από τις απαιτούμενες ενέργειες για την συγκρότηση φακέλου και την αποστολή της σχετικής πρότασης στην UNESCO.
    Τέλος, εκτενής αναφορά έγινε σε ζητήματα που αφορούν τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει ο Κώστας Τριαντάφυλλος, και για θέματα αρμοδιότητας του βουλευτή.

    ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ"



    ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ /-ΝΗΣ
    ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
    Α) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
    ΑΤΟΜΙΚΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    ΕΠΩΝΥΜΟ

    ΟΝΟΜΑ

    Όνομα ΠΑΤΕΡΑ

    Διεύθυνση ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ                                                   Οδός

    Αριθμός


    Ταχυδρομικός Κώδικας


    Πόλη


    Τηλέφωνα Επικοινωνίας
    Κατοικίας (προαιρετικό)


    Κινητού


    Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (Email)

    Ημερομηνία Γέννησης
    Ημ

    Μήν

    Έτος


    ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    Εργασία                                                       
    Επωνυμία φορέα

                                              Ειδικότητα εργαζομένου

                                                         Θέση /Τμήμα

    Διεύθυνση ΕΡΓΑΣΙΑΣ                                                      Οδός

     Αριθμός


    Ταχυδρομικός Κώδικας


    Πόλη


    Τηλέφωνα Επικοινωνίας                                   Εργασίας


    Φαξ Εργασίας


    Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (Email Εργασίας)


    ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ
    Συνδικαλιστικός Φορέας

    Θέση στο φορέα

    Προϋπηρεσία στη θέση

    Διεύθυνση ΦΟΡΕΑ                                                         Οδός

     Αριθμός


    Ταχυδρομικός Κώδικας


    Πόλη


    Τηλέφωνα Επικοινωνίας                                           Φορέα


    Φαξ Φορέα


    Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (Email Φορέα)


    ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ"


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Το Εργατικό Κέντρο Χίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ) θα υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ» σε τρεις τριήμερες συναντήσεις (ΠΑΡ-ΣΑΒ-ΚΥΡ) στη ΧΙΟ (23-24-25/11/2012, 7-8-9/12/2012 και 14-15-16/12/2012) .

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη & μέλη του εργατικού και συνδικαλιστικού μας κινήματος, σε εργαζόμενους και ανέργους, σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές, σε κάθε ενεργό πολίτη και καταναλωτή της ΧΙΟΥ, ασχέτως μορφωτικού επιπέδου, στηρίζοντας την προσπάθεια της Γραμματείας Καταναλωτικού κινήματος της ΓΣΕΕ να δημιουργηθούν αξιόπιστοι κόμβοι ενημέρωσης και διάχυσης των πληροφοριών, που αφορούν στην ποιότητα της κατανάλωσης στις σύγχρονες κοινωνίες και δημοκρατίες, και ταυτόχρονα εστίες εκπαίδευσης των ενεργών πολιτών, που καλούνται να αναλάβουν δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός ενημερωμένου, συνειδητοποιημένου και σύγχρονου καταναλωτικού κινήματος, το οποίο θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και στην ενεργοποίηση των κοινωνικών ομάδων απέναντι στην ασυδοσία και την έλλειψη κοινωνικής ευθύνης στο πεδίο της κατανάλωσης.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 60 διδακτικών ωρών, αποβλέπει στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα δικαιώματα και την προστασία τους, με θεματολογία που αναφέρεται: στη σχέση ακρίβειας και φτώχειας, στο δείκτη τιμών καταναλωτή, στην αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτή, στις συνήθεις και κυρίως στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, στη διαφήμιση, στην επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών-προμηθευτών και στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών και στην αξία των ενώσεων καταναλωτών.

    Επιπλέον το πρόγραμμα, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική και βιωματική εκπαίδευση και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων, δεν έχει τη μορφή διαλέξεων, αλλά αξιοποιεί όλες τις σύγχρονες τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων (εργασία σε ομάδες, παιχνίδι ρόλων, καταιγισμό ιδεών), παρέχοντας δωρεάν στους εκπαιδευομένους ειδικό εκπαιδευτικό υλικό (Βιβλίο Δραστηριοτήτων, Βιβλίο Θεωρητικών σημειώσεων και Νομοθεσίας και Οδηγό Σπουδών).

    Η φοίτηση είναι δωρεάν. Λόγω της λειτουργίας ομάδων εργασίας η φοίτηση των ενδιαφερομένων  είναι υποχρεωτική. Με την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος εκδίδεται για κάθε εκπαιδευόμενο/-η σχετικό Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα (ΕΣΠΑ 2007-2013) στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

    Για περισσότερες πληροφορίες και την εγγραφή σας απευθυνθείτε στο Εργατικό Κέντρο Χίου, Μαρτύρων 2 - 82100 ΧΙΟΣ, τηλ: 22710-23550, fax: 22710-23175,

    e-mail Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος-παράρτημα Χίου: chios.peeke@gmail.com

    ΕΦΕΤΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


    Ερώτηση
    Προς
    τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Θέμα: Εφετείο Βορείου Αιγαίου
    Στον Οργανισμό του νεοϊδρυθέντος Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη και μεταβατική έδρα στη Χίο δεν προβλέφθηκε η μεταβατικότητα του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που θεσπίστηκε μεταγενέστερα της κατάρτισης του Οργανισμού, δυνάμει του Ν. 4055/2012.
    Σύντομα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δίκες που αφορούν υποθέσεις αρμοδιότητας του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Για το λόγο αυτό και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Χίου έχει διατυπώσει το αίτημα ίδρυσης μεταβατικής έδρας στη Χίο, για το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση προς τη Μυτιλήνη πολύ μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων, μαρτύρων και συνηγόρων.
    Επισημαίνεται ότι, ήδη, νομίμως, έχει ιδρυθεί μεταβατική έδρα στη Χίο του Εφετείου Βορείου Αιγαίου για την εκδίκαση ποινικών και αστικών διαφορών, άρα θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και για το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη και μεταβατική έδρα στη Χίο.

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός
    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ίδρυση μεταβατικής έδρας στη Χίο, για το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων;

    05 Νοεμβρίου 2012
    Ο ερωτών βουλευτής

    Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος

    H NEOΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ !


    ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ (ΣΕΣ)
    ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και για ένα κράτος πρόνοιας

    ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


    Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ!

    Οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης με τις χώρες της Ευρώπης να αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι συνθήκες που επικρατούν στη Νότια Ευρώπη, θα μπορούσαν να είναι η κορυφή του παγόβουνου; Χωρίς κοινωνική και οικονομική αλληλεγγύη, αυτό που συμβαίνει σ’ αυτές τις χώρες, θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Η ανεργία των νέων σε χώρες όπως η Κύπρος (27%), Ελλάδα (55,6%), Ιταλία (35%), Ισπανία (54%) και Πορτογαλία (37,4%) αυξήθηκε φτάνοντας σε απαράδεκτα επίπεδα. Η κατάσταση είναι χειρότερη στην περίπτωση των γυναικών, των μεταναστών και άλλων ομάδων που υφίστανται διακρίσεις.

    Οι νέοι βρίσκουν δουλειές που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζονται από έντονα επισφαλείς συνθήκες και έλλειψη συμπαγούς κοινωνικής προστασίας (οι προσωρινές συμβάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως και σε γενικές γραμμές στερούνται της απαραίτητης εργασιακής και κοινωνικής προστασίας; Γίνεται ευρεία κατάχρηση των δραστηριοτήτων πρακτικής άσκησης, οι οποίες συχνά παραμένουν χωρίς αμοιβή; Οι χαμηλοί μισθοί και οι «εθελοντικές» θέσεις εργασίας μερικού χρόνου οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων πτωχών; Συχνά δε διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές εισόδημα κατά τη διάρκεια των περιόδων ανεργίας, κλπ.)

    Οι συνθήκες αυτές καθιστούν αδύνατη για τους περισσότερους νέους ανθρώπους την προσωπική και οικονομική τους αποδέσμευση από την οικογένειά τους προκειμένου να ξεκινήσουν μια νέα δική τους οικογένεια, οπότε οδηγούν σε ένα νέο και αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα. Οι νέοι εγκαταλείπουν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης για να βρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Αυτό προκαλεί «απορρόφηση εγκεφάλων», γεγονός που στερεί τις χώρες από το πιο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο στο οποίο πρέπει να βασίζεται η ανάπτυξή τους.

    Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αλλά επίσης και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό βασικές υπηρεσίες όπως υγεία, εκπαίδευση και πολιτισμός. Η αξιοπρεπής απασχόληση και οι πυλώνες του κράτους πρόνοιας θα έπρεπε να αποτελούν τον πυρήνα όλων των Ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών: με το να επικεντρώνονται οι πολιτικές αποκλειστικά στη δημοσιονομική εξυγίανση και όχι στις επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των οικονομιών μας, οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες – κυρίως για τους νέους- θα διευρυνθούν.
    Η λιτότητα είναι οικονομικά και κοινωνικά απαράδεχτη και ταυτόχρονα περιβαλλοντικά μη βιώσιμη. Επίσης, είναι πολιτικά επικίνδυνη και υπονομεύει τη δημοκρατική σταθερότητα. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται και τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται, φαινόμενα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η αδιαλλαξία και η βία επανεμφανίζονται.

    Οι πολιτικές αυτές και η μονομερής παραβίαση του κοινωνικού διαλόγου προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη και την κινητοποίηση των νέων, διότι:
    ·          Είναι άδικο και απαράδεκτο να πληρώνουν οι εργαζόμενοι την κρίση, ενώ οι πραγματικά υπαίτιοι όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν αλλά εξακολουθούν να επωφελούνται από αυτήν, όπως σαφώς καταδεικνύουν και τα τεράστια κέρδη των χρηματοπιστωτικών ομίλων,
    ·          Υπάρχουν εναλλακτικές: η παραίτηση και η υποταγή δεν αποτελούν επιλογή και δεν πρέπει να αποδεχόμαστε τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Οι φόροι χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, η προοδευτική φορολόγηση, η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της διαφθοράς, ο αγώνας ενάντια στις επισφαλείς μορφές απασχόλησης και η υιοθέτηση ενός Συστήματος για την Κατοχύρωση των Νέων με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είναι κάποια από τα πολλά εναλλακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανατροπή της κατάστασης. 

    Το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει να προστατευθεί από την παρούσα ισχυρή επίθεση που δέχεται και ταυτόχρονα να ενισχυθεί. Καλούμε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να υιοθετήσουν ένα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Σύμφωνο, σύμφωνα με την πρόταση της ΣΕΣ. Το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχει διασφαλίσει για τις μεταπολεμικές γενεές να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του κράτους πρόνοιας και της ειρήνης. Με την αποδόμηση του κοινωνικού μοντέλου, βάζουμε σε κίνδυνο την ευημερία των σημερινών και μελλοντικών γενεών καθώς και το ειρηνικό μέλλον της Ευρώπης.

    Είναι πιθανό να χάσετε όσα δεν υπερασπίζεστε. Τα δικαιώματα και η ευημερία κατακτήθηκαν μέσα από τον σκληρό αγώνα και την προσπάθεια των γονιών μας: ας ενωθούμε με αλληλεγγύη για να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε τα δικαιώματα αυτά.

    Οι νέοι σε όλη την Ευρώπη διεκδικούν τα δικαιώματά τους!

    Απεργίες, διαδηλώσεις και συλλαλητήρια αλληλεγγύης οργανώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Βορρά μέχρι το Νότο.

    Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε όλες τις δράσεις στις 14 Νοεμβρίου 2012!!