Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ : " ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ " - ΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ;

Δήλωση-σοκ από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ.Κύρτσο,ο οποίος δήλωσε στον Real FM αυτό που ήδη ξέραμε ότι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είχαμε ποτέ απλά η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν πλήρωνε κανέναν.
 
«Αν εμφανιστεί η κυβέρνηση και πει, δεν μπορώ με τόσο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν. Άλλωστε, δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Το είχε φτιάξει κατά κάποιο τρόπο η προηγούμενη κυβέρνηση, καθυστερώντας πληρωμές, κάνοντας το ένα, το άλλο. Όλα αυτά έχουν καταρρεύσει τους τελευταίους δύο μήνες».
 
Λύθηκε, λοιπόν, η απορία όλων των Ελλήνων σχετικά με το πώς φτάσαμε από το «πρωτογενές πλεόνασμα» στο “Grexit”, αμέσως μόλις προκηρύχτηκαν οι εκλογές. 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΕ 7 ΣΤΟΧΟΥΣ



Του Φώτη Τριάρχη 


Στον απόηχο της παρέμβασης Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας αλλά και των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από τη Γαλλία μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Κύπρο όπουσυναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο διπλωματικός «μαραθώνιος»​ της κυβέρνησης στην Ευρώπη έχει στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συμμαχιών εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 12 Φεβρουαρίου
Ξεκινώντας τον διπλωματικό... μαραθώνιο από τη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες εντός της Ε.Ε. εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές για το ελληνικό χρέος και τον τρόπο αποπληρωμής του. Η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός καθώς θα ακολουθήσει αύριο η Ρώμη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και την Τετάρτη το Παρίσι όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. 

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στις διμερείς αυτές επαφές, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προανήγγειλε σειρά ταξιδιών σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (σήμερα βρίσκεται στο Λονδίνο) και στα κέντρα λήψης αποφάσεων: Στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στην Ουάσιγκτον με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν. 

Οι στόχοι διπλωματικού «οργασμού» της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης είναι συγκεκριμένοι: 

1. Να αντικατασταθεί το Μνημόνιο από ένα συμβόλαιο με την Ε.Ε. ή αλλιώς μια συμφωνία-γέφυρα κατά τον Γ. Βαρουφάκη. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει αναπτυξιακή διάσταση και μέτρα, καθώς και μεταρρυθμίσεις με ταυτόχρονο έλεγχο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά όχι νέα μέτρα.

2. Να τελειώσει η τρόικα και οι επισκέψεις της στην Αθήνα. Αυτό θεωρείται δεδομένο από την ελληνική πλευρά, ενώ τη σχετική φημολογία πυροδότησε δημοσίευμα της Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο ο Γιούνκερ αλλά και η Μέρκελ συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν το διέψευσε σήμερα, ωστόσο η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει ούτως ή άλλως. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν λέει όχι στον έλεγχο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ωστόσο δεν μπορεί να συζητά την αλλαγή της φιλοσοφίας του προγράμματος με τους τεχνοκράτες και προτιμά τις απευθείας επαφές με τους αρμόδιους θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν).

3. Δεν θέλουμε νέο δάνειο. Επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν επιθυμεί τα χρήματα της τελευταίας δόσης ύψους 7,2 δις ευρώ, άρα τελειώνει το θέμα της εκκρεμούσης αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα. 

4. Να δοθούν οι απαραίτητες «ανάσες» για να ξεδιπλωθεί το πρόγραμμα. Στις προγραμματικές δηλώσεις που θα περάσουν από τη Βουλή στις 7 του μηνός, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επικαλεστεί ότι θα προωθήσει (πάταξη φοροδιαφυγής) προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους να του δώσουν τον απαραίτητο χρόνο. Η δίμηνη παράταση που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση λήγει στις 28 του μηνός, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άφησε την Κυριακή ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία με την Κομισιόν μέχρι τις 28 Μαΐου. 

5. Η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας από τον ELA και την ΕΚΤ.

6. Να υπάρξει κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων μέχρι το καλοκαίρι μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων. 

7. Να «ηρεμήσουν» οι αγορές μέσω μιας σαφούς στήριξης από την Ε.Ε. ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης, να αποφευχθεί ένα bank-run και να αποκλιμακωθούν τα ελληνικά spreads. 

Όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει, θεωρώντας καταλυτική και την παρέμβαση Ομπάμα προς την κατεύθυνση της διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος. Η αισιοδοξία είναι διάχυτη στο πρωθυπουργικό επιτελείο εν όψει και της Συνόδου Κορυφής την επόμενη Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου.


zougla.gr

" ΜΑΣ ΔΕΝΕΙ ΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΕΛΛΟΝ "



Κυπριακό, τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τρόποι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ένα ραντεβού το οποίο διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, όπως επιβεβαίωσαν οι δύο πλευρές.

​Κυπριακό ζήτημα, προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τρόποι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Κύπρο ως πρώτο προορισμό της… διπλωματικής του περιοδείας και ο τόπος αυτός, δεν ήταν τυχαίος, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος.

«Εκτός από τη λαμπρή ιστορική μας πορεία μας δένει και ένα ελπιδοφόρο μέλλον» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Τσίπρα μετά το τετ α τετ με τον κ. Αναστασιάδη, με τον οποίο επιβεβαίωσαν το «υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης».

Οι πρώτες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη (σ.σ. ο οποίος έλαβε τη στήριξη του Γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν) γίνονται με γνώμονα να προετοιμαστεί το έδαφος για τις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θεωρούνται πιο «σκληροπυρηνικές», όπως για παράδειγμα τα τετ-α-τετ του κ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και οι κοινές δηλώσεις 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, την τουρκική προκλητικότητα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στις κοινές τους δηλώσεις ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί τη λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνηση. Όπως είπε, η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, δύο χώρες οι οποίες ωστόσο «παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η έλευση του ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός"» τόνισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

Σε ερώτηση για την ελληνική διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η ευτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής για όλους του λαούς της Ευρώπης. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί».

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση θα τολμήσει οριοθέτηση της αποκλειστικής ζώνης και δικαίωμα στους μουσουλμάνους να εκλέγουν τον Μουφτή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «τα βήματα που πρέπει να κάνουμε πρέπει να είναι προσεκτικά. Έχουμε διάθεση για ριζοσπαστικές αλλαγές αλλά όχι βήματα που δεν έχουμε μελετήσει καλά»

Σε όσα έχουν αναφερθεί περί grexit o κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη νωπή εντολή που έχει. Πρέπει να επιστρέψει η αναπτυξιακή ατζέντα. Στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσο για τα τρομολαγνικά σενάρια αυτά βρίσκονται στο παρελθόν».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι δύο μικρές χώρες. Η ΕΕ χωρίς εμάς είναι ακρωτηριασμένη ως προς το ένα άκρο, το οποίο πρέπει να είναι σταθερό. Αποτελούμε πυλώνες σταθερότητας σε ένα ταραγμένο περιβάλλον στην περιοχή».


Όσον αφορά τα περί «κατάργησης» της τρόικας ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι μια ώριμη και αναγκαία εξέλιξη για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες. Δεν έχει ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό της ανάσας που πρέπει να πάρουν οι λαοί και να αφήσουν πίσω μια τετραετία αναποτελεσματική».

Ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα τονίστηκε η διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό ελληνισμό.

«Επαναβεβαιώσαμε πως οι δύο κυβερνήσεις στρατηγικό στόχο την επίλυση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό» είπε.

Αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και σημείωσε ότι αισιοδοξεί πως «οι τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που δημιουργούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν κανενός τα δικαιώματα ιδιαίτερα όταν γίνονται προσχηματικά».

«Με τον κ. Τσίπρα συμφωνήσαμε ότι πέραν από τις πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου να επιτύχουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαών μας, απαραίτητη κρίνεται και η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Συμφωνήσαμε στην καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου προς περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων μεταξύ μας σχέσεων αλλά και ενίσχυση του συντονισμού για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης.

Το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο Κύπριος πρόεδρος.


zougla.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ : ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Την ανάγκη αλλαγής του ρόλου και της παρουσίας των αστυνομικών στις διαδηλώσεις τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

«Νομίζω ότι αυτά πρέπει να τελειώσουν. Για να ρίξεις χημικά, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε μια ακραία μορφή, όπου και οι άλλοι χρησιμοποιούν διάφορων ειδών όπλα, από μάρμαρα μέχρι οτιδήποτε άλλο. Τότε, να το εξετάσει κάποιος. Αλλά τα χημικά δεν είναι για να κυνηγάς συνταξιούχους ή εκπαιδευτικούς» είπε στον Βήμα 99,5.

«Εάν έχεις μια πληροφορία ή το απρόβλεπτο, προφανώς η Αστυνομία θα είναι πέριξ του γηπέδου, αλλά όχι με όπλα. Μόνο αν γίνει κάτι ή αν υπάρχει μια πληροφορία ότι ετοιμάζονται να κάνουν κάτι» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αλλά αν είναι να έχουμε Αστυνομία επειδή μαζεύεται 10.000-15.000 κόσμος, τότε πρέπει να έχουμε Αστυνομία στην πλατεία, στη γωνία, στο γραφείο. Παντού!»

Αναφορικά με τις περιπολίες της Αστυνομίας και τον αστυνομικό της γειτονιάς ο Γ. Πανούσης είπε: «Ο αστυνομικός της γειτονιάς και πεζές περιπολίες προφανώς θα υπάρχουν και η Άμεση Δράση που θα περιπολεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση της φρούρησης προσώπων. Από εκεί και πέρα, 1.500-2.000 άτομα εύκολα μπορούν να αποδεσμευτούν».
Newsroom ΔΟΛ

ΑΠΟΛΗΨΗ ΞΥΛΩΔΟΥΣ ΟΓΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι ο Δήμος Χίου συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις για απόληψη ξυλώδους όγκου από τα καμένα δάση του Δήμου έως τις 10/4/2015.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22710 43360 (κ. Σταμάτης Μενδωνίδης).

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ...ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

του ΙΩΑΝΝΗ ΣΠΙΛΑΝΗ
    Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει αναρτήσει στη σελίδα της προκήρυξη υποβολής υποψηϕιοτήτων για τον ορισμό τους στο 7 μελές Περιϕερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Ερευνας και Καινοτομίας που συστήθηκε με τον πρόσϕατο νόμο περί Ερευνας. Το Συμβούλιο που αποτελείται από 3 πανεπιστημιακούς -ερευνητές και άλλα 4 μέλη με ειδικά προσόντα έχει ως άμεσο στόχο την έγκριση και παρακολούθηση εκτέλεσης του περιϕερειακού προγράμματος Καινοτομίας του ΠΕΠ και γενικότερα τη συμβολή της προώθησης της καινοτομίας στη Περιϕέρεια και τη χώρα

   Αλλες περιφέρειες όπως η Κρήτη είχαν συστήσει άτυπα συμβούλια εδώ και 3 χρόνια, αλλά για τη προηγούμενη περιϕερειακή αρχή του κ .Γιακαλή αυτά ήταν ψιλά γράμματα ("οι καθηγητάδες με τα λαπτόπια" συνήθιζε να λέει). Επομένως πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν και πρέπει να έχει σωστή στελέχωση με ανθρώπους που έχουν γνώση, άποψη και κυρίως διάθεση για δουλειά.  
Οι θεματικοί τομείς για τη καινοτομία στη ΠΒΑ με βάση τη μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αϕορά τους παρακάτω τομείς: αγροτοδιατροφικά, τουρισμός, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, πολιτισμός, κοινωνική οικονομία, επικοινωνίες  
Επειδή η πρόσκληση είναι ανοιχτή μέχρι τη Παρασκευή και δεν γνωρίζω τι κινήσεις κάνει η Περιφέρεια για να προσελκύσει υποψηϕιότητες και προς ποιά κατεύθυνση,θεωρώ ότι με βάση τη σημασία που δίνουμε ως παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ στη καινοτομία ως βάση στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στα νησιά, είναι κρίσιμο η πληροφορία αυτή να ϕφτάσει σε όλους τους κατοίκους των νησιών, ώστε να την μάθουν όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν είτε σήμερα συμμετέχοντας στο όργανο, είτε αύριο πλαισιώνοντας τις εργασίες του.
Για το λόγο αυτό σας καλούμε ο καθένας σας στο νησί του να σκεφτεί ποιός θα μπορούσε να βοηθήσει σ'αυτή τη προσπάθεια   Θα αναϕφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα για να βοηθήσω τη σκέψη σας:
Μανδάλας Γ (Χίος - Ενωση Μαστιχοπαραγωγών), Κεφάλας Δ (Χίος, Κρασί-Αριούσιος), Μπάλας Β (Χίος, Εναλλακτικός Τουρισμός, Περιβάλλον), Κτίστου Μ (Σάμος, Πολιτιστικό Ίδρυμα Δημητρίου), Παντελεημονίτης Δ (Λέσβος, Μυλέλια), Αφιανές Ν.(Ικαρία, κρασι), Καρίμαλης Γ (Ικαρία, αγροτουρισμός), Τζωρτζής Μ (Λέσβος, Λάδι), Χρυσάϕης Μ.(Λήμνος, τυροκομικά), Χατζηγεωργίου Π (Λήμνος, κρασί).....  .  
Φαντάζομαι υπάρχουν και άλλοι,ίσως και καλύτεροι, ας με συγχωρήσετε. Επίσης δεν γνωρίζω ποιοί από όσους ανέφερα καλύπτουν τα τυπικά προσόντα. Ολοι πάντως θα είναι χρήσιμοι στη προσπάθεια αυτή που θα έχει ως κορμό το μοναδικό ερευνητικό ίδρυμα του Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο.  

Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ 
Αναπληρωτής Καθηγητής

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτόν τον Ολλανδό με τα γυαλάκια ποτέ μου δεν μπόρεσα να χωνέψω


Για εικόνες που τον βασανίζουν και για έναν Ολλανδό με γυαλάκια που ποτέ δεν χώνεψε μιλά ο Μίκης Θεοδωράκης στο αιχμηρό του κείμενο, με το οποίο σχολιάζει την επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, την αντίδρασή του, αλλά και τη στάση που κράτησε ο Γιάννης Βαρουφάκης, εκθειάζοντας τόσο τον υπουργό Οικονομικών, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Σημειώνοντας ότι οι δύο τους «τύλιξαν» τον κ. Ντάισελμπλουμ σε δύο φωτεινά και ωραία «ΟΧΙ», ο κ. Θεοδωράκης στο κείμενο που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα αποδοκίμασε τον επικεφαλής του Eurogroup ο οποίος ήρθε «φουριόζος με την έπαρση του αφεντικού», όπως αναφέρει, ενώ χαρακτηρίζει στιγμή εθνικής αναλαμπής τη στάση Βαρουφάκη-Τσίπρα.
Αναλυτικά το κείμενο του κ. Θεοδωράκη:
«Το Γιούρογκρουπ και ο Πρόεδρός του ο Ολλανδός είναι οι εικόνες που με βασανίζουν. Πέρασα τόσα και τόσα γιατί η Μοίρα με γέννησε Έλληνα που πρέπει να υπομένει τα καπρίτσια των ισχυρών, να σκύβει το κεφάλι και να μάθει ακόμα και να τους αγαπά! Αυτόν όμως τον Ολλανδό με τα γυαλάκια ποτέ μου δεν μπόρεσα να χωνέψω, αν και μικρός έπινα γάλα Nestle.
Ήρθε λοιπόν φουριόζος με την έπαρση του Αφεντικού, για να τραβήξει τα αυτιά των άτακτων υπηκόων μιας φυλής για γέλια και για κλάματα που σήκωσε κεφάλι ξεχνώντας πως είναι αποπαίδι της Ευρώπης, του Γιούρογκρουπ και του Προέδρου του κυρίου Γερουν Νταϊσελμπλουμ.
Και τότε συνέβη ένα θαύμα, σαν κι αυτά τα ξεχασμένα στα βάθη της μνήμης μου. Δύο εκπρόσωποι αυτού του Λαού της β΄ κατηγορίας, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης, με σπάνια ψυχραιμία και ευγένεια, τον τύλιξαν μέσα σε δυο φωτεινά και ωραία ΟΧΙ, που τον κεραυνοβόλησαν, σε σημείο που να ξεχάσει την ευγενική του καταγωγή του Άρχοντα Ευρωπαίου και να μην ξέρει πώς και από πού να φύγει.
Εδώ, στο σημείο αυτό, τα ξεχνάμε όλα. Ξαναγινόμαστε Ωραίοι Έλληνες. Και ψηλώνουμε κι εμείς. Πώς και γιατί έγινε και πού θα οδηγήσει, είναι λεπτομέρειες για τον Έλληνα που έζησε και επέζησε με τα Σύμβολα. Και θεωρώ μικρόψυχο το να μετράμε κουκιά σε μια στιγμή εθνικής αναλαμπής».

aftodioikisi.gr

Συστάσεις στους πολίτες για την αφρικανική σκόνη


Σε συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων λόγω της έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, προέβη το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Επιπλέον, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Μάλιστα, σε κάθε πολίτη συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, επειδή η έντονη μεταφορά σκόνης από Σαχάρα θα συνεχισθεί, εκτιμάται ότι οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα θα κυμανθούν και σήμερα, Κυριακή 02/01/2015, σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.


aftodioikisi.gr

Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω δήλωση μετάνοιας για το Μνημόνιο


Για δεύτερη φορά, μετά από τη συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάννης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η Τρόικα τελείωσε, δηλώνοντας ότι δεν σκίζει μεν το μνημόνιο, αλλά δεν υπογράφει και δήλωση μετάνοιας ζητώντας την παράτασή του.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη σύσφιξη των σχέσεων με τους θεσμούς της ευρωζώνης όπως και με το ΔΝΤ.«Αυτό που ονομάζεται τρόικα δεν είναι το άθροισμα της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Είναι μια επιτροπή που αποτελείται από υψηλά ιστάμενους υπαλλήλους που έχουν συσταθεί ως όργανο - ένα όργανο που ακόμη και το Ευρωκοινοβούλιο έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητά του- για να επιβλέψει την εφαρμογή ενός προγράμματος τη λογική του οποίου έχουμε αμφισβητήσει όχι στη βάση ότι δεν είναι καλό μόνο για την Ελλάδα, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ κακό για την Ευρώπη ολόκληρη », πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας:« Εχω μια προσωπική στάση απέναντί ​​τους. Δεν θέλω να τους χασομερώ, γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος. Γιατί να χάνουν την ενέργειά τους και τον χρόνο τους, όταν δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν για αυτό που εμείς απαιτούμε να συζητηθεί, το οποίο είναι η ίδια η λογική του προγράμματος? ».
Ο κ. Βαρουφάκης- που αρνήθηκε να αποκαλύψει τι του είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο αυτί στο τέλος της συνάντησής τους- αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο για τους εταίρους να δεχθούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «σκίσει το μνημόνιο», θα κάνει μία συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. «Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του », πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι μπορεί εύκολα να βρεθεί μία φράση που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές.«Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος».
Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει ο υπουργός Οικονομικών, θα δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα, για μερικούς μήνες, για να καταθέσει η νέα κυβέρνηση τις προτάσεις της. Σε ερώτηση για το αν έτσι θα καλύπτεται έτσι και η ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί ομαλά τις τράπεζες, απάντησε ότι αυτή θα ήταν μία λογική λύση.
Σε ερώτηση για τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι τη θέση του για αυτό, σημειώνοντας ότι μία δόση εξασφαλίζει μερικές μόνο ανάσες, την ώρα που βουλιάζεις πιο βαθιά στη χρεοκοπία. «Η δική μας θέση είναι ότι αυτή η πρακτική του" άντε να αγοράσουμε λίγο χρόνο και έχει ο Θεός "πρέπει να σταματήσει ... Το να πάρουμε την επόμενη δόση, άντε για να καλύψουμε μερικά κενά ως τον Ιούνιο ... Και μετά πού θα είμαστε τον Αύγουστο ? Πάλι στα ίδια? ».


aftodioikisi.gr

Τι λέει ο Γ.Κατρούγκαλος για αξιολόγηση, κινητικότητα και προσλήψεις στο Δημόσιο


Για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μιλάει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Από τις δηλώσεις του ξεχωρίζει το τρίπτυχο που συνοψίζεται σε: αξιολόγηση, κινητικότητα και προσλήψεις. Ως προς την προοπτική της κινητικότητας, ηaftodioikisi.gr, σας έχει ήδη ενημερώσει.
Αναλυτικότερα ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου στο «Βήμα της Κυριακής»:
Ποιες κατηγορίες απολυμένων περιγράφετε με τον όρο «αντισυνταγματικές απολύσεις» που θα ανακληθούν;
«Δεν το διατύπωσα με τη νομική έννοια του όρου όσο με την αίσθηση της προσβολής σε αυτό που αποτελεί το πνεύμα του Συντάγματος. Κατά τη γνώμη μου, όλο το πνεύμα των μνημονιακών απολύσεων με αυτή την έννοια είναι αντισυνταγματικό. Ολες οι απολύσεις ως αποτέλεσμα μνημονιακών νόμων θεωρώ ότι έχουν ένα στίγμα αντισυνταγματικότητας».
Πρακτικά αφορά όλους όσοι απολύθηκαν;
«Ναι, όλους».
Αυτούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ακόμη και λαμβάνουν 75% του μισθού τους και όσους απολύθηκαν μετά τη λήξη του οκταμήνου;
«Ναι, όλοι αυτοί θα επιστρέψουν, εκτός από τους απολυμένους για πειθαρχικά. Θα μπουν σε κινητικότητα, θα εντοπιστούν οι ανάγκες σε προσωπικό και θα τοποθετηθούν σε θέσεις».
Υπάρχουν και συμβασιούχοι που απολύθηκαν λόγω κατάργησης φορέα και απολυμένοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.
«Ολοι οι απολυμένοι, μόνιμοι υπάλληλοι ή με σχέση αορίστου χρόνου – περίπου 3.500 είναι -, θα επιστρέψουν στη δουλειά τους».
Από πού θα χρηματοδοτηθεί το κενό που δημιουργείται;
«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να χρηματοδοτήσουμε το κενό χωρίς να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και χωρίς να χρειαστεί να θίξουμε την ήδη προϋπολογισμένη δαπάνη των 15.000 προσλήψεων. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρήματα περικόπτοντας άλλες δαπάνες ή στην έσχατη ανάγκη συμψηφίζοντας με την ήδη προϋπολογισμένη δαπάνη για νέες προσλήψεις».
Υπάρχουν και οι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που παραμένουν ακόμη αδιόριστοι.
«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μπουν αυτοί οι άνθρωποι».
Εχετε κάνει έναν υπολογισμό για το οικονομικό κόστος των επαναπροσλήψεων;
«Το έχω ζητήσει και το ετοιμάζουμε. Δεν είναι εύκολο. Διότι το να αθροίζεις αριθμούς είναι άλλο και άλλο να ξέρεις πόσες είναι οι τελευταίες αποδοχές».
Με ποιον τρόπο θα γίνει η άρση των απολύσεων;
«Τις λεπτομέρειες θα τις αναγγείλει ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις».
Θα καταργήσετε τον νόμο Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα;
«Φυσικά θα τον καταργήσουμε».
Εσείς θα προωθήσετε κάποιο σύστημα κινητικότητας;
«Ναι, οπωσδήποτε. Η κινητικότητα είναι απολύτως αναγκαία. Γιατί ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουμε είναι η άνιση κατανομή προσωπικού στη δημόσια διοίκηση. Επίσης αναγκαστικά και μετά την άρση των απολύσεων υπάρχει ένα πρόβλημα πού θα τοποθετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι αναγκαστικό ότι θα πάνε όλοι στις ίδιες θέσεις πίσω. Θα έχουμε μια άλλη κινητικότητα η οποία θα βασίζεται σε εντελώς άλλη βάση. Επωφελής για το Δημόσιο και όχι βλαπτική για τον δημόσιο υπάλληλο».
Φαντάζεστε όμως ότι μπορείτε να ικανοποιήσετε τους πάντες;
«Οχι, όχι. Το να ικανοποιήσουν τους πάντες το κάνουν τα πολιτικά κόμματα που κοιτάζουν στο Κέντρο. Εμείς είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς. Αυτό που θέλουμε είναι βαθιά τομή. Να σπάσουμε, δηλαδή, την παράδοση του πελατειακού κράτους, να φτιάξουμε ένα κράτος που να είναι δημοκρατικό και ανοιχτό στην κοινωνία. Και στην πραγματικότητα είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση με τον ίδιο τρόπο που ο Νίξον ήταν ο μόνος που μπορούσε να πάει στην Κίνα. Γιατί όταν θα μιλάμε εμείς στην ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση θα μας πιστεύουν όταν τους λέμε ότι την αξιολόγηση δεν τη θέλουμε για να μεταμφιέσουμε τις απολύσεις αλλά τη θέλουμε πράγματι για ένα αποτελεσματικό σύστημα».
Πώς δεν θα γίνει η αξιολόγηση… λάστιχο;
«Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Στο παρελθόν όλοι ήταν άριστοι. Ενα τέτοιο σύστημα αξιολόγησης που τους βγάζει όλους άριστους δεν έχει νόημα».
Πάντως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση για την άρση της μονιμότητας από το παράθυρο…
«Σωστά. Γι’ αυτό λέω ότι εγώ είμαι υπέρμαχος της νομιμότητας και της μονιμότητας. Γι’ αυτό μπορώ να πείσω ότι δεν έχω κάτι τέτοιο στο μυαλό μου. Είναι φανερό γιατί όσοι είναι υπέρ της άρσης της μονιμότητας, αυτοί οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο στον νεποτισμό, δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό οδηγεί σε έκρηξη των πελατειακών σχέσεων. Ηδη τώρα που υπάρχει μονιμότητα και ΑΣΕΠ βρίσκουν τρόπο να βάζουν τους δικούς τους ανθρώπους. Φανταστείτε να έχει τη δυνατότητα κάθε κόμμα που έρχεται να διώχνει τους παλιούς για να βάλει καινούργιους».
Η αξιολόγηση όμως δεν είναι ουδέτερη έννοια. Το περιεχόμενο και το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται παίζουν ρόλο.
«Εννοείται. Γι’ αυτό είχαν δίκιο, πέρα από το ότι η παλιά αξιολόγηση ήταν φερετζές για απόλυση, να αντιδρούν σε μια αξιολόγηση που δεν είχε χαρακτηριστικά συμμετοχής, δημοκρατίας. Για παράδειγμα, μιλούσα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη – μου φάνηκε ένας ειλικρινής άνθρωπος ως προς τις ιδέες του, εννοώ ότι πιστεύει στις ιδέες που έχει – και μου έκανε εντύπωση πώς δεν αντιλαμβάνεται σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε μόνο την αποτελεσματικότητα αλλά και τη δημοκρατία. Πώς ακούμε ότι πυρήνας του αγγλοσαξονικού συστήματος δικαιοσύνης είναι να δικάζεσαι από ομοίους σου (“from your peers”); Είναι δυνατόν να βγάζεις τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων, των δημοσίων υπαλλήλων, από τα πειθαρχικά όργανα που δικάζουν όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να νομίζεις ότι αυτό θα είναι ένα νομιμοποιημένο σύστημα δικαιοσύνης;».
Επομένως θα κάνετε αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Είναι αλήθεια. Δεν θέλω να είμαι πολύ αναλυτικός, διότι όλα αυτά θα τα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συζητήσω με την ΑΔΕΔΥ».
Είχατε πει τελευταία ότι οι διαδικασίες για τις πειθαρχικές εκκρεμότητες μπορούν να επιταχυνθούν. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
«Φαίνεται ότι έχουν επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτό που ζήτησα είναι να μην παρατείνονται οι εκκρεμότητες, ειδικά γιατί με το υφιστάμενο πειθαρχικό πλαίσιο ώσπου να εκδοθεί μια αμετάκλητη απόφαση από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ακόμη και ένας αθώος διωκόμενος πειθαρχικά υπάλληλος είναι σε αργία. Αυτό είναι πολύ άδικο, παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας. Δηλαδή, να έχεις μια σημαντική μείωση των αποδοχών σου και να είσαι εκτός της δουλειάς σου απλώς επειδή κατηγορήθηκες».
Θεωρείτε ότι υπάρχουν πεδία στο Δημόσιο όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν ιδιώτες; Η καθαριότητα π.χ. ήδη έχει δοθεί σε συνεργεία.
«Η καθαριότητα δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί. Αφηρημένα αν υπάρχουν τομείς που μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες είναι “ναι” η απάντηση. Αλλά είμαι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και είμαι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του πυρήνα της λειτουργίας του Δημοσίου».
Πέριξ του πυρήνα του;
«Εξαρτάται. Πείτε μου ένα παράδειγμα».
Γραμματειακή υποστήριξη, κομμάτια στον τομέα πληροφορικής κ.ά.
«Οχι. Γιατί το Δημόσιο χάνει το know how. Δε είναι μόνο το οικονομικό. Πρέπει το Δημόσιο να μπορεί στο σύνολο να εδραιώνει καλές βάσεις λειτουργίας. Αν αρχίσει να κάνει out sourcing σε όλες, θα φτάσει σε ένα σημείο που θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα για να εκπληρώνει την αποστολή του. Αυτό μου φαίνεται προβληματικό και δεν είναι καν αναγκαίο για να επανεκκινήσει η οικονομία. Αν δείτε, αυτή τη στιγμή από τις πιο αποτελεσματικές σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας χώρες είναι οι σκανδιναβικές, που έχουν τον μεγαλύτερο δημόσιο τομέα».
Πάντως, ήδη και στην Υγεία και στην Παιδεία εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας…
«Υπάρχουν δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι καθαρά αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του κοινωνικού κράτους. Είναι άλλο να παίρνεις μια υπηρεσία ως δικαίωμα και άλλο να την παίρνεις ως πελάτης. Αλλάζει ακόμη και η ορολογία όταν την παίρνεις ως πελάτης. Το ελληνικό κράτος οργανώθηκε με την αντίληψη ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να είναι εκτός αγοράς γιατί είναι σύμφυτα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αν όλα πουλιούνται, θα είμαστε πολύ κοντά στην εποχή που θα βλέπουμε όσα στην Ινδία».
Τέτοιος όμως είναι και ο προσανατολισμός της ΕΕ…
«Γι’ αυτό είμαι αντίθετος προσωπικά σε αυτόν τον προσανατολισμό. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν σε επίπεδο Ευρώπης. Δεν κάνουν καλό στην Ευρώπη αυτά». Αθήνα – Βρυξέλλες και ξανά Αθήνα.
Πώς πήρατε την απόφαση;
«Αν έκανα το κέφι μου, θα έμενα στις Βρυξέλλες. Ηταν καλή ζωή, νέα εμπειρία, μπορούσε να πάθει κανείς ιδρυματισμό αλλά έπειτα από δυο-τρία χρόνια. Και ακριβώς επειδή από όλες τις προσωπικές απόψεις θα ήταν καλύτερα εκεί, αν το έκανα, θα ντρεπόμουν. Γιατί όποιος ασχολείται με την πολιτική δεν πρέπει να ασχολείται κυρίως με το πόσο καλά περνάει. Και από την άλλη μεριά, το διδακτορικό μου ήταν ακριβώς πάνω σε αυτό το θέμα: η κρίση, η νομιμοποίηση της δημόσιας διοίκησης και πώς μπορεί να βελτιωθεί. Αρα είναι πρακτικά ένας τομέας όπου θεωρούσα τον εαυτό μου ειδικό».
Η θεωρία όμως απέχει από την πράξη…
«Σαφέστατα. Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι και γοητευτικό μετά από καμιά 30αριά χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα θεωρητικά. Και τώρα είναι εποχή αλλαγών για την Ελλάδα. Για δύο λόγους: και ο κόσμος θέλει τις αλλαγές και κυρίως το παλιό σύστημα δεν είναι τόσο δυνατό για να τις εμποδίσει. Γι’ αυτό θέλω να εκμεταλλευτώ τον χρόνο όσο είναι νωπή αυτή η νίκη. Στους τρεις πρώτους μήνες να μπορέσω να περάσω πιο ριζοσπαστικά πράγματα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τόπος».
Με ισορροπίες;
«Φυσικά , με ισορροπίες».
Μέχρι πρότινος ήσασταν συνήθως από την πλευρά της διαμαρτυρίας. Τώρα;
«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πω να φύγει η κλούβα έξω από το υπουργείο. Μου φαίνεται φοβερά κακός συμβολισμός για ένα κτίριο της δημόσιας διοίκησης, που ουσιαστικά είναι υπηρέτης της κοινωνίας, να έχει απ’ έξω την Αστυνομία. Εγώ από την πρώτη στιγμή που θα αισθανθώ ότι ο κόσμος που με βλέπει θέλει να με φτύσει θα παραιτηθώ. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να ζει ένας πολιτικός έτσι».
Λέτε να έρθουν κάποια στιγμή έξω από το υπουργείο διαδηλωτές;
«Μακάρι. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε ανθρώπους στους δρόμους. Γιατί μόνο με κόσμο στους δρόμους μπορούμε να σπάσουμε την αντίσταση του συστήματος. Και να ελέγξουμε τα λάθη μας. Γι’ αυτό ήθελα και η αριστερή αντιπολίτευση να είναι πιο ισχυρή. Θα ήθελα το ΚΚΕ να είναι τρίτο κόμμα»


aftodioikisi.gr

Σε κινητικότητα οι 3.475 που θα επιστρέψουν στο Δημόσιο – Θα καλύψουν κενά όπου υπάρχουν


Το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr επιβεβαιώνει με δήλωσή του στο «βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Διοοικητικής Ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο οι 3.475 απολυμένοι θα επανέλθουν στο Δημόσιο αλλά δεν θα διοριστούν αμέσως αλλά, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι να βρεθούν ποια κενά θα καλύψουν.
Να σημειωθεί ότι πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας εφαρμόσθηκε με επιτυχία σε δήμους και περιφέρειες. Ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2104 με τη συμμετοχή άνω των 3.000 υπαλλήλων.
Στη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιβεβαιώνει επίσης ότι σε αυτούς που θα επαναπροσληφθούν δεν περιλαμβάνονται όσοι βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα.

aftodioikisi.gr