Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

" ΜΑΣ ΔΕΝΕΙ ΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΕΛΛΟΝ "



Κυπριακό, τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τρόποι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ένα ραντεβού το οποίο διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, όπως επιβεβαίωσαν οι δύο πλευρές.

​Κυπριακό ζήτημα, προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τρόποι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Κύπρο ως πρώτο προορισμό της… διπλωματικής του περιοδείας και ο τόπος αυτός, δεν ήταν τυχαίος, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος.

«Εκτός από τη λαμπρή ιστορική μας πορεία μας δένει και ένα ελπιδοφόρο μέλλον» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Τσίπρα μετά το τετ α τετ με τον κ. Αναστασιάδη, με τον οποίο επιβεβαίωσαν το «υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης».

Οι πρώτες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη (σ.σ. ο οποίος έλαβε τη στήριξη του Γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν) γίνονται με γνώμονα να προετοιμαστεί το έδαφος για τις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θεωρούνται πιο «σκληροπυρηνικές», όπως για παράδειγμα τα τετ-α-τετ του κ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και οι κοινές δηλώσεις 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, την τουρκική προκλητικότητα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στις κοινές τους δηλώσεις ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί τη λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνηση. Όπως είπε, η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, δύο χώρες οι οποίες ωστόσο «παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η έλευση του ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός"» τόνισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

Σε ερώτηση για την ελληνική διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η ευτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής για όλους του λαούς της Ευρώπης. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί».

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση θα τολμήσει οριοθέτηση της αποκλειστικής ζώνης και δικαίωμα στους μουσουλμάνους να εκλέγουν τον Μουφτή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «τα βήματα που πρέπει να κάνουμε πρέπει να είναι προσεκτικά. Έχουμε διάθεση για ριζοσπαστικές αλλαγές αλλά όχι βήματα που δεν έχουμε μελετήσει καλά»

Σε όσα έχουν αναφερθεί περί grexit o κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη νωπή εντολή που έχει. Πρέπει να επιστρέψει η αναπτυξιακή ατζέντα. Στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσο για τα τρομολαγνικά σενάρια αυτά βρίσκονται στο παρελθόν».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι δύο μικρές χώρες. Η ΕΕ χωρίς εμάς είναι ακρωτηριασμένη ως προς το ένα άκρο, το οποίο πρέπει να είναι σταθερό. Αποτελούμε πυλώνες σταθερότητας σε ένα ταραγμένο περιβάλλον στην περιοχή».


Όσον αφορά τα περί «κατάργησης» της τρόικας ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι μια ώριμη και αναγκαία εξέλιξη για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες. Δεν έχει ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό της ανάσας που πρέπει να πάρουν οι λαοί και να αφήσουν πίσω μια τετραετία αναποτελεσματική».

Ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα τονίστηκε η διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό ελληνισμό.

«Επαναβεβαιώσαμε πως οι δύο κυβερνήσεις στρατηγικό στόχο την επίλυση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό» είπε.

Αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και σημείωσε ότι αισιοδοξεί πως «οι τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που δημιουργούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν κανενός τα δικαιώματα ιδιαίτερα όταν γίνονται προσχηματικά».

«Με τον κ. Τσίπρα συμφωνήσαμε ότι πέραν από τις πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου να επιτύχουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαών μας, απαραίτητη κρίνεται και η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Συμφωνήσαμε στην καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου προς περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων μεταξύ μας σχέσεων αλλά και ενίσχυση του συντονισμού για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης.

Το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο Κύπριος πρόεδρος.


zougla.gr