Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΚΥΠΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ



Το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας… με πρώτο του σταθμό την Κύπρο. Θα ακολουθήσει… περιοδεία στην Ευρώπη με σταθμούς τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και τον υποδέχθηκε ο υπουργός Ιωάννης Κασουλίδης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός στις 10:00 από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις.
Αμέσως μετά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου, παρουσία του υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη. Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.
Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις, με τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές ΜΚΟ.
Στις 20:00 ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Αύριο το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για να καταθέσει στεφάνι. Θα επισκεφθεί επίσης, και το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι με προορισμό την Ρώμη.
Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Επικρατείας Ν. Παππάς.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θέματα οικονομίας.
Πέραν του συμβολισμού της, η επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί συμπίπτει με τη συγκυρία των αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Λευκωσία δεν αναμένει μεταβολή του δόγματος «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» και εκτιμά ότι η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατή με την επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως εκφράζεται με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.