Με τη φράση "η σημερινή πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή καλείται μαζί με τον ελληνικό λαό να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι Δημοκρατία και Λαϊκή Κυριαρχία εξακολουθούν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία", η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εξελέγη με ρεκόρ 235 ψήφων Πρόεδρος της Βουλής, έδωσε στίγμα προθέσεων για το κοινοβουλευτικό έργο στο εξής.
"Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δε θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους σκυφτοί" είπε η νέα Πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας ότι "όλη η Ευρώπη, όλη η υφήλιος κοιτά την Ελλάδα με ελπίδα.
O κοινοβουλευτικός έλεγχος
Μεταξύ άλλων έθεσε ως στόχο την ουσιαστική λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί θα προσέρχονται να απαντούν στις ερωτήσεις όλων των βουλευτών.
"Σε αυτή τη βουλή δεν πρέπει να συνεχιστούν φαινόμενα εκφυλισμού της διαδικασίας" είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες, άσχετες με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων διατάξεις ή νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων χωρίς διάρθρωση.
"Αβάσιμη" η δήλωση Σόιμπλε για Ζίμενς
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι "η Βουλή δε μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών", ενώ προανήγγειλε ανάσυρση και διερεύνηση υποθέσεων που "ενώ έχουν διαβιβασθεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη αραχνιάζουν στα συρτάρια".
Με ιδιαίτερη αναφορά στις υποθέσεις της Ζίμενς και των εξοπλιστικών, χαρακτήρισε άστοχη και αβάσιμη τη χθεσινή δήλωση Σόιμπλε ότι κάθε χώρα κοιτάζει απλώς τα του οίκου της.
"Η χώρα και ο λαός μας υπήρξαν θύματα μεγάλης κλίμακας διαφθοράς που δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και δεν αφορά μόνο τον οίκο μας. Είναι υποχρέωση και των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να ξεκαθαρίσουν τα του ευρωπαϊκού μας οίκου" είπε χαρακτηριστικά.
Γερμανικές αποζημιώσεις και διαγραφή χρέους
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεσμεύθηκε για αναβάθμιση της διακομματικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, προαναγγέλοντας και πρωτοβουλίες από την ίδια με τον νέο θεσμικό ρόλο της.
Ανάλογες πρωτοβουλίες προανήγγειλε και για την ενεργό συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου στην διεκδίκηση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και μορατόριουμ πληρωμών.
Στρεφόμενη προς τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τόνισε ότι 100.000 νέοι και νέες 18 ετών δεν ψήφισαν ενώ είχαν το δικαίωμα. "Οι βουλευτές οφείλουμε να εγγυηθούμε ότι ποτέ ξανά δε θα αποκλειστούν οι πιο νέοι ψηφοφόροι" είπε.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει ως οδηγό το άρθρο 120 του Συντάγματος που λέει σήμερα το ίδιο που έλεγε παλιότερα το 114 άρθρο των δημοκρατικών αγώνων. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους και η αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον όποιων επιχειρούν να το καταλύσουν με τη βία.
"Όποιος επιχειρήσει να εκβιάσει το λαό μας θα προσκρούσει σε αυτό" είπε η νέα πρόεδρος της Βουλής.
Ενοχλήθηκαν
Ορισμένα σημεία της νέας προέδρου της Βουλής, όπως αναμενόταν, ενόχλησαν σφόδρα τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αλλά και το "Ποτάμι", έσπευσαν να εκδώσουν ανακοινώσεις με τις οποίες κατηγορούν -χρησιμοποιώντας παρόμοια επιχειρήματα- τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι η ομιλία της δεν ήταν υπερκομματική και ότι αναφέρθηκε σε προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ...
πηγη ΑΥΓΗ