Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

«Αυταρχική και αντιδημοκρατική δικαστική δίωξη σε βάρος ναυτεργατών»

gefura_riou_antiriou_

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει την νέα δικαστική δίωξη σε βάρος του μέλους της ΠΕΝΕΝ και Προέδρου του τοπικού Σωματείου Ναυτεργατών Ρίου – Αντιρρίου που άσκησε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πατρών για παράβαση του νόμου περί παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Η υπόθεση εκδικάζεται στις 4/3/2015 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείου Πάτρας και ο ανωτέρω συνάδελφός μας αντιμετωπίζει (όπως αναφέρεται στο κλητήριο θέσπισμα) την κατηγορία για παράβαση των άρθρων 1, 14, 26 παρ. 1, 27, 45, 51, 53, 79, 94, 98, 292 παρ. 1, 330 Π.Κ.
Το ιστορικό της υπόθεσης αφορά την 24ωρη απεργία του Σωματείου Ναυτεργατών Ρίου – Αντιρρίου την 1/1/2012 όπου με πρόταση του Δ.Σ η Γενική Συνέλευση ενέκρινε και ψήφισε ομόφωνα την διεξαγωγή της απεργίας στα F/B της πορθμειακής γραμμής. Μετά την λήψη της απόφασης τα πληρώματα των πλοίων που είχαν προγραμματισμένα δρομολόγια απήργησαν κανονικά υλοποιώντας την απόφασή τους.
Αναφορικά με την δικαστική δίωξη που ασκήθηκε εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά αφού τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον νόμο, πώς οι λιμενικές αρχές ανακάλυψαν παρεμπόδιση και παρακώλυση συγκοινωνιών όταν η συμμετοχή των Ναυτεργατών στην απεργία ήταν 100%.
Πρόκειται για μια προκλητική και αντιδημοκρατική δικαστική δίωξη η οποία επικαλείται τον νόμο για παρακώλυση συγκοινωνιών και στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι τοπικές λιμενικές αρχές οι οποίες είτε με εντολή της ιεραρχίας και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑ είτε από δικό τους υπερβάλλοντα ζήλο επιδιώκουν την υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας, την δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας εναντίον των πληρωμάτων αλλά και των συνδικαλιστικών στελεχών του ναυτεργατικού κινήματος.
Σημειώνουμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε μια βιομηχανία διώξεων σε βάρος Ναυτεργατών και συνδικαλιστών στελεχών που εύλογα μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι μέσα από αυτές επιχειρείται ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση των Ναυτεργατών, η ανοιχτή αμφισβήτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ταυτόχρονα η επιβολή ενός καθεστώτος σιωπής, παράλυσης και αποδυνάμωσης των Συνδικάτων και των δίκαιων διεκδικήσεών τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την δίκη του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ «SUPERFERRYΙΙ» στις 26/2/2015 που αντιμετωπίζει την κατηγορία περί παραβίασης του νόμου για την επιστράτευση, την δίωξη σε βάρος των πληρωμάτων των Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π» και «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» με την κατηγορία παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Η νόμιμη άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και της περιφρούρησης των απεργιακών αγώνων χαρακτηρίζεται παρακώλυση συγκοινωνιών από τις λιμενικές και εισαγγελικές αρχές παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό κατάφωρα τα συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματα των Ναυτεργατών, καταστρατηγώντας επίσης και παραβιάζοντας τις διεθνείς συμβάσεις.
Η ΠΕΝΕΝ καλεί την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ να παρέμβει άμεσα και να τερματίσει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο των κρατικών και λιμενικών αρχών που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση υπονόμευσης και αμφισβήτησης των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Καλούμε τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα και τα κοινωνικά κινήματα να παρέμβουν αποφασιστικά για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων


e-nautilia.gr