Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

KATΑΘΕΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012Αγαπητοί φίλοι,
Συμβάλλοντας στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της Χίου από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου σας κοινοποιούμε το υπόμνημα που κατατέθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους προς τον Αντιπεριφερειάχη Χίου κ Κ. Γανιάρη και το Δήμο Χίου.

Πολλοί φορείς έχουν καταθέσει προτάσεις και σε πολλές από αυτές συμφωνούμε και εμείς. Μέσα από το υπόμνημα μας δεν επιδιώκουμε να επαναλάβουμε προτάσεις και επιχειρήματα που έχουν ακουστεί από φορείς και υπηρεσίες, αλλά επιχειρούμε να δώσουμε βάρος σε ζητήματα που δεν έχουν τονιστεί από άλλους ή δεν τους έχει δοθεί η βαρύτητα στη συζήτηση που έχει ανοίξει στη Χιώτικη κοινωνία για την αποκατάσταση από τις φωτιές. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από επαφές και συναντήσεις που είχαμε με ειδικούς επιστήμονες αλλά και εμπλεκομένους με τη φωτιά επιγραμματικά έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ , Η 27η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ     Την Πέμπτη, 27-09-2012, όπως κάθε χρόνο, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Η ημερομηνία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970. Κύριος στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

     To Τμήμα Απασχόλησης Ναυτιλίας και Τουρισμού Δ. Χίου χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και ενημερώνει  ότι σύμφωνα με την ισχύουσα εγκύκλιο  την ημέρα αυτή όλοι οι μουσειακοί χώροι θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΦΟΥΡΤΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


  Σας ενημερώνουμε ότι από 5 έως 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο εμπορικό εκθεσιακό κέντρο της Ερφούρτης της Γερμανίας Ολυμπιάδα Μαγειρική     Σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,  στόχος της Ελληνικής αποστολής, η οποία θα συμμετέχει ως εκθέτης με περίπτερο, είναι η προώθηση του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων στην Αθήνα το 2016 και η προβολή των αγαθών της Ελλάδας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της γαστρονομίας μας και της δημιουργίας καινούριων συνεργασιών σε θέματα επιχειρήσεων.

     Η ανωτέρω δράση έχει κόστος χορηγίας 615 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και υπεύθυνη για τη διοργάνωση είναι η εταιρεία ARTION Conferences & Events. Τα στοιχεία επικοινωνίας για κάθε ενδιαφερόμενο είναι:

Διεύθυνση: 9th km Thessaloniki – Thermi, Thomas Building
                     P.O. Box 60705, GR 57001, Thessaloniki
Τηλέφωνο: 2310-272275, 2310-252330
Fax: +30 2310-272276
Συντονισμός: Ζωή Παζαΐτη
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Χρήστος Οικονόμου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΣΤΙΣ 24/9/2012


Με κύριο θέμα την πυρκαγιά της Χίου τις δράσεις που μέχρι τώρα έχουν γίνει αλλά και όσα πρέπει να γίνουν από τώρα και στο εξής ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χίο.
            Η συγκεκριμένη συνεδρίαση στη Χίο ήταν δέσμευση της Περιφερειακής αρχής από την πρώτη μέρα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και δόθηκε η δυνατότητα να γίνει μία πρώτη εκτίμηση των συνεπειών της πυρκαγιάς και των ενεργειών που έχουν γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταστροφής που έχει υποστεί στο σύνολο της η κοινωνία της Χίου.
Στη συνεδρίαση υπήρξε τεκμηριωμένη εισήγηση από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή   και από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη οι οποίοι ανέπτυξαν τις μέχρι τώρα ενέργειες τους που αφορούν σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς την διαχείριση μέσων και προσωπικού αλλά και για την διαχείριση συνεπειών από την πυρκαγιά  όπως παρακάτω:
1.            Μίσθωση από τον ιδιωτικό τομέα είκοσι (20) ιδιωτικών υδροφόρων οχημάτων για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.
2.            Μίσθωση από τον ιδιωτικό τομέα δεκαπέντε (15) μηχανημάτων έργου (χωματουργικά, κ.α. ) για την διάνοιξη- διαπλάτυνση αντιπυρικών ζωνών και οδών για την ομαλή διέλευση των οχημάτων.
3.            Μίσθωση λεωφορείων από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. Χίου για την μεταφορά προσωπικού κατάσβεσης πυρκαγιάς και την εκκένωση οικισμών.
4.            Δαπάνες για την Διαμονή και Διατροφή 172 ατόμων, Πυροσβέστες και Εθελοντικές Οργανώσεις εκτός Χίου.
5.            Δαπάνες καυσίμων, για την τροφοδοσία των οχημάτων, μηχανημάτων έργου, κ.λ.π. που ενεργούσαν στην κατάσβεση.
6.            Δαπάνες για διάφορα απαραίτητα υλικά (ανταλλακτικά μηχανημάτων, βενζινοπρίονα, σωλήνες, αντλίες, λάστιχα οχημάτων  κ.λ.π.).
7.            Προμήθεια νερού από δυο (2) ιδιωτικές γεωτρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή Βολισσός.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα Υπουργεία Εσωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης καθώς επίσης και στην Γενική γραμματεία Ανάπτυξης κοινοτικών πόρων.
            Σε ότι αφορά τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν η εισήγηση του Περιφερειάρχη αφορούσε :
1.      Την ενεργοποίηση πρόσκλησης από το ΕΣΠΑ  για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας , διευθέτηση χειμάρρων , μικρά αντιπλημμυρικά κ.λ.π. ύψους πάνω από 7 εκ €.
2.      Χρηματοδότηση των μελετών των έργων αυτών με μοναδικούς τελικούς δικαιούχους τους αρμόδιους φορείς της Χίου.
3.      Ένταξη μελετών χωροταξικής Οργάνωσης των καμένων περιοχών.
4.      Χρηματοδότηση επιπλέον έργων μέσα από το πρόγραμμα ολοκληρωμένων αγροτικών.
5.      Συμμετοχή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην επιτροπή του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας για προετοιμασίας προγράμματος ανασυγκρότησης             περιοχής.
6.      Χρηματοδότηση επιπλέον έργων στον υφιστάμενο αντιπλημμυρικό  έργο περιοχής Σκύλας Δήμου Χίου.
7.      Διεκδίκηση πόρων από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για στήριξη των περιοχών αυτών.
8.      Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αξιοποίηση του ως τεχνικός σύμβουλος.

Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής με την συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Χίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με σκοπό την εισήγηση στα συναρμόδια Υπουργεία για κήρυξη της Χίου ως πυρόπληκτης και την διεκδίκηση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ


Με αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Hangzhou Dianzi της Κίνας που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Χίο συναντήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Βορ. Αιγαίου κ. Απ. Λύκου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του τουρισμού και των εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΑΥΡΙΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
http://newpost.gr/post/156034/kleista-kai-ta-pratiria-venzinis-ayrio-logo-tis-apergias/ 
Συμμετοχή στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων αποφάσισε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε κλείσιμο των καταστημάτων την Τετάρτη έως τις 3 το μεσημέρι και συγκεντρώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επερχόμενα μέτρα.
newpost.gr

ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
Αναστάτωση επικρατεί σήμερα, Τρίτη, στη μαθητική κοινότητα της Σάμου, καθώς άλλα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω μη προσέλευσης των μαθητών, όπως στο γυμνάσιο και λύκειο Μαραθοκάμπου και στο γυμνάσιο Πυθαγορείου, ενώ σε άλλα οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή, όπως στο ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Καρλοβάσου. Τα υπόλοιπα υπολειτουργούν με τα μισά παιδιά να κάνουν μάθημα και τα άλλα όχι, παίρνοντας κανονικά απουσίες.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας στη Μυτιλήνη έδωσε εντολή όλοι οι διευθυντές και καθηγητές να βρίσκονται στα σχολεία τους, παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής, για διήμερο κλείσιμο των σχολείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη μεταφορά των μαθητών από τους μεταφορείς στους σχολικούς τους προορισμούς.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, κλειστές παραμένουν για σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη, και οι υπηρεσίες του δήμου.
protothema.gr

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
Μαρτύρων 2, Χίος 82100
22710-23550 ekechios@otenet.gr
                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΤο σωματείο Οικοδόμων Χίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» καλεί τα μέλη του, τους συναδέλφους οικοδόμους, να παραστούν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 10:30 πμ στην Πλατεία Βουνακίου