Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΣΤΙΣ 24/9/2012


Με κύριο θέμα την πυρκαγιά της Χίου τις δράσεις που μέχρι τώρα έχουν γίνει αλλά και όσα πρέπει να γίνουν από τώρα και στο εξής ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χίο.
            Η συγκεκριμένη συνεδρίαση στη Χίο ήταν δέσμευση της Περιφερειακής αρχής από την πρώτη μέρα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και δόθηκε η δυνατότητα να γίνει μία πρώτη εκτίμηση των συνεπειών της πυρκαγιάς και των ενεργειών που έχουν γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταστροφής που έχει υποστεί στο σύνολο της η κοινωνία της Χίου.
Στη συνεδρίαση υπήρξε τεκμηριωμένη εισήγηση από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή   και από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη οι οποίοι ανέπτυξαν τις μέχρι τώρα ενέργειες τους που αφορούν σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς την διαχείριση μέσων και προσωπικού αλλά και για την διαχείριση συνεπειών από την πυρκαγιά  όπως παρακάτω:
1.            Μίσθωση από τον ιδιωτικό τομέα είκοσι (20) ιδιωτικών υδροφόρων οχημάτων για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.
2.            Μίσθωση από τον ιδιωτικό τομέα δεκαπέντε (15) μηχανημάτων έργου (χωματουργικά, κ.α. ) για την διάνοιξη- διαπλάτυνση αντιπυρικών ζωνών και οδών για την ομαλή διέλευση των οχημάτων.
3.            Μίσθωση λεωφορείων από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. Χίου για την μεταφορά προσωπικού κατάσβεσης πυρκαγιάς και την εκκένωση οικισμών.
4.            Δαπάνες για την Διαμονή και Διατροφή 172 ατόμων, Πυροσβέστες και Εθελοντικές Οργανώσεις εκτός Χίου.
5.            Δαπάνες καυσίμων, για την τροφοδοσία των οχημάτων, μηχανημάτων έργου, κ.λ.π. που ενεργούσαν στην κατάσβεση.
6.            Δαπάνες για διάφορα απαραίτητα υλικά (ανταλλακτικά μηχανημάτων, βενζινοπρίονα, σωλήνες, αντλίες, λάστιχα οχημάτων  κ.λ.π.).
7.            Προμήθεια νερού από δυο (2) ιδιωτικές γεωτρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή Βολισσός.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα Υπουργεία Εσωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης καθώς επίσης και στην Γενική γραμματεία Ανάπτυξης κοινοτικών πόρων.
            Σε ότι αφορά τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν η εισήγηση του Περιφερειάρχη αφορούσε :
1.      Την ενεργοποίηση πρόσκλησης από το ΕΣΠΑ  για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας , διευθέτηση χειμάρρων , μικρά αντιπλημμυρικά κ.λ.π. ύψους πάνω από 7 εκ €.
2.      Χρηματοδότηση των μελετών των έργων αυτών με μοναδικούς τελικούς δικαιούχους τους αρμόδιους φορείς της Χίου.
3.      Ένταξη μελετών χωροταξικής Οργάνωσης των καμένων περιοχών.
4.      Χρηματοδότηση επιπλέον έργων μέσα από το πρόγραμμα ολοκληρωμένων αγροτικών.
5.      Συμμετοχή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην επιτροπή του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας για προετοιμασίας προγράμματος ανασυγκρότησης             περιοχής.
6.      Χρηματοδότηση επιπλέον έργων στον υφιστάμενο αντιπλημμυρικό  έργο περιοχής Σκύλας Δήμου Χίου.
7.      Διεκδίκηση πόρων από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για στήριξη των περιοχών αυτών.
8.      Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αξιοποίηση του ως τεχνικός σύμβουλος.

Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής με την συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Χίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με σκοπό την εισήγηση στα συναρμόδια Υπουργεία για κήρυξη της Χίου ως πυρόπληκτης και την διεκδίκηση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.