Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Κ. Ασκούνη, τον β΄ αντιπρόεδρο Γ. Κουράκη και τον γενικό γραμματέα Α. Κοιμήση συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν εκ μέρους της ΚΕΔΕ τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορούν, πρώτον, στον προληπτικό και προσυμβατικό έλεγχο στις δαπάνες των ΟΤΑ καθώς και των συμβάσεων – ιδίως αυτών που συνάπτουν οι δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε ότι αφορά τον προληπτικό έλεγχο η ΚΕΔΕ ζήτησε ο έλεγχος αυτός, όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος, να είναι αυστηρά έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Μάλιστα έγινε αναφορά σε αρκετές και συγκεκριμένες περιπτώσεις επιτρόπων, οι οποίοι ασκούν έλεγχο σκοπιμότητας των δαπανών των ΟΤΑ.
Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης άκουσε με προσοχή τις αιτιάσεις της ΚΕΔΕ, εξέφρασε την κατανόησή του και συμφώνησε με τη λειτουργία κοινής επιτροπής από εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα αντιμετωπίζει τα θέματα που προκύπτουν, έτσι ώστε να διαμορφώνεται μια ενιαία ερμηνεία για την αντιμετώπιση ομοειδών υποθέσεων και περιπτώσεων, για τις πράξεις που εκδίδονται από τους επιτρόπους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των δανειακών συμβάσεων που συνάπτουν οι δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας των δανειακών συμβάσεων. Ωστόσο η ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν υιοθετεί την προσέγγιση που έγινε από τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφορούν στον έλεγχο των όρων των συμβάσεων από πλευράς καταχρηστικότητας, δεδομένου ότι οι δήμοι δεν μπορούν να υπαχθούν στην κατηγορία των καταναλωτών, για την προστασία των οποίων ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.

Η ΚΕΔΕ έθεσε επίσης το θέμα των συμβάσεων που συνάπτουν σήμερα οι δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων οφειλών τους. Ζήτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο να πραγματοποιεί προσυμβατικούς ελέγχους των νέων δανειακών συμβάσεων, ανεξαρτήτως του αν έχει προηγηθεί έλεγχος των αρχικών δανειακών συμβάσεων.
Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης διαβεβαίωσε επ΄ αυτού την ΚΕΔΕ ότι τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα υπάρξει πολύ σύντομα σχετική απόφαση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ

Έγκαιρα η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε θέσει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο για τα χαράτσια κει ειδικότερα για το χαράτσι της ΔΕΗ με αφορμή το κόψιμο του ρεύματος στο συμπολίτη μας πολύτεκνο με τα έξι παιδιά.
Είχαμε καλέσει τότε το Δήμαρχο ο ίδιος να παρέμβει και να υπάρξει πολιτική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου που θα απαιτεί την άμεση επανασύνδεση σε όσους κόβεται το ρεύμα, την κάλυψη αυτών των ανθρώπων και όλα τα μέτρα για να περιφρουρηθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Ο δήμαρχος Χίου μας παρέπεμπε στα γραφειοκρατικά γρανάζια της Πρόνοιας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας έκανε μαθήματα νομιμότητας.
Η πλήρης αδυναμία χιλιάδων λαϊκών οικογενειών να πληρώσουν το εξοντωτικό χαράτσι για τα σπίτια καθώς και η πλατιά άρνηση καταβολής του από τις οικογένειες εκείνες που για να το πληρώσουν πρέπει να κάνουν δραστικές περικοπές στις ανάγκες που αφορούν στη διαβίωσή τους, φανερώνει από τη μία τη βαρβαρότητα του νόμου και από την άλλη την ισχυρή αντίσταση του λαού παρά τους άθλιους εκβιασμούς για διακοπή ρεύματος.
Η δημοτική αρχή Χίου της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρη, ενώ στηρίζει επί της ουσίας τα χαράτσια και φάνηκε με τη στάση τους μέχρι τώρα, σήμερα που νιώθουν την ανάσα του λαού στην πλάτη τους παριστάνουν ότι λυπούνται και ενδιαφέρονται για τις λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν και απειλούνται τώρα και με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Οι διάφορες προτάσεις τους εξαντλούνται στην έκφραση οίκτου προς τους αναξιοπαθούντες. Η θέση τους είναι προσβλητική για το λαό. Τα χαράτσια είναι άδικα, είναι εξοντωτικά για τη λαϊκή οικογένεια, γι' αυτό είναι εξολοκλήρου παράνομα.
Αν ανακαλύπτουν τώρα ότι έχουν τύψεις και βγάζουν ανακοινώσεις για νομική κάλυψη, αν ο ίδιος ο Δήμαρχος καμώνεται ότι πλέον τον νοιάζουν οι «φτωχοδιάβολοι» του δήμου του κι αυτοί που αρνούνται να κόψουν το γάλα των παιδιών τους, να προχωρήσουν άμεσα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τα χαράτσια, ώστε να τοποθετηθούν όλοι και να μπουν όλοι μπροστά στις ευθύνες τους. ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ!
• Να στείλουν τους ηλεκτρολόγους του Δήμου να επανασυνδέσουν τα σπίτια που είναι χωρίς ρεύμα.
• Να εντάξουν τις υπηρεσίες νομικές και τεχνικές στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού μας και των συνταξιούχων που υποφέρουν, αρχίζοντας από την περίπτωση του πολύτεκνου, για τον οποίο, το τμήμα εμπορίας της ΔΕΗ με βάση τις οδηγίες της κεντρικής Δ/νσης της ΔΕΗ ΑΕ, αρνείται να επανασυνδέσει το ρεύμα ζητώντας εγγυητική επιστολή πάνω από 2000 ευρώ, συντασσόμενο με την αναλγησία των διοικούντων κεντρικά !!!!!
• Να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης που μαζί με τις λαϊκές επιτροπές δεν θα επιτρέπουν το κόψιμο του ρεύματος.
Ωστόσο κάνουμε καθαρό ότι τα λαϊκά στρώματα δε χρειάζεται να περιμένουν μια δημοτική αρχή που σέρνεται στο να τους υπερασπίσει. Πιο οργανωμένα πρέπει να απαιτήσουν την πλήρη κατάργηση όλων των χαρατσιών, την προστασία των ανέργων, των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Να απαιτήσουν να φορολογηθεί τώρα το μεγάλο κεφάλαιο με 45%, αυτό δημιούργησε την κρίση, αυτό να την πληρώσει!
Σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς και λαϊκή συνοικία πρέπει να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η εργατική λαϊκή οργάνωση, πρωτοβουλία και αλληλεγγύη.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συντάσσεται με τις λαϊκές επιτροπές, που έχουν συσταθεί και στο δήμο μας και απαιτεί εδώ και τώρα μέτρα όπως τα παραπάνω, που στην πράξη αποδεικνύουν ποιος είναι με ποιον.
Να μην περάσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές, που καθημερινά διαμηνύει η συγκυβέρνηση. Να μην κόψουν το ρεύμα σε καμιά λαϊκή οικογένεια. Είναι καιρός και ο λαός της Χίου να δείξει πιο αποφασιστικά την οργανωμένη του δύναμη και την αλληλεγγύη του ενός προς τον άλλο. Να περάσει στην αντεπίθεση.
Όχι άλλες θυσίες για την κερδοφορία της ολιγαρχίας του πλούτου και τα πολιτικά τσιράκια τους. Κάτω η συγκυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ, που μαραζώνουν τη ζωή μας, που μας ξευτελίζουν και μας οδηγούν στην πείνα και στην εξαθλίωση!