Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Η Ε.Ε ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ 100% ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Επιδιώκοντας να διευκολύνει την Ελλάδα στην απορρόφηση  ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην ολοκλήρωση συγχρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων, η Κομισιόν αλλάζει αναδρομικά τους κανόνες χρηματοδότησης: Αφου μείωσε πρώτα το ποσοστό εθνικής συμμετοχής, τώρα το μηδενίζει - δηλαδή η ΕΕ θα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τα έργα, χωρίς να χρειάζεται να καλύψει η Ελλάδα κάποιο μέρος της δαπάνης.
Η αλλαγή αυτή αφορά και τα έργα του προγράμματος 2007-2013, για τα οποία η ΕΕ έχει καταβάλει το 90% της δαπάνης,  αλλά η ελληνική πλευρά αδυνατεί να καλύψει τη συμμετοχή της (10%), που  "μεταφράζεται" σε 2 δισ. ευρώ.
Ομως, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς, εάν  δεν κατέβαλε τη συμμετοχή της μέχρι τα τέλη του τρέχοντος, θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα που έχει λάβει και να μην εισπράξει τα μη εκταμιευθέντα. Προκειμένου να μην συμβεί αυτό η ΕΕ αλλάζει αναδρομικά τους κανόνες.
Οπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η απόφαση ελήφθη ήδη από την Κομισιόν και θα επικυρωθεί επίσημα αυτή την εβδομάδα, παρά τις σφοδρές  αντιδράσεις της Γερμανίας.
Το επιχείρημα της Κομισιόν στην κόντρα με το Βερολίνο είναι ότι δεν προκύπτει επιβάρυνση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και  τους Ευρωπαίους φορολογούμενουςα- απλώς η Ελλάδα θα λάβει χρήματα που προορίζονταν να της δοθούν. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε τους γερμανούς ότι «θα ελέγχει προσεκτικά» την πρόοδο των χρηματοδοτούμενων έργων και τη διαχείριση των πόρων.