Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΛΠ




Όσα υποκαταστήματά τραπεζών ήταν ανοιχτά την περασμένη Παρασκευή, θα ανοίξουν και σήμερα για να πάρουν οι συνταξιούχοι από τα γκισέ της τράπεζας, 120 ευρώ από την σύνταξη τους

Kλίμα τραπεζικού πανικού και σήμερα στις τράπεζες, μετά τις φωτιές που άναψε η δήλωση Βαλαβάνη για περιορισμούς στα μετρητά που φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες. Και αυτό παρότι συνεχίζεται σήμερα η τραπεζική αργία που έχει διαταχθεί εδώ και μία εβδομάδα, αλλά και παρά την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι εγγυάται προσωπικά τις καταθέσεις.
Όσα υποκαταστήματά τραπεζών ήταν ανοιχτά την περασμένη Παρασκευή, θα ανοίξουν και σήμερα για να πάρουν οι συνταξιούχοι από τα γκισέ της τράπεζας, 120 ευρώ από την σύνταξη τους, όσοι δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης και εφόσον δεν το έκαναν την περασμένη εβδομάδα. Και σήμερα θα ισχύσει επίσης το όριο των 60 ευρώ ανά κάρτα για ανάληψη από τα ΑΤΜ.
Μέσα στην ημέρα θα δρομολογηθούν αποφάσεις και για την άρση ή διατήρησή των περιορισμών στην λειτουργία των τραπεζών. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται ανακοινωθούν το μεσημέρι. Το απόγευμα αναμένεται να εκδοθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είτε θα παρατείνει και θα επεκτείνει την τραπεζική αργία, είτε θα την περιορίζει και θα προβλέπει  ποιες τραπεζικές εργασίες θα μπορούν σταδιακά να ξεκινήσουν να γίνονται πάλι (πχ άνοιγμα περισσοτέρων καταστημάτων, εκκαθάριση πληρωμών με πιστωτικές κάρτες, άνοιγμα θυρίδων κλπ).

Ετοιμάζεται η ΠΝΠ
Πρακτικά θεωρείται απίθανο να αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών πριν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Αντιθέτως η νέα ΠΝΠ κρύβει και ρυθμίσεις για την πρόσβαση των κατόχων θυρίδων στα μετρητά που τυχόν έχουν φυλάξει σε αυτές.
Την «βόμβα» έριξε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη που στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, είπε πως «συνοδεία υπαλλήλου της τράπεζας, ο καθένας μπορεί να πάρει από τη θυρίδα του στην τράπεζα ό,τι θέλει εκτός από μετρητά». Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, η  κυρία Βαλαβάνη μπήκε σε λεπτομέρειες λέγοντας πως οι καταθέτες δεν μπορούν να πάρουν από τις θυρίδες ούτε χρυσό, ούτε κοσμήματα, ούτε μετρητά, αλλά μόνο έγγραφα, κάτι που έγινε μετά από συζήτηση – όπως υποστήριξε – με τραπεζίτες.
Καθησυχαστικές δηλώσεις έκαναν αργότερα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κυρία Λούκα Κατσέλη που δήλωσαν πως δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση. Η κυρία Κατσέλη διευκρίνισε μάλιστα πως οι υπάλληλοι της τράπεζας δεν επιτρέπεται να συνοδεύουν καν τον πελάτη στις θυρίδες.
Στερεύουν τα διαθέσιμα
Το θέμα εξετάστηκε πάντως χθες βράδυ σε ευρεία σύσκεψη με τους τραπεζίτες και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική της επόμενης ημέρας.
Τραπεζικές πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη έλεγαν πως δεν αναφέρθηκε κανένα συγκεκριμένο όριο αναλήψεων, είτε από τα ΑΤΜ είτε από τις θυρίδες.
Ούτε 60 ευρώ την ημέρα
Όλα όμως τελούν υπό την αίρεση των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αν δεν εγκρίνει την επιπλέον χρηματοδότηση που ζήτησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος – αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τον ELA ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην ξεμείνει από ευρώ λίγες ώρες πριν την σύνοδο κορυφής της Τρίτης.
Σε άλλη περίπτωση, το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ είναι μαθηματικά βέβαιον ότι θα πρέπει να μειωθεί.
Οι αντοχές των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πάντως είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Εκτιμάται ότι η ρευστότητα κινείται στα 800.000.000 ευρώ, καθώς το Σαββατοκύριακο «σηκώθηκαν» από τα ΑΤΜς περί τα 200.000.000 ευρώ.
Οι επικεφαλής των τραπεζών σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία τους υπουργείου Οικονομικών θα «ζυγίσουν» το βράδυ σήμερα την δυνητική επάρκεια των τραπεζων και αναμένεται να αποφασίσουν:
– ενδεχόμενη συνέχιση των capital controls και της τραπεζικής αργίας, με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μετά τις 6 Ιουλίου
– εάν οι τράπεζες θα ανοίξουν όπως τις τρεις προηγούμενες εργάσιμες ημέρες, δηλαδή με κάποια υποκαταστήματα ανοικτά και capital controls
– εάν δεν θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα και οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο από τα ΑΤΜς και το web banking
– εάν υπάρχει περθώρο να διατηρηθεί το ημερήσιο όριο ανάληψης στα 60 ευρώ ανά κάρτα ανά λογαριασμό ή αν θα μειωθεί
–  ποιες τραπεζικές εργασίες θα εκτελούνται όσο θα συνεχίζονται τα capital controls και σε ποια καταστήματα.

ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο χειρότερος φόβις της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και του Βερολίνου άρισε να γίνετια πραγματικότητα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα και λέγεται "Εξαγωγή δημοψηφισμάτων". 




Ηδη στην Ιταλία ο ηγέτης του "Κινήματος 5 Αστέρων", Beppe Grillo ζήσησε δημοψήφισμακαι μάλιστα ε πιο προωθημένο ερώτημα: Να να αποφασίσει ο ιταλικός λαός αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη ή να πάει σε εθνικό νόμισμα.
"Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι μόνο η αρχή. Τώρα οι Έλληνες αντιμετωπίζουν  ένα μέλλον με προοπτική. Αυτή είναι η πραγματική δημοκρατία", δήλωσε ο Grillo, ενώ και στην Γαλλία η εικόνα είναι η ίδια με την Μαρί Λεπέν να δηλώνει ενθουσιασμένη από την νίκη του "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα και ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα στην κορυφή της προεκλογικής της ατζέντας.
Ο Beppe Grillo ανακοίνωσε ότι "πολύ σύντομα θα ζητήσει από το ιταλικό κοινοβούλιο να λάβει υπόψη  του την πρόταση για λαϊκή ετυμηγορία, μια πρόταση που βρίσκεται ακόμη στο προθάλαμο της Γερουσίας".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δύναμη θα πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών και όχι των τραπεζών, "η Ιταλία θα επιδιώξει να αποφασίσει ο λαός σχετικά με το ευρώ".

Και συνέχισε τις πύρηνες δηλώσες του λέγοντας: "Δεν είμαστε κατά της Ευρώπης, είμαστε υπέρ της κυριαρχίας της κάθε χώρας να αποφασίζει για το νόμισμα, την οικονομία , τη γεωργία, τη χρηματοδότηση της χώρας  και να τα καθορίζει αυτά με την ψήφο του. Θέλουμε να έρθει η πραγματική δημοκρατία στην Ευρώπη".

«Όταν μπήκαμε στην ευρωζώνη κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη του λαού, εάν θέλουν, δηλαδή,  να ενταχθούν στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα», είπε.
Μόνο τυχαίο δεν ήταν το μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού Μ.Ρέντσι (διαβάστε σχετικά εδώ) για στήριξη της Ελλάδας και το οποίο απεκρύβη από όλα τα ΜΜΕ!
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ματέο Ρέντσι στο tweeter:

"Υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο αφορά στην Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Οι αυριανές συζητήσεις πρέπει να δείξουν έναν οριστικό τρόπο λύσης του επείγοντος αυτού ζητήματος.

Το δεύτερο, ακόμα πιο περίπλοκο, που δεν μπορεί όμως να καθυστερεί άλλον, είναι η οικοδόμηση της Ευρώπης. Για μήνες συζητούμε όχι μόνο για λιτότητα και μέτρα, αλλά και για ανάπτυξη, υποδομές, τις κοινές πολιτικές για τη μετανάστευση, την καινοτομία, το περιβάλλον.

Με μία λέξη: Πολιτική, όχι μόνο παραμέτρους της. Αξίες, όχι μόνο αριθμούς.

Αν σταθούμε ακίνητοι, φυλακισμένοι των κανονισμών και της γραφειοκρατίας, τότε η Ελλάδα έχει τελειώσει.

Η επανοικοδόμηση της Ευρώπης δεν θα είναι εύκολη, μετά από όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτή είναι η σωστή στιγμή να το προσπαθήσουμε, όλοι μαζί. Η Ιταλία θα παίξει το ρόλο της".

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ CNN ΠΟΥ ΕΙΡΩΝΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ





Διάσημος δημοσιογράφος, με... αμαρτωλό παρελθόν, είναι ο απεσταλμένος του CNN που καλύπτει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη χώρα μας. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο 53χρονος Ρίτσαρντ Κουέστ. Είναι ένα από τα πιο... βαριά ονόματα του διάσημου τηλεοπτικού δικτύου, με προηγούμενη θητεία στο BBC. Μιλάμε για τον κύριο που εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης στις οθόνες δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με φόντο την ελληνική Βουλή και δίπλα του ένα ρολόι να μετράει αντίστροφα για την πτώχευση της Ελλάδας. Πολλοί Έλληνες χαρακτήρισαν ντροπιαστική αυτή την εικόνα. Ο Κουέστ θα είχε σίγουρα διαφορετική άποψη περί ντροπής... 

Το 2008 ο διάσημος δημοσιογράφος είχε συλληφθεί από την αστυνομία της Νέας Υόρκης στο Σέντραλ Παρκ επειδή αυνανιζόταν δημόσια, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και ναρκωτικά. Στην σωματική έρευνα που ακολούθησε της σύλληψής του, βρέθηκαν και διάφορα ερωτικά παιχνίδια και βοηθήματα, τα οποία χρησιμοποιούσε παρέα με έναν άλλο άνδρα... Στη φυλακή δεν μπήκε, αλλά υποχρεώθηκε να ακολουθήσει ειδική θεραπεία για έξι μήνες. 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ



Ο… βρετανοθρεμμένος νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν υπολείπεται σε γνώσεις από τον προκάτοχό του. Η διαφορά τους (πέρα από την προφορά όταν μιλάνε Αγγλικά) είναι στο ενδυματολογικό στυλ και κυρίως στον χαρακτήρα….

Σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν ο κ. Τσακαλώτος είναι το πρόσωπο που πάντα έρχεται για να ισορροπεί την εξίσωση, είναι αυτός που κρατά χαμηλούς τόνους και ενεργοποιείται πίσω από τις κάμερες, πάνω από μελέτες, αναλύσεις, έρευνες και συζητήσεις για την διεθνή οικονομία.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και από το 1965, ο πατέρας του, Στέφανος πήρε την οικογένεια και μετακόμισε στην Αγγλία.  Φοίτησε στο  Κολέγιο του Ητον και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Στα χρόνια της Οξφόρδης, ήταν που ήρθε σε επαφή και με άλλους Έλληνες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με τον οποίο, μάλιστα, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Τότε έκανε το Προπτυχιακό του σε ένα κύκλο σπουδών καινούριο στην Οξφόρδη (Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά). Στην Αγγλία, παρέμεινε και μετά το τέλος των σπουδών του, συνεχίζοντας τις έρευνες, τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του, ενώ για τέσσερα χρόνια δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.
Το 1993, σε ηλικία 33 ετών, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν εντατικά μαθήματα ελληνικών, ώστε, να «ξεφορτωθεί» την βαριά βρετανική προφορά. Εδώ, συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μαζί του ήρθε και η Σκωτσέζα σύζυγός του και σύντροφος από τα φοιτητικά του χρόνια, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον. Μια γυναίκα, με την οποία τους ενώνουν τα κοινά ενδιαφέροντα γύρω από τη μελέτη της οικονομικής επιστήμης και τα τρία παιδιά που ήρθαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.
Οι ριζοσπαστικές ιδέες ήταν κάτι που χαρακτήριζε τον νέο υπουργό Οικονομικών από παιδί και έτσι δεν άργησε να έρθει και η επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ με το ψηφοδέλτιο του οποίο πολιτεύτηκε για πρώτη φορά  στις εκλογές του 2004, ως υποψήφιος βουλευτής στο νομό Πρεβέζης.
- See more at: http://newsone.gr/kosmos/76052-poios-einai-o-eykleides-tsakalotos#sthash.tBjXqwpy.dpuf

ΠΟΙΟΝ ΕΔΙΩΞΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΠΡΙΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

Η τελευταία υπογραφή του πρώην, πλέον, υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, είχε καθαρά συμβολική σημασία:Απέλυσε τον Ανδρέα Γεωργίου πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ), ο οποίος είχε πλαστογραφήσει το έλλειμμα το 2010 και είχε οδηγήσει την Ελλάδα στο Μνημόνιο, σε ένα σκάνδαλο που έχει καταγγελθεί και έχει λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης.


Ο Γ.Γεωργίου καλυπτόταν σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και ουδείς τον ενόχλησε από την θέση του, παρά το γεγονός ότι είχε ασκηθεί σε βάρος του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με προεξάρχοντα υπερσπιστή του τον Γ.Στουρνάρα, ως ΥΠΟΙΚ...
Σημειώνεται ότι προ μερικών ημερών σε κατάθεσή του, ο κ. Λογοθέτης που ήταν αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για αλχημείες που έγιναν προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009, επιρρίπτοντας προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της, Ανδρέα Γεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, που όπως σημείωσε και ο ίδιος είναι η τρίτη φορά που καταθέτει για το θέμα, καθώς είχαν προηγηθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το 2011 και η Εξεταστική Επιτροπή, «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια».

«Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με τη δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%. Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα σπρεντς στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθέστατων μέτρων», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης. Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία, ζητώντας να υπάρξει η επιστημονική τους τεκμηρίωση. Ωστόσο, ο κ. Γεωργίου αποφάσισε, όπως είπε, να τους φιμώσει και έτσι το έλλειμμα που κατέληξε να είναι σε δυσθεώρητα ύψη, δημοσιεύτηκε μόνο με τη δική του έγκριση και της Eurostat. «Μια παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης. - See more at: http://www.hellas-now.com/2015/07/blog-post_454.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#sthash.AEB9NtEA.dpuf
- See more at: http://www.hellas-now.com/2015/07/blog-post_454.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#sthash.AEB9NtEA.dpuf

H ANAKOINΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ




Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αναλυτικά:

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του. 

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

• Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, 
• Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
• Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
• Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
• Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
• Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά. 

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους. 

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. 

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

• Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
• Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. 
• Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. 
• Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΗ

Στην νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις τράπεζες, που θα εκδώσει η κυβέρνηση σήμερα, Δευτέρα, θα προβλέπεται παράταση της τραπεζικής αργίας τουλάχιστον για μερικές ημέρες ακόμη, εκτιμούν τραπεζίτες που επικαλείται το Reuters.

Εν αναμονή των αποφάσεων της τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ για τον ELA το απόγευμα της Δευτέρας, το σενάριο που έχει ακουστεί είναι ότι θα τονδιατηρήσει αμετάβλητο, στα υφιστάμενα επίπεδα των 90 δισ. ευρώ, με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Εβ.Νοβότνυ να ξεκαθαρίζει ότι οι εξελίξεις δεν διευκολύνουν την ΕΚΤ στη λήψη πιο ευνοϊκών αποφάσεων για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην νέα ΠΝΠ, -που θα εκδοθεί μέχρι το βράδυ, καθώς η προηγούμενη λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα-, θα προβλέπεται ακόμη ότι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπως αρχικά σχεδιάστηκε.

Σταθάκης: Η ΕΚΤ να κρατήσει τις τράπεζες ζωντανές

Την καθοριστική σημασία των αποφάσεων της ΕΚΤ για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τόνισε σε συνέντευξη του στο BBC.

«Καταρχάς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρεί τις ελληνικές τράπεζες ζωντανές για διάστημα μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, έτσι ώστε οι συνομιλίες διάσωσης να μπορούν να εξελιχθούν εν τω μεταξύ, ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει το BBC επικαλούμενο τη συνέντευξη του υπουργού και συνεχίζει ότι «στην καλύτερη περίπτωση», όπως ανέφερε ο υπουργός, η ΕΚΤ θα παρέχει επιπλέον 3 δισ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA)εντός της ημέρας.

Αλλά ακόμη και αν η ΕΚΤ απλώς συνεχίσει να κρατάει παγωμένο τον ELA, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η τρέχουσα ανάληψη μετρητών και οι περιορισμοί στη μεταβίβαση των ρευστών μέσω τραπεζών θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους έως την Παρασκευή.

«Φυσικά, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, τότε οι τράπεζες θα βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση. Το δεύτερο στοιχείο της διάσωσης θα βασιστεί στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους πιστωτές, την περασμένη εβδομάδα, όταν δέχθηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις», συμπληρώνει ο Σταθάκης.

Τέλος, η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους κατά 30%, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα και κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον υπουργό θα μπορέσει να συμβεί είτε μέσω της άμεσης διαγραφής, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Το προδιαγεγραμμένο τέλος του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Η μεγάλη δημοσιότητα που στο κάτω κάτω ήταν αποτέλεσμα αφ’ ενός των συγκυριών και αφετέρου του αδιαμφισβήτητου επικοινωνιακού του ταλέντου είχαν αρχίσει να ενοχλούν τους λοχαγούς του Μαξίμου.

Το βράδυ της Πέμπτης Βαρουφάκης και Παππάς ήρθαν στα χέρια μέσα στο Μέγαρο ΜαξίμουΗ σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ένα tweet του υπουργού για διπλό νόμισμα χθες βράδυ. Η απόφαση είχε ωστόσο παρθεί νωρίτερα, από το βράδυ της Πέμπτης, όταν Παππάς και Βαρουφάκης ήρθαν στα χέρια επειδή, σύμφωνα με την άποψη του υπουργού Επικρατείας, ο τελευταίος λειτουργούσε αυτόνομα, υπό το κράτος των οικονομικών γνώσεων και γνωριμιών και όχι βάση της γραμμής του οικονομικού επιτελείου. 

Την Πέμπτη το βράδυ λοιπόν, οι δύο άνδρες από τα λόγια ήρθαν στα χέρια, με τον Παππά να κατηγορεί τον Βαρουφάκη ότι λειτουργεί ανεξέλεγκτα και όχι ως υπουργός της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με το γνωστό του ύφος και κάπου εκεί άρχισαν οι μπουνιές.



«Μας πρόδωσες, τα έκανες σκατά και μας κατέστρεψες» ούρλιαζε ο Παππάς, ενώ οι άνθρωποι του Μαξίμου όταν οι φωνές άρχισαν να ακούγονται μέχρι έξω, έτρεχαν σαστισμένοι, μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει, να σταματήσουν τη σύρραξη. 

Οι δικαιολογίες που προέβαλε ο Βαρουφάκης κατά την παραίτησή του, είναι φανερό ότι αποτελούν ένα προσεγμένο, τυπικό και άκρως διπλωματικό κείμενο που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότηταΔεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, σε τι δηλαδή διαφώνησαν Τσίπρας και Βαρουφάκης και τι ακριβώς έπραξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών αυτόνομα και έξω από τη γραμμή του οικονομικού επιτελείου. Είναι ωστόσο σίγουρο πώς όταν περάσει η μπόρα θα ανοίξουν τα στόματα και θα μάθουμε ενδιαφέροντα πράγματα.

Οι δικαιολογίες που προέβαλε ο Βαρουφάκης κατά την παραίτησή του, είναι φανερό ότι αποτελούν ένα προσεγμένο, τυπικό και άκρως διπλωματικό κείμενο που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Από τη μεριά του ο πρώην υπουργός θεωρούσε ότι οι προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο (επεισόδια από δήθεν αγανακτισμένους στον δρόμο) αλλά και στη σύζυγό του, κατευθύνονταν από το βαθύ κομματικό κράτος.

Αναμφισβήτητα, η απώλεια του Γιάνη Βαρουφάκη από το οικονομικό επιτελείο αποτελεί πλήγμα. Δεν χάθηκε απλά ένας σταρ, αλλά ένας δυνατός παίκτης και γνώστης του αντικειμένου του.




zougla.gr