Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ


Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Στερεά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Αύριο, Πέμπτη, τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές και σταδιακά θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά, Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανόν τη Θράκη.

Στην Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Την Παρασκευή τα έντονα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

e-nautilia.gr

116 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΕΝ


Τη δυνατότητα σε εκατόν δέκα έξι (116) επιπλέον υποψήφιους να εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση ως Αξιωματικοί Ε. Ν. δίνει με απόφασή του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με την απόφαση, ειδικότερα, προβλέπεται η εισαγωγή επιπλέον 66 Πλοιάρχων και 50 Μηχανικών σπουδαστών για το εκπαιδευτικό έτος 2013-2014. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του κ. Βαρβιτσιώτη για ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας , επιτυγχάνοντας, παράλληλα, την καλύτερη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και κτιριακών υποδομών των Α.Ε.Ν.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου υλοποίησε για φέτος το σύνολο των υποβληθέντων αιτημάτων μετεγγραφών στις Α.Ε.Ν , με τήρηση αποκλειστικά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη, επιπρόσθετα, την ανάγκη παραμονής όλων των σπουδαστών εντός της Ναυτικής Εκπαίδευσης.


e-Nautilia.gr

ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ 166 ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΝ !


Καυστική ανακοίνωση από την πανελληνιά ένωση μηχανικών εμπορικού ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) για την έλλειψη βιβλίων και καθηγητών, καθώς επίσης για την ΜΗ λειτουργία των εργαστηρίων.

«Από καταγγελίες σπουδαστών της ΑΕΝ/Ασπροπύργου προκύπτει ότι στους μετεγγραφόμενους πρωτοετείς σπουδαστές, δεν τους δίνονται βιβλία, με το πρόσχημα ότι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των σπουδαστών της ΑΕΝ/Ασπροπύργου, που δικαιούνται βιβλία και ότι έπρεπε να τα πάρουν από τις σχολές που πήραν μετεγγραφή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι παρότι τα μαθήματα για τους πρωτοετείς σπουδαστές στις ΑΕΝ ξεκίνησαν στις 14 Οκτώβρη 2013, παραμένουν χωρίς βιβλία οι 103 Πλοίαρχοι και 63 Μηχανικοί σπουδαστές, που μετεγγράφηκαν στην ΑΕΝ/Ασπροπύργου.

Οι διευθύνσεις των σχολών Πλοιάρχων - Μηχανικών της ΑΕΝ/Ασπροπύργου, παραπέμπουν τους σπουδαστές να ενεργήσουν προσωπικά, ενημερώνοντας τις γραμματείες των ΑΕΝ από τις οποίες προέρχονται.

Απαιτούμε την παρέμβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, διασφαλίζοντας την άμεση παράδοση των βιβλίων στους σπουδαστές ώστε να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετα προβλήματα στα ήδη οξυμμένα που αντιμετωπίζουν από τα πρώτα βήματά τους στη ναυτική εκπαίδευση με τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής». 


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

e-Nautilia.gr 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Α1 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ 2013-2014


ΟΜΑΔΕΣ
ΒΑΘΜΟΙ
ΑΓΕΠΙΘΕΣΗΑΜΥΝΑ
1ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ
9
34912
-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ
9
34622
3ΠΑΟΚ
7
32216
-ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜΙΑΣ
7
22723
5ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
6
2308
6ΝΟ ΧΙΟΥ
4
32633
7ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΦΠΦ
3
32325
-ΑΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
3
31931
9ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ
1
214
35
10NO ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
0
21326
-ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
0
32438
12ΝΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
-1
3933
 noxiou.gr

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ PHILOXENIA 2013

Συμμετοχή του Δήμου Χίου στην Έκθεση PHILOXENIA 2013,
Θεσσαλονίκη, 21-24 Νοεμβρίου 2013

              Η Χίος θα συμμετάσχει στην 29η  Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA 2013  που θα διεξαχθεί στο  Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης, Helexpo, από 21 έως και 24 Νοεμβρίου 2013. Ο Δήμος Χίου θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παράλληλα με τη συμμετοχή  τουριστικών επαγγελματιών  του Νησιού.
Η Philoxenia είναι η κορυφαία συνάντηση, των επαγγελματιών από το χώρο του τουρισμού, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Έκθεση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό αποδεικνύεται από τις επαφές που έχουν οι εκθέτες για νέες πολυεπίπεδες συνεργασίες.
             Κατά τη Philoxenia 2013 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική παρουσίαση από το Δήμο Χίου με θέμα: «Χίος, το νησί των τεσσάρων εποχών»  την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 18:30  στην αίθουσα Β του εκθεσιακού κέντρου. Στόχος είναι να  προβληθεί   κάθε πτυχή  της φιλοξενίας της Χίου,  δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού, όπως μαστίχα Χίου, λικέρ και τοπικά  εδέσματα.
           Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής υπαλλήλων Δήμου Χίου που θα στελεχώσουν την αποστολή  διοργάνωσης ημερίδας, μεταφοράς έντυπου τουριστικού υλικού, καθώς και οι προμήθειες – κεράσματα θα καλυφθούν μέσω αναδόχου έργου «Δράσεις Τουριστικής Προβολής Δήμων Χίου –Οινουσσών – Ψαρών» , στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Χίου – χωρίς επιβάρυνση  του προϋπολογισμού του, δεδομένης και της δύσκολης  οικονομικής


κατάστασης που διανύουμε. Το συγκεκριμένο έργο  χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εκτελείται στο πλαίσιο Ε.Π. «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013» και ειδικότερα του Άξονα προτεραιότητας 8 : «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου». 

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο κτήριο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Νάσου Γιακαλή, την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρι Τσάρτα, του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου κ. Γιώργου Πλακωτάρη και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διαχειριστικής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, Επιμελητηρίων της Λέσβου, Σάμου και των Κυκλάδων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η 1η Συνάντηση για την Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τα προγράμματα της νέας περιόδου 2014-2020, συστατικό στοιχείο και προαπαιτούμενο της έγκρισης των προγραμμάτων, αλλά και ζητούμενο για την εφαρμογή μιας καινοτόμου και διαφοροποιημένης περιφερειακής στρατηγικής ανάπτυξης των νησιών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θέλοντας να ενεργοποιήσει μια ανοιχτή διαβούλευση και να κοινοποιήσει την έως σήμερα μεθοδολογία προσέγγισης του ζητήματος της «έξυπνης εξειδίκευσης» για τα νησιά του Αιγαίου, διοργάνωσε τη συνάντηση αυτή οι εργασίες της οποίας περιλάμβαναν θέματα σχετικά με:

-         την στρατηγική και τη μεθοδολογία προσέγγισης του ζητήματος έξυπνης εξειδίκευσης για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
-         τα εργαλεία και μέσα για την εφαρμογή της στρατηγικής στην περίοδο 2014-2020.
-         τα επόμενα βήματα, τις τακτικές κινήσεις και τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις για την υιοθέτηση της στρατηγικής σε περιφερειακό, εθνικό και ευρύτερο επίπεδο εφαρμογής των προγραμμάτων.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, στην εισήγησή του, τόνισε ότι «η έξυπνη εξειδίκευση αποτελεί αιρεσιμότητα στα νέα προγράμματα άρα και προϋπόθεση εκ των προτέρων, προκειμένου να εγκριθούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Όμως πέραν από αυτό αποτελεί και μια πρόκληση και μια ευκαιρία για να βρούμε τρόπους για διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μας μοντέλου.».
Συνεχίζοντας την εισήγησή του, σχολίασε ότι «όλα αυτά τα χρόνια που υλοποιούμε προγράμματα, κυρίως στηρίζουμε την πολιτική μας σε δημόσιες επενδύσεις και υποδομές που θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν το προαπαιτούμενο για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σήμερα όμως που έχουμε τις υποδομές, πρέπει με έξυπνο τρόπο να τις αξιοποιήσουμε προκειμένου να προσφέρουν στον τόπο μας. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σκύψουμε με σοβαρότητα προς την ιδιωτική οικονομία και να την ενισχύσουμε με μέσα και τρόπους προκειμένου να αναδείξει την δική της δυναμική. Στην κατεύθυνση αυτή, εμείς στο Βόρειο Αιγαίο, στην πολιτική για την έξυπνη ή αλλιώς καινοτόμο εξειδίκευση, επιλέξαμε το απλό, λογικό και ανθρώπινο, που ταυτόχρονα είναι και έξυπνο… Τα τοπικά προϊόντα και τους τοπικούς μας πόρους. Σε αυτούς λοιπόν καλούμαστε να επενδύσουμε και να τους βοηθήσουμε ώστε να αναδείξουν τις δυνάμεις τους. Αναφέρομαι χαρακτηριστικά για τα τοπικά προϊόντα μας, στο λάδι, στα κρασιά στην μαστίχα αλλά και σε άλλα. Επίσης τον πολιτισμό τον τουρισμό και το φυσικό μας περιβάλλον. Άλλωστε αυτοί είναι οι πόροι μας και σε αυτούς πρέπει να δώσουμε μια κατεύθυνση. Η εξειδίκευση σε αυτά τα στοιχεία και η προσπάθεια αναβάθμιση τους, εξωστρέφειας και διασύνδεσης τους θα φέρει εισόδημα στον τόπο μας. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια προσπάθεια αυτοί οι τοπικοί μας πόροι, που εκπροσωπούνται από συγκεκριμένους επιχειρηματίες, επιμελητήρια και γενικά εμπλεκόμενους να επιλύσουν βασικά ζητήματα τους και κακοδαιμονίες και να βγουν στην εθνική και παγκόσμια αγορά ως διαφοροποιημένα προϊόντα που όμως έχουν μια βαθειά ιστορία και ταυτόχρονα υψηλή ποιότητα και αξία. Τα νησιά μας έχουν μια αξία, που πρέπει να προφυλαχθεί ως μοναδική αξία, όμως πρέπει και να αξιοποιηθεί προκειμένου να θρέψει τους ανθρώπους της. Έτσι η διασύνδεση των κλάδων ώστε αυτά που παράγει η γη να μπορεί να τα αξιοποιεί το ξενοδοχείο, και ταυτόχρονα σε αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρει ο τουρισμός να περιλαμβάνεται και η φύση και ο πολιτισμός, ως διαδικασία που απλοϊκά μόλις σας περιέγραψα, είναι η μέθοδος για διακλαδική διασύνδεση και έξυπνη αξιοποίηση των τοπικών μας πόρων».     
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι «κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία της προσπάθειας αποτελεί η επιλογή των μέσων για την υλοποίηση της. Εμείς εδώ επιλέγουμε την δημιουργία ενός Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας που θα επεξεργάζεται τις πολιτικές και θα εισηγείται την μετατροπή τους με προγράμματα ανάπτυξης για τα νησιά μας. Ένα λοιπόν στρατηγικό όργανο με την συμμετοχή των παραγωγικών φορέων όπως τα επιμελητήρια, αλλά και των φορέων παραγωγής γνώσης, που στα νησιά μας δεν είναι άλλο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και όποιους άλλους εξειδικευμένους μπορούν να προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια».


KINHMATOΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/11/2013 - ΩΡΑ 20.30 ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.ΧΙΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ

Δράμα / Ρωσία, Γερμανία, Λευκορωσία / 2012 / 127΄
Σενάριο-Σκηνοθεσία : Σεργκέι Λοζνίτσα
Πρωταγωνιστούν:Βλαντιμίρ Σβιρσκι , Βλαντισλάβ Αμπάσιν,Σεργκέι Κολέσοφ



   1942. Mια δυτική επαρχία της Σοβιετικής Ένωσης υπό Ναζιστική κατοχή. Ένα τραίνο εκτροχιάζεται. Τέσσερις εργάτες των γραμμών συλλαμβάνονται. Ανάμεσα τους και ο Σισένια. Οι τρεις καταδικάζονται σε θάνατο αλλά ο Σισένια αφήνεται ελεύθερος. Είναι πλέον ο προδότης. Δύο αντάρτες τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στο δάσος για να τον εκτελέσουν. Όμως μια περίπολος τους στήνει ενέδρα και ο Σισένια βρίσκεται ελεύθερος με τον εκτελεστή του βαριά τραυματισμένο. Ο Σισένια αποφασίζει να τον μεταφέρει μέσα από το δάσος σε ασφαλές μέρος.
   Μέσα από την Ομίχλη ο κανονικός τίτλος της ταινίας. Ομίχλη καλύπτει την Ιστορία της Ρωσίας, ομίχλη τη φύση, ομίχλη τις ψυχές των ανθρώπων, ομίχλη τη διαχωριστική γραμμη μεταξύ αλήθειας-ψέμματος, φίλου-εχθρού, ήρωα-προδότη. Ρώσοι συνεργάζονται με τους Ναζί. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κινούνται τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες που προσπαθούν να επιβιώσουν, να
καταλάβουν.
   Ο Λοζνίτσα μετά απο 11 ντοκιμαντέρ και μια εξαιρετική ταινία («Μy Joy») ανατρέχει στην Ιστορία της πατρίδας του για να ξεσκεπάσει
τις σκοτεινές της πτυχές μέσα από προσωπικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων. Το λιτό, ντοκιμαντερίστικο ύφος και το συνεχές
φλασμπακ φωτίζουν τους χαρακτήρες και την εξέλιξη της δράσης.
Μια πραγματεία εν τέλει για τη μάχη του ανθρώπου να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στην Ιστορία και τις περιστάσεις που τον ξεπερνούν, στην καλύτερη παράδοση του Ρώσικου Κινηματογράφου και της Λογοτεχνίας.



ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ "ΠΛΟΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ"

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ


Προληπτικό μέτρο για τη μεταφορά εμπορευμάτων και φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή των νησιωτών, χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, το άρθρο 26 για «πλοίο ασφαλείας» που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» και το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση, στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

Αντιδράσεις για τη μεταφορά εμπορευμάτων με «πλοίο ασφαλείας»
Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να ακυρώσει το δικαίωμα της απεργίας των ναυτικών και εξειδικεύεται ανά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, λόγω διακοπής των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι το θέμα για πλοίο ασφαλείας τέθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» επί υπουργίας Κ. Μουσουρούλη, αλλά τελικά δεν ψηφίσθηκε.

Πρόταση για πλοίο ασφαλείας είχε θέσει τότε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος ζητούσε την εξασφάλιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνοχή της χώρας και την εν γένει προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Όπως μάλιστα τόνιζαν τότε, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει στόχο να δημιουργήσει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, αλλά μια «γέφυρα» εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών.

Η ΠΕΝΕΝ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «πρόκειται για φασιστικής έμπνευσης διατάξεις που κατακρεουργούν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας των ναυτεργατών και θέτουν σε μόνιμη και διαρκή πολιτική επιστράτευση τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων».

Καταγγέλλει επίσης ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και «συγχωνεύονται σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ο Οίκος Ναύτη και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ενώ αλλάζει και η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του νέου φορέα, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ναυτεργατών».

ethnos.gr

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Απαράδεκτη μήνυση από “εθνικοσοσιαλιστή” γυμνασιάρχη

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαρατάσσονται με τον δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα και το Σωματείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου, ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας και τον έλεγχο της ενημέρωσης και ζητούν να σταματήσει κάθε δίωξη κατά του δημοσιογράφου.

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στην «αυτόφωρη» σύλληψη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα για δημοσίευμά του στην εφημερίδα «Εμπρός» που σχολιάζει τις δημοσιευμένες σε ιστολόγιο απόψεις γνωστού αυτοαποκαλούμενου «εθνικοσοσιαλιστή» γυμνασιάρχη, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την κοινή γνώμη της Λέσβου και επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας διέταξε ΕΔΕ για τις προκλητικές θέσεις του.

 «Οι μηνύσεις ως εργαλείο προσπάθειας φίμωσης και εκφοβισμού της ελευθεροτυπίας δεν είναι αποδεκτές στη δημοκρατία. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται ως αντιπερισπασμός για συγκάλυψη ευθύνης και μάλιστα εκπαιδευτικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ


Δήμαρχος σε κύκλωμα παράνομων Ελληνοποιήσεων!
Μεγάλο κύκλωμα παράνομων Ελληνοποιήσεων μέσω «εικονικών» γάμων Ελλήνων με αλλοδαπούς, ερευνά μετά από καταγγελία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αρμόδιος Εισαγγελέας στο Νομό Αχαΐας.
Τις έρευνες της σοβαρής αυτής υπόθεσης έχει αναλάβει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου του Νομού Αχαΐας καθώς και δικηγόροι.
Μετά από έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώθηκε ότι, το Καλοκαίρι του 2013 τελέστηκαν 26 γάμοι η πλειονότητα των οποίων έγινε σε Δημαρχείο της Αχαΐας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ένα άτομο εμφανίζεται να παντρεύεται δύο φορές ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα! 
Παράλληλα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο κατατέθηκαν 67 αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής λόγω γάμου με Έλληνα πολίτη τις οποίες διαχειρίζονταν ο ίδιος δικηγόρος.
Μετά από ενδελεχή έλεγχο και περαιτέρω έρευνα, με διασταύρωση των στοιχείων των είκοσι έξη πρώτων κατατεθειμένων αιτήσεων με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Εθνικού Ληξιαρχείου, που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, προέκυψαν τα ακόλουθα:
· Περιπτώσεις διγαμίας: Τελέστηκαν γάμοι από το ίδιο πρόσωπο με αλλοδαπούς ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Ενώ διαπιστώθηκαν και άλλες περιπτώσεις όπου το χρονικό διάστημα ήταν από δύο ημέρες έως τρεις μήνες. Ακολούθησαν αιτήσεις για την έκδοση άδειας διαμονής. Συγκεκριμένα Ελληνίδα παντρεύτηκε αλλοδαπό και την ίδια ημέρα ξαναπαντρεύτηκε με άλλον αλλοδαπό και αμέσως μετά κατατέθηκε αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής. Άλλη Ελληνίδα τέλεσε δύο γάμους μέσα σε δύο ημέρες με δύο διαφορετικούς αλλοδαπούς.
· Τέλεση γάμου ανήλικης με αλλοδαπό: Χωρίς να προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου, ότι έχει παρασχεθεί από το Δικαστήριο η σχετική άδεια που απαιτείται για την τέλεση του γάμου αυτού.
· Τα ίδια πρόσωπα φαίνεται από τα στοιχεία να έχουν τελέσει από δύο γάμους με αλλοδαπούς:Οι οποίοι αιτούνται έκδοση άδειας διαμονής, εκ των οποίων μόνο ο ένας  εκ των γάμων των προσώπων αυτών έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο δεύτερος γάμος τους δεν έχει καταχωρηθεί. Επίσης, προέκυψε ότι στις υπεύθυνες δηλώσεις, του ν. 1599/86, που κατέθεταν οι ενδιαφερόμενοι, να εμφανίζεται διαφορετικός τόπος κατοικίας του ιδίου προσώπου.
Κατόπιν των ανωτέρω η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών παρέπεμψε άμεσα την υπόθεση στην Προϊσταμένη  Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών καθώς και στη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την διερεύνησή της.
Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. μετέβη σήμερα στο συγκεκριμένο Δήμο και σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών θα διερευνήσει την πιθανότητα τέλεσης ποινικών αδικημάτων, τόσο κάποιων εκ των υπαλλήλων του Δήμου, όσο και άλλων εμπλεκομένων φορέων.
Με επιστολή του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, κ. Μανώλη Αγγελάκα, ζητά να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Οι έρευνες συνεχίζονται.

epoli.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ"



20/11/2013

Το απόγευμα της Τρίτης 19 Νοεμβρίου 2013 η Περιφερειακή Ενότητα Χίου διοργάνωσε συνάντηση εργασίας (workshop) με θέμα «Χειροτεχνία και Αγροτουρισμός» στο πλαίσιο της δράσης 5.2.1 του Έργου «Ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαίτερου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου μειονεκτουσών περιοχών της διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας – Κύπρου στο πλαίσιο επιλεγμένων αγροτουριστικών διαδρομών - HANDICRAFTOUR». Το Έργο Handicraftour είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 207 – 2013. Η συνάντηση εργασίας  έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, χειροτεχνών και εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την τοπική κοινωνία και στη συνέχεια έγινε μία σύντομη παρουσίαση του έργου και της πορείας του από την κα Ελένη Κωστάλα, από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, η οποία αποτελεί και τον επικεφαλής εταίρο του Έργου.
Στη συνέχεια, ο κος Βαγγέλης Ξύδας, ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων ΠΕΡΛΕΑΣ και CITRUS παρουσίασε το ιστορικό της δημιουργίας και ανάπτυξης αρχικά του αγροτουριστικού ξενώνα ΠΕΡΛΕΑ και στη συνέχεια του δυναμικού εκθεσιακού και πολιτιστικού χώρου  CITRUS
Ακολούθως, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Μαριάννα Σιγάλα εισηγήθηκε το θέμα της σημασίας δημιουργίας ενός δικτύου επιχειρήσεων σχετικών με τη χειροτεχνία, τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό, οι οποίες θα προσυπογράφουν από κοινού ένα Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Περιέγραψε αναλυτικά τους στόχους, τα πλεονεκτήματα, αλλά και τους παράγοντες που συντελούν στη βιωσιμότητα ενός τέτοιου δικτύου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις δράσεις προώθησης και marketing αυτού.

Η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία του προαναφερθέντος δικτύου επιχειρήσεων, όπου και εξετάσθηκαν τα πλεονεκτήματα δημιουργίας αυτού και δυνητικές οργανωτικές μορφές του.