Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ"



20/11/2013

Το απόγευμα της Τρίτης 19 Νοεμβρίου 2013 η Περιφερειακή Ενότητα Χίου διοργάνωσε συνάντηση εργασίας (workshop) με θέμα «Χειροτεχνία και Αγροτουρισμός» στο πλαίσιο της δράσης 5.2.1 του Έργου «Ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαίτερου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου μειονεκτουσών περιοχών της διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας – Κύπρου στο πλαίσιο επιλεγμένων αγροτουριστικών διαδρομών - HANDICRAFTOUR». Το Έργο Handicraftour είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 207 – 2013. Η συνάντηση εργασίας  έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, χειροτεχνών και εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την τοπική κοινωνία και στη συνέχεια έγινε μία σύντομη παρουσίαση του έργου και της πορείας του από την κα Ελένη Κωστάλα, από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, η οποία αποτελεί και τον επικεφαλής εταίρο του Έργου.
Στη συνέχεια, ο κος Βαγγέλης Ξύδας, ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων ΠΕΡΛΕΑΣ και CITRUS παρουσίασε το ιστορικό της δημιουργίας και ανάπτυξης αρχικά του αγροτουριστικού ξενώνα ΠΕΡΛΕΑ και στη συνέχεια του δυναμικού εκθεσιακού και πολιτιστικού χώρου  CITRUS
Ακολούθως, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Μαριάννα Σιγάλα εισηγήθηκε το θέμα της σημασίας δημιουργίας ενός δικτύου επιχειρήσεων σχετικών με τη χειροτεχνία, τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό, οι οποίες θα προσυπογράφουν από κοινού ένα Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Περιέγραψε αναλυτικά τους στόχους, τα πλεονεκτήματα, αλλά και τους παράγοντες που συντελούν στη βιωσιμότητα ενός τέτοιου δικτύου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις δράσεις προώθησης και marketing αυτού.

Η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία του προαναφερθέντος δικτύου επιχειρήσεων, όπου και εξετάσθηκαν τα πλεονεκτήματα δημιουργίας αυτού και δυνητικές οργανωτικές μορφές του.