Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΛΟΙΟΥ



Στην Διεθνή Έκθεση Ποσειδώνια είχε συμμέτοχη ο κ. Βασίλης Τσαμαρης με το σύστημα διάσωσης επιβαινόντων σε πλοίο ΄ΠΟΣΕΙΔΩΝ΄ του οποίου είναι και ο εμπνευστής.
Όπως τονίζει ο ίδιος το αντικείμενο της συμμετοχής στην έκθεση είναι καινοτομία δική του που αφορά διάσωση επιβαινόντων σε πλοίο σε περίπτωση ναυαγίου και κλίσης του πλοίου προς την μια πλευρά.
Σε αυτήν την περίπτωση οι επιβαίνοντες στο πλοίο εγκλωβίζονται στην μια πλευρά της κλίσης και δεν μπορούν να βγουν από το πλοίο με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να πνίγονται σε τέτοια συμβάντα όπως έγινε πρόσφατα με το ναυάγιο στην Ν. Κορέα. Το σύστημα τοποθετείται στις πόρτες και τα παράθυρα των καμπίνων ,στις πόρτες που οδηγούν στα καταστρώματα εσωτερικά του πλοίου, και σε περίπτωση κλίσης του πλοίου λογω ναυαγίου οι εγκλωβισμένοι μπορούν να βγουν από την απέναντι πλευρά της κλίσης μέσω του συστήματος και να εξέλθουν από το πλοίο. Το σύστημα περιλαμβάνει μεταλλικό κιβώτιο μέσα στο οποίο υπάρχει ανεμόσκαλα η οποία απελευθερώνεται αυτόματα σε περίπτωση κλίσης του πλοίου η χειροκίνητα και φτάνει στο σημείο που ευρίσκονται εγκλωβισμένοι, μέσω της ανεμόσκαλας ανεβαίνουν φτάνουν στην πόρτα και με ειδικό μηχανισμό την ανοίγουν (αν είναι μπλοκαρισμένη η πόρτα)και βγαίνουν εκτός πλοίου. Αν είναι παράθυρο σπάει με το ειδικό σφυρί και πάλι βγαίνουν εκτός πλοίου. Υπάρχει και πρόβλεψη για ΑΜΕΑ η μικρά παιδιά με ζώνη διάσωσης να τραβηχτούν εκτός πλοίου από αυτούς που θα έχουν ήδη βγει απο το πλοίο
Ο κ. Τσαμαρης υποστηρίζει ότι αν το σύστημα διάσωσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ είχε τοποθετηθεί στο πλοίο που ναυάγησε στην Ν. Κορέα σήμερα θα ζούσαν όλοι που πνίγηκαν εκεί.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης το περίπτερο με το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της ένωσης ελλήνων εφοπλιστών καθώς και πλήθος ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Ο κ. Βασίλης Τσαμαρης επίσης αναφέρει ότι το σύστημα διάσωσης επιβαινόντων σε πλοίο καλύπτει το κενό που υπάρχει μέχρι σήμερα στα σωστικά μέσα των πλοίων πάνω στην διάσωση επιβαινόντων στα πλοία καθώς και ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με φορείς της Ιαπωνίας ,Κορέας, Αμερικής κ.λ.π οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους.

ΔΩΡΕΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΕΝ



Τελετή δωρεάς ποσού και υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε, σήμερα, από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.
Η δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου υπολογίζεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια της ΑΕΝ στο Αργοστόλι, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της, καθώς και τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων.
Στη λιτή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας παρέστησαν, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός Λ.Σ–ΕΛ/ΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Γράτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και στελέχη του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι «η δωρεά αποδεικνύει το μέγεθος της διάθεσης της ψυχής της προσφοράς του κ. Ευγενίδη για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των προϋπολογισμών οι Σχολές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού δεν θα είχαν διατηρηθεί εν ζωή, «αν δεν υπήρχε η ενεργός συμμετοχή του εφοπλιστικού κόσμου, αν δεν υπήρχε η συνεισφορά μέσα από το κεφάλαιο ναυτικής εκπαίδευσης».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά ότι «αμέσως μετά τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά, ο Λεωνίδας Ευγενίδης με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε να γίνει αυτή η μεγάλη δωρεά των 500.000 για την ανακατασκευή της ΑΕΝ /Ιονίων Νήσων στην Κεφαλλονιά» και συνέχισε ότι «είναι μία πολύ μεγάλη προσφορά, προσφορά και σε έργο και που δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο του Ιδρύματος όσο και του Λεωνίδα προσωπικά, για το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς που λέγεται ελληνική ναυτιλία και ελληνική ναυτοσύνη».
Ο κ. Ευγενίδης από την πλευρά του επεσήμανε ότι αυτή η προσφορά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευγένιου Ευγενίδη, ο οποίος, όπως τόνισε, «με τρόπο καθοριστικό συνεισέφερε στην αρωγή των συνανθρώπων του που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς των Ιονίων του 1953, όντας 'συνταυτισμένος με τη λαϊκή αγωνία κι ας βρίσκεται μακριά από αυτήν'». Επιπλέον στάθηκε στην πολυετή συνεισφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Ναυτική Εκπαίδευση, καθώς διαχρονικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και σε συνεργασία με την Πολιτεία βρίσκεται συνεχώς κοντά της.
Ο κ. Ευγενίδης, τέλος, περιέγραψε μία σειρά χρόνιων ενεργειών του Ιδρύματος για τη Ναυτική Εκπαίδευση, όπως τη διανομή ετησίως στους σπουδαστές των Ναυτικών Ακαδημιών 65 τίτλων σε 44.000 αντίτυπα περίπου, τη χορήγηση 50 υποτροφιών από το 1989 έως σήμερα σε αριστούχους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και απόφοιτους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τη διεξαγωγή δύο ερευνών με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την ανάθεση στην Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, σύστασης ειδικής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για την προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας των ΑΕΝ, καθώς και της επικαιροποίησης των βιβλίων του Ιδρύματος ώστε να είναι συμβατά με τις τροποποιήσεις της STCW (Manilla 2010), αλλά και τον εκσυγχρονισμό των εγχειριδίων Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης επί Πλοίου (ΚΕΠ).
Ακολουθούν οι ομιλίες του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Προέδρου Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.
Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης:IMG 8046
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά της σημερινής εκδήλωσης. Είναι ιδιαίτερη χαρά γιατί πρώτα από όλα ένας παλιός και εκλεκτός, προσωπικός μου φίλος, κάνει κάτι πάρα πολύ σημαντικό αποδεικνύοντας το μέγεθος κατ΄ αρχάς της διάθεσης της ψυχής της προσφοράς, την οποία έχει για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας. Είναι γεγονός ότι οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τα τελευταία χρόνια, δε βρίσκονται ούτε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ούτε παρέχουν υπηρεσίες και υποδομές ανάλογες με αυτές τις οποίες θα έπρεπε να παρέχουν. Και είναι διπλή ευθύνη, ευθύνη τόσο των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου από αυτή την ευθύνη, κι ευθύνη βέβαια της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού που μας έχει οδηγήσει στη μείωση των προϋπολογισμών, στη μείωση του προσωπικού, στις δυσκολίες πρόσληψης προσωπικού και στις δυσκολίες αγοράς καινούριου εξοπλισμού.
Ευελπιστώ ότι μέσα στο καλοκαίρι αξιοποιώντας επιτέλους ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορέσουμε να εξοπλίσουμε τις σχολές με καινούριο ναυτιλιακό εξοπλισμό ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ και αυτό θα είναι μία σημαντική αναβάθμιση της υλικοτεχνικής τους υποδομής.
Όμως είναι σίγουρο ότι οι Σχολές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού σήμερα δεν θα είχαν διατηρηθεί εν ζωή αν δεν υπήρχε η ενεργός συμμετοχή του εφοπλιστικού κόσμου, αν δεν υπήρχε η συνεισφορά μέσα από το κεφάλαιο ναυτικής εκπαίδευσης αλλά πάνω απ΄ όλα η προσφορά την οποία η Ένωση των Ελλήνων Εφοπλιστών έχει κάνει, προσωπική επιμέλεια του προέδρου της, του κ. Βενιάμη τον οποίο ευχαριστώ δημοσίως γιατί είναι πάρα πολλές οι φορές που με έχει πάρει στο τηλέφωνο για να ολοκληρώσουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση και επισκευή κτιρίων και βέβαια η συνδρομή όλης της εφοπλιστικής κοινότητας για επιμέρους ανάγκες που έχουν οι Ακαδημίες. Το Ίδρυμα Ευγενίδου, του οποίου φέτος γιορτάζουμε τα εξήντα χρόνια λειτουργίας, είναι άμεσα συνυφασμένο με τη ναυτική εκπαίδευση.
Ως Ίδρυμα, που στόχο είχε την ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης χρόνια τώρα παρέχει βοήθεια προς τις Ακαδημίες, εκδίδει τα εγχειρίδια και βέβαια έχει προχωρήσει και σε μία βάθος ανάλυση των συνθηκών της ναυτικής εκπαίδευσης μέσα από ειδικές έρευνες τις οποίες έχει κάνει, έχει καταρτίσει, τα συμπεράσματα των οποίων βρίσκονται στην διάθεσή μας.
Άλλωστε περιμένουμε τώρα και την έκδοση των συμπερασμάτων της πρόσφατης ημερίδας που έγινε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος ώστε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που χρειάζονται για το άνοιγμα της ναυτικής εκπαίδευσης.
Δικιά μου φιλοσοφία και φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να ανοίξει προς την κατεύθυνση της συμμετοχής των ιδιωτών στη παροχή ναυτικής εκπαίδευσης και πρέπει να ανοίξει στη λογική της ενίσχυσης των πηγών μέσα από το οποίο θα βγαίνουν οι Έλληνες ναυτικοί. Για αυτό άλλωστε προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του Π.Δ 243 για τα προσόντα των ναυτικών ώστε σήμερα και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων να μπορούν να αποκτούν σχετικά εύκολα τη ναυτική ιδιότητα και να μπορούν να μπαρκάρουν ως προσοντούχοι σε καράβια είτε της Ελληνικής σημαίας είτε πλοία που φέρουν τρίτες σημαίες.
Θέλω να πω, ότι αμέσως μετά του σεισμούς στην Κεφαλλονιά, ο Λεωνίδας Ευγενίδης με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε να γίνει αυτή η μεγάλη δωρεά των 400.000 περίπου χιλιάδων ευρώ, 500.000 περίπου έχουμε φτάσει, για την ανακατασκευή της ΑΕΝ /Ιονίων Νήσων στην Κεφαλλονιά. Είναι μία πολύ μεγάλη προσφορά, προσφορά και σε έργο και σε χρήμα προσφορά η οποία δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο του Ιδρύματος όσο και του Λεωνίδα προσωπικά, για το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς που λέγεται ελληνική ναυτιλία και ελληνική ναυτοσύνη.
Θεωρώ ότι ο κόσμος της θάλασσας έχει συμπαρασταθεί στη λειτουργία του Υπουργείου όλη αυτή τη περίοδο της κρίσης με θαυμαστό τρόπο. Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε κάθε μέρα και να εκφράζουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όλη την προσφορά, και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» το οποίο δεν θα κουραστώ να το λέω προς όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είτε βρίσκονται στις επιχειρήσεις είτε στις άλλες Υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την παροχή Υπηρεσιών προς την Ελληνική Ναυτιλία, για τις προσπάθειές τους.
Ως αρμόδιος Υπουργός θέλω να πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, σε αυτή την περίοδο που η ελληνική ναυτιλία διακρίνεται, σε μία περίοδο από την οποία περιμένουμε πολλά από την ανάπτυξη της και σε μία περίοδο στην οποία οι καλές ειδήσεις σπανίζουν και είμαι πολύ ευτυχής να δίνουμε καλές ειδήσεις, όπως η σημερινή που είναι η απόδειξη του δείγματος της προσφοράς της μεγαλοσύνης και της αλληλεγγύης την οποία δείχνει ένα μεγάλο κομμάτι του ναυτιλιακού κόσμου προς τη ελληνική κοινωνία. Κύριε Ευγενίδη, αγαπητέ φίλε Λεωνίδα σε ευχαριστούμε πολύ, και η σημερινή σεμνή τελετή είναι μία ελάχιστη ένδειξη τιμής προς αυτό το οποίο όλοι αισθανόμαστε».
IMG 8068Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης –Ευγενίδης:
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για το Ίδρυμα Ευγενίδου, γιατί 60 χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Ευγένιου Ευγενίδη, συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κτηριακές υποδομές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων λόγω του πρόσφατου σεισμού στην Κεφαλονιά.
Αυτή η προσφορά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευγένιου Ευγενίδη, αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, ο οποίος με τρόπο καθοριστικό συνεισέφερε «με ηγεμονική δωρεά», όπως ανέφερε και ο Τύπος της εποχής, στην αρωγή των συνανθρώπων του που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς των Ιονίων του 1953, όντας «συνταυτισμένος με τη λαϊκή αγωνία κι ας βρίσκεται μακριά από αυτήν».
Ένα δισεκατομμύριο δραχμές απευθείας δωρεά, κινητοποίηση Σκανδιναβικών κρατών και ναυτιλιακών εταιρειών, αγορά και άμεση αποστολή στη Ζάκυνθο ενός πλήρως εφοδιασμένου κινητού νοσοκομείου για τις άμεσες νοσηλευτικές ανάγκες των σεισμοπαθών, αποστολή λυόμενων σπιτιών στη Ζάκυνθο και στο Αργοστόλι για την ενδιαίτηση και περίθαλψη παιδιών. Αυτή ήταν και η τελευταία του πράξη πριν αποβιώσει!
Σήμερα υπολογίζουμε ότι με ένα ποσό που προσεγγίζει τα 500.000 ευρώ θα έχουμε πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια της ΑΕΝ στο Αργοστόλι, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της, καθώς και τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων.
Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε βάλει και εμείς ως Ίδρυμα Ευγενίδου ένα μικρό λιθαράκι, ούτως ώστε οι 80 περίπου νέοι και νέες που προβλέπεται να εισαχθούν τη νέα χρονιά, να βρεθούν σε μια νέα σχολή, που θα αποτελεί πρότυπο και σημείο αναφοράς και θα αντιπροσωπεύει τη μακραίωνη ναυτική παράδοση της Κεφαλονιάς.
Σε αυτή τη βάση είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προχώρησε με γενναίες δωρεές στην αποκατάσταση των υποδομών και στην αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για τις ΑΕΝ Σύρου, Ύδρας και Μακεδονίας.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου, λόγω των άρρηκτων δεσμών του ιδρυτή του με την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, προσπαθεί πάντοτε στο πλαίσιο του σκοπού του και των δυνατοτήτων του και σε συνεργασία με την Πολιτεία να βρίσκεται κοντά στη Ναυτική Εκπαίδευση.
Στα 48 χρόνια που πέρασαν το Ίδρυμα Ευγενίδου εξέδωσε για την Ναυτική Εκπαίδευση 108 τίτλους βιβλίων. Σήμερα διανέμει ετησίως στους σπουδαστές των Ναυτικών Ακαδημιών 65 τίτλους σε 44.000 αντίτυπα περίπου, ενώ ταυτόχρονα πολλοί τίτλοι αποτελούν και σημαντικό βοήθημα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ Ναυτικής κατεύθυνσης.
Πέραν της συγγραφής των βιβλίων για τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει δωρίσει έναν προσομοιωτή και ένα πλήρες σύστημα ναυτιλιακού απομιμητή radar στο ΚΕΣΕΝ (το 1991) και έχει χορηγήσει 50 υποτροφίες από το 1989 έως σήμερα σε αριστούχους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, απόφοιτους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Οι αξιωματικοί αυτοί με τα προσόντα που απέκτησαν, συνεισέφεραν καθοριστικά στην προσπάθεια αναδείξεως των θέσεων της Ελλάδος σε διεθνή fora και οργανισμούς, αναλαμβάνοντας και σημαντικές θέσεις ως στελέχη του Υπουργείου και σε πολύ εξειδικευμένους τομείς.
Επιπλέον, στην προσπάθεια συνεχούς αναζήτησης τρόπων βελτίωσης της Ναυτικής Εκπαίδευσης διεξήγαγε δύο έρευνες από κοινού με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μία το 2010, για την καταγραφή των παραγόντων που επιδρούν στην προσέλκυση μαθητών στη ναυτική εκπαίδευση, και μία το 2012 για την ενεστώσα κατάσταση της ναυτικής εκπαίδευσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τους ίδιους τους σπουδαστές των ΑΕΝ.
Επίσης, τη χρονιά 2012-2013, το ΥΝΑ ανέθεσε στην Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας Ιδρύματος Ευγενίδου και ΥΝΑ, τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για την προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας των ΑΕΝ, των ΚΕΣΕΝ και των Ειδικών Σχολείων με βάση τη Διεθνή Σύμβαση STCW ΄78 (Manilla 2010). Με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα έχει ξεκινήσει και η επικαιροποίηση των βιβλίων μας ώστε να είναι συμβατά με τις τροποποιήσεις της STCW (Manilla 2010), αλλά και ο εκσυγχρονισμός των εγχειριδίων Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης επί Πλοίου (ΚΕΠ), ένα αίτημα που διατυπώθηκε και κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου για τη ναυτική εκπαίδευση, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου τον Μάρτιο του 2014 υπό την αιγίδα του ΥΝΑ.
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά και από πολλούς για την Ναυτική Εκπαίδευση, άλλες φορές τεκμηριωμένα και άλλες φορές όχι. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι o Έλληνας ναυτικός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στον αγώνα της ποντοπόρου Ναυτιλίας να κρατήσει τα ηνία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά και της σκληρά δοκιμαζόμενης ακτοπλοΐας, και ταυτόχρονα ένας πολίτης του κόσμου, του οποίου οι υπηρεσίες είναι πολύτιμες και αναγνωρισμένες στην παγκόσμια αγορά ναυτικής εργασίας.
Με εφόδια την επάρκεια γνώσης, την κατάρτιση, την εμπειρία και την ναυτοσύνη, περισσότεροι Έλληνες θα ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού, συνεισφέροντας έτσι στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και διεκδικώντας με συνέπεια και εξωστρέφεια ένα καλύτερο αύριο.
Επομένως, θεωρούμε αυτονόητο ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την Πολιτεία, θα στηρίζει την Ναυτική Εκπαίδευση.
Σας ευχαριστώ!

Η ανάγκη για 7.000 απολύσεις βάζει στο στόχαστρο τα ΝΠΙΔ του Δημοσίου


Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία κατάφεραν να πάρουν μια «ανάσα» λόγω εκλογών (ξανα)μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας στην χώρα μας τον Ιούλιο. Κι αυτό γιατί αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις βασικές πηγές για την τήρηση της δέσμευσης των 7.000 απολύσεων έως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση «λουκέτου» ή συγχώνευσης με κατάργηση οργανικών θέσεων, οι υπάλληλοι που τις κατέχουν δεν τίθενται καν σε διαθεσιμότητα αλλά απολύονται απευθείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της απογραφής και στη συνέχεια την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ των υπουργείων αλλά και των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περί τα 500 από τα συνολικά 1.400 νομικά πρόσωπα του Δημοσίου δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα παρότι η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι στα 900 που έχουν απογραφεί υπηρετούνπερί τους 32.000 υπαλλήλους.
Παράλληλα, λόγω και εκλογών δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί διάταξη που προβλέπει ότι για όσα ΝΠΙΔ δεν απογραφούν θα προχωρήσει η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. τους, ενώ εφόσον η μη συμμόρφωση -δηλ. η εξακολούθηση παρέκκλισης πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών-συνεχιστεί για δύο μήνες, τότε παύει αυτοδικαίως η θητεία των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.


aftodioikisi.gr

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Μειώσεις σε 204 χιλ. υπαλλήλους χαμηλών προσόντων – Αυξήσεις σε 142 χιλ.


Αύξηση θα σημειωθεί στους μισθούς τους όσων εργαζόμενων διαθέτουν πτυχίο και εξειδίκευση, ενώ όσοι δεν έχουν πτυχίο θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα υπάρξουν διορθώσεις στη μισθοδοσία του Δημοσίου, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με αλλαγή στα ποσά (σ.σ. το συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου θα παραμείνει σταθερό στα 15,75 δισ.) αλλά με αναδιανομή.
Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μειώσεις στους μισθούς 204.414 υπαλλήλων που ανήκουν στις κατηγορίες της υποχρεωτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των εργαζόμενων σε Υγεία και Παιδεία.
Το νέο  ειδικό μισθολόγιο που θα αφορά εργαζόμενους στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα φέρει, σύμφωνα με το Έθνος, ευνοϊκές ρυθμίσεις για καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και νοσηλευτές. Οι αποδοχές τους θα αυξηθούν κατά ένα μικρό ποσό σε ό,τι αφορά στον βασικό μισθό. Η αύξηση αυτή ωστόσο θα υπολογίζεται σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και έτσι θα ευνοηθούν όλοι.
Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων που θα ευνοηθούν είναι γύρω στις 124.000, 9.000 είναι οι πανεπιστημιακοί και άλλες 9.000 οι νοσηλευτές.  Συνολικά, 142.000 υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, θα υπάρξουν μειώσεις στους υπαλλήλους “χαμηλών προσόντων” , χωρίς όμως να είναι τόσο μεγάλες ώστε να φτάσουν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα.
Οι ανισότητες στους σημερινούς μισθούς
Ενδεικτικές για τις ανισότητες  των μισθών που λαμβάνουν εργαζόμενοι του Δημοσίου είναι οι οι αμοιβές εκπαιδευτικών, νοσηλευτών και διοικητικών ΔΕ. Συγκεκριμένα:
Πρωτοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός λαμβάνει 639 ευρώ
Πρωτοδιοριζόμενος διοικητικός υπάλληλος ΔΕ λαμβάνει 712 ευρώ
Πρωτοδιοριζόμενος νοσηλευτής λαμβάνει 773 ευρώ
Λέκτορας Πανεπιστημίου λαμβάνει 1.065 ευρώ
Μέχρι που θα μειωθεί ο μισθός των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων
Αν και η Τρόικα πιέζει προς την εξίσωση της των εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα, να πέσει στα 580 ευρώ (κάτι το οποίο αν γίνει θα παρασύρει προς τα κάτω όλους τους μισθούς που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους που χτίζονται με βάση το βαθμολόγιο), η κυβέρνηση φαίνεται να μην προκρίνει κάτι τέτοιο. Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι θα γίνουν μεν μειώσεις στο Δημόσιο αλλά δεν φθάσουν οι μισθοί στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.


aftodioikisi.gr

Άδειες για καταστήματα ακόμη και μέσα σε VIP περιοχές – Πώς σπάει το άβατο που είχαν επιβάλει ορισμένοι δήμοι


Διαδικασίες – εξπρές για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης και πληθώρα αλλαγών στην οργάνωση της γης φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με αυτό, όπως γράφουν «τα νέα» θα δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν μαγαζιά όπως φούρνοι, φαρμακεία και κουρεία,  ακόμη και σε δήμους πολυτελείας που μέχρι σήμερα απαγορεύουν κάθε άλλη χρήση εκτός από την κατοικία. Πρόκειται για μαγαζιά που εξυπηρετούν καθημερινές ανάγκες πολιτών οι οποίοι θέτουν σε πολλές περιπτώσεις επιτακτικά το συγκεκριμένο αίτημα αλλά σκοντάφτουν πάνω στο άβατο μέσω των απαγορέυσεων που έχουν επιβάλει ορισμένοι δήμοι.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Δήμος Κηφισιάς (Εκάλη), Διονύσου, Φιλοθέης-Ψυχικού αλλά και Βριλησσίων όπου σε ορισμένες περιοχές επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων και σε άλλες όχι.

Κλείσιμο Δρόμου





Η Περιφερειακή Ενότητα  Χίου ανακοινώνει ότι το τμήμα της οδού στη θέση Παράκαμψη Πυργίου θα παραμείνει κλειστό από 25/06/2014 ημέρα Τετάρτη έως και 28/06/2014 ημέρα Σάββατο λόγω  εργασιών  που εκτελούνται στην περιοχή στα πλαίσια του έργου: «Συντήρηση Ο. Δ. Νότιου Τμήματος Νήσου ΧΙΟΥ». 

Δέκα SOS για ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη


Περίπου 200.000 ασφαλισμένοι είναι ένα βήμα πριν από την «έξοδο» καθώς έχουν θεμελιώσει ή πρόκειται να θεμελιώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν δέκα σημεία πριν καταθέσουν τα χαρτιά τους για να αποφύγουν δυσάρεστες παγίδες.
Υπάρχουν περιπτώσεις που συμφέρει η επίσπευση της αποχώρησης, καθώς η παραμονή στην εργασία δεν οδηγεί σε προσαύξηση της σύνταξης.

Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

Πώς θα σώσετε τις καταθέσεις σας από κατάσχεση


Το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών θα θέσει σε εφαρμογή μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet. Μέσω της εφαρμογής αυτής, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώνουν το μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο (1500 ευρώ) και έτσι θα τίθεται αυτόματο “στοπ” στις κατασχέσεις.
Το υπουργείο προχωρά σε αυτή την κίνηση, γιατί, παρότι ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος που αυξάνει το ακατάσχετο και εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος, αρκετοί φορολογούμενοι δεν γνωστοποίησαν στις τράπεζες την προέλευση των χρημάτων (π.χ. επίδομα πολύτεκνων), με αποτέλεσμα να προχωρήσει η διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4254/2014 για κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, διασφαλίζεται το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως (από 1000 ευρώ).
Επιπρόσθετα, προβλέπει ρητά ότι, πέραν των 1.500 ευρώ, είναι ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα, όπως των πολυτέκνων και των τετραπληγικών, καθώς και το κοινωνικό μέρισμα το οποίο και διανέμεται αυτή την περίοδο.
Όμως, έχουν υπάρξει καταγγελίες για κατασχέσεις που αντιβαίνουν τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, οι περιπτώσεις εσφαλμένων κατασχέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δήλωσαν στις τράπεζες τα ορθά στοιχεία προέλευσης των χρημάτων που διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους ή δεν δήλωσαν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.
Προκειμένου να υπάρξει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, το υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει και θα ενεργοποιήσει εντός των ημερών μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω του TAXISnet να δηλώνουν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης.
Να υπενθυμίσουμε πως στην ερμηνευτική του νόμου εγκύκλιο υπογραμμίζεται πως “δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, με το ποσό που απομένει όμως να μην είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ.
Τέλος, σε περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 1/4 με το εναπομένον ποσό από το σύνολο τους να μην είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ.
Πηγή: real.gr

aftodioikisi.gr

Σπάνε κάθε ρεκόρ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο


Ζήτημα ζωής και θανάτου για την ομαλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών την αύξηση του αριθμού των δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Η πάγια ρύθμιση που δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως 12 μηνιαίες δόσεις έχει, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αποτύχει παταγωδώς, καθώς όλο και λιγότεροι είναι οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε ρύθμιση του χρέους τους, αφήνωντας τις φορολογικές τους υποχρεώσεις απλήρωτες.
Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προστέθηκαν στα βιβλία του δημοσίου νέα χρέη των φορολογούμενων, ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια, κάθε μήνα, οι φορολογούμενοι βάζουν νέο φέσι, ύψους 1 δισ. ευρώ, στο Δημόσιο.
Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αναλάβουν ένα πολύ μεγάλο φορολογικό βάρος.
Από τα τέλη Ιουλίου έως και το τέλος Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έξι διαφορετικούς φόρους, συνολικού ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάθε μήνα θα πληρώνουν έως το τέλος του έτους, ενώ θα υπάρχουν και μήνες που θα πληρώνουν έως και έξι φόρους.
Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να αυξηθούν σημαντικά οι δόσεις προς την εφορία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν έστω και λίγα κάθε μήνα. Από την άλλη, η τρόικα είναι αντίθεση σε οποιαδήποτε αλλαγή προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς θεωρεί ότι με τις έκτακτες ρυθμίσεις διαβρώνεται η φορολογική συνείδηση των πολιτών και στο τέλος βγαίνει ζημιωμένο το ελληνικό δημόσιο, χάνοντας φορολογικά έσοδα.
Το αίτημα για την αύξηση του αριθμού των δόσεων (έως 36 ή και 48) πρόκειται να τεθεί υπόψη της τρόικας κατά την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφού θα έχει φανεί τι γίνεται στο μέτωπο του ληξιπρόθεσμου χρέους των φορολογούμενων.
Πηγή: capital.gr

aftodioikisi.gr

Η ανάγκη για 7.000 απολύσεις βάζει στο στόχαστρο τα ΝΠΙΔ του Δημοσίου


Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία κατάφεραν να πάρουν μια «ανάσα» λόγω εκλογών (ξανα)μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας στην χώρα μας τον Ιούλιο. Κι αυτό γιατί αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις βασικές πηγές για την τήρηση της δέσμευσης των 7.000 απολύσεων έως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση «λουκέτου» ή συγχώνευσης με κατάργηση οργανικών θέσεων, οι υπάλληλοι που τις κατέχουν δεν τίθενται καν σε διαθεσιμότητα αλλά απολύονται απευθείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της απογραφής και στη συνέχεια την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ των υπουργείων αλλά και των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περί τα 500 από τα συνολικά 1.400 νομικά πρόσωπα του Δημοσίου δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα παρότι η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι στα 900 που έχουν απογραφεί υπηρετούνπερί τους 32.000 υπαλλήλους.
Παράλληλα, λόγω και εκλογών δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί διάταξη που προβλέπει ότι για όσα ΝΠΙΔ δεν απογραφούν θα προχωρήσει η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. τους, ενώ εφόσον η μη συμμόρφωση -δηλ. η εξακολούθηση παρέκκλισης πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών-συνεχιστεί για δύο μήνες, τότε παύει αυτοδικαίως η θητεία των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.

aftodioikisi.gr

Κουίζ: Τι είναι αυτό που ενώνει Στυλιανό Παττακό και Άδωνη Γεωργιάδη; (φωτο)

Σύμφωνα με αποκάλυψη της ΧΑ είναι τα βιβλία, καθώς ο πρώην υπουργός και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης έχει στην κατοχή του βιβλίο του χουντικού Παττακού με ιδιόχειρη αφιέρωσή του. Μάλιστα, ο Ά. Γεωργιάδης παραδέχθηκε το γεγονός με (επιθετική) ανάρτησή του στο twitter:

Ένστολοι: Αντί για μισθούς «κόβονται» παροχές σε είδος – Στο στόχαστρο πρατήρια, λέσχες, δάνεια (λίστα)


Τα όσα παρέχονται στους ένστολους σε είδος μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική καταγραφή θα γίνει άμεσα από αμέσως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε μια προσπάθεια να υπολογιστεί το κόστος που συνεπάγονται αυτές για τον προϋπολογισμό.
Στην ειδική έκθεση  του ΓΛΚ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο παροχές που σχετίζονται με:
-Τα Στρατιωτικά Πρατήρια – Προμηθευτικούς Οργανισμούς-Λέσχες.
-Τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ)
-Τις Λέσχες Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).
-Τα Επιδοτούμενα Στεγαστικά Δάνεια σε Στρατιωτικούς μέσω του Αυτονόμου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος.
-Τη διάθεση υπηρεσιακών αυτοκινήτων που ισχύσει για αξιωματικούς από το βαθμό του Συνταγματάρχη και άνω.
Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του νέου Κώδικα Φορολογίας που θα ισχύσει από τις αρχές του 2015 οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Στις παροχές σε είδος συμπεριλαμβάνονται η παροχή αυτοκινήτου, παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών, η παραχώρηση κατοικίας κλπ.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι παροχές σε είδος υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου όπως ακριβώς και το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Τι απαντούν οι ένστολοι
Σύμφωνα με τις ενώσεις των ένστολων όλες οι παραπάνω παροχές δεν αποτελούν προνομία.
Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με το in.gr, τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας αναφέρουν πως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει το δικαίωμα να διαμείνει σε αυτά για περίπου 12 μέρες έναντι ενός σχετικά μικρού τιμήματος για ενοίκιο. ΚΑΑΥ υπάρχουν μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και δεν επαρκούν για όλο το στρατιωτικό προσωπικό.
Για τις λέσχες αξιωματικών αποσαφηνίζουν πως δεν είναι ιδρύματα και τα στελέχη και οι οικογένειές τους δεν σιτίζονται δωρεάν εκεί, αλλά πληρώνουν κανονικά.
Για τα στρατιωτικά πρατήρια -στα οποία πλέον έχουν πρόσβαση και οι δικαστικοί- υποστηρίζουν πως εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις μονάδες και οι τιμές τους είναι ίδιες με εκείνες πολυκαταστημάτων και σουπερ μάρκετ.
Για τα στρατιωτικά οικήματα αξιωματικών ξεκαθαρίζουν πως τα διαμερίσματα του Αυτονόμου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών επαρκούν για τη στέγαση μόνο του 5% των στελεχών και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως πρόκειται για μια μόνιμη παροχή σε είδος.


aftpdioikisi.gr