Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΛΟΙΟΥ



Στην Διεθνή Έκθεση Ποσειδώνια είχε συμμέτοχη ο κ. Βασίλης Τσαμαρης με το σύστημα διάσωσης επιβαινόντων σε πλοίο ΄ΠΟΣΕΙΔΩΝ΄ του οποίου είναι και ο εμπνευστής.
Όπως τονίζει ο ίδιος το αντικείμενο της συμμετοχής στην έκθεση είναι καινοτομία δική του που αφορά διάσωση επιβαινόντων σε πλοίο σε περίπτωση ναυαγίου και κλίσης του πλοίου προς την μια πλευρά.
Σε αυτήν την περίπτωση οι επιβαίνοντες στο πλοίο εγκλωβίζονται στην μια πλευρά της κλίσης και δεν μπορούν να βγουν από το πλοίο με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να πνίγονται σε τέτοια συμβάντα όπως έγινε πρόσφατα με το ναυάγιο στην Ν. Κορέα. Το σύστημα τοποθετείται στις πόρτες και τα παράθυρα των καμπίνων ,στις πόρτες που οδηγούν στα καταστρώματα εσωτερικά του πλοίου, και σε περίπτωση κλίσης του πλοίου λογω ναυαγίου οι εγκλωβισμένοι μπορούν να βγουν από την απέναντι πλευρά της κλίσης μέσω του συστήματος και να εξέλθουν από το πλοίο. Το σύστημα περιλαμβάνει μεταλλικό κιβώτιο μέσα στο οποίο υπάρχει ανεμόσκαλα η οποία απελευθερώνεται αυτόματα σε περίπτωση κλίσης του πλοίου η χειροκίνητα και φτάνει στο σημείο που ευρίσκονται εγκλωβισμένοι, μέσω της ανεμόσκαλας ανεβαίνουν φτάνουν στην πόρτα και με ειδικό μηχανισμό την ανοίγουν (αν είναι μπλοκαρισμένη η πόρτα)και βγαίνουν εκτός πλοίου. Αν είναι παράθυρο σπάει με το ειδικό σφυρί και πάλι βγαίνουν εκτός πλοίου. Υπάρχει και πρόβλεψη για ΑΜΕΑ η μικρά παιδιά με ζώνη διάσωσης να τραβηχτούν εκτός πλοίου από αυτούς που θα έχουν ήδη βγει απο το πλοίο
Ο κ. Τσαμαρης υποστηρίζει ότι αν το σύστημα διάσωσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ είχε τοποθετηθεί στο πλοίο που ναυάγησε στην Ν. Κορέα σήμερα θα ζούσαν όλοι που πνίγηκαν εκεί.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης το περίπτερο με το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της ένωσης ελλήνων εφοπλιστών καθώς και πλήθος ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Ο κ. Βασίλης Τσαμαρης επίσης αναφέρει ότι το σύστημα διάσωσης επιβαινόντων σε πλοίο καλύπτει το κενό που υπάρχει μέχρι σήμερα στα σωστικά μέσα των πλοίων πάνω στην διάσωση επιβαινόντων στα πλοία καθώς και ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με φορείς της Ιαπωνίας ,Κορέας, Αμερικής κ.λ.π οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους.