Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ



Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει δηλαδή, την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.
Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, πρωτόγνωρες συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων (-81%), δραματικές μειώσεις αιρετών και των αμοιβών τους. Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από τις δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκη με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Επομένως, οι νέες περικοπές κατά 29% θέτουν επιτακτικά το θέμα: Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μόνο δημόσιο φορέα – που παρά τα όποια του προβλήματα – εξακολουθεί να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, να δρα άμεσα και αποτελεσματικά με ένα πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών υπέρ των πολιτών; Εάν ΝΑΙ, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι’ αυτό οφείλει άμεσα να αλλάξει  την πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αρνητική εξέλιξη θα προχωρήσει σε ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Περιφερειακές συσκέψεις στις 13 ΠΕΔ και θα συνεχίσει τις επαφές της με τα κόμματα, και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, για να οριστικοποιηθούν οι θέσεις του και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων της χώρας και του κοινωνικού της ρόλου.
Τέλος, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στην απαξίωση και τον εκφυλισμό του θεσμού

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ 8η ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ







Φίλοι και φίλες,

     Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε πάλι εδώ για να αγκαλιάσουμε τη Γιορτή Αγροτουρισμού, που για 8η συνεχή χρονιά διοργανώνεται στη Χίο. Η γιορτή, που έχει καταστεί ορόσημο στην καλοκαιρινή ζωή της Χίου, δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να έλθουμε σε άμεση επαφή με την παράδοση, τον πολιτισμό, τη φύση και τα μοναδικά προϊόντα του νησιού μας.

     Είμαστε υπερήφανοι που – παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες – συνεχίζεται η παράδοση μιας γιορτής που έχει γίνει θεσμός για το νησί και έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 14 καλύτερες γιορτές αφιερωμένες στην «ελληνική γη».

     Η Γιορτή Αγροτουρισμού διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και στηρίχτηκε με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι από τους παραγωγούς, τους φορείς, τους επισκέπτες και όλους τους πολίτες της Χίου, δίνοντας στους διοργανωτές δύναμη και θέληση να συνεχίσουν το έργο τους. Η πολύτιμη αυτή εμπειρία αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε φέτος, στο φιλόξενο πάντα χώρο του Δημοτικού Κήπου Χίου, να απολαύσουμε ένα εξαήμερο «ταξίδι» στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην παραγωγή του τόπου μας, αλλά και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

     Ευχαριστώ θερμά όλους τους φορείς, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους μεμονωμένους εκθέτες, που μας τιμούν για μια ακόμα χρονιά με την παρουσία τους και εργάζονται για την επιτυχία της διοργάνωσης.

     Εύχομαι σε όλους, επισκέπτες και συμμετέχοντες, αυτή η γιορτή να αποτελέσει μια απολαυστική περιήγηση που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις, τη φαντασία και τις αισθήσεις τους με νέα ερεθίσματα.
    
    
    
Σας ευχαριστώ
O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

Ο χρήστης Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων κοινοποίησε μια φωτογραφία.

  • Η θεατρική ομάδα του Φ.Ο.Κ. στις 2, 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ - στις 8.30μ.μ. στο Ανοικτό Θέατρο Καρδαμύλων 'Αδαμάντιος Λεμός' παρουσιάζει την μαύρη κωμωδία μυστηρίου ' 8 Γυναίκες Κατηγορούνται' σε σκηνοθεσία Ελένης Αμπανούδη. Μην το χάσετε! Σας περιμένουμε!!