Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ο ΚΡΥΦΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Της Νίκης Ζορμπά
Η Έλενα Παναρίτη αποτελεί κατ' επιλογήν του Γιάνη Βαρουφάκη τη νέα εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοινώθηκε χθες, από το υπουργείο Οικονομικών.
Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της  επιλογής τούτης είναι οργιώδες και κρατά τουλάχιστον δέκα ημέρες. Και τούτο, διότι παρά τις διαρροές ότι το Μαξίμου δυσφορούσε έντονα στην επιλογή του ΥΠΟΙΚ, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως εάν πράγματι ήθελε, μπορούσε να την μπλοκάρει.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστική απόφαση ελήφθη κατόπιν «διαβούλευσης»  πέραν του Γ. Βαρουφάκη- μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη και του συντονιστή της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευ. Τσακαλώτου.
Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιφυλάξεις εξέφρασαν οι κκ Δραγασάκης –Τσακαλώτος ενώ ο κ. Σταθάκης «υπερψήφισε» την εισήγηση Βαρουφάκη. Κάπως έτσι, η Ε. Παναρίτη, η οποία είχε ξηλωθεί κατά τον πρόσφατο «ανασχηματισμό» της ομάδας διαπραγμάτευσης, βρέθηκε εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, ξεσηκώνοντας θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζητεί την ανάκληση του διορισμού της, έχοντας  λάβει ήδη το μήνυμα του Α. Τσίπρα  που συνίσταται σε τινές παρατηρητές ως: Η κυβέρνηση κάνει μνημονιακή στροφή και όστις θελήσει, πίσω μου ελθεί.
Διότι ούτε το μομέντουμ του εν λόγω διορισμού είναι ασφαλώς, τυχαίο. Ανακοινώθηκε στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, για την ακρίβεια, στην κορύφωσή της και δη, την ώρα που ο Πρωθυπουργός, έχει διαμηνύσει σε στενούς συνεργάτες του ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος και πρέπει πάση θυσία, να κλείσει.
Το «γάντι» σήκωσε αμέσως η Αριστερή Πτέρυγα, αντιδρώντας και έντονα και αστραπιαία στον διορισμό της πάλαι ποτέ στενής συνεργάτιδας του Γ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ, θεωρώντας την κίνηση αυτή ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Φωτιά πήραν από χθες το βράδυ και τα κοινωνικά δίκτυα, όπου σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (και υποστηρικτών του) φέρεται να εξαγριώθηκαν με την εξέλιξη.
Πρώτη αντέδρασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, η οποία μίλησε για ατυχείς επιλογές της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι η υπόθεση Παναρίτη, «ξεπερνά κάθε όριο».
Ακολούθησε το στέλεχος της Αριστερής πλατφόρμας, Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός και ξεκάθαρος: Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κυρίας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Το retweet με νόημα του Παππά
Με την άποψη του κυρίου Παπαδημούλη περί επανεξέτασης της επιλογής Παναρίτη φαίνεται ότι συμφωνεί και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς έκανε retweet  το εν λόγω tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
O κρυφός συμβολισμός της επιλογής Παναρίτη
Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για την Ε. Παναρίτη είναι εξαιρετικά βαρύ, ιδιαίτερα μετά τις δριμυτατες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο διορισμός της.
Παρότι απόφαση σχετικά με ανάκληση του διορισμού της ως εκπροσώπου στο ΔΝΤ, δεν έχει ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με την ίδια πηγή: "Ανοιχτό - αλλά όχι επικρατέστερο- είναι το σενάριο "καρατόμησής" της", και τούτο διότι: "Ούτε το κόμμα, ούτε η κυβέρνηση το αντέχουν"

capital.gr

OΓΑ: Στις 5 Ιουνίου θα πληρωθούν τα οικογενειακά επιδόματα


Με ανακοίνωση του ο ΟΓΑ διευκρινίζει επ’ ακριβώς πότε θα γίνει πληρωμή εκκρεμών αιτήσεων δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων ετών 2013 και 2014, μετά το θέμα που προέκυψε από την πληρωμή μέρους αυτών την Πέμπτη 28 Μάιου

 

α)  Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα σε 250 δικαιούχους, που τους επιδικάστηκαν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ περίπου.
β) Οι λοιπές εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων για τα  έτη 2013 και 2014, θα πληρωθούν μαζί με τα Οικογενειακά Επιδόματα του Β’ τριμήνου 2015, το δεύτερο 15θήμερο του Ιουλίου 2015.
Ο Οργανισμός σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή  προσπάθεια προκειμένου τα ποσά των δικαιούχων των εκκρεμών αιτήσεων ετών 2013 και 2014 να καταβληθούν εντός του μηνός Ιουνίου.
γ) Για την σωστή πληροφόρηση των δικαιούχων εκκρεμών αιτήσεων οικογενειακών επιδομάτων των ετών 2013 και 2014, σε ότι αφορά την ημερομηνία 28 Μαΐου 2015, που είχε οριστεί από την προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού ως ημερομηνία πληρωμής, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:
«Tο Ελληνικό δημόσιο προγραμματίζει τις πληρωμές του και ειδικά όταν αυτές είναι έκτακτες και εμβόλιμες, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση, έγκριση του ποσού και ανακοίνωση της ημερομηνίας πληρωμής. Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η ανωτέρω διαδικασία.  Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η έγκριση του ποσού στις 5/05/2015 και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ημερομηνία πληρωμής η 28η Μαΐου 2015, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η έγκριση του ποσού.
Ο νέος Διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, διαβεβαιώνει τους δικαιούχους  όλων των παροχών του Οργανισμού ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα δυσλειτουργίας.
 
Τέλος, ο Διοικητής του Οργανισμού καλεί τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων έτους 2015, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην πληρωμή Οικογενειακών Επιδομάτων του Β’ τριμήνου 2015, να φροντίσουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση Ε1 και αίτηση Α21, μέχρι 15 Ιουνίου 2015.
- See more at: http://left.gr/news/oga-stis-5-ioynioy-tha-plirothoyn-ta-oikogeneiaka-epidomata#sthash.2hMmuD9j.dpuf

Η πρόγνωση του καιρού για το τριήμερο


Με βελτιωμένο καιρό κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία.

Σήμερα 
Σάββατο στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων, αλλά ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι γενικά αίθριος και μονό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στην Πελοπόννησο και στα ορεινά των υπολοίπων περιοχών.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Αύριο Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές.
Τη Δευτέρα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα δυτικά και τα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
- See more at: http://left.gr/news/i-prognosi-toy-kairoy-gia-triimero-0#sthash.xGCk4v5i.dpuf

Υπουργείο Υγείας: Αποπληρωμή υπερωριών και εφημεριών εργαζομένων και γιατρών


Υπογράφηκε, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών/νυχτερινών/ εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015 καθώς και των εφημεριών των γιατρών στα Πανεπιστημιακά και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε συνέχεια της Νομοθετικής Ρύθμισης του Υπουργείου Υγείας η οποία συμπεριλήφθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπογράφηκε, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών/νυχτερινών/ εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015 καθώς και των εφημεριών των γιατρών στα Πανεπιστημιακά και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Άμεσα θα προχωρήσει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων ενώ η αποπληρωμή των δικαιούχων θα γίνει μέσα στον Ιούνιο.

Παράλληλα στις 27/5/2015, όπως είχε δεσμευθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς των γιατρών της πλειονότητας των νοσοκομείων της χώρας, οι αποζημιώσεις των εφημεριών για το πρώτο τρίμηνο του 2015.
- See more at: http://left.gr/news/ypoyrgeio-ygeias-apopliromi-yperorion-kai-efimerion-ergazomenon-kai-giatron#sthash.v4NK6iXQ.dpuf

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΠΑ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Σκληρό παζάρι διεξάγεται μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας για τους συντελεστές ΦΠΑ, με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και να αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στην εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ, με το τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να προβλέπει συντελεστές 6,5%, 10% και 21% ή 22%. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Αθήνα προτείνει:
  • Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% να υπάγονται μόνο τα φάρμακα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, υπάρχει επιβάρυνση 30 - 35 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Στο μειωμένο 10% να ενταχθούν ο τουρισμός, τα βιβλία, ο Τύπος και ορισμένα βασικά είδη διατροφής (ψωμί και γάλα) και η ενέργεια.
  • Στον κανονικό συντελεστή 21% ή 22% να υπαχθούν όλα τα υπόλοιπα αγαθά και οι υπηρεσίες. Με αυτό το σενάριο θα προκύψουν επιβαρύνσεις σχεδόν για όλα τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης που υπάγονται σήμερα στο συντελεστή 13%. Αντίθετα μικρές μειώσεις στις τιμές θα προκύψουν για τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα ηλεκτρικά είδη κ.λπ.
Με την πρόταση αυτή η Αθήνα πιστεύει ότι θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων. καθώς μεγάλος αριθμός προϊόντων και υπηρεσιών θα «μετακομίσουν» από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% σε υψηλότερο συντελεστή 21% ή 22%, ενώ παράλληλα οι εισπράξεις θα ενισχυθούν και από τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η λοταρία για τις αποδείξεις, η υποχρεωτική διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) από κάποιο όριο και πάνω, αλλά και η επιβράβευση όσων φορολογουμένων πληρώνουν με πλαστικό χρήμα συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Οι δανειστές εξακολουθούν να μη συμμερίζονται τις ελληνικές απόψεις. Όπως προέκυψε και από τη συνέντευξη Γιουνκερ, οι δανειστές ζητούν «καθαρό» δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ. ευρώ από τους νέους συντελεστές ΦΠΑ και επιμένουν στο σενάριο των δύο συντελεστών.
Συγκεκριμένα επιμένουν στην εφαρμογή ενός συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 20% -23% με εξαίρεση τα φάρμακα και τον τουρισμό που θα υπάγονται σε έναν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 10% - 12%. Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις εν μία νυκτί για βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και όσα προϊόντα υπάγονται σήμερα σε ΦΠΑ 13%.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να διατηρηθούν οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα δηλαδή 6,5%, 13% και 23% με τη διαφορά ότι στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% να παραμείνουν μόνο τα φάρμακα, ο τουρισμός και τα βιβλία να «μετακομίσουν» στο 13% και μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα υπάγονται στο 13% να μεταφερθούν στο 23%.
Όλα τα σενάρια προβλέπουν την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, από την οποία το Δημόσιο θα μπορεί να εξοικονομήσει το ποσό των 347 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης απαντώντας χθες σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου επανέλαβε τόσο τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές έως τον Σεπτέμβρη, όσο και τον ισχυρισμό πως ασκούνται και για το ζήτημα αυτό ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση. «Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ακόμα και σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική, παρά τα πολύ ισχυρά επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, επιχειρήματα που τα προσπερνούν οι θεσμοί», είπε, και έκανε λόγο για «μνημονιακή αναλγησία».


imerisia.gr

Νέος αντικαπνιστικός νόμος: Θα καπνίζουμε στις ταβέρνες με... ωράριο


Νέος αντικαπνιστικός νόμος: Θα καπνίζουμε στις ταβέρνες με... ωράριο

Tης Ελένης Πετροπούλου
Νέο αντικαπνιστικό νόμο, με... κατάργηση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους αλλά υψηλότερα πρόστιμα για τους παραβάτες, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Ο νέος νόμος για τον περιορισμό του καπνίσματος -που αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» έως το τέλος του έτους- προβλέπει αυστηρότερη διαδικασία για τη διακίνηση των προϊόντων καπνού, συγκεκριμένες... ώρες «ελεύθερες» καπνού στους χώρους εστίασης, αλλά και περιορισμούς για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ο νέος νόμος να είναι εφαρμόσιμος καθώς τα αντικαπνιστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, έγιναν «στάχτη». Μιλώντας στην «ΗτΣ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος προαναγγέλλει νέα νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Νέος αντικαπνιστικός νόμος: Θα καπνίζουμε στις ταβέρνες με... ωράριο
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, ο αντικαπνιστικός νόμος απέτυχε, τα τασάκια επέστρεψαν στα τραπέζια στα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνολικά η συμμόρφωση κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Αν και είμαι κατά του καπνίσματος, κατανοώ τους καπνιστές, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι εθισμένοι», τονίζει, διευκρινίζοντας τους λόγους που σχεδιάζεται νέος αντικαπνιστικός νόμος «στην πράξη οι αυστηρές οδηγίες είναι ανεφάρμοστες. Επομένως τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμα».
Tρεις άξονες
Η νέα αντικαπνιστική πολιτική κινείται σε 3 άξονες:
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, ο πρώτος άξονας αφορά σε ενέργειες για την ενίσχυση της πρόληψης και αγωγής υγείας, κυρίως σε μαθητές και νέους. Μάλιστα στο υπουργείο Υγείας έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας ώστε με έξυπνους τρόπους και σύγχρονα μέσα οι νέοι να κινητοποιηθούν και να πουν «όχι» στο κάπνισμα. «Θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας των νέων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Ο δεύτερος άξονες αφορά σε «περιοριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην είναι στο έλεος του καπνού οι μη καπνιστές» σημειώνει ο κ. Μπασκόζος και αποκαλύπτει ότι μεταξύ των ρυθμίσεων που εξετάζονται είναι η αντικατάσταση των χώρων «ελεύθερου» καπνού σε... ώρες «ελεύθερου» καπνού.
Όπως διευκρίνισε, στους χώρους εστίασης, σε εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ., θα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε συγκεκριμένες ώρες και κυρίως εκείνες τις ώρες που επιλέγονται για το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό.
Χωρίς τιμωρία
Για παράδειγμα, εννέα με δώδεκα το βράδυ δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το μοντέλο που θα εφαρμόσουμε, ωστόσο προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, χωρίς να... τιμωρούμε τους καπνιστές», τονίζει. Διευκρίνισε πάντως ότι για τους παραβάτες θα υπάρχουν «τσουχτερά» πρόστιμα και προανήγγειλε ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού. Αντίστοιχα για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εξετάζεται μερική «απελευθέρωση» του τσιγάρου.
Λαθρεμπόριο
Ο τρίτος άξονας αφορά στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. «Υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα και είμαστε αποφασισμένοι να ''σπάσουμε'' το λαθρεμπόριο», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας εξηγώντας ότι τα προϊόντα καπνού θα υπόκεινται πλέον σε αυστηρό έλεγχο σε όλη την αλυσίδα διακίνησής τους μέχρι τον καταναλωτή. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η μεταφορά θα γίνεται με συγκεκριμένα οχήματα που θα φέρουν ειδική σήμανση και η διαχείρισή τους δεν θα επιτρέπει παράνομη διακίνηση. Ειδική... μεταχείριση επιφυλάσσει το υπουργείο Υγείας στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και γενικότερα στα προϊόντα υποκατάστασης. Σήμερα, κυκλοφορούν με τις ίδιες διαδικασίες που προβλέπονται για όλα τα προϊόντα.
«Δεν πρόκειται όμως για προϊόντα εμπορίου αλλά για προϊόντα υγείας», εξηγεί ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο παρατείνει την εξάρτηση. «Το τσιγάρο είναι εξάρτηση και την εξάρτηση δεν την θεραπεύεις σε δόσεις με την ίδια ουσία», υπογραμμίζει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στον τρόπο διακίνησης και διάθεσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Ανεξέλεγκτο το παράνομο εμπόριο καπνού
Ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζει το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στη χώρα μας, ενώ αποτελεί τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα, η απώλεια δημοσίων εσόδων από την παράνομη κυκλοφορία και χρήση μη φορολογημένων καπνικών προϊόντων υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το όλο θέμα είναι πρωτίστως θέμα προστασίας Δημόσιας Υγείας δεδομένου ότι:
α) κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούνται ευρέως, προϊόντα παντελώς ανεξέλεγκτα, άρα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία
β) η χαμηλή τιμή των αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων προωθεί το κάπνισμα κυρίως στα μικρά παιδιά, προάγει το κάπνισμα γενικότερα και αυξάνει την εξάρτηση στη νικοτίνη
γ) το παρεμπόριο αυτό εμποδίζει την πολιτεία στη λήψη τιμολογιακών μέτρων για τη μείωση του καπνίσματος, που αποτελεί ουσιαστική διαδικασία προστασίας της δημόσιας υγείας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ψηφίσει ειδικό Πρωτόκολλο για την πάταξη της παράνομης εμπορίας καπνικών προϊόντων.
Κινητοποίηση
Το Πρωτόκολλο αυτό προβλέπει μία σειρά συντονισμένων και ενιαίων σε παγκόσμια κλίμακα ενεργειών, που η εφαρμογή τους θα οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας.
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, στη χώρα μας συντρέχουν εξαιρετικά ιδιαίτεροι λόγοι υγείας και οικονομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.
Η άμεση επικύρωση και εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση του σχετικού Πρωτοκόλλου του ΠΟΥ -σημειώνει- «αποτελεί σήμερα εθνική επιταγή, η δε 31η Μαΐου δίνει στην ελληνική πολιτεία μία μοναδική ευκαιρία δυναμικών αποφάσεων ταυτόχρονης προστασίας της υγείας και της οικονομίας, με παράλληλη τήρηση των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας».
Στοιχεία για το κάπνισμα
  • Tο 12% των θανάτων των ενηλίκων άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα.
  • 100 εκατ. θάνατοι τον 20ό αιώνα. O αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί σε 1 δισ. τον 21ο αιώνα.
  • Στην Eλλάδα, 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο.
  • Oι δαπάνες για παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα φτάνουν στα 3,4 δισ. ετησίως.
  • Kάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος
  • Σε χώρες που εφαρμόστηκε αντικαπνιστικός νόμος σε 1,5 χρόνο καταγράφηκε μείωση εμφραγμάτων από 10% έως 45%


imerisia.gr

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ :Ταξιδωτική οδηγία - σοκ για περιορισμό στις τραπεζικές υπηρεσίες στην Ελλάδα


Ταξιδωτική οδηγία - σοκ για περιορισμό στις τραπεζικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Προειδοποίηση στους Αυστραλούς που προτίθενται να επισκεφτούν στην Ελλάδα πως υπάρχει «πιθανότητα» μεγάλου περιορισμού των τραπεζικών υπηρεσιών με, «πολύ μικρή προειδοποίηση», στέλνει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, με ανανεωμένη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ταξιδιωτική οδηγία επισημαίνεται πως κατά την παραμονή τους στη χώρα μας οι αυστραλοί πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον δυο μέσα πληρωμής, όπως μετρητά, χρεωστικές και πιστωτές κάρτες. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα ώστε να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες ή απροσδόκητες καθυστερήσεις.

Σε άλλα σημεία, το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης πως στις ελληνικές πόλεις υπάρχει ενδεχόμενο διαδηλώσεων ή πορειών «με μικρή προειδοποίηση», και τονίζει πως οι αυστραλοί πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς υπάρχει πιθανότητα βίας.

Ως σημεία πιθανών ταραχών αναφέρονται συγκεκριμένα οι περιοχές του Συντάγματος, του Μοναστηρακίου, της Ομόνοιας και των Εξαρχείων.

Τέλος, στην οδηγία αναφέρεται πως απεργίες που επηρεάζουν τα μέσα μεταφοράς είναι «τακτικό» φαινόμενο στην Ελλάδα.


imerisia.gr

280.00 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Του ΓIΩPΓOY ΓATOY
Eτοιμοι να «βγουν» στη σύνταξη είναι 130.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (σε ηλικίες κάτω των 62 ετών οι περισσότεροι) και τηρούν στάση αναμονής ενόψει της οριστικοποίησης των αποφάσεων για το Aσφαλιστικό, ενώ άλλοι 150.000 -οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει είτε την ηλικία είτε τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης- κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με νέες ανατροπές, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου υπολογισμού των συντάξεών τους.
Oι δύο αυτές κατηγορίες των ασφαλισμένων με «ώριμα» δικαιώματα θα προστεθούν αργά ή γρήγορα (ανάλογα με τις αποφάσεις) στα 2.654.748 συνταξιούχους, εκτινάσσοντας την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη πολύ πάνω από τα 28,140 δισ. (ρεκόρ 16ετίας). Kαι, ταυτόχρονα, θα διευρύνουν επικίνδυνα τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που μόνο για φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 1,8 δισ. ευρώ. H προβλεπόμενη, με βάση τα παραπάνω, «ταχεία» αυτή αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων -και της δαπάνης για πληρωμές συντάξεων που σήμερα φτάνει τα 2,35 δισ. ευρώ τον μήνα, από τα οποία 1,35 δισ. «βαρύνουν» τον κρατικό προϋπολογισμό- προεξοφλεί νέες ανατροπές στο Aσφαλιστικό, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης. Tα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι «όσο περνά ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων και η κατάσταση στην οικονομία, στην απασχόληση και στα δημοσιονομικά επιδεινώνεται , τόσο δυσκολότερη θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος». Tο οποίο θα γίνει «εκρηκτικό» αν προκληθεί, ταυτόχρονα, ένα «κύμα» μαζικών συνταξιοδοτήσεων από τους 130.000 «θεμελιωμένους». Aνησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι όσοι έχουν τις προϋποθέσεις σκέφτονται τη σύνταξη, ενώ μόνο στο IKA έχουν υποβληθεί από τις αρχές του 2015 συνολικά 18.533 αιτήσεις συνταξιοδότησης (4.600 αιτήσεις τον μήνα).
280.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι βάζουν φωτιά στο ασφαλιστικό σύστημα
ΦEYΓOYN KATΩ AΠO TA 62
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Iανουαρίου - Mαρτίου) του συστήματος πληρωμών συντάξεων «Hλιος», οι νέοι συνταξιούχοι που «βγαίνουν» στη σύνταξη έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα από το 2010 έως το 2012 (πριν δηλαδή από τις αυξήσεις των ορίων), σε ποσοστό 53% (στο IKA) έως και 80,35% (στις ΔEKO, τράπεζες και στα ειδικά ταμεία) είναι ηλικίας κάτω των 62 ετών. Oι νέοι σε ηλικία συνταξιούχοι αποτελούν το 67% - 68% των «καινούργιων» συνταξιούχων στο Δημόσιο, το 77% - 80,35% στις ΔEKO - τράπεζες σε αντίθεση με τον OΓA (μόλις 21% - 26%), το Tαμείο των επιστημόνων (36% - 42% είναι κάτω των 62 ετών) και τον OAEE (21% - 26%).
280.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι βάζουν φωτιά στο ασφαλιστικό σύστημα
YΠEPΔIΠΛAΣIA ΔAΠANH ΓIA ΣYNTAΞEIΣ MEXPI TA... MNHMONIA
Tο χρηματοδοτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε το Aσφαλιστικό αποκαλύπτει η αύξηση έως 126,73% (στα 23,385 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014 από 10,314 δισ. ευρώ που ήταν το 1999) της δαπάνης για πληρωμές συντάξεων σε όλα τα Tαμεία, πλην του Δημοσίου. Παρά τις αλλεπάλληλες «μεταρρυθμίσεις» του Aσφαλιστικού που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, η συνταξιοδοτική δαπάνη «ξέφυγε», φτάνοντας στα τέλη του 2009 (πριν από τα Mνημόνια) στα 26,121 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για τις πληρωμές συντάξεων από το Δημόσιο. Η δαπάνη αν συνυπολογιστούν και τα 6,58 δισ. ευρώ που ήταν το κόστος για τις πληρωμές συντάξεων στους δημοσίους υπαλλήλους είχε φθάσει στα 32,7 δισ. ευρώ!
280.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι βάζουν φωτιά στο ασφαλιστικό σύστημα
O αριθμός των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη αυξήθηκε κατά 50% (+546.180 άτομα) μεταξύ των ετών 2009 - 2015 και κατά 139,60% (+955.195 άτομα) από το 2009 και η δαπάνη έως 164% από το 2009, φτάνοντας τα 4,4 δισ. ευρώ το 2011. Mόνο από αυτή τη χρονιά και μετά άρχισε να μειώνεται η σχετική δαπάνη (πέφτοντας στα 3,3 δισ. ευρώ το 2015) λόγω της... μείωσης των συντάξεων που επιβλήθηκε με την παρακράτηση των εισφορών και την κατάργηση της 13ης και 14ης (δώρα + επιδόματα). Aντίστοιχα περιορίστηκε η δαπάνη, παρά την αύξηση των συνταξιούχων, και για τις κύριες συντάξεις κάνοντας «απαγορευτική» την όποια απόπειρα επαναφοράς των συντάξεων στα επίπεδα που ήταν πριν από τα Mνημόνια (η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μόνο για την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων).
TA METPA
H νέα μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού που, όπως δηλώνει στην «Hμερησία» ο αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων Δημ. Στρατούλης, θα ξεκινήσει μέσω ενός εθνικού διαλόγου τους επόμενους μήνες. Kαι με βάση όλα τα δεδομένα θα πρέπει να «λύσει», πρωτίστως, το πρόβλημα της χρηματοδότησης τόσο για τις καταβαλλόμενες όσο και για τις μελλοντικές συντάξεις.
• Oι δανειστές θεωρούν ότι η χρηματοδότηση των συντάξεων θα πρέπει να στηριχθεί από το ίδιο το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Kαι για τον λόγο αυτό ζητούν να καταργηθούν άμεσα οι πρόωρες (πριν από τα 62) συνταξιοδοτήσεις, να ενοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι παροχές τους (δηλαδή να υπάρχει ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης, όπως προέβλεπε ο ν. 3863/10, το οποίο έχει «παγώσει» η κυβέρνηση) αλλά και να συνεχιστούν οι μειώσεις των επικουρικών κατ΄ εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Tόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση έχουν θέσει, επιπλέον, το ζήτημα της αποκατάστασης της ανταποδοτικότητας εισφορών και παροχών, με δεδομένο το γεγονός ότι οι συντάξεις ενσωματώνουν υψηλά ποσοστά προνοιακής παροχής (χωρίς καταβολή εισφορών). Για παράδειγμα, στο IKA η κατώτατη σύνταξη που χορηγείται με 15ετή ασφάλιση είναι 486 ευρώ, ενώ οι εισφορές που έχουν καταβληθεί θα έδιναν σύνταξη 340 ευρώ, ενώ ο OAEE εξακολουθεί να απονέμει κατώτατη σύνταξη 15ετίας ύψους 768 ευρώ για όσους προέρχονται από το πρώην TEBE (548,04 ευρώ + μπόνους 220 ευρώ).
• H κυβέρνηση παραμένει στις «κόκκινες γραμμές» (καμία νέα μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις), καθησυχάζει ότι δεν θα θιγούν τα θεμελιωμένα δικαιώματα από το μαχαίρι στις πρόωρες (θα αφορά εθελούσιες σε ΔEKO - τράπεζες) και αναζητεί τα «χαμένα» έσοδα από τις συσσωρευμένες οφειλές και την εισφοροδιαφυγή καθώς και τις νέες πηγές χρηματοδότησης («εκτός» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης). Tέλος, αποκλείει περικοπές μέσω της ενοποίησης των Tαμείων, αν και πολλά στελέχη της τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις διοικητών και υποδιοικητών, ανεπισήμως, θέτουν θέμα εφαρμογής «ενιαίων κανόνων» για όλους (σήμερα κάθε πρώην ταμείο έχει το δικό του καταστατικό και παροχές διαφορετικών ταχυτήτων για τον χρόνο ασφάλισης έως και το 2014




imerisia.gr

Απαγόρευση κυκλοφορίας θαλάσσιων μοτοποδηλάτων


jet_ski_

Από το Γραφείο Γενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ανακοινώνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης ή εκμισθούμενων θαλάσσιων μοτοποδηλάτων ανεξαρτήτως τύπου ή και ονομασίας (SEA BEETLE, SEA BIKE, SURF JET, JET SKI κλπ.), κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2015, μεταξύ των ωρών 14:00 έως 17:00, στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας ΚΛΠ / Γ΄ Λ/Τ, τα όρια των οποίων συμπίπτουν με κατοικημένες περιοχές, όπως περιγράφονται παρακάτω:
α. Αιάντειο: από παραλιακό κατάστημα “ΛΙΟΤΡΙΒΙ” μέχρι έμπροσθεν ξενοδοχείου “ΚΟΚΛΙΩΤΗ Νικολάου” (μήκος ακτογραμμής 700 κατά προσέγγιση μέτρα),
β. Αιάντειο (ΝΑΤΟ): από ύψος καφετέριας ιδιοκτησίας “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ” μέχρι την καφετέρια “STUDIO” (μήκος ακτογραμμής 600 κατά προσέγγιση μέτρα)
γ. Ψιλή Άμμος Φανερωμένης: τμήμα παραλίας 300 μέτρων



e-nautilia.gr

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΕΝΕΝ και των απλήρωτων ναυτεργατών της NEL στο Μέγαρο Μαξίμου


nel_lines_mytilini_

Με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ και σε συνεργασία με τα πληρώματα που βρίσκονται επί σειρά μηνών σε επίσχεση εργασίας στην ΝΕΛ διεκδικώντας τις δεδουλευμένες αποδοχές και μισθούς τους, σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λαύριο και στην Δραπετσώνα αποφασίστηκε από κοινού να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σκοπός της παράστασης διαμαρτυρίας είναι να αναδειχθεί σε κυβερνητικό επίπεδο το μεγάλο πρόβλημα της απλήρωτης Ναυτικής εργασίας καθώς επίσης και η ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που απασχολεί εκατοντάδες Ναυτικούς τόσο στην ΝΕΛ όσο και σε μια ακόμη σειρά Ναυτιλιακές εταιρίες που οι Ναυτικοί αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Ήδη έχει προγραμματισθεί συνάντηση για τις 29/5/2015 στις 13.00
Με εντολή Διοίκησης
                                     Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γεν. Γραμματέας
                          Νταλακογεώργος Αντώνης                                                  Κροκίδης Νικόλαος



e-nautilia.gr

Τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα δίνουν «δώρο» στους Τούρκους τους τουρίστες του Αν. Αιγαίου


Φωτο:http://www.newmoney.gr
Φωτο:http://www.newmoney.gr

Οικονομική ασφυξία απειλεί τα απομακρυσμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά του Αιγαίου. Οι αστοχίες στο ακτοπλοϊκό δίκτυο του ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους νησιώτες, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στις νησιωτικές κοινωνίες που φθάνουν στο όριο της οικονομικής καταστροφής.
Στο ανατολικό Αιγαίο η Τουρκία έχει αναλάβει τα ηνία και τον ρόλο του θαλάσσιου μεταφορέαελέγχοντας πλέον την τουριστική ροή προς και από τα ελληνικά νησιά και κατά συνέπεια επηρεάζοντας κατά το δοκούν την επιχειρηματική τους επιβίωση.


e-naytilia.gr

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Κοινή συνάντηση Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας με καλεσμένους πυροσβέστες από τις τρεις χώρες και θέμα το πρόβλημα των πυρκαγιών στον ευρωπαικό νότο της που πλήτεται από τη λιτότητα, συνδιοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ), και οι ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Εστεφάνια Τόρες (Ποδέμος), Μιγκέλ Ουρμπάν (Ποδέμος), Mαρίσα Ματίας (Μπλοκ της Αριστεράς), Mαρίνα Αλμπιόλ (Ενωμένη Αριστερά).
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε «πολύ ευχαριστημένος γι αυτή την κοινή πρωτοβουλία με την Πορτογαλία και την Ισπανία, είναι ακόμα ένα πρόβλημα του νότου που μας ενώνει, αλλά δεν είναι μόνο πρόβλημα του νότου. Όπως και στην οικονομία  και στη λιτότητα, έτσι και στο θέμα αυτό είναι το μέλλον όλης της Ευρώπης που παίζεται.»
Κατήγγειλε μάλιστα ότι «υπάρχουν λίγα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση είναι δραματική. Τα υλικά τελειώνουν, υπάρχουν πυροσβεστικά αυτοκίνητα που αυτή τη στιγμή δεν έχουν λάστιχα για να μπορέσουν να κινηθούν για το καλοκαίρι.»  Ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε αυτό το ζήτημα: «Στηριζόμαστε στους πυροσβέστες που κάνουν πολύ ηρωϊκή δουλειά αλλά θέλουμε και τη βοήθεια της ΕΕ γιατί το πρόβλημα είναι κοινό. Πέρσι το καλοκαίρι ήταν η Σουηδία που κάηκε. Το διοξείδιο του άνθρακος είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη. Ελπίζω σε αυτό το θέμα να επικρατήσει η λογική και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και όχι, όπως σε άλλα θέματα, οι εγωιστικές και αλαζονικές συμπεριφορές του κάθε ξεχωριστού κράτους μέλους που έχει τα λεφτά.»
Τη σημασία μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την πρόληψη και τον έλεγχο των πυρκαγιών στα δάση, ανέλυσε ο Ερνστ Σούλτε, εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στην εκδήλωση  συμμετείχαν επίσης με εισηγήσεις τους ακτιβιστές οικολόγοι από την Ισπανία και εκπρόσωποι των ενώσεων των δασικών πυροσβεστών και εθελοντών πυροσβεστών από την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Για την ελληνική περίπτωση μίλησαν ο Ιωάννης Κάκαλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και ο Ηλίας Τζιρίτης, εθελοντής πυροσβέστης και συντονιστής τοπικών δράσεων με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Σύμφωνα με τον κ. Τζιρίτη, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα «έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το μέγεθος της βιομάζας που υπάρχει στα ελληνικά δάση και την έλλειψη διαχείρισης, ενώ η κλιματική αλλαγή τείνει να επιτείνει το πρόβλημα και αυξάνει το ενδεχόμενο να έχουμε τα ίδια περιστατικά με αυτά που είχαμε το 2007 όπου χάσαμε 80 ανθρώπους και πάνω από 250 εκτάρια δάσος.»
Συμφωνώντας με τον Στέλιο Κούλογλου ο κ. Τζιρίτης επεσήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι του νότου αλλά της Ευρώπης. Γιατί οι οικότοποι και τα δάση που χάνονται δεν είναι του νότου, είναι της Ευρώπης, και από τη στιγμή που η Ευρώπη έχει θεσπίσει νομοθεσία για να προστατέψει το περιβάλλον, όπως την πολιτική για τη βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές, δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα λέγοντας ότι οι πυργκαγιές είναι πρόβλημα κάποιων άλλων.»
«Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή ομπρέλα, συμπλήρωσε ο ίδιος, για να συντονίσει τις ήδη υπάρχουσες προσπάθειες ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πληροφοριών που γίνονται μεταξύ των διαφόρων ομάδων και μια ρεαλιστική πολιτική μείωσης του προβλήματος και των επιπτώσεων έξυπνες πολιτικές διαχείρισης.»
Στην Έλλαδα πάνω από το 70% των αιτιών πυρκαγιάς οφείλεται σε αμέλεια, «το οποίο σημαίνει ότι έχουμε ελλειπή επικοινωνιακή πολιτική και ενημέρωση του κοινού και ότι οι πολίτες μας είναι αδιάφοροι στο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.
Στην ΕΕ, η συνολική έκταση των δασών και άλλες δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν περίπου 180 εκατομμύρια εκτάρια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 42,4% της συνολικής χερσαίας έκτασης της ΕΕ και υπερβαίνει την έκταση που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς. Ο ρόλος τους είναι απαραίτητoς, τόσο για τη διατήρηση των μεγάλων οικολογικών κύκλων και την ποιότητα του αέρα, θερμική ρύθμιση, η απορρόφηση του CO2 (10% των εκπομπών απορροφώνται από αυτές), η διατήρηση της βιοποικιλότητας, ο μετριασμός της διάβρωσης, κ.λ.π. Επιπλέον, τα δάση παράγουν περίπου 3.000.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ.
Κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι πυρκαγιές προκάλεσαν σε ετήσιο μέσο όρο την ασβεστοποίηση 480 000 εκταρίων δασικής έκτασης στην Ευρώπη, ενώ πάνω από το 95% προκλήθηκαν από ανθρωπογενείς παράγοντες. Περίπου το 85% της συνολικής έκτασης των καμένων δασικών πυρκαγιών βρίσκεται στην περιοχή της Μεσογείου και της Πορτογαλίας, όπου Ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Πορτογαλία το 2003 και το 2005, στην Ισπανία το 2006 και στην Ελλάδα το 2007, «μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας», σύμφωνα με τον κ. Κάκαλο, όπου κάηκαν περισσόρερα από 268,34 εκτάρια γης, με αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 60 ανθρώπων, τον αφανισμό χιλίων σπιτιών και τη δημιουργία 6 χιλιάδων αστέγων. Η φωτιά έκαψε 4.5 εκατ. ελαιόδενδρα και 60 χιλιάδες ζώα. Όπως επεσήμανε ο κ. Κάκαλος, «μελέτη του ΟΗΕ δείχνει ότι η Ελλάδα και η ολόκληρη Μεσόγειος συγκαταλέγονται στις 18 σημεία του πλανήτη τα οποία θα αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα  λόγω της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.»
Παρά τις δυνατότητες και τα προβλήματα, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή δασική πολιτική. Η νέα ευρωπαϊκή δασική στρατηγική που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εξετάζει τη σημασία της πρόληψης των πυρκαγιών και περιορίζεται στο να ορίζει τα δάση ως οικονομικό πόρο. Περίπου το 90% των κονδυλίων της ΕΕ για τα δάση προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου προγραμματισμού 2007-2013, περίπου 5.400 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό αυτού του ταμείου διατέθηκαν για τη συγχρηματοδότηση ειδικών μέτρων για τα δάση. Ωστόσο, όπως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε σε μια πρόσφατη έκθεση, οι πόροι του ταμείου αυτού για την πρόληψη των πυρκαγιών ( 226 ) δεν είναι ουσιαστικά προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα.
Επιπλέον, σε χώρες όπως η Ισπανία, η επαγγελματική αναγνώριση των δασικών πυροσβεστών καθώς και η εκπαίδευσή τους και οι συνθήκες εργασίας απέχουν πολύ από ότι αντιστοιχεί σε ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα εν γένει. Κάθε χρόνο στην Ισπανία καίγονται κατά μέσο όρο, 116.000 εκτάρια.Τα τελευταία  20 κάηκαν 3.1 εκατ. εκτάρια  σε ένα 25% της συνολικής δασικής έκτασης της χώρας.
Παρά την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών δεν υπάρχει ένα επαρκής κοινωνική ευαισθητοποίηση ούτε πολιτική μέριμνα πάνω στο θέμα αυτό. Ως εκ τούτου, η χθεσινή συνάντηση Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη αύξησης του επιπέδου ευαισθητοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αλλά και των πολιτών σχετικά με τη σοβαρότητα των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη πριν από το καλοκαίρι αλλά και  στην ανάγκη για τη βελτίωση και ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών ενημέρωσης, συντονισμού και ανταπόκρισης ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα των προληπτικών μέτρων κατά τις πυρκαγιές. Μεγάλη σημασία δόθηκε επίσης στο αίτημα για τη βελτίωση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και των συνθηκών εργασίας των πυροσβεστών τόσο στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Οι εισηγητές δεν παρέλειψαν να υπενθυμήσουν την υποχρέωσή όλων των κρατών μελών να εφαρμόσουν την εθνική δασική πολιτική κυρίως με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στο έργο της κατάσβεσης


tvxs.gr

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ DNA TOY ΣΥΡΙΖΑ

Από τον έντιμο συμβιβασμό στη δύσκολη συμφωνία και από τις συνιστώσες της αμφισβήτησης στη – σκληρή – πολιτική ενηλικίωση της διακυβέρνησης: Η, επώδυνη, όπως όλα δείχνουν, συμφωνία με τους πιστωτές, δοκιμάζει το πολυφωνικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ και τον φέρνει αντιμέτωπο με διλήμματα ικανά να αποσταθεροποιήσουν ακόμη και τα πιο εδραιωμένα κόμματα εξουσίας.
Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια,, η ιστορική ευθύνη και το, πρωτοφανώς εχθρικό σύμπλεγμα, πολιτικών και μιντιακών συμφερόντων και λόμπι κάνει την προσαρμογή κάτι περισσότερη από βίαιη. Εξ ου και το καθαρό προεδρικό μήνυμα ότι επίκειται θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν έρθει η ώρα να ψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή, έρχεται ν’ ανοίξει τη βαλβίδα αποσυμπίεσης προβληματισμού, διεργασιών και καταμέτρησης συσχετισμών και προθέσεων εντός του κόμματος.
Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν οι πρώτοι που έβαλαν στοχευμένα το θέμα, δηλώνοντας με σαφήνεια ότι εάν στην ψηφοφορία για τη συμφωνία στη Βουλή δεν επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη, τότε ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές. Κι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο άνθρωπος που απηχεί πλήρως τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε να κάνει το μήνυμα ακόμη πιο εύγλωττο δηλώνοντας ότι «προφανέστατα» και θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας.
«Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει, μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε» είπε ο Νίκος Παππάς, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αριθμός των 151 «ναι» από την κυβερνητική πλειοψηφία αποτελεί και την «κόκκινη γραμμή» στις πολιτικές εξελίξεις.
Στην πραγματικότητα στο πρωθυπουργικό επιτελείο ελάχιστοι θεωρούν ότι υπάρχει θέμα συντεταγμένης εσωκομματικής ανταρσίας στη συμφωνία κι ακόμη πιο λίγοι φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος διψήφιων διαρροών στην ψηφοφορία από τα κόμματα της συγκυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Κρίθηκε, όμως, πως το «μήνυμα ευθύνης» απ’ όλους και προς όλους τους βουλευτές πρέπει να είναι το ισχυρότερο δυνατό, προκειμένου να μην δοθεί και η παραμικρή ρεαλιστική πολιτική υπόσταση στα προσφιλή σενάρια της αντιπολίτευσης – από την «αριστερή παρένθεση» έως την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εμπιστεύεται τον Τσίπρα κι ο Τσίπρας εμπιστεύεται τους βουλευτές», έλεγε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Κι ο ίδιος πρόσθετε ότι «δεν γνωρίζουν καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι ποντάρουν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και στην Αριστερή Πλατφόρμα για εσωκομματική και ενδοκυβερνητική ρήξη».
Η Αριστερή Πλατφόρμα
Εντός της Αριστερής Πλατφόρμας, η αλήθεια είναι ότι ο προβληματισμός είναι και υπαρκτός και δημόσιος. Χαρακτηριστικό ήταν και το χθεσινό άρθρο στην ιστοσελίδα Iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις Λαφαζάνη, που τονίζει ότι «στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να αποκρούσει αποτελεσματικά τους εκβιασμούς».
«Η κυβέρνηση οφείλει να προετοιμαστεί σε βάθος, να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό και να ενισχύσει το αγωνιστικό του φρόνημα για την περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της, αλλά και τις ταυτοτικές αξίες της Αριστεράς».
Ωστόσο, «από την προετοιμασία για ρήξη έως αυτή καθ’ αυτή τη ρήξη η απόσταση είναι μεγάλη», όπως έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας και το αιχμηρό μεν, προσεκτικό δε, κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ίδια Κεντρική Επιτροπή, πάντως, η Αριστερή Πλατφόρμα ενίσχυσε τα ποσοστά της κι αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής στους πολιτικούς σχεδιασμούς του προεδρικού επιτελείου. Σε ό,τι αφορά, δε, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους συσχετισμούς, πέραν του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είτε στο «δυναμικό», είτε στην άμεση επιρροή  της Αριστερής Πλατφόρμας εντάσσονται οι Δημήτρης Στρατούλης, , Κώστας Ησυχος, Βαγγέλης Αποστόλου, Θανάσης Πετράκος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Στάθης Λεουτσάκος, Λίτσα Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Ζήσης Ζάννας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Λαπαβίτσας και Ειρήνη Κασιμάτη.
Η ΚΟΕ, οι «πασοκοεγενείς» και οι απρόβλεπτοι
Εντονα κριτικά απέναντι στη διαπραγμάτευση και πολύ κοντά στην Αριστερή Πλατφόρμα κινείται πλέον και η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος) του Ρούντι Ρινάλντι. Οι βουλευτές που θεωρούνται προσκείμενοι στην ΚΟΕ είναι οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Τριανταφύλλου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Κυριακάκης.
Απέναντι στην ηγεσία τάσσεται συχνά εσχάτως και ο εκ των πασοκογενών Αλέξης Μητρόπουλος. Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, βουλευτές δεν είναι συντεταγμένοι, ούτε ομοιογενείς και το ίδιο ισχύει για μια σημαντικά ακόμη μερίδα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί εκ των οποίων έχουν συχνά απρόβλεπτη, στάση. Πρόκειται για τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργο Βαρεμένο, Δημήτρη Γάκη, Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Αλέκο Τριανταφυλλίδη, Βούλα Τεκτονίδου, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, Στέφανο Σαμοΐλη, Σάκη Παπαδόπουλο, Φωτεινή Βάκη, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Σταύρο Αραχωβίτη, Κώστα Δερμιτζάκη, Γιάννη Ζερδελή, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Πέτρο Κωνσταντινέα, Δημήτρη Σεβαστάκη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρήστο Σιμορέλη και Παύλο Πολάκη.
Και, βεβαίως, μια απολύτως αυτόνομη και ξεχωριστή κατηγορία είναι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την οποία όμως ουδείς στο Μαξίμου θεωρεί ότι, παρά την δική της, ιδιαίτερη στάση, μπορεί να προκαλέσει θέμα στην κυβέρνηση σε μείζον στρατηγικό διακύβευμα. Αντιθέτως, δεν υπάρχει – ομόφωνα τουλάχιστον – η ίδια εκτίμηση και για την Ραχήλ Μακρή, η οποία ανήκει, κατά μία έννοια, στη «σφαίρα επιρροής» της Ζωής Κωνσταντοπούλου.


tvxs.gr

ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ : ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη αποφάσισε την αναβολή της προγραμματισμένης 48ωρης απεργίας για το διήμερο της Κυριακής 31 Μαΐου και Δευτέρας 1 Ιουνίου.
«Όπως δημόσια τοποθετήθηκε ο κ. υπουργός, υπάρχει πράγματι οικονομική ασφυξία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων, τα οποία αφορούσαν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας. Δήλωσε δε ότι θα παρέμβει προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευχέρεια στη ροή των χρημάτων προς την ΥΠΑ, όπως ούτως η άλλως πρέπει να συμβαίνει για όλα της τα έσοδα που προέρχονται από την υπέρπτηση και τα τέλη αεροδρομίων, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ανταποδοτικότητα των τελών αυτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΥΠΑ και προσθέτει:
«Όσον αφορά δε στην άμεση αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων, θα διατεθούν 9 εκατ. ευρώ περίπου, για συντηρήσεις και αντικατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικών και ηλεκτομηχανολογικών. Μετά τα παραπάνω με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και στο επιβατικό κοινό και αφουγκραζόμενοι την ανησυχία όλων των παραγόντων του τουρισμού και των τοπικών κοινωνιών, αναστέλλουμε την προκηρυχθείσα 48ωρη απεργία για 31/5 και 1/6/15, σαν ένα ελάχιστο δείγμα γραφής των εργαζομένων στην ΥΠΑ. Περιμένουμε από τον κ. υπουργό να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ομοσπονδία και να μη μας διαψεύσει, σε μια κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας ΥΠΑ και των κρατικών αεροδρομίων, για το καλό της χώρας και της εθνικής οικονομίας και μόνο» καταλήγει η ανακοίνωση.


tvxs.gr

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ : ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Τη σύναψη ενός δανείου με χαμηλό επιτόκιο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της επαναγοράς μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ αλλά και την αγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές.
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.
«Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα SMP ομόλογα του Δημοσίου - ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ - που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Από τη μια γιατί ωριμάζουν σύντομα δημιουργώντας σημαντικό χρηματοδοτικό κενό στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς πρέπει να αποπληρωθεί άμεσα η ΕΚΤ. Από την άλλη, έτσι που ‘κάθονται’ στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να μην μπορεί να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρει το εν λόγω πρόγραμμα στα άλλα κράτη-μέλη», ξεκαθαρίζει ο Γ. Βαρουφάκης.
Υπογραμμίζει δε: «Η λύση, λοιπόν, θα ήταν ένα δάνειο 30ετίας με χαμηλό επιτόκιο (1,5%) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα, η αγορά αυτών των ομολόγων από την Ελλάδα και η απόσυρσή τους. Έτσι το χρέος στην ΕΚΤ μετατίθεται στο μέλλον (καθώς περνά στον ESM) με χαμηλό επιτόκιο και με το Ελληνικό Δημόσιο να εισέρχεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα καταστήσει τους ιδιώτες έτοιμους να αγοράσουν νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, επιστρέφοντας τη χώρα στις χρηματαγορές».
Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει σημαντική την έξοδο της Ελλάδας προς τις αγορές, καθώς με αυτόν τρόπο, όπως επισημαίνει, «ένα μεγάλο μέρος του χρέους προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να καλυφθεί με εκδόσεις νέων ομολόγων, υποστηριζόμενες από την ποσοτική χαλάρωση».
Για τον πρόεδρο της Κομισιόν
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις επικρίσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και σημειώνει: «Έχει δίκιο, αν το αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές».
Για τον ΕΝΦΙΑ
Ερωτηθείς για τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, ο Γ. Βαρουφάκης τον χαρακτηρίζει ως «έναν φόρο αποκρουστικό, που σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταργηθεί». «Όσο δεν γίνεται αυτό, νιώθουμε όλοι μας υπόλογοι στον ελληνικό λαό, όμως η κατάργησή του, έστω και σταδιακή, θα γίνει όταν λήξει η διαπραγμάτευση και βρεθούν ισοδύναμοι φόροι από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», αναφέρει.
Τέλος, σχετικά με τα όσα ακούγονταν τον τελευταίο καιρό περί ενδεχόμενης παραίτησής του από την κυβέρνηση, απαντά με νόημα ότι «κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες», ενώ απορρίπτει τα περί μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας»


tvxs.gr