Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ



Ρίχνουν στα βράχια το Εθνικό Κτηματολόγιο, ακολουθώντας προδιαγεγραμμένη πορεία πλήρους απαξίωσης και διάλυσης του «μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα», συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Στόχος τους να οδηγηθούν η υλοποίηση του Κτηματολογίου και ο έλεγχος της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με εξασφαλισμένους πόρους από τα τέλη των ιδιοκτητών ακινήτων σε ιδιωτικά χέρια, μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Οι αλλεπάλληλες πανηγυρικές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη ότι δρομολογείται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, καθώς όλα τα έργα κτηματογράφησης έχουν «παγώσει», η εταιρεία του Κτηματολογίου, που μετά την κατάργηση της ΟΚΧΕ Α.Ε., με νόμο στη Βουλή μετονομάστηκε σε ΕΚΧΑ Α.Ε., έχει προβεί σε στάση πληρωμών έναντι των πελατών και προμηθευτών της, ενώ άρχισαν να μπαίνουν λουκέτα σε κτηματολογικά γραφεία, αρχής γενομένης από περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής.
Παράλληλα, η νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον Ηλία Λιακόπουλο, πρώην περιφερειάρχη Αττικής, κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που έπειτα από επεισοδιακό αποκεφαλισμό της προηγούμενης διοίκησης υπό τον Δ. Καλουδιώτη της ΔΗΜΑΡ τοποθέτησε ο Γιάννης Μανιάτης στην κορυφή της ΕΚΧΑ Α.Ε. τον περασμένο Μάρτιο για «να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου», είναι μετέωρη. Για λόγους που ουδείς αρμόδιος είχε την ευαισθησία και ευθύνη να ανακοινώσει επισήμως αλλά είναι γνωστοί στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και αφορούν τη νομιμότητα της σύνθεσης και των αποφάσεών της, η νέα διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. μέσα στον Απρίλιο σταμάτησε να συνεδριάζει, με αποτέλεσμα να «παγώσει» οποιαδήποτε λήψη απόφασης και δη των θεμάτων που αφορούν στις τρέχουσες μελέτες (Κτηματογραφήσεων, Κατάρτισης Δασικών Χαρτών, Ιδρυσης και Λειτουργίας Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων).
Υφαρπαγή
Το μεγάλο μυστικό που κρύβεται πίσω από το ναυάγιο του Κτηματολογίου είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλίες του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, έχουν κάνει ήδη ρεσάλτο στον κουμπαρά της ΕΚΧΑ Α.Ε., υφαρπάζοντας συνολικό ποσό 250 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το σύνολο των αποθεματικών της εταιρείας, το οποίο ενέγραψε στο «πρωτογενές πλεόνασμα». Πρόκειται για χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες, καταβάλλοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα, με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας το 2008 στα αστικά κέντρα.
Χρήματα τα οποία σύμφωνα με το νόμο προορίζονται αποκλειστικά και μόνον για τη χρηματοδότηση της επέκτασης και ολοκλήρωσης του έργου. Παράλληλα, λόγω της κακοδιαχείρισης του απώτερου αλλά και αστοχίες του πρόσφατου παρελθόντος υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εμπλοκής της χρηματοδότησης του έργου, μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόβλημα το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί οριστικά, δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στην ολοκλήρωση του έργου και τη δρομολόγηση των μελετών κτηματογράφησης νέας γενιάς.
Τεχνητή ευφορία
Τελικά δύο επιστημονικοί σύλλογοι, των τεχνικών επιστημόνων και των δικηγόρων της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΣΤΕΚ και ΣΥΔΙΚ, αντιστοίχως), αφού άφησαν να περάσουν οι εκλογές, έφεραν στο φως, με χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κτηματολόγιο και η ΕΚΧΑ Α.Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε πολύμηνη τεχνητή αισιοδοξία για την πορεία του έργου και ότι επιβλήθηκε σιωπή σε αγαστή συνεννόηση, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και των εμπλεκόμενων μελετητών, εργαζομένων και άλλων παραγόντων εντός και εκτός ΕΚΧΑ Α.Ε., στο όνομα της δήθεν προστασίας του έργου, από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και πολιτικές παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών κυρίως η «Ε», η οποία έχει προειδοποιήσει για το ναυάγιο του Κτηματολογίου, με αλλεπάλληλα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ.
«Προκαλεί, εύλογα, κατάπληξη ότι τα έργα του Κτηματολογίου που τα θέλουν όλοι -από τον απλό πολίτη μέχρι την κυβέρνηση, αποτελούν δε και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας,- τελματώνουν, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί!», αναφέρεται στην ανακοίνωση τωνΕΣΤΕΚ και ΣΥΔΙΚ, ενώ για την υφαρπαγή των 250 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΧΑ Α.Ε. και την εγγραφή του ποσού στο «πρωτογενές πλεόνασμα» σημειώνεται με νόημα: «Αναρωτιέται κανείς, αν τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράχθηκαν και εισπράττονται ακόμα από τους πολίτες διατίθενται για τους εκ του νόμου σκοπούς ή διατίθενται προς εξυπηρέτηση αλλότριων και άσχετων με τα έργα του Κτηματολογίου σκοπούς».
Στη συνδικαλιστική ανακοίνωση, αφού παρουσιάζεται το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει το έργο του Κτηματολογίου και η ΕΚΧΑ Α.Ε., επισημαίνεται ότι «τα έργα του Κτηματολογίου είτε είναι αυτοχρηματοδοτούμενα με κύριους πόρους τα έσοδα από την καταβολή του παγίου τέλους κτηματογράφησης από τους πολίτες είτε έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ». Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι «τη δεδομένη στιγμή υφίσταται ο πραγματικός κίνδυνος της αδυναμίας ανάθεσης των προγραμματισμένων για το τρέχον έτος συμβάσεων αλλά και της παύσης εργασιών των ήδη υπό εκτέλεση έργων, ενδεχόμενα γεγονότα που θα επιφέρουν καθυστέρηση στο σύνολο του έργου.
Κυρίως όμως θα πλήξουν την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ελλήνων πολιτών, των πελατών του, των προμηθευτών του αλλά και έναντι των δανειστών του, με τους οποίους, μάλιστα, σε συνεργασία με την Task Force, η εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.» έχει ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό και την οργάνωση της λειτουργίας της (Project Management), προκειμένου να επιτύχει χρονικά τους στόχους της».
Τέλος, οι συνδικαλιστές σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους πως «με δεδομένο ότι τα έργα του Κτηματολογίου έχουν μπει σε τελική τροχιά υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους, εντός του χρόνου που προβλέπεται στο μνημόνιο, όπως και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει πει σε συνέντευξη Τύπου, αναρωτιέται κανείς γιατί και από ποιους δημιουργούνται συνεχώς εμπόδια που οδηγούν στην απαξίωση του έργου και της εταιρείας που τα διαχειρίζεται», τονίζοντας ότι περιμένουν επίσημες απαντήσεις.
Πηγή: enet.gr

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΟΙΩΝ Ν.Α ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ




Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών και αποβατικών πλοίων της Τουρκίας παρατηρείται τις τελευταίες ώρες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Πληροφορίες αναφέρουν πώς επρόκειτο για ένα τμήμα της αποβατικής άσκησης «Efes-2014» που υλοποιείται στον κόλπο «Sigatsik» και υποστηρίζεται από αεροπορικές δυνάμεις.
Μέχρι και αργά τη νύχτα περισσότερα από 30 τουρκικά πλοία, από φρεγάτες, ΤΠΚ μέχρι αποβατικά σκάφη συμμετείχαν στην άσκηση που θέλει απόβαση σε «εχθρικό» έδαφος. Αυτό άλλωστε είναι και το σενάριο της «Efes»: Απόβαση σε κάποιο ελληνικό νησί και δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανοιχτά του κόλπου «Sigatsik» περίπου 10 πλοία. Πολύ περισσότερα ωστόσο βρίσκονται εντός του κόλπου αναπτύσσοντας πλήρως το σενάριο της άσκησης που έχει προβληματίσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Κι αυτό γιατί, συνήθως η «Efes» διεξάγεται στα τουρκικά παράλια, στο βόρειο Αιγαίο. Απέναντι από τη Χίο, όπου και τώρα, βρίσκονται ναυτικές δυνάμεις της Άγκυρας εξελίσσοντας προφανώς ένα άλλο κομμάτι της άσκησης.
Το γεγονός ότι η τουρκική αποβατική άσκηση διεξάγεται κατά βάση λίγα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου έχει χτυπήσει «καμπανάκια» στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτό εξηγεί και το δεύτερο «Πυρπολητή» που έγινε χθες στην Κάρπαθο με μετακίνηση από αέρος ειδικών δυνάμεων στο νησί.
Οι Τούρκοι, πρόσφατα, ανήγγειλαν πώς ανοιχτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα στήσουν μόνιμη εξέδρα άντλησης πετρελαίου, αλλά κανείς από το υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε. Οι θέσεις της για τον Καστελόριζο είναι γνωστές και συνοψίζονται στη φράση του Αχμέτ Νταβούτογλου, πώς «το νησί δεν είναι ελληνικό, αλλά ανήκει στη Μεσόγειο».
Η ΑΟΖ του Καστελόριζου «αποκλείει» την Τουρκία από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, αφού ενώνει την ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ και η Άγκυρα θέλει να «εξαφανίσει» το νησί από το χάρτη. Επειδή κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, πιθανώς να ετοιμάζεται για… απόβαση.
Στην «Efes 2014» λαμβάνουν μέρος τα νέα αποβατικά αποκτήματα της, τα σκάφη μεταφορά αρμάτων μάχης LCT, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξή, ένα μεγάλο πρόγραμμα ναυπήγησης και άλλων αποβατικών σκαφών.
Μαζί με το πλοίο αμφίβιας επίθεσης LPD που θα λειτουργεί κι ως μικρό αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο, θα κατασκευάσουν τέσσερα αποβατικά σκάφη μεταφοράς οχημάτων LCM, δυο αποβατικά μεταφοράς προσωπικού LCVP καθώς και ένα μικρό σκάφος διοίκησης.
Το τελικό τουρκικό πλάνο έχει ως στόχο το πλοίο αμφίβιας επίθεσης να μπορεί να φιλοξενεί δύναμη μέχρι 1.000 στρατιωτών και προσωπικού, οκτώ ελικοπτέρων, τριών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών), 13 τεθωρακισμένων και 81 εξοπλισμένων οχημάτων.
Όλα λοιπόν τα σχέδια απόβασης και η ναυπήγηση νέων αποβατικών σκαφών από την Τουρκία στοχεύουν στο Αιγαίο. Πουθενά αλλού. Και την ίδια στιγμή εμείς ψάχνουμε για ανταλλακτικά πλοίων, τα οποία για να πάρουμε θα πρέπει να δώσει το "πράσινο φως" η τρόικα.

Πόσο θα χρεώνονται οι καταναλωτές για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας;



Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αρμόδια  για την παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς αλλά και για την προστασία των καταναλωτών σε θέματα ενέργειας, προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τα σχόλιά τους στην πρότασή της για τον νέο τρόπο υπολογισμού των εσόδων του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Το θέμα είναι άμεσου ενδιαφέροντος για τους καταναλωτές, αφού τα εν λόγω έσοδα προέρχονται από χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που εμφανίζονται με τον τίτλο «Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αποφάσισε να μετέχει στη διαβούλευση, καθώς μετά από προσεκτική εξέταση της πρότασης της ΡΑΕ και παρά την εξαιρετικά τεχνική φύση του κειμένου, διαπίστωσε ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού ενδέχεται να προκύψει επιβάρυνση των καταναλωτών, η οποία μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν τελικά παραμείνει η πρόβλεψη να αυξάνονται τα έσοδα του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στην περίπτωση  που κάποια εκτελούμενα έργα χαρακτηρισθούν ως «μείζονος σημασίας».

Οι σημαντικότερες από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν είναι οι ακόλουθες:

·         Ζητήσαμε να διευκρινιστεί ποια επίπτωση θα έχει ο νέος τρόπος υπολογισμού στα έσοδα του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ), αφού αυτά καθορίζουν σημαντικά το ύψος των χρεώσεων στους καταναλωτές.
·        Ζητήσαμε να προβλεφθεί άμεσα (και όχι μετά από 3 χρόνια όπως προτείνεται) η λειτουργία του μηχανισμού, βάσει του οποίου η όποια εξοικονόμηση κόστους επιτυγχάνεται, να μοιράζεται μεταξύ καταναλωτών και διαχειριστή, έτσι ώστε να έχουν άμεσα όφελος οι καταναλωτές στις χρεώσεις τους.
·        Τέλος, και σημαντικότερο, ζητήσαμε να αποσυρθεί η πρόβλεψη να δίνεται στην εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ δυνατότητα είσπραξης ακόμα  περισσότερων εσόδων, για κάποια έργα που θα κρίνονται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ εκτιμά ότι αυτή η πρόβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε καταστρατήγηση όλης της μεθοδολογίας και να επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις των καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ είναι υπό ιδιωτικοποίηση, και υπό  ιδιωτική διοίκηση θα μεγιστοποιηθούν οι πιέσεις της για αύξηση των ρυθμιζόμενων εσόδων της από τους καταναλωτές.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα της μη ύπαρξης διασυνδεδεμένου δικτύου μεταφοράς με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και της μεγάλης επένδυσης που είναι απαραίτητο να γίνει. Η απαράδεκτη, επί δεκαετίες, καθυστέρηση πραγματοποίησης της αναγκαίας αυτής επένδυσης, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες, δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις στους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας – Υ.Κ.Ω.»,


 Ελπίζουμε να μην κληθούν πάλι οι καταναλωτές να καλύψουν την ολιγωρία των κυβερνώντων και της ΔΕΗ πληρώνοντας επιπλέον  για να γίνουν έργα που έπρεπε να λειτουργούν εδώ και χρόνια!   

29 ΜΑΪΟΥ 1453 : Η ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΦΡΑΝΤΖΗ

Οι δυστυχείς Ρωμαίοι, αφού άκουσαν τα λόγια του αυτοκράτορα [Κωνσταντίνου Παλαιολόγου] έσφιξαν την καρδιά τους, αγκα­λιάστηκαν και έκλαιγαν όλοι μαζί. Κανένας δεν έφερνε πια στη μνήμη του τα αγαπημένα του παι­διά, τη γυναίκα και την περιουσία του, αλλά ήθε­λαν όλοι να πεθάνουν για τη σωτηρία της πατρίδας τους. Ύστερα γύρισαν στις θέσεις τους για να φυλάξουν τα τείχη της πόλης.
Ο αυτοκράτορας πήγε αμέσως στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, προσευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια και κοινώνη­σε των αχράντων μυστηρίων. Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι εκείνη τη νύχτα. Έπειτα γύρισε στα ανάκτορα και ζήτησε συγνώμη από όλους.
Ποιος μπορεί να περιγράψει αυτήν τη στιγμή τους θρή­νους και τους οδυρμούς που ακούστηκαν τότε στο παλάτι; Κανένας άνθρωπος δε θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος, ακόμα κι αν ήταν από ξύλο ή από πέτρα.
Ύστερα ανεβήκαμε στα άλογά μας, βγήκαμε από τα ανάκτορα και κάναμε επιθεώρηση στα τεί­χη για να ενθαρρύνουμε τους φρουρούς που κρα­τούσαν άγρυπνοι τις θέσεις τους. Εκείνη τη νύχτα όλοι βρίσκονταν στα τείχη και τους πύργους, ενώ είχαμε κλείσει προσεκτικά όλες τις πύλες ώστε να μην μπορεί να μπει ή να βγει κανένας.
Όταν φτά­σαμε στην Καλιγαρία, την ώρα που λαλούσαν για πρώτη φορά τα κοκόρια, ξεπεζέψαμε και ανεβή­καμε στον πύργο. Από εκεί ακούγαμε φωνές και δυνατό θόρυβο έξω από την πόλη. Οι φύλακες μας είπαν ότι αυτό γινόταν όλη τη νύχτα επειδή οι εχθροί έσερναν τις πολεμικές μηχανές τους κο­ντά στην τάφρο, προετοιμαζόμενοι για την επίθε­ση. Επίσης τα μεγάλα εχθρικά πλοία άρχισαν να κινούνται, προσπαθώντας να φέρουν στην ακτή τις γέφυρες που είχαν κατασκευάσει.
Οι Τούρκοι άρχισαν με μεγάλη σφοδρότητα και ορμή την επί­θεση τη στιγμή που λαλούσαν τα κοκόρια για δεύ­τερη φορά, χωρίς να δώσουν κανένα σύνθημα, όπως είχαν χάνει και τις προηγούμενες φορές. Ο σουλτάνος διέταξε να επιτεθούν πρώτοι οι λιγότε­ρο έμπειροι, μερικοί ηλικιωμένοι και αρκετοί νέοι, ώστε να μας κουράσουν, και στη συνέχεια να ρι­χτούν εναντίον μας οι πιο έμπειροι και γενναίοι με μεγαλύτερη τόλμη και δύναμη. Έτσι λοιπόν ο πό­λεμος άναψε σαν καμίνι. Οι δικοί μας αντιστέκο­νταν με πείσμα, χτυπούσαν άγρια τους εχθρούς και τους γκρέμιζαν κάτω από τα τείχη, καταστρέ­φοντας συγχρόνως και πολλές από τις πολιορκη­τικές τους μηχανές.
Οι νεκροί ήταν πολλοί και από τις δυο πλευρές, ιδίως όμως από το εχθρικό στρα­τόπεδο. Μόλις άρχισαν να σβήνουν τα άστρα του ουρανού καθώς προχωρούσε το φως της μέρας κι εμφανίστηκε στην ανατολή η ροδοδάχτυλη αυγή, όλο το πλήθος του εχθρού παρατάχθηκε σε μια σειρά που έφτανε από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της πόλης.
Ακούστηκαν τότε τα τύμπανα, οι σάλ­πιγγες και τα υπόλοιπα πολεμικά όργανα με φω­νές και αλαλαγμούς, ενώ τα κανόνια άρχισαν να ρίχνουν όλα μαζί. Τότε όλοι οι Τούρκοι όρμησαν από ξηρά και από θάλασσα στα τείχη και άρχισαν τη συμπλοκή μαζί μας. Οι πιο θαρραλέοι έστησαν σκάλες, ανέβηκαν πάνω σ' αυτές και έριχναν αδιά­κοπα τα βέλη τους εναντίον των δικών μας. Η φρικτή και αμφίρροπη μάχη κράτησε δύο ώρες και φαινόταν ότι οι χριστιανοί θα έπαιρναν πάλι τη νίκη. Τα πλοία που μετέφεραν τις σκάλες και τις κινητές γέφυρες αποκρούστηκαν από τα παρα­θαλάσσια τείχη και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω άπρακτα.
Οι πολεμικές μηχανές, που έρι­χναν πέτρες από τα τείχη της πόλης, σκότωσαν πολλούς αγαρηνούς. Αλλά και εκείνοι που ήταν στην ξηρά έπαθαν τα ίδια και χειρότερα. Ήταν πολύ παράδοξο θέαμα να βλέπει κανείς τον ήλιο και τον ουρανό σκεπασμένους από ένα σύννεφο σκόνης και καπνού. Οι δικοί μας έκαιγαν τις ε­χθρικές πολεμικές μηχανές με το «υγρό πυρ», γκρέμιζαν τις σκάλες με όσους βρίσκονταν πάνω τους και σκότωναν αυτούς που επιχειρούσαν να ανεβούν στα τείχη με μεγάλες πέτρες, ακόντια, πυροβόλα και τόξα.
Όπου έβλεπαν συγκεντρωμέ­νους Τούρκους, τους χτυπούσαν με μεγάλα τηλε­βόλα, σκοτώνοντας και πληγώνοντας πολλούς. Οι εχθροί απηύδησαν τόσο πολύ από τη σθεναρή α­ντίσταση που συναντούσαν ώστε θέλησαν να κά­νουν λίγο πίσω για να ξεκουραστούν, αλλά οι τσαούσηδες και οι ραβδούχοι της τουρκικής Αυ­λής τους χτυπούσαν με σιδερένια ραβδιά και βούνευρα για να μην υποχωρήσουν.
Ποιος μπο­ρεί να περιγράψει τις κραυγές και τα βογκητά των τραυματιών και στα δύο στρατόπεδα; Ο θόρυβος και οι φωνές τους έφταναν μέχρι τον ουρανό. Με­ρικοί από τους δικούς μας, που έβλεπαν τους ε­χθρούς να υποφέρουν, τους φώναζαν: «Τι κάνετε συνεχώς επιθέσεις, αφού δεν μπορείτε να μας νι­κήσετε;» Εκείνοι τότε, προσπαθώντας να δείξουν τη γενναιότητα τους, ανέβαιναν πάλι στις σκάλες. Οι πιο τολμηροί σκαρφάλωναν στους ώμους των άλλων και οι επόμενοι τους μιμούνταν, για να μπορέσουν να φτάσουν στην κορυφή του τείχους.
Οι σκληρότερες μάχες έγιναν στις πύλες, όπου οι αντίπαλοι συγκρούονταν με τα σπαθιά στα χέρια και οι νεκροί ήταν αμέτρητοι. Όταν η παράταξη μας άρχισε να υποχωρεί, τότε πετάχτηκαν μπρο­στά ο Θεόφιλος Παλαιολόγος και ο Δημήτριος Καντακουζηνός, δύο γενναίοι άντρες που έτρε­ψαν τους αγαρηνούς σε φυγή, τους γκρέμισαν κά­τω από τα τείχη και τους σκόρπισαν. Συγχρόνως έτρεξαν σε βοήθεια κι άλλοι δικοί μας, ενώ ο αυ­τοκράτορας που βρέθηκε εκεί έφιππος τους ενε­θάρρυνε και τους παρακινούσε να πολεμάνε με σθένος, λέγοντας: «Συμπολεμιστές και αδέρφια μου, σας παρακαλώ στο όνομα του Θεού να κρα­τάτε τη θέση σας με γενναιότητα. Βλέπω ότι το πλήθος των εχθρών άρχισε να κουράζεται και να διασκορπίζεται. Δε μας χτυπούν πλέον με τάξη και σύστημα. Ελπίζω στο Θεό ότι η νίκη είναι δική μας. Να νιώθετε λοιπόν χαρά επειδή το στε­φάνι της νίκης θα είναι δικό μας τόσο στη γη όσο και στον ουρανό. Ο Θεός βρίσκεται στο πλευρό μας και προκαλεί δειλία στους άπιστους».
Τη στιγμή που μιλούσε ο αυτοκράτορας, ο Ιω­άννης Ιουστινιάνης πληγώθηκε από βέλος στο πά­νω μέρος του δεξιού του ποδιού. Αυτός ο τόσο έμπειρος πολεμιστής, στον πόλεμο, βλέποντας το αίμα να τρέχει από το σώμα του, έγινε κίτρινος από φόβο. Έχασε αμέσως το θάρρος του, σταμά­τησε να αγωνίζεται και έτρεξε να βρει γιατρό σιω­πηλός, χωρίς να σκέφτεται την ανδρεία και την καρτερικότητα που είχε δείξει μέχρι τότε. Δεν εί­πε όμως τίποτα στους συντρόφους του ούτε άφησε κανέναν αντικαταστάτη, για να μην προκληθεί σύγχυση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.
Οι στρατιώτες του τον αναζήτησαν με το βλέμμα και, μαθαίνοντας ότι είχε φύγει, καταλήφθηκαν από ταραχή και φόβο. Ευτυχώς, ο αυτοκράτορας που βρέθηκε εκεί κατά τύχη, τους είδε ταραγμένους και φοβισμένους σαν τα κυνηγημένα πρόβατα και θέλησε να μάθει την αιτία. Όταν λοιπόν είδε το στρατηγό του Ιουστινιάνη να φεύγει, τον πλη­σίασε και του είπε: «Γιατί το έκανες αυτό, αδερφέ μου; Γύρνα πίσω στη θέση σου. Η πληγή είναι ασήμαντη και η παρουσία σου απαραίτητη. Η πό­λη στηρίζεται σε σένα για να σωθεί». Του είπε και άλλα πολλά, αλλά εκείνος δεν έδωσε απάντηση. Αντίθετα, έφυγε και πήγε στο Πέραν, όπου πέθα­νε ντροπιασμένος από λύπη για την περιφρόνηση των άλλων.
Οι Τούρκοι όμως είδαν την ταραχή των δικών μας και πήραν θάρρος. Ο Σογάν πασάς κέντρισε με κατάλληλα λόγια τη φιλοτιμία των γενιτσάρων και των άλλων στρατιωτών, ενώ ένας γιγαντόσωμος γενίτσαρος (που λεγόταν Χασάν και καταγόταν από το Λουπάδι της Κυζίκου) έβα­λε με το αριστερό χέρι την ασπίδα πάνω από το κεφάλι του, τράβηξε με το δεξί το σπαθί, ανέβηκε στο σημείο του τείχους όπου είχαν αρχίσει να υ­ποχωρούν οι δικοί μας και ρίχτηκε πάνω τους. Τον Χασάν ακολούθησαν περίπου άλλοι 30 Τούρ­κοι που θέλησαν να φανούν εξίσου γενναίοι. Όσοι από τους δικούς μας είχαν απομείνει εκεί έριξαν τεράστιες πέτρες και βέλη εναντίον τους, γκρεμί­ζοντας τους 18 κάτω από τα τείχη, αλλά ο Χασάν κατάφερε να ανεβεί και να τρέψει σε φυγή τους χριστιανούς.
Μετά την επιτυχία του, πολλοί άλλοι Τούρκοι βρήκαν την ευκαιρία να τον ακολουθή­σουν και να σκαρφαλώσουν στα τείχη, αφού οι ελάχιστοι δικοί μας δεν κατάφεραν να τους εμπο­δίσουν. Πολέμησαν όμως με θάρρος και σκότωσαν πολλούς. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο Χα­σάν χτυπήθηκε από πέτρα και έπεσε κάτω. Μόλις τον είδαν οι δικοί μας πήραν θάρρος και τον λι­θοβολούσαν από όλες τις πλευρές. Εκείνος σηκώ­θηκε στα γόνατα και συνέχισε να πολεμά, αλλά το δεξί του χέρι δέχτηκε αμέτρητα τραύματα από βέλη και έπεσε παράλυτο.
Στη σύγκρουση αυτή σκοτώθηκαν και πληγώθηκαν πολλοί Τούρκοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν πίσω στο στρατόπεδο. Το πλήθος όμως εκείνων που είχαν ανεβεί στα τείχη διασκόρπισε τους δικούς μας, που εγκατέλειψαν το εξωτερικό και έτρεξαν μέσα στην πόλη με τόση βία ώστε ο ένας πατούσε τον άλλο. Καθώς συνέ­βαιναν αυτά, ακούστηκαν φωνές από μέσα, από έξω και από το μέρος του λιμανιού: «Έπεσε το φρούριο. Στους πύργους στήθηκαν σημαίες και λάβαρα».
Οι φωνές αυτές έτρεψαν σε φυγή τους δικούς μας, ενώ έδωσαν καινούριο θάρρος στους εχθρούς που άρχισαν να ανεβαίνουν στα τείχη άφοβα και με αλαλαγμούς χαράς.
Όταν ο δυστυχισμένος αυτοκράτορας και δε­σπότης μου είδε αυτό το θέαμα, παρακαλούσε το Θεό με δάκρυα στα μάτια και παρακινούσε τους στρατιώτες να φανούν γενναίοι. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρχε πλέον καμιά ελπίδα βοήθειας ή συ­μπαράστασης. Τότε τσίγκλησε το άλογό του, έφτα­σε στο σημείο από όπου οι εχθροί έμπαιναν στην πόλη και ρίχτηκε πάνω τους όπως ο Σαμψών κατά των αλλοφύλων. Στην πρώτη του επίθεση τους γκρέμισε όλους κάτω από τα τείχη, πράγμα που φάνηκε σαν θαύμα σε όσους το είδαν. Μουγκρί­ζοντας σαν λιοντάρι και κρατώντας το σπαθί στο δεξί του χέρι, έσφαξε τόσους πολλούς Τούρκους ώστε το αίμα έτρεχε σαν ποτάμι από τα χέρια και τα πόδια του.
Ο Φραγκίσκος Τολέντο, φάνηκε ανώτερος ακόμα και από τον Αχιλλέα. Πολεμώντας στα δεξιά του αυτοκράτορα, κομμάτιαζε τους εχθρούς με δόντια και με νύχια. Το ίδιο έκανε και ο Θεόφιλος Πα­λαιολόγος. Βλέποντας τον αυτοκράτορα να αγω­νίζεται για να σώσει την πόλη που κινδύνευε, φώ­ναξε κλαίγοντας: «Καλύτερα να πεθάνω παρά να ζήσω». Ύστερα όρμησε κραυγάζοντας πάνω στους εχθρούς και σκότωσε ή έτρεψε σε φυγή όσους βρέ­θηκαν μπροστά του. Ο Ιωάννης Δαλμάτης, που βρέθηκε κι αυτός στο ίδιο μέρος, πολεμούσε με ηρωισμό σαν γενναίος στρατιώτης που ήταν. Ό­σοι βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης θαύμασαν την τόλμη και την ανδρεία των εξαιρετικών εκείνων ανδρών.
Οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν δύο και τρεις φορές, μέχρι που κατάφεραν να τρέψουν τους απίστους σε φυγή, να σκοτώσουν πολλούς και να γκρεμίσουν άλλους κάτω από τα τείχη. Οι στρατιώτες μας πολέμησαν με μεγάλη γενναιότητα και στο τέλος έπεσαν νεκροί, αφού προηγουμένως είχαν προξενήσει τεράστιες απώλειες στους ε­χθρούς. Πολλοί άλλοι σκοτώθηκαν επίσης κοντά στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού, όπου οι εχθροί είχαν στήσει τη μεγάλη ελέπολη και το φοβερό κανόνι, με τα οποία γκρέμισαν τα τείχη και κατάφεραν να πρωτομπούν στην πόλη. Τη στιγμή εκεί­νη εγώ δε βρισκόμουν κοντά στον αυτοκράτορα και δεσπότη μου, επειδή είχα πάει να επιθεωρήσω ένα άλλο σημείο της πόλης, σύμφωνα με τη διατα­γή του.
Όταν μπήκαν οι εχθροί στην Πόλη, έδιωξαν τους χριστιανούς που είχαν απομείνει στα τείχη με τηλεβόλα, βέλη, ακόντια και πέτρες. Έτσι έγι­ναν κύριοι ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης, εκτός των πύργων του Βασιλείου, του Λέοντος και του Αλεξίου, τους οποίους κρατούσαν οι ναύ­τες από την Κρήτη που πολέμησαν από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα και σκότωσαν πολλούς Τούρ­κους. Βλέποντας το πλήθος των εχθρών που είχαν κυριεύσει την πόλη, δεν ήθελαν να παραδοθούν αλλά έλεγαν ότι προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να ζήσουν. Κάποιος Τούρκος ειδοποίησε τότε το σουλτάνο για την ηρωική άμυνά τους κι εκείνος συμφώνησε να τους επιτρέψει να φύγουν με το πλοίο και όλα τα πράγματα που είχαν μαζί τους.
Παρά τις υποσχέσεις του όμως, ο σουλτάνος με πολύ κόπο κατάφερε να τους πείσει να αφήσουν τους πύργους και να φύγουν. Δύο αδέρφια, οι Ιταλοί Παύλος και Τρωίλος, πολέμησαν με γεν­ναιότητα μαζί με αρκετούς άλλους στη θέση που είχαν αναλάβει. Κατά τη διάρκεια του αγώνα τους σκοτώθηκαν πολλοί κι από τις δυο πλευρές. Σε μια στιγμή ο Παύλος είδε τους εχθρούς μέσα στην πόλη και είπε στον αδερφό του: «Χάθηκαν τα πά­ντα. Κρύψου ήλιε και θρήνησε γη.
Η Πόλη έπεσε. Ανώφελο πια να πολεμάμε. Ας κοιτάξουμε τουλά­χιστον να σωθούμε εμείς οι ίδιοι».
Έτσι οι Τούρκοι έγιναν κύριοι της Κωνσταντι­νούπολης την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, στις δυόμισι το μεσημέρι. Άρπαζαν και αιχμαλώτιζαν όσους έβρισκαν μπροστά τους, έσφαζαν όσους επιχει­ρούσαν να αντισταθούν και σε ορισμένα μέρη δε διακρινόταν η γη από τα πολλά πτώματα που ήταν πεσμένα κάτω. Το θέαμα ήταν φρικτό. Παντού ακούγονταν θρήνοι και παντού γίνονταν αρπαγές γυναικών όλων των ηλικιών. Αρχόντισσες, νέες κοπέλες και καλόγριες σέρνονταν από τα μαλλιά έξω από τις εκκλησίες όπου είχαν καταφύγει, ενώ έκλαιγαν και οδύρονταν.
Ποιος μπορούσε να πε­ριγράψει τα κλάματα και τις φωνές των παιδιών ή τη βεβήλωση των ιερών εκκλησιών; Το άγιο σώμα και αίμα του Χριστού χυνόταν στη γη. Οι Τούρκοι άρπαζαν τα ιερά σκεύη, τα έσπαζαν ή τα κρατού­σαν για λογαριασμό τους. Το ίδιο έκαναν και με τα ιερά αναθήματα. Ποδοπατούσαν τις άγιες εικό­νες, τους αφαιρούσαν το χρυσάφι, το ασήμι και τους πολύτιμους λίθους, και έφτιαχναν με αυτές κρεβάτια και τραπέζια. Άλλοι στόλιζαν τα άλογα τους με τα χρυσοΰφαντα μεταξωτά άμφια των ιε­ρέων και άλλοι τα έκαναν τραπεζομάντιλα.
Άρπαζαν τα πολύτιμα μαργαριτάρια από τα άγια κει­μήλια, καταπατούσαν τα ιερά λείψανα των αγίων και, σαν πραγματικοί πρόδρομοι του διαβόλου, έκαναν αμέτρητα ανοσιουργήματα, που μόνο το θρήνο μπορούν να προκαλέσουν. Χριστέ, βασιλιά μου, οι αποφάσεις Σου ξεπερνάνε το μυαλό του ανθρώπου!
Μέσα στην απέραντη εκκλησία της Α­γίας Σοφίας, τον επίγειο ουρανό, το θρόνο της δόξας του Θεού, το άρμα των Χερουβείμ, το θείο δημιούργημα, το αξιοθαύμαστο κατασκεύασμα, το στολίδι της γης, τον ωραιότερο από όλους τους ναούς, έβλεπε κανείς τους Τούρκους να τρώνε και να πίνουν στο Ιερό Βήμα και στην Αγία Τρά­πεζα ή να ασελγούν πάνω σε γυναίκες, νέες κοπέ­λες και μικρά παιδιά. Ποιος μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος και να μη θρηνήσει για την άγια εκ­κλησία μας; Όλοι πονούσαν από το κακό που έβλε­παν. Στα σπίτια θρήνοι και κλάματα, στους δρό­μους οδυρμοί, στις εκκλησίες αντρικές κραυγές πόνου, γυναικεία μοιρολόγια, βαρβαρότητες, φό­νοι και βιασμοί.
Οι ευγενείς ατιμάζονταν και οι πλούσιοι έχαναν τις περιουσίες τους. Σε όλες τις πλατείες και τις γωνιές της πόλης γίνονταν αμέ­τρητα κακουργήματα. Κανένα μέρος ή καταφύγιο δε γλίτωσε από την έρευνα και τη βεβήλωση. Οι άπιστοι έσκαψαν κήπους και γκρέμισαν σπίτια για να βρουν χρήματα ή κρυμμένους θησαυρούς. Όσα βρήκαν, τα πήραν για να χορτάσουν την απληστία τους. Χριστέ, βασιλιά μου, γλίτωσε από τη θλίψη και τον πόνο όλες τις πόλεις και τις χώρες όπου κατοικούν χριστιανοί.
Την τρίτη μέρα μετά την άλωση ο σουλτάνος έδωσε εντολή να γίνουν γιορτές και πανηγύρια για τη μεγάλη νίκη, και διέταξε να βγουν έξω ελεύθερα και άφοβα όσοι ήταν κρυμμένοι σε διά­φορα μέρη της Πόλης, μικροί και μεγάλοι. Διέταξε επίσης να γυρίσουν στα σπίτια τους όσοι είχαν φύγει εξαιτίας του πολέμου και να ζήσουν εκεί όπως πριν, σύμφωνα με το δίκαιο και τη θρησκεία τους. Ακόμα, έδωσε διαταγή να εκλέξουν πα­τριάρχη σύμφωνα με τα έθιμα τους. αφού ο προη­γούμενος πατριάρχης είχε πεθάνει. Οι αρχιερείς και οι ελάχιστοι άλλοι κληρικοί και λαϊκοί που έτυχε να βρίσκονται στην πόλη διάλεξαν για το αξίωμα αυτό το Γεώργιο Σχολάριο, που ήταν έ­νας πολύ καλλιεργημένος πολίτης, τον οποίο χει­ροτόνησαν πατριάρχη και τον ονόμασαν Γεννά­διο
Σημείωση: Ο πρωτοβεστιάριος, δηλαδή αρχιθαλαμηπόλος, Γεώργιος Φραντζής ή Σφραντζής (1401-1480) ήταν ο μοναδικός Βυζαντινός ιστορικός αυτόπτης μάρτυρας της κοσμοϊστορικής κατάληψης Πόλης από τους Τούρκους.
Πηγή: egolpion.gr
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΣΔΕΝ

     Σήμερα Πέμπτη, 29-05-2014, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης συναντήθηκε με τον Αντιστράτηγο Ιωάννη Ηλιόπουλο, Διοικητή ΑΣΔΕΝ, συνοδευόμενο από τον Ταξίαρχο Χίου Ιωάννη Παπαπροκοπίου. Κατά τη συνάντηση, η οποία είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον κ. Ηλιόπουλο στο νησί μας και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία του Δήμου με την 96 Α.Δ.Τ.Ε., καθώς και στο αξιόλογο κοινωνικό έργο που μπορεί να προσφέρει ο Στρατός, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 77 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στην πρόσληψη 77 υπαλλήλων εντός της χρονιάς θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω ΑΣΕΠ, για την κάλυψη αναγκών των υπηρεσιών του και των εποπτευομένων φορέων του.
Ήδη έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση κατανομής των συνολικά 46 διοριστέων του ΑΣΕΠ εκ των οποίων οι 43 θα τοποθετηθούν στο υπουργείο και τρεις στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Έτσι, σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις στις υπηρεσίες του υπουργείου έχουν κληθεί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά διορισμού 15 γεωπόνοι, δέκα κτηνίατροι, τρεις χημικοί, τέσσερις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διοικητικοί, τρεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οικονομικοί, δύο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πληροφορικής, τέσσερις τεχνολόγοι γεωπονίας και δύο τεχνολόγοι δημόσιας υγείας και κτηνιατρικών εργαστηρίων.

Οι 31 θέσεις που υπολείπονται θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ, εντός του έτους, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο.

newsbomb.gr

Ευκαιρίες για σύνταξη με πλασματικά έτη χωρίς ούτε ένα ευρώ


Χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δύο πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι και να επισπεύσουν την «έξοδο» στη σύνταξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν ακόμα και τώρα να θεμελιώσουν δικαίωμα με παλαιότερες ευνοϊκές διατάξεις και να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Προσοχή, καθώς τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν οδηγούν στην ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος αλλά δεν προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης.
Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι θέλουν να αυξήσουν τη σύνταξη θα πρέπει να εξαγοράσουν πλασματικά έτη (στρατός, σπουδές)
aftodioikisi.gr
Αναλυτικά τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν είναι:

«Λουκέτο» στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης; – Γιατί ανησυχούν οι εργαζόμενοι


Την ανησυχία τους για «λουκέτο» στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ- ΜΕΑεκφράζουν με επιστολή τους στον υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι σε αυτά. Συγκεκριμένα, σε επιστολή έστειλε ο Πανελληνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σχετικά με την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 τονίζεται ότι «στο 4ο κεφάλαιο των Εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (σελ.15) με τίτλο «4. Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Απασχόληση» δεν συμπεριλαμβάνει αναφορά στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» αλλά ούτε και των συγκεκριμένων Δομών ονομαστικά, κάτι το οποίο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γονείς και στους εργαζόμενους,ενώ παράλληλα θέτονται μερικά ερωτήματα σχετικά με τις Κοινωνικές Δομές των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.»
Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής: 
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Ενημερωθήκαμε πριν λίγες ημέρες για την «Έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 από την Ε.Ε.» από έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύτηκε στον Τύπο.
Στο 4ο κεφάλαιο των Εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (σελ.15) με τίτλο
«4. Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Απασχόληση», με προϋπολογισμό 2,6 δις ευρώ, αναφέρονται μεταξύ άλλων και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο τίτλος αυτός, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει αναφορά στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί), αλλά ούτε και των Δομών μας ονομαστικά, ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γονείς και στους εργαζόμενους στις Δομές αυτές, οι οποίοι αμέσως στράφηκαν στον Σύλλογό μας για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα της ένταξής μας ή μη στη νέα προγραμματική περίοδο.
Με αφορμή τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας θέσουμε μερικά ερωτήματα σχετικά με τις Κοινωνικές Δομές των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ:
1. Έχει, τελικά, ενταχθεί το πρόγραμμα της «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί) στο «ΣΕΣ 2014-2020» με επαρκή και ισόνομη χρηματοδότηση μεταξύ των Δομών ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των προσφερόμενων θέσεων τέκνων;
2. Έχει προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση για την διασφάλιση όλων των θέσεων – και της σχέσης – εργασίας των εργαζομένων στις Δομές;
3. Ισχύει ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος της «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί) (πάντα μέσω του «ΣΕΣ 2014-2020») θα περάσει στην δικαιοδοσία των Περιφερειών, όπως μας είχε δηλώσει ο κύριος Κεγκέρογλου τον περασμένο Γενάρη;
4. Υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για το διάστημα μεταξύ της λήξης της φετινής περιόδου (31 Αυγούστου 2014) και της ολοκληρωμένης ένταξής μας στη νέα προγραμματική περίοδο (μέσα 2015);
5. Υπάρχει πρόβλεψη σύνταξης νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης από τον φορέα διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που φθάνουν στους Δήμους για τα Κ.Δ.Α.Π. – και την κάθε Κοινωνική Δομή – θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες;
Κλείνοντας, σας υπενθυμίζουμε, για ακόμα μία φορά, πως όλες ανεξαιρέτως οι κοινωνικές δομές είναι απαραίτητες για την κοινωνία μας και κοινό αίτημα ωφελούμενων (γονέων) και εργαζομένων παραμένει η θεσμοθέτησή μόνιμων και δωρεάν κοινωνικών παροχών για όλους τους πολίτες με μόνιμες θέσεις εργασίας για το προσωπικό.»

aftodioikisi.gr

Επανέλεγχος συμβάσεων: Ποιοι γλιτώνουν την απόλυση


Περισσότερες από 32.000 συμβάσεις δημοσίων υπαλλήλων θα περάσουν από την «κρησάρα» του ΑΣΕΠ, για να διαπιστωθεί εάν συνέτρεχαν οι μόνιμες προϋποθέσεις κατά την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Σε περίπτωση που αποδειχθούν παρατυπίες, ο υπάλληλος θα απολύεται αυτοδικαίως, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει αποζημίωση. Ο επανέλεγχος αφορά κυρίως μετατροπές του «νόμου Παυλόπουλου».
Με κατεύθυνση αναζήτησης υπαλλήλων προς απόλυση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέγραψε προσφάτως υπουργική απόφαση που εφαρμόζει τον σχετικό ψηφισθέντα νόμο. Πρόκειται για το ν. 4250/2014. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 42, απόλυση προβλέπεται απόλυση για τον υπάλληλο για τον οποίο διαπιστωθεί ότι με υπαιτιότητά του δεν συνέτρεχαν οι προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, νόμιμες προϋποθέσεις στην μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου.
Στις ίδιες διατάξεις αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από τον επανέλεγχο και στις οποίες δεν αναφέρεται ο σχετικός νόμος. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου η αναγνώριση της σχέσης εργασίας ως αορίστου χρόνου έχει γίνει με απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου, καθώς και στις περιπτώσεις που η μετατροπή των συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου έγινε με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του φορέα πρόσληψης με βάση διάταξη νόμου η οποία τέθηκε σε ισχύ πριν τη μετατροπή τους.

aftodioikisi.gr

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ
Επιδείνωση του καιρού προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από τις επόμενες ώρες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, κάνει λόγο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Τα φαινόμενα ξεκινούν από τα δυτικά και τα βόρεια αλλά βαθμιαία να επεκτείνονται σε όλη τη χώρα.
Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 με 7 Μποφόρ. H θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα ισχυρές προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη. Άνεμοι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ιδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή (30-05-2014) αναμένονται στη Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που και πάλι θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το βράδυ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/452480/ektakto-deltio-epideinosis-toy-kairoy-apo-tin-emy#ixzz335t0dUOA

Οι 90 παραλίες στις οποίες θα μπει συρματόπλεγμα (λίστα)


Συνολικά 90 παραλίες αναμένεται να περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη μπει γνωστές παραλίες, οι οποίες αναμένεται να αξιολογηθούν με σκοπό να μεταβιβαστούν και έπειτα να πουληθούν σε ιδιώτες. Δύο από τις παραλιακές αυτές εκτάσεις έχουν ήδη πουληθεί σε ιδιώτες, ενώ σταδιακά προχωρούν οι διαδικασίες και για τις υπόλοιπες.
Στον κατάλογο βρίσκονται «παράδεισοι» όπως η Γιάλοβα στην Μεσσηνία, η Τσαμπίκα και η Αγία Αγάθη στη Ρόδο, μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής, ο Άγιος Προκόπιος στην Νάξο, ο Γαλησσάς στην Σύρο και η… μόνη προσβάσιμη παραλία στην Ηρακλειά!
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, προβλέπεται ότι οι παραλίες που βρίσκονται μπροστά από δημόσια ακίνητα μπορούν ακόμα και να περάσουν σε κατάσταση αποκλειστικής χρήσης από τον ιδιώτη που θα τα αγοράσει με πλήρη απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης.
26752314
Πηγή: toxoni.gr


aftodioikisi.gr

Ποια ονόματα «παίζουν» στον ανασχηματισμό


Θέμα λίγου χρόνου θεωρείται πλέον ο ανασχηματισμός, ο οποίος ήδη συζητείται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Υπάρχουν δύο σενάρια: Να γίνουν οι αλλαγές αμέσως γιατί η σεναριολογία και η ονοματολογία λειτουργούν διαλυτικά για την κυβέρνηση ή να ανακοινωθούν μετά το τέλος της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Φαίνεται ότι προκρίνεται το πρώτο σενάριο.
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για άνοιγμα στο κέντρο, με την ένταξη τεχνοκρατών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ πιο έντονη θα είναι η παρουσία στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ήδη συζητείται με ενόχληση μεταξύ Νεοδημοκρατών.
Στο επίκεντρο των κυοφορούμενων αλλαγών βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η νέα εκκίνηση στην οικονομία και η στροφή σε θέματα καθημερινότητας. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι διάδοχος του Γ.Στουρνάρα θα είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ευ.Βενιζέλο.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Γ.Στουρνάρας αξιοποιηθεί σε άλλη θέση -ενδεχομένως αναλαμβάνοντας την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ή εφόσον επιλεγεί ως Επίτροπος.
Επιπλέον, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα αξιοποιηθούν οι Αρης Σπηλιωτόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης και Γιώργος Κουμουτσάκος ως ανταπόδοση από την πλευρά του Α. Σαμαρά για το ρίσκο που ανέλαβαν με τις υποψηφιότητές τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανώς σε παραγωγικό υπουργείο -ο ίδιος φέρεται να θέλει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ίσως του προταθεί να αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε περίπτωση που ο Ανδρέας Λοβέρδος πάει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας, για το οποίο έχει ακουστεί και ο Η. Μόσιαλος.
Ακούγεται έντονα ότι θα ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ο οποίος εκφράζει το σκληρό δεξιό κομμάτι του κόμματος του Α. Σαμαρά.
Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί πιθανότατα ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς δεν είναι λίγοι στη ΝΔ αυτοί που του καταλογίζουν ότι με την πολιτική του απομάκρυνε το πιο συμπαγές κλαδικό σώμα της ΝΔ, αυτό των γιατρών. Ο ίδιος, όπως ακούγεται, θέλει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και μάλιστα στο Πολιτισμού.
Πιθανό είναι να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα ή να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο οι Χαρ.Αθανασίου, Ν.Δένδιας και Κ.Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ενόχλησε πολλούς Νεοδημοκράτες λόγω της ανοιχτής στήριξης προς τον Γ. Μώραλη στον Πειραιά.
Το θέμα του ανασχηματισμού, των διορθωτικών κινήσεων και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας αναμένεται να τεθούν εκ των πραγμάτων στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα της Πέμπτης.

aftodioikisi.gr