Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

H NIKH TOY ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ , ΝΙΚΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ : ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Η επίθεση της Κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού κλιμακώνεται. Στο στόχαστρο μπήκε τώρα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές και οι καθηγητές. Στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής της μείωσης στο ελάχιστο του κόστους των κοινωνικών κατακτήσεων στην Παιδεία και στην Υγεία, ψηφίζει νόμους για τον περιορισμό των αναγκών σε εκπαιδευτικούς.
Μετά την κατάργηση εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τη διακοπή διορισμών εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, την απόλυση ουσιαστικά 10.000 αναπληρωτών από την επόμενη σχολική χρονιά, προχωράει στην θέσπιση της αναγκαστικής μετάθεσης τους και στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους με στόχο τη δημιουργία υπεράριθμων, ώστε να προχωρήσει σε επόμενη φάση σε απολύσεις.
Παράλληλα ετοιμάζει τους νέους νόμους για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο με στόχο να τα μετατρέψει σε επιχειρήσεις, όπου η γνώση θα αντικατασταθεί από τις πληροφορίες, οι μαθητές σε πελάτες (που γιατί όχι θα πρέπει να πληρώνουν σε λίγα χρόνια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες) και οι διευθυντές των σχολείων σε managers. Συγχρόνως διαλύει τις εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση και εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς, με την υποχρέωση να εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές με δυσανάλογο με το μισθό τους κόστος.
Οι καθηγητές μπροστά σε αυτή την επίθεση αποφασίζουν να δώσουν έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης των ίδιων και της δημόσιας εκπαίδευσης. Σηκώνουν το γάντι που τους ρίχνει η τρικομματική Κυβέρνηση στην πιο δύσκολη περίοδο για αυτούς, τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Η απεργία των καθηγητών είναι απεργία για τη δημόσια παιδεία, είναι απεργία για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, είναι απεργία για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Συμβάλλουν συνολικά στον αγώνα του λαού για την απόκρουση και ανατροπή του κοινωνικού σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Αποτελεί μεγάλο λάθος της ηγεσίας του ΚΚΕ η εναντίωση στην απόφαση για σκληρό απεργιακό αγώνα, στο όνομα της μη διατάραξης των πανελλαδικών εξετάσεων. Η Αριστερά πρέπει να στηρίζει και όχι να αποφεύγει τους αγώνες.
Ο αγώνας των καθηγητών μπορεί να είναι νικηφόρος εάν στηριχθεί στη μαζική τους συμμετοχή, στις συνελεύσεις, στις διαδηλώσεις, στις απεργιακές επιτροπές, παντού! Ενωμένοι οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί από τα κάτω, υπερβαίνοντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με την έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, μπορούν να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική.
Η κυβέρνηση τολμά να κατηγορήσει τους καθηγητές για παιχνίδι με τον κόπο και την αγωνία των μαθητών. Έχοντας δημιουργήσει ένα σχολείο-εξεταστικό κάτεργο, την ίδια στιγμή που οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περικόπτονται και η ανεργία στους νέους εκτινάσσεται στο 64% η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μιλά για την αγωνία της νεολαίας και των οικογενειών τους.
Οι καθηγητές και καθηγήτριες απεργούν για όλους μας και γι' αυτό όλες και όλοι μας είμαστε στο πλευρό τους. Η κυβέρνηση είναι γελασμένη εάν πιστεύει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του κοινωνικού αυτοματισμού και καλά θα κάνει να ξεχάσει κάθε σκέψη για επιστράτευση γιατί θα πέσει στο κενό.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών. Θα βρεθεί μαζί τους καλώντας όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και τη ζωή αλλά και το δικαίωμα να παλεύουμε για όλα αυτά.
Η μάχη ξεκίνησε. Να πάρουμε όλοι θέση.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

EKΔΗΛΩΣΗ "ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΟΤΟΠΩΝ"ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ



Κινηματογραφική Προβολή/Εκδήλωση

Κυριακή 12 Μαΐου 2013, στις 12:00 μ.

Για τη δημιουργία Παιδότοπων στα καμένα της Χίου
Προβολή της ταινίας
Το Δέντρο που πληγώναμε
του Δήμου Αβδελιώδη

Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης

Η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης προσκαλεί το κινηματογραφόφιλο και όχι μόνο κοινό στην προβολή της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη, «Το Δέντρο που πληγώναμε», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, στις 12 το μεσημέρι στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10€, και όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τη δημιουργία  παιδότοπων από την ΕΕΠ, τον Ιούλιο 2013,  στο νησί της Χίου που επλήγη από τις πυρκαγιές το περσινό καλοκαίρι.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1990 και αποτελείται από εθελοντές.
Βασικός της σκοπός είναι η ίδρυση και λειτουργία Παιγνιοθηκών (χώροι για παιχνίδια), για παιδιά και νέους με αναπηρία αλλά και για όλα τα παιδιά μίας περιοχής.
Σήμερα λειτουργούν παιγνιοθήκες στο Κερατσίνι, Ν. Φιλαδέλφεια και Αγία Παρασκευή.
Επίσης οργανώνει παιδοτόπους σε περιοχές που λειτουργούν παιγνιοθήκες  στο πλαίσιο ευρύτερων δράσεων για το παιχνίδι ή όπου  έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πχ σε καταυλισμούς σεισμοπαθών, σε πυρόπληκτες περιοχές κ.α.).

Κυριακή 12 Μαΐου 2013, στις 12:00 μ.
Για τη δημιουργία Παιδότοπων στα καμένα της Χίου
Προβολή της ταινίας: "Το Δέντρο που πληγώναμε" του Δήμου Αβδελιώδη
Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης

Αίθουσα: Θέατρο
Γενική είσοδος: 10€, όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη δημιουργία παιδότοπων στο κομμάτι της Χίου που επλήγη από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2012.

********
****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι.
Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ               METROPOLIS              Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84         BHMA FM 99.5           Ως 3
Ε-go.gr,               Ελculture.gr                Clickatlife.gr       
Culturenow.gr    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr
Camera Stylo online

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00. 
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.


Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ SITE ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ





H Περιφερειακή Ενότητα Χίου σας προσκαλεί στην παρουσίαση των νέων ιστοσελίδων τουριστικής προβολής, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π. Ε. Χίου «Μιχαήλ Βουρνούς».

Συγκεκριμένα,  θα παρουσιαστούν:
- ο νέος online τουριστικός οδηγός www.chios.gr, που δημιουργήθηκε από την Π.Ε. Χίου
- το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό προβολής των περιπατητικών διαδρομών της Π.Ε. Χίου (www.chioswalking.gr), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «i4walker: Εμπλουτισμός τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών και αναδιοργάνωση συστήματος διαχείρισης και προβολής περιπατητικών διαδρομών σε νησιωτικές περιοχές», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρόγραμμα

11:00 Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κωνσταντίνου Γανιάρη

11:10 Παρουσίαση online τουριστικού οδηγού www.chios.gr

11:20 Παρουσίαση ιστοσελίδας www.chioswalking.gr και έντυπου υλικού προβολής περιπατητικών διαδρομών

KΑΡΠΑΘΟΣ : ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΝΟ ΚΟΝΣΟΛΑ


Κάρπαθος: Αστυνομικός προπηλάκισε τον βουλευτή Μάνο Κόνσολα
Όπως έγινε γνωστό, ο αστυνομικός, διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές μισθών, επιτέθηκε φραστικά στον βουλευτή και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του.
Με την παρέμβαση άλλων αστυνομικών δεν δόθηκε συνέχεια στο επεισόδιο.
Το περιστατικό καταδίκασαν ο δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Χανιώτης και ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.
«Τρέφω μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό για το έργο και την κοινωνική προσφορά του Έλληνα και της Ελληνίδας Αστυνομικού. Επιτελούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους, αυταπάρνηση που πολλές φορές, έχει πληρωθεί με αίμα και ανθρώπινες ζωές. Είναι δεδομένο ότι οι οριζόντιες περικοπές στους μισθούς του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, συνιστούν άδικη αντιμετώπιση και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, την επόμενη διετία, θα πρέπει αυτές οι αδικίες να αποκατασταθούν» δήλωσε ο κ. Κόνσολας.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «μεμονωμένο και θλιβερό επεισόδιο», που «καταδεικνύει πού οδηγεί η άρνηση και η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
«Ο προπηλακισμός ενός Βουλευτή μέσα σε αστυνομικό τμήμα, από ένστολο πολίτη, πρέπει να αφυπνίσει όλους. Κυρίως τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όσους πιστεύουν στη δημοκρατία» τόνισε.


http://www.newsbomb.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συναντήθηκε σήμερα με Βουλευτές από όλα τα κόμματα της Α’ και Β’ Περιφέρειας Πειραιά για τις εξελίξεις στο θέμα της εκτέλεσης των δρομολογίων στις γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας και Φανερωμένη Σαλαμίνας – Πέραμα Μεγαρίδος. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιάννης Τσαβαρής.

Ο κ. Μουσουρούλης ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι όλα τα πλοία με χωρητικότητα άνω των 300 gt είναι υποχρεωμένα (από 01.01.2012) να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για απαιτήσεις τρίτων. Η υποχρέωση απορρέει από την Οδηγία 2009/20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενσωματώθηκε στην εθνική  νομοθεσία με το Π.Δ. 06/2012. Η ρύθμιση αυτή εξασφαλίζει την πλήρη αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά την διάρκεια του πλου, αλλά και την αποζημίωση των θιγομένων σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης.

Με την ως άνω ρύθμιση έχουν συμμορφωθεί και έχουν υποβληθεί οι σχετικές Βεβαιώσεις Ασφαλιστικής Κάλυψης από τους πλοιοκτήτες όλων των πορθμειακών γραμμών της χώρας (47 τον αριθμό) εκτός εκείνων που τα πλοία τους δραστηριοποιούνται στις γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας και Φανερωμένη Σαλαμίνας – Πέραμα Μεγαρίδος, παρόλο που:

·             Έχει εκδοθεί σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία σαφώς αναφέρει ότι τα πλοία της συγκεκριμένης γραμμής εμπίπτουν στις διατάξεις της προαναφερθείσας νομοθεσίας και έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.

·             Έχει εκδοθεί απόφαση του Τμήματος Εκδίκασης Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (15-03-2013) με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή τους για αναστολή προσκόμισης της Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Κάλυψης.

·             Ο Υπουργός ανταποκρινόμενος στα σχετικά αιτήματά τους, έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα τρεις συνολικά παρατάσεις συμμόρφωσης, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες συγκοινωνιακές ανάγκες, λόγω των Εορτών, των Αργιών του Αγίου Πάσχα αλλά και της 1ης Μαΐου, αποφάσισε στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, να δοθεί η δυνατότητα συνέχισης εκτέλεσης των δρομολογίων των πλοίων της γραμμής, μέχρι και την Δευτέρα, 13-05-2013, την οποία όρισε ως καταληκτική ημερομηνία  προσκόμισης της Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Κάλυψης.

Εφόσον οι εν λόγω πλοιοκτήτες δεν συμμορφωθούν, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της συγκεκριμένης δρομολογιακής γραμμής. Το επιβατικό κοινό σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνεί, μετά την ως άνω ημερομηνία, με τις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές Περάματος και Σαλαμίνος προκειμένου να ενημερώνεται έγκαιρα για τον προσφορότερο τρόπο εξυπηρέτησής του, ώστε να αποφευχθεί τυχόν ταλαιπωρία του.

6,9 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ 12 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ



6.9 εκατ. ευρώ σε δήμους & 12 εκατ. στις Περιφέρειες μοιράζει το ΥΠ.ΕΣ.
Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατανέμονται 6.968.652 ευρώ σε 162 δήμους της χώρας από τους παρακρατηθέντες πόρους για το μήνα Απρίλιο.
Επιπλέον, με διαφορετική απόφαση του ΥΠ.ΕΣ., κατανέμονται για τον προηγούμενο μήνα 7.419.421,20€, εσόδων από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 2013, στις Περιφέρειες προς κάλυψη των δαπανών τους, καθώς και η επιχορήγηση των Περιφερειών µε 4.509.950,91€, προς καταβολή του διατροφικού επιδόματος για τον Απρίλιο.
Ε. Στυλιανίδης: "Εντός ολίγου και η νέα κατανομή των ληξιπρόθεσμων των δήμων"

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, η κατανομή στους υπόλοιπους δήμους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι ειδικής επιχορήγησης εξόφλησης ληξιπροθέσμων οφειλών, θα γίνει με νεότερη απόφαση εντός ολίγων ημερών, αφού το ποσό της παρακράτησης, υπέρ του προγράμματος ΑΚΣΙΑ, θα επιμεριστεί, όπως προβλέπει ο ν. 4147/2013, σε 4 χρόνια και το υπόλοιπο ποσόν, εφόσον περισσεύει, θα αποδίδεται κανονικά κάθε μήνα και σε αυτούς. 

Υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία των ΟΤΑ που θα λάβουν ειδική επιχορήγηση για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών, θεσπίστηκε με το ν.4147/2013 η μη περικοπή του 5% των ΚΑΠ και οι κρατήσεις από τους παρακρατηθέντες πόρους να επιμερίζονται σε 4 χρόνια. 

Επίσης, δε θα γίνεται επιπλέον παρακράτηση στους 31 δήμους που έχουν ήδη συμψηφίσει τους παρακρατηθέντες πόρους τους με οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία και τονίζεται ότι η δυνατότητα της παραπάνω ρύθμισης έχει παραταθεί με το ν.4093/2012 ως τις 30.06.2013.
epoli.gr

H ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΠΔΔ ΚΑΙ ΝΠΙΔ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ




Την κάθετη αντίθεσή του εκφράζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την περαιτέρω κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της επαπειλούμενης απόλυσης των εργαζομένων σ΄ αυτά.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει ότι μόλις πριν δύο εβδομάδες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαίωσε ότι οι ρυθμίσεις του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ορίζουν ότι με την κατάργηση νομικών προσώπων λύονται και οι συμβάσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, προς το παρόν, δεν αφορούν τους ΟΤΑ.
Ωστόσο, με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αναιρούνται οι παραπάνω διαβεβαιώσεις και επιχειρείται πλήρης αποδιάρθρωση των υπηρεσιών και δομών των δήμων της χώρας. Η κεκτημένη δε, μετά τις συγχωνεύσεις που επέφερε ο Καλλικράτης, ισορροπία του συστήματος οδηγείται σε κατάρρευση.
Στην ουσία, με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου καταργείται ευθέως η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η έννοια της αιρετότητας και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία των αιρετών της οργάνων να διοικούν.  
Το Δ. Σ. της ΚΕΔΕ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να του εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση της Αυτοδιοίκησης σε περαιτέρω κατάργηση νομικών της προσώπων και απόλυση προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ  υπενθυμίζει ότι  στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, ήτοι μείωση 88%, ενώ τα ΝΠΙΔ από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, ήτοι μείωση 64%! Γίνεται αντιληπτό ότι οι Δήμοι όχι μόνο προχώρησαν αποφασιστικά σ’ αυτές τις συγχωνεύσεις αλλά σήκωσαν και το τεράστιο βάρος της αναζήτησης λειτουργικών ισορροπιών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Και όλα αυτά όταν οι Κυβερνήσεις δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στις αναγκαίες συγχωνεύσεις των Οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης.
Επίσης υπογραμμίζει ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούνται μέσω των κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων και παρέχονται με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, υψηλού επιπέδου αναγκαίες κοινωνικοπρονοιακές  υπηρεσίες μέσω δομών, όπως παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμΕΑ, ξενώνες αστέγων, κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία, κέντρα πρόληψης, γυμναστήρια, ωδεία κ.α. Υπηρεσίες που ανακουφίζουν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης κοινωνικές ομάδες πολιτών. Υπηρεσίες, τις οποίες το ίδιο το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει και σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν απρόσιτες
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ακόμη ότι η μονομερής και «άνωθεν» κατάργηση θέσεων εργασίας, η μονομερής και «άνωθεν» διαγραφή ολόκληρων δημοτικών φορέων, υπονομεύει και ακυρώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη γυρίζει πίσω στη δεκαετία του ΄60 και την περιορίζει στην έκδοση μόνο πιστοποιητικών.
Υπογραμμίζει δε, όχι μόνο την ανάγκη ύπαρξης αλλά στήριξης της λειτουργίας αυτών των δομών και υπηρεσιών, των μοναδικών δημόσιων φορέων που αναπληρώνουν το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος.
Δηλώνει δε προς κάθε κατεύθυνση ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει και τη συνταγματική της υπόσταση και τον κοινωνικό της ρόλο.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟ , ΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ




Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από το Γραφείο Αυστρίας-Ουγγαρίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), η Χίος έχει την τιμητική της στα κυριακάτικα φύλλα των σημαντικότερων εφημερίδων της Αυστρίας.
Σε συνέχεια ταξιδιού δημοσιογράφων στη Χίο, το οποίο πραγματοποιήθηκε 17-21 Απριλίου, οι εφημερίδες Neuen Kronen Zeitung και Kurier, φιλοξένησαν στο κυριακάτικο φύλλο τους αλλά και στην ηλεκτρονική τους έκδοση, ενθουσιώδη αφιερώματα για το νησί, εμπλουτισμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χρήσιμες πληροφορίες.

Εφημερίδα: Neuen Kronen Zeitung 28.04.2013
Συντάκτης: Klaus Loibnegger
Το 5ο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, έχει όλα εκείνα τα προνόμια που μπορούν να το αναδείξουν σε ένα top προορισμό.
Αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες, καταπράσινη φύση και εντυπωσιακές οροσειρές, προκαλούν ενθουσιασμό στον επισκέπτη.
Το ειδυλλιακό λιμάνι, τα στενά σοκάκια της πόλης της Χίου και το βυζαντινό κάστρο με τα παραδοσιακά καφενεία, δημιουργούν αίσθηση ψυχικής ευφορίας.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, στον Κάμπο, ένα εκρηκτικό πανδαιμόνιο αρωμάτων, από τις φυτείες εσπεριδοειδών, και η απαράμιλλη φιλοξενία των κατοίκων, αποθεώνουν τον επισκέπτη.
Σπήλαια με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, βυζαντινά μοναστήρια -Νέα Μονή Unesco, και εγκαταλελειμμένα χωριά- Ανάβατος, δημιουργούν ατμόσφαιρα μυστικιστική.
Η γενέτειρα του Ομήρου (Βολισσός) είναι ένα νησί με πολλά πρόσωπα. Ελαιώνες, μαστιχοχώρια αλλά και παρθένες παραλίες ανέπαφες από τον μαζικό τουρισμό, του δίνουν δυναμική ενός ανερχόμενου αστέρα.


Εφημερίδα: Kurier 28.04.2013[O2] 
Συντάκτης: Claudius  Raichel
Τίτλος: «γαληνεύοντας στο νησί της μαστίχας»
Υπότιτλος: μια διαφορετική Ελλάδα: σπίτια με γκράφιτι στο Πυργί, μαστίχα και ιταλική αρχιτεκτονική σε φυτείες οπωροφόρων.
Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, δεν έχει αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό και παραμένει αυθεντικά ελληνικό, έτοιμο για εξερεύνηση.
Με μεσαιωνικά χωριά όπως τα Μεστά, εντυπωσιακές βουνοπλαγιές και πράσινες οάσεις, όλο το νησί αποπνέει γαλήνη και αποτελεί με σιγουριά μια «μυστική» πρόταση για διακοπές στην Ελλάδα.
Στον Κάμπο, η ιταλική αρχιτεκτονική των αρχοντικών, ανάμεσα σε ένα τοπίο που θυμίζει Τοσκάνα και σε ευωδιές από πορτοκαλοανθούς, ο επισκέπτης βουτά στην ιστορία της παραγωγής και τυποποίησης των εσπεριδοειδών.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το μοναστήρι της Νέας Μονής -11ου αιώνα, τα ειδυλλιακά χωριά Ανάβατος, Αυγώνυμα και Βολισσός, τα σηματοδοτημένα μονοπάτια και οι αμέτρητες ήσυχες παραλίες.
Τo 4 σελιδο αφιέρωμα εμπλουτίζεται από έξοχο φωτογραφικό υλικό, πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το νησί, προτάσεις για φαγητό και διαμονή, και εκμυστηρεύεται τις προσωπικές εμπειρίες του συντάκτη από τη φιλοξενία των κατοίκων.

Περιοδικό: On Rail
Συντάκτης: Martin Swoboda
Αφιέρωμα 4 σελίδων με πληροφορίες και προτάσεις.
Το ελληνικό νησί είναι το μοναδικό στον κόσμο στην παραγωγή μαστίχας.
Παραδοσιακά μαστιχοχώρια, ελαιώνες, αρχοντικά και παρθενικές παραλίες. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στην παραγωγή μαστίχας, μαζί με τους φιλόξενους κατοίκους.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ




Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17/05/2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου (Δημαρχιακό Μέγαρο).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρων παρουσιάζουν τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση, παρουσιάζοντας αρκετές εκπλήξεις, οι οποίες αν υλοποιηθούν θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό στην Ελληνική ακτοπλοΐα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η Minoan Lines ζήτησε την ετήσια δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ ΙΚΑΡΟΣ ΠΑΛΑΣ στη γραμμή Πειραιάς - Χανιά από 01/07/2013.

Η Hellenic Seaways ζήτησε τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ HIGHSPEED 5 από το Ηράκλειο για Θήρα - Ίο - Πάρο - Μύκονο από 14-06-2013 έως 01-09-2013. Επίσης, αιτήθηκε τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Τ/Χ FLYING CAT 4 από Ραφήνα για Τήνο - Μύκονο - Πάρο - Νάξο - Κουφονήσι από 14-06-2013 έως 02-09-2013.

Ακόμη, η Hellenic Seaways αιτήθηκε τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Τ/Χ FLYING CAT 5 από Βόλο και Άγιο Κωνσταντίνο για βόρειες Σποράδες από 08-06-2013 έως 22-09-2013 και τη τροποποίηση των δρομολογίων του Ε/Γ-Τ/Χ FLYING CAT 6, καθώς δεν θα εκτελεί πλέον δρομολόγια στις Σποράδες αλλά από Πειραιά για Αργοσαρωνικό από 08-06-2013 έως 31-10-2013.

Η Sea Jets ζήτησε τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MASTER JET από Ηράκλειο για Θήρα - Ίο - Πάρο - Μύκονο από 12-06-2013 έως 01-09-2013. Επίσης, αιτήθηκε τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MEGA JET στη γραμμή Ηράκλειο - Θήρα - Ίο - Πειραιά από 12-06-2013 έως 01-09-2013.

Ακόμη, η Sea Jets ζήτησε τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Τ/Χ SUPER JET στη γραμμή Ραφήνα - Κυκλάδες από 17-06-2013 έως 15-09-2013 και τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Τ/Χ SEA JET 2 στη γραμμή Πειραιά - Κυκλάδες από 17-06-2013 έως 15-09-2013. Τέλος, η Kefalonian Lines αιτήθηκε την ετήσια δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ στη γραμμή Αργοστόλι – Κυλλήνη – Πόρος Κεφαλληνίας από 21-05-2013.




dailypress24.blogspot.gr

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΜΕ ΑΦΡΟΨΑΡΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ





Ξαφνικά από τις 16 Φεβρουαρίου το Βόρειο Αιγαίο γέμισε αφρόψαρα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πόσο μεγάλες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας πιάναμε. Ηταν κοπάδια με εκατομμύρια ψάρια που ήρθαν από τις Σποράδες. Κυρίως εντοπίζονταν στον Θερμαϊκό από το Φανάρι Ποσειδωνίου έως την Επανομή, αλλά και στο Θρακικό Πέλαγος», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Αγιος Νικόλαος» και ταμίας της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Παγώνης.
Αυξήθηκε ο γαύρος 80%
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΠΜΑ, τα αποθέματα του γαύρου αυξήθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο κατά 80% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και της σαρδέλας κατά 70%. Μικρή αύξηση είχαν οι ποσότητες του κολιού και της γόπας, ενώ εδώ και 10 χρόνια έχει εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες το σκουμπρί, για το οποίο πάντως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ποτέ δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα και εμφανίζονται μικροί πληθυσμοί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο κυρίως το καλοκαίρι όταν κατεβαίνουν παγωμένα ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα
Ψαράδες από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία έρχονται στον Θερμαϊκό, ενώ στο Θρακικό Πέλαγος ψαρεύουν οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι αγοράζουνμεγάλες ποσότητες από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές διπλασιάστηκαν και ένα κασόνι γαύρου (7 Kgr) πουλιέται σήμερα 8-10€.
«Η δουλειά πήγε πολύ καλά, ψαρεύαμε μεγάλες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας. Χόρτασε η εγχώρια αγορά και πήγαν εξαιρετικά καλά οι εξαγωγές. Δεν ήταν μόνο μεγάλος ο αριθμός των ψαριών, αλλά και πολύ καλή η ποιότητά τους. Ηταν παχιά ψάρια και πολύ νόστιμα. Ειδικά η σαρδέλα κυκλοφόρησε πολύ και υπήρχε όλο το χειμώνα σε αφθονία. Κοντά στα 30 χρόνια είχαμε να δούμε τόσα ψάρια», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γριγρί Καβάλας, Γιάννης Μανιός.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο τεράστιος πληθυσμός οφείλεται αφενός στον ήπιο χειμώνα και αφετέρου στο γεγονός ότι την περίοδο της αναπαραγωγής υπήρχε άφθονο ζωοπλαγκτόν, έτσι χάθηκαν πολύ λίγα αβγά. Ο γόνος μεγάλωσε και τα ψάρια γέμισαν τη θάλασσα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Βόρειο Αιγαίο είναι μια θάλασσα άφθονη σε αφρόψαρα σε αντίθεση με το Νότιο Αιγαίο που είναι ολιγοτροφική και το Ιόνιο που δεν έχει καθόλου ψάρια. Ο Θερμαϊκός, το Θρακικό Πέλαγος, το Βορειοανατολικό Αιγαίο έχουν αφθονία σε σαρδέλα και γαύρο, αλλά και άλλα ψάρια, για τον επιπλέον λόγο ότι εκεί καταλήγουν πολλά ποτάμια, αλλά και ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, με θέμα «Ελληνοτουρκική Ναυτιλιακή Συνεργασία»: 

«Η χώρα μας έχει συνάψει με την Τουρκία ναυτιλιακή συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 19-8-2001 (ν. 2900/2001, ΦΕΚ 75 Α΄). Η εν λόγω Συμφωνία καλύπτει βασικές αρχές της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής και θεωρείται επωφελής για τα ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου V της ανωτέρω ναυτιλιακής συμφωνίας, τα δύο κράτη έχουν συμφωνήσει να εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πλοίων τους στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ των λιμένων τους και επιπλέον προβλέπεται η παροχή εθνικής μεταχείρισης σε πλοία των Συμβαλλομένων Μερών που απασχολούνται σε διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, σε συγκεκριμένους τομείς όπως η είσοδος στα λιμάνια, η διάθεση των προβλητών, η χρήση των λιμενικών ευκολιών, η φόρτωση και εκφόρτωση φορτίων, η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, η πληρωμή τελών και φόρων.

Σε ό,τι αφορά τα λιμενικά τέλη και δικαιώματα η εν λόγω ναυτιλιακή συμφωνία εφαρμόζεται μόνο στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές (αρ. II, V, VI) και δεν ρυθμίζει θέματα θαλασσίων περιηγήσεων. Συνεπώς, δεν υπάρχει διάκριση σε ό,τι αφορά την καταβολή λιμενικών τελών και πλοηγικών δικαιωμάτων, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων, ανεξαρτήτως του φορέα εκμετάλλευσης του λιμένα (δημόσιος ή ιδιωτικός). Δεν ρυθμίζει και κατά συνέπεια δεν εξαιρεί την εφαρμογή ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων επιβατών, ούτε ρυθμίζει θέματα έκδοσης- καθιέρωσης συγκεκριμένου τύπου εισιτηρίων. Τυχόν ελληνικές ή τουρκικές αιτιάσεις για καταστρατήγηση ή παραβιάσεις της διμερούς Ναυτιλιακής Συμφωνίας Ελλάδος – Τουρκίας λαμβάνουν τη διπλωματική οδό για τη διευθέτησή τους.

Στο πλαίσιο της 2ης Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, 04.03.2013), υπεγράφη από τον κ. ΥΝΑ και τον Τούρκο ομόλογό του Υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών κ. Binali Yidirim, Μνημόνιο Κατανόησης στον Τομέα της Ναυτιλιακής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Το εν λόγω Μνημόνιο οριοθετεί ένα πλαίσιο ναυτιλιακής συνεργασίας, επιπρόσθετο της υφιστάμενης διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία μεταξύ δημόσιων και/ή ιδιωτικών φορέων σε διάφορες πτυχές της ναυτιλιακής δραστηριότητας. Ειδικότερα, με την υπογραφή του οι δύο χώρες αποβλέπουν, μεταξύ άλλων, στην ενθάρρυνση εγκαθίδρυσης τακτικών γραμμών μεταξύ λιμένων των δύο χωρών για μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων και Ro-Ro πλοίων και στη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας στο θαλάσσιο εμπόριο, τη διοίκηση/διαχείριση λιμένων, την ανταλλαγή εμπειριών/πληροφοριών στους ίδιους τομείς.

Στο πλαίσιο των υφιστάμενων διμερών επαφών έχει αποδοθεί από ελληνικής πλευράς έμφαση στην άμβλυνση των τυχόν προβληματικών σημείων στον τομέα των θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ των νήσων του ανατολικού Αιγαίου και των έναντι τουρκικών ακτών, που έχουν κατά καιρούς ανακύψει, επ΄ ωφελεία της οικονομικής ανάπτυξης των δύο χωρών και συμφωνήθηκε η συνεργασία των αρμοδίων Υπηρεσιών των δύο χωρών προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω αλλά και επιμέρους συμφωνιών σε συνόδους της Ελληνοτουρκικής Κατευθυντηρίου Επιτροπής για την ανταλλαγή πληροφοριακών στοιχείων σχετικά με τα επιβαλλόμενα λιμενικά τέλη σε τακτική βάση (πριν από την έναρξη κάθε θερινής περιόδου), η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου μας παρακολουθεί το θέμα του ύψους αλλά και του είδους των επιβαλλόμενων τελών στις δρομολογιακές συνδέσεις των δυο χωρών. Γενικά, εκτιμάται ότι η διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου για τα λιμενικά τέλη στις αναφερόμενες θαλάσσιες συνδέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι θα διευκόλυνε τόσο τους αστυνομικούς και φορολογικούς ελέγχους, όσο και τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης των αναλογούντων τελών.

Όσον αφορά την οργανική σύνθεση πληρώματος διαφόρων κατηγοριών πλοίων (αριθμός και ειδικότητες ναυτικών) αυτή καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 187/1973, με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις στη βάση κριτηρίων, όπως οι εκτελούμενοι πλόες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων, ο αριθμός επιβατών και λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την ασφάλεια των επιβατών/πληρώματος των πλοίων, την ομαλή και εύρυθμη δραστηριοποίησή τους, την κάλυψη των αναγκών των επιβαινόντων σε αυτά, καθώς και τυχόν ειδικών παραγόντων που διαμορφώνονται λόγω της ιδιόμορφης (sui generis) φύσης τους, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής τους ως θαλάσσια μέσα μεταφοράς.

Στο νόμο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», που πρόσφατα ψηφίσθηκε από τη Βουλή, υφίσταται πρόβλεψη για προσθήκη ρύθμισης στο Ν.Δ. 187/1973, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, η οργανική σύνθεση του προσωπικού επιβατηγού ή επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου που εκτελεί πλόες μεταξύ ελληνικών λιμένων και λιμένων της αλλοδαπής θα καθορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και θα διαμορφώνεται με βάση τον απαιτούμενο αριθμό ναυτικών για τον χειρισμό και τη στελέχωση των σωστικών μέσων του πλοίου, όπως ο αριθμός αυτός καθορίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες απαιτήσεις της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4078/2012 (Α΄179).

Τέλος, οι όροι αμοιβής και εργασίας των ναυτικών για διάφορες κατηγορίες πλοίων καθορίζονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Ναυτικής Εργασίας, το περιεχόμενο των οποίων καταρτίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των οικείων εφοπλιστικών και ναυτεργατικών οργανώσεων, χωρίς την παρέμβαση της Διοίκησης, ως προς το περιεχόμενο των όρων αυτών.»

AΠΟΛΥΣΕΙΣ : ΛΙΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΕ 34 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ




Επικαιροποιημένη λίστα με 34 οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου από δέκα υπουργεία και τη Βουλή, στους οποίους εργάζονται πάνω από 2500 υπάλληλοι με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) έχει σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  στα χέρια του ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης. Πρόκειται για την τελική (;) λίστα την οποία αναμένεται να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στις αρχές Ιουνίου,  με βάση την οποία θα οδηγηθούν στην έξοδο από το δημόσιο εντός Ιουνίου περί τους 2000 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθώς οι απολύσεις υπαλλήλων από τις υπό ιδιωτικοποίηση  εταιρείες του δημοσίου (ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ κλπ) δεν φαίνεται να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα η κυβέρνηση στρέφεται στην κατάργηση ΝΠΙΔ αλλά και στη μετατροπή ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, προκειμένου να πετύχει μέσα στον επόμενο μήνα τις 2000 απολύσεις. Μάλιστα, για το λόγο αυτό ο κ. Σταμάτης πρόκειται να στείλει άμεσα επιστολή προς τους δέκα υπουργούς φορείς των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες αντιδράσεις.
Τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» για την κυβέρνηση από τους 34 Οργανισμούς είναι η ΜΟΔ Α.Ε. του υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία εργάζονται 1150 υπάλληλοι αλλά και το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείομε 280 υπαλλήλους.  Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να καταργηθούν (μέσω ιδιωτικοποίησης, καθώς θεωρείται ότι θα ενδιέφεραν επιχειρηματίες από την αγορά) άμεσα, τότε στη «λίστα Σταμάτη» θα ενταχθούν και άλλα, «εφεδρικά», ΝΠΙΔ (κυρίως) αλλά και ΝΠΔΔ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 2000 απολύσεων.
Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πραγματικό dead line σε όλη τη διαδικασία  αποτελεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου δηλαδή, λίγες ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στα τέλη Ιουνίου.

Η «ΛΙΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
1)      ΜΟΔ Α.Ε. (υπουργείο Ανάπτυξης)
2)      Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)
3)      Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (υπουργείο Ανάπτυξης)
4)      Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (υπουργείο Ανάπτυξης)
5)      Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας (υπουργείο Ανάπτυξης)
6)      Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (υπουργείο Ανάπτυξης)
7)      ΕΚΕΠ –ΕΚΕΧΧΑΧ Εθνική Χαρτοθήκη (υπουργείο Ανάπτυξης)
8)      Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (υπουργείο Ανάπτυξης)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
9)      Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό (Βουλή των Ελλήνων)

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
10)   Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) – Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
11)   Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου (υπουργείο Δικαιοσύνης)
12)   Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (υπουργείο Δικαιοσύνης)
13)   Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου (υπουργείο Δικαιοσύνης)
14)   Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου (υπουργείο Δικαιοσύνης)
15)   Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (υπουργείο Δικαιοσύνης)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
16)   Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
17)   Ελληνική Θαλάσσια Ένωση (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
18)   Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) (υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
19)   Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας (ΚΕΤΕΘΑ) – υπουργείο Εθνικής Άμυνας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
20)   Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ)– υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
21)   Κέντρο Ερευνώ ν Θεμάτων Ισότητας (υπουργείο Εσωτερικών)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
22)   Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου (υπουργείο Οικονομικών)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
23)   Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
24)   Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ο Γέρος του Μοριά (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
25)   Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
26)   Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
27)   Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
28)   Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)
29)   Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού)

ΥΠΕΚΑ
30)   Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας (ΟΚΧΕ) – ΥΠΕΚΑ
31)   ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) – ΥΠΕΚΑ
32)   Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΥΠΕΚΑ)
33)   Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΥΠΕΚΑ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
34)   Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) – υπουργείο Υγείας
πηγη aftodioikisi.gr