Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ



Όπως προκύπτει από τον τίτλο, το θέμα που επιλέχθηκε είναι κατεξοχήν επίκαιρο και συνθετικό, επιτρέπει δε την επεξεργασία επιμέρους ζητημάτων με ιδιαίτερη θεωρητική και πρακτική σημασία, τα οποία θα δομηθούν σε τρείς επιμέρους ενότητες:
Η πρώτη ενότητα θα εστιάσει στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ασφαλή ναυσιπλοΐα, τη ναυτική καταλληλότητα και την ασφαλή εκμετάλλευση του πλοίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στις επιπτώσεις πλημμελειών της ασφάλειας στο φορτίο και εν γένει στην εκτέλεση των συμβάσεων ναύλωσης και θαλάσσιας μεταφοράς. Η τρίτη ενότητα αφιερώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα στη θάλασσα και καταλαμβάνει την προστασία των επιβατών, των πληρωμάτων και λοιπών επιβαινόντων. Τέλος, στο εφετινό πρόγραμμα, θα προστεθεί η καινοτομία μίας στρογγυλής τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας ακαδημαϊκοί, νομικοί και εκπρόσωποι της αγοράς θα αναπτύξουν  κ αι θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από το φαινόμενο της πειρατείας. Η σύνθεση των διακεκριμένων ομιλητών, που προέρχονται από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και Πανεπιστήμια των κυριότερων ναυτικών χωρών, καθώς επίσης από διεθνείς οργανισμούς (ΙΜΟ, ILO, IOPC Funds), αλλά και τη διεθνή ναυτιλιακή αγορά (ISU) εγγυάται την υψηλή ποιότητα των εισηγήσεων και το γόνιμο διάλογο.
Εφέτος, για πρώτη φορά από την αρχή του θεσμού, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς και η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισαν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στον επιστημονικό διάλογο, νέων επιστημόνων και νομικών, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στο πεδίο του Ναυτικού Δικαίου, οργανώνοντας ενόψει του Συνεδρίου διαγωνισμό με χρηματικό έπαθλο υπό τον τίτλο “Young Maritime Prize” – Πειραιάς 2016.

Χορηγοί του συνεδρίου είναι οι: Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ», Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., Αθανασίου - Γεραπετρίτης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, Αντάπασης-Αλμπούρας-Ασανάκης Δικηγορικό Γραφείο, Γερασίμου & Συνεργάτες Δικηγορικά Γραφεία, Eastern Mediterranean Maritime Ltd, Sea Link Navigation Limited, Σαραντίτης Δικηγορική Εταιρία.
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι οι: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Συνήγορος, Νομικός Σύμβουλος, Επιχείρηση, Business File, Οικονομική Επιθεώρηση και χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας οι: kathimerini.gr, greeklawdigest.gr, greekjustice.gr, epixeirisi.gr, economia.gr. Τη διοργάνωση του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου έχει αναλάβει η Νομική Βιβλιοθήκη ΑΕΒΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε με την κα Ελένη Στεφανίδη, Τηλ. 210-3678858, e-mail stefanel@nb.org ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.imlc2016piraeus.gr.

ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ -ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ


Σε συμφωνία για τη μετεξέλιξη της Frontex σε οργανωμένο σώμα Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κατέληξαν η Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα βασιστεί στις υπάρχουσες δομές του οργανισμού Frontex ο οποίος θα ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως «η συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράσει άμεσα και καθοριστικά στην διαχείριση των κοινών προκλήσεων».
Το νέο σώμα θα έχει βαρύνονται ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού ενώ προβλέπεται πως εφόσον κάποιο κράτος – μέλος διαφωνεί με το σχέδιο παροχής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή τότε «οι άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα».
Τα κράτη-μέλη θα διατηρήσουν την «κυριαρχία» τους πάνω στα σύνορά τους και θα διαχειρίζονται τα εξωτερικά τους σύνορα «καθημερινά», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ ο νέος οργανισμός θα προσφέρει την «υποστήριξή» του, ενώ θα είναι σε θέση «να εντοπίζει τις αδυναμίες και να παρεμβαίνει και μάλιστα όχι όταν είναι πολύ αργά».
Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, όπως τα δημοσίευσε το Ευρωκοινοβούλιο, είναι τα ακόλουθα:
- Ο νέος οργανισμός θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους, αλλά μόνο όταν πρόκειται για την εκτέλεση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εθνικές αρχές.
- Εάν ένα κράτος-μέλος διαφωνεί με την απόφαση του Συμβουλίου για την παροχή βοήθειας, οι άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.
- Ο εξοπλισμός για τις ομάδες άμεσης επέμβασης θα διατίθεται από τα κράτη-μέλη μέσα σε δέκα μέρες από την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου.
- Θα οριστούν αξιωματικοί που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ του Οργανισμού και των κρατών-μελών και θα εποπτεύουν όλα τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Καθένας από αυτούς θα μπορεί να καλύπτει έως και τέσσερις γεωγραφικά γειτονικές χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού και του οικείου κράτους-μέλους.