Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ



Η ΔΕΗ Α.Ε. υπενθυμίζει στους πελάτες της που κάνουν χρήση του οικιακού τιμολογίου με χρονοχρέωση (μειωμένο – νυχτερινό), ότι θα αρχίσει να ισχύει για την καλοκαιρινή περίοδο το συνεχές ωράριο 23:00 έως 07:00, όπως κάθε χρόνο, από 1ης Μαΐου 2016 έως 31ης Οκτωβρίου 2016.
Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό μπορούν να ζητήσουν σχετικές πληροφορίες από τα αρμόδια καταστήματα ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, (http://www.dei.com.gr), όσο και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, (http://www.deddie.gr/ )
-

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΒΙΟΝΙΚΟ ΧΕΡΙ (ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΝΑ)




της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr
Οι  φοιτητές Γιώργος Φιλανδριανός και Βασίλης Χειλάς κατάφεραν να φτιάξουν ένα βιονικό χέρι. Το Markus I παρουσιάστηκε στο Athens Science Festival, όπου είχε μεγάλη απήχηση, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επαναστατικό προσθετικό μέλος. Το Markus I διαθέτει ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες, καθώς, όπως σημειώνουν οι δημιουργοί του, ελέγχεται αποκλειστικά με εγκεφαλικά κύματα και από την κίνηση των ματιών (χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση), διαθέτει μεγάλη ενεργειακή αυτονομία και δεν απαιτεί πρόσθετη στήριξη από υπολογιστικό σύστημα.

Μια στέκα ηλεκτρονική αναλαμβάνει να διαβάζει ένα άθροισμα εγκεφαλικών κυμάτων και το σήμα αυτό το στέλνει ασύρματα μέσω Bluetooth στο τεχνητό μέλος, στο χέρι. Όταν έχουμε επιλέξει να κάνουμε κάτι και συγκεντρωθούμε σε αυτό, η κίνηση θα γίνει ασύρματα, χωρίς παρέμβαση και καλώδια. 

Όπως μας είπε ο κ. Χειλάς ερέθισμα για την ιδέα, ήταν τα παιδιά που χάνουν τα άκρα τους τις ημέρες του Πάσχα από τις κροτίδες. Η ιδέα, προέκυψε μετά από ένα σεμινάριο εμβιομηχανικής βιοϊατρικής, όπου διαπίστωσαν ότι η διαδικασία ενός πρόσθετου μέλους είναι μια επίπονη αλλά κυρίως ιδιαίτερα ακριβή διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσθετα μέλη ξεκινούν από μερικές χιλιάδες ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 30.000, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα κίνησης. 

Το όλο εγχείρημα πήρε 8 μήνες, όπου το εργαστήριο ήταν το σπίτι τους. Ανασταλτικός παράγοντας στην κατασκευή ήταν τα  capital controls επειδή κάποια εξαρτήματα έπρεπε να έρθουν από το εξωτερικό. Η όλη κατασκευή έφτασε τα 250 Ευρώ. Πολύ σημαντικό για το κόστος της κατασκευής ήταν η 3D εκτύπωση αφού έλυσε το πρόβλημα με την κατασκευή καλουπιού, που στοιχίζει πάρα πολύ και γίνεται για βιομηχανικές παραγωγές.  Το γεγονός ότι βγήκε φθηνό βασίζεται εν μέρει και στα ίδια τα σχέδια: τόσο τα ηλεκτρονικά όσο και τα μηχανικά που κατασκευάστηκαν έχοντας το κόστος κατά νου. Έχει λογισμικό γραμμένο σε Open Source Code, δεν απαιτεί καταπόνηση του χρήστη με πρόσθετες ιατρικές επεμβάσεις και είναι απλό στην εκμάθηση και στη χρήση.

Το Markus 1 αντιπροσωπεύει την ιστορία του πρώτου ιστορικά καταγεγραμμένου ατόμου που χρησιμοποίησε προσθετικό μέλος. Ο Markus Sergius, ήταν ένας Ρωμαίος στρατηγός ο όποιος έχασε το χέρι του σε μια μάχη, ωστόσο το σιδερένιο μέλος που του προστέθηκε αργότερα του επέτρεψε να γυρίσει στην ενεργό δράση.