Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΧΙΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γιορτάζουν:
Βλάσης, Θεοδώρα.

Γεγονότα

660 π.Χ: Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.
1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.
1863: Στο διάστημα της Μεσοβασιλείας, η εθνοσυνέλευση, στην οποία πλειοψηφούν οι προοδευτικοί που αποκαλούνται Ορεινοί, εκλέγει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ζηνόβιο Βάλβη, που θα παραιτηθεί στις 27 Μαρτίου. Συγχρόνως, αποφασίζει ότι μέχρι την έλευση του νέου βασιλιά την εκτελεστική εξουσία θα ασκεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης.
1922: Υπογράφεται στο Λονδίνο, μεταξύ Ελλάδας και ομάδας κεφαλαιούχων, δάνειο ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών.
1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.
1959: Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές η συμφωνία για την Κύπρο. Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 η συμφωνία θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).

Γεννήσεις

1776: Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. (Θαν. 27/9/1831)
1847: Τόμας Έντισον, αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης, με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, το γραμμόφωνο και τον τηλέγραφο. (Θαν. 18/10/1931)  [Αποφθέγματα]
1915: Πάτρικ Λι Φέρμορ, άγγλος συγγραφέας, που πολέμησε στην Ελλάδα ενάντια στους Γερμανούς κι έγραψε βιβλία για τη χώρα μας. (Ρούμελη, Μάνη, Η εποχή της δωρεάς) (Θαν. 10/6/2011)

Θάνατοι

641: Ηράκλειος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 575)
1650: Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». (Γεν. 31/3/1596)  [Αποφθέγματα]
1948: Σεργκέι Αϊζενστάιν, ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θωρηκτό Ποτέμκιν) (Γεν. 23/1/1898)

O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Συννεφιασμένος θα είναι ο ουρανός πάνω από την Χίο σήμερα, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 12 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νότιους ανέμους ως 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με συννεφιασμένο ουρανό, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 11 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νότια διεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Για αύριο Κυριακή 12/2, ο καιρός θα είναι βροχερός, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 13 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς νοτιοανατολικούς ανέμους έντασης 6 μποφόρ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα εκδηλωθεί ελαφριά επιδείνωση, με εκδήλωση καταιγίδας, με την θερμοκρασία στους 13 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νοτιοανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση κατ’ απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο συζητά και διαπραγματεύεται την ακύρωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη δραματική για μια ακόμα φορά μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Συνταγή και πολιτική που αφαιρεί τεράστιους πόρους από τους εργαζόμενους και την πραγματική οικονομία εκτοξεύοντας την ύφεση, την ανεργία αλλά και την απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κοινωνική Ευρώπη και ο σεβασμός στις συμφωνίες των κοινωνικών φορέων, ποδοπατούνται ακυρώνονται και θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων, των τοκογλύφων δανειστών, των τραπεζιτών και των μεγαλοεργοδοτών αδιαφορώντας προκλητικά για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΓΕΝΙΚΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΚΑΙ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/02/2012

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ Ή ΛΕΩΦΟΡΟΣ "ΟΧΛΗΣΕΩΣ" ;

Εδώ και πολλά χρόνια παρατηρούνταιστη Λεωφόρο Ενώσεως δύο θλιβερά φαινόμενα παραλογισμού και προκλητικής αδιαφορίας εκ μέρους της τεχνικής υπηρεσίας (του Δήμου ή της Περιφέρειας;) που ταλαιπωρούν και φέρνουν σε δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη θέση τους πεζούς που διέρχονται από τη συγκεκριμένη λεωφόρο, είτε ως περιπατητές, είτε ως αθλούμενοι.
Το πρώτο, αφορά τα αυλάκια απορροής ομβρίων υδάτων που έχουν κατασκευαστεί στο ανατολικό πεζοδρόμιο της λεωφόρου (δηλ. αυτό που βρίσκεται προς τη πλευρά της ακτής). Τα συγκεκριμένα αυλάκια έχουν αποδειχτεί από τότε που κατασκευάστηκαν, ανεπαρκή για να απομακρύνουν τα όμβρια από το οδόστρωμα, επειδή είναι μικρού πλάτους και πολύ εύκολα φράσσονται από φερτά υλικά, όπως φύλλα, κλαδιά και απορρίμματα. Το αποτέλεσμα είναι, μετά από κάθε βροχόπτωση, να σχηματίζονται σε πολλά σημεία πάνω στο οδόστρωμα μεγάλες λίμνες υδάτων που σε κάθε διέλευση τροχοφόρου «δροσίζουν» τους χρήστες του πεζοδρομίου. Μια απλή λύση στο πρόβλημα θα ήταν η διαπλάτυνση των αυλάκων απορροής στο διπλάσιο ή και τριπλάσιο πλάτος, όπως έχει γίνει σε δύο από αυτά στο σημείο έναντι του καταστήματος «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ». Πέραν αυτής της διαπλάτυνσης θα πρέπει να καθαρίζονται και τακτικά από συνεργεία του Δήμου;-Περιφέρειας;
Το άλλο πρόβλημα που παρατηρείται στην αναφερόμενη λεωφόρο είναι η διακοπή του ηλεκτροφωτισμού μετά από κάθε βροχόπτωση. Είναι αδιανόητο μετά από τη παραμικρή βροχόπτωση να παύει ο ηλεκτροφωτισμός σε πολλά τμήματα ή ακόμα και σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Ενώσεως. Αυτό κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών δίνει μια εικόνα ερημικής κεντρικής λεωφόρου της Χίου, της οποίας τα πεζοδρόμια αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια διέξοδο για έναν όμορφο περίπατο και χώρο άθλησης δίπλα στη θάλασσα από πολλούς συμπολίτες μας. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να γίνει μια έρευνα από την τεχνική υπηρεσία και να γίνουν ενέργειες διόρθωσης του δικτύου.
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΖΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ στις 12 το μεσημέρι στο σημείο που διακόπτεται ο δρόμος Αγιοι Ανάργυροι, να συναντηθούμε με τον αντιπεριφεριάρχη Χίου για ενημερωση και παράσταση διαμαρτυρίας.ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΠΟΤΕ;;
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!!!